גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ארדואן כמגן הפלסטינים? שיא של צביעות ומשחק שעולה על טובי השחקנים בהוליווד. מגיע לו אוסקר"

הרוט ססוניאן, אחד מהפעילים המרכזיים בארה"ב למען זכויות הארמנים, חושף סעיף אחר סעיף את מופע הצביעות של ראש ממשלת טורקיה - אבל לא חוסך שבטו גם מישראל ■ "לישראל לא הייתה שום בעיה לתמוך בהכחשה הטורקית בשואה הארמנית. עד שארדואן פנה נגדה"

"לארדואן מגיע פסל אוסקר על יכולתו להעמיד פנים שהוא ידידם של הפלסטינים". כך כותב לוחם זכויות האדם הרוט ססוניאן, המו"ל של העיתון האמריקני "קליפורניה קורייר" ואחד מהפעילים המרכזיים בארה"ב למען זכויות הארמנים.

ססוניאן אינו תומך ישראל, וכמה מהדברים שהוא כותב בהחלט אינם נעימים לאוזניים כחולות-לבנות. אבל, כדאי לקרוא ולראות איך נראה הבלגן הבינלאומי מזווית ראייה אחרת, ארמנית.

"בשבועות האחרונים העולם צופה בהופעה מדהימה של ראש ממשלת טורקיה, שאפילו השחקנים הטובים ביותר בהוליווד לא היו מסוגלים להשתוות אליה", כותב ססוניאן. "ראש ממשלת טורקיה מציג עצמו כדמות הומניטרית דגולה וכמגינם הגדול של הפלשתינים. ואכן, תושבי עזה נמצאים במצב של מחסור ודיכוי, אבל ארדואן אינו האביר עם השריון הנוצץ שלהם! האיש לא יכול להציג עצמו כמוביל זכויות אדם, כאשר ידיו אינן נקיות. לפנינו שיא של צביעות!"

ססוניאן ממשיך ושואל:

■ איך טורקיה, שהטיל מצור במשך 17 שנים על ארמניה, יכולה ברצינות לתבוע מישראל להסיר את המצור שלה על עזה?

■ איך יכול ארדואן לגנות את את המתקפות הישראליות על הפלשתינים, כאשר מטוסי קרב תורכים מפציצים כל הזמן בכורדיסטן שבצפון עיראק, תוך שהם הורגים ופוצעים ילדים, נשים וגברים חפים מפשע?

■ איך יכול ראש ממשלת טורקיה לגנות את היחס הגרוע של ישראל לפלשתינים תוך שטורקיה עצמה מונעת זכויות אדם בסיסיות מארמנים, יוונים, כורדים, יהודים ואנשי לאומים נוספים שתחת שלטונה?

■ איך יכולה טורקיה להתנגד לכיבוש פלשתין כשהיא עצמה כובשת את צפון קפריסין ומערב ארמניה?

■ איך יכולים המנהיגים הטורקיים להאשים את ישראל ואת סין ב"רצח עם", תוך שהם מכחישים מציאות שבה טורקיה חיסלה מיליון וחצי ארמנים?

■ איך יכולה טורקיה לדרוש מעמד של מובילת המאבק הפלשתיני והעולם האיסלמי, תוך שהיא ממשיכה להיות שותפתה הקרובה ביותר מבחינה צבאית של ישראל במשך יותר מ-50 שנה; ותוך שהיא מאפשרת למטוסי קרב ישראלים להתאמן בשטחה לקראת תקיפה אפשרית באיראן?

■ איך יכולות סוריה, עיראק ואיראן לבטוח בטורקיה - מדינה שמסכנת את בטחונן ומאפשרת למודיעין הישראלי לפעול משטחה ולאסוף עליהן מידע?

■ איך יכול ארדואן להיות מגינם של זכויות האדם, שעה שעיתונאים, עורכי דין, פקידים ופעילי זכויות האדם נרדפים ואפילו נרצחים במדינתו?

לפי ססוניאן, "ישראל וארה"ב הן האחראיות הישירות לצביעות הטורקית. הם חברו בתמיכה, הגנה וטיוח של מספר רב של הפרות זכויות אדם מצד טורקיה, בהכחשה של השואה הארמנית ובהסכמה לטיהור אתני של המיעוט הכורדי בטורקיה.

"טורקיה, בחוכמה, ניצלה את המתקפה המוטעית של ישראל על המשט לעזה והיא כעת ממלאה את הוואקום שהותירו מדינות ערב. אבל, ארדואן אשם במותם של משתתפי המשט לא פחות מהמנהיגים הישראלים. הוא עודד אותם לצאת למשט לעזה, תוך שהוא יודע היטב שתהיה התנגשות דמים, שתעלה את קרנו בתוך טורקיה ומחוצה לה.

"כמובן, גם ממשלות ישראל במשך השנים גילו צביעות דומה לזו שמגלים מנהיגי טורקיה. למנהיגים רשמיים של ישראל לא הייתה שום בעיה לתמוך בהכחשה הטורקית בשואה הארמנית. אלא שעכשיו, אחרי שטורקיה פנתה נגד ישראל, הם פתאום קופצים על ההזדמנות להשתמש בשואה זו כנשק נגד המנהיג הטורקי. הארמנים חייבים לדחות אי כנות כזו. ממשלות ישראל לא היו כנות כשהכחישו את השואה הארמנית, והן אינן כנות כעת כשהן טוענות ששואה כזו אכן התרחשה. ישראל ומדינות אחרות צריכות להכיר בשואה הארמנית מסיבה אחת בלבד: משום שזו האמת לאמיתה!

והשורה התחתונה, לפי ססוניאן? לא נעימה, כאמור, לאוזניים ועיניים ישראליות:

"עד כה, ארדואן היה כולו דיבורים ואפס מעשים בעניין הפלסטיני. אם הוא כן ברצונו לפעול למענם, כדאי שישקול ביצוע הצעדים הבאים:

1. ביטול כל הקשרים והחוזים הצבאיים עם ישראל.

2. ביטול כל ההסכמים האסטרטגיים, הגלויים והסודיים, עם ישראל, כולל הסכמי שיתוף מידע בתחום המודיעין.

3. סגירת שגרירות טורקיה בת"א ושגרירות ישראל באנקרה".

עוד כתבות

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

טראמפ מציב דד ליין לאיראן: "תגלו ב-10 הימים הקרובים"

ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● ראש ממשלת פולין: על אזרחינו באיראן לעזוב במיידי - ייתכן שבעוד כמה שעות הם לא יוכלו לצאת ● בשיא המתיחות: המפגינים באיראן מרימים ראש ● עדכונים שוטפים

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות בוול סטריט; מניית נייס מזנקת ב-12%

נאסד"ק יורד ב-0.5% ● ירידות באירופה ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%