גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טכנולוגיה בשמיים: אילו ג'אדג'טים מחכים לכם בטיסה הבאה?

פעם הסרטים בטיסות היו חדשים, אבל מאז הזמנים השתנו ■ רגע לפני עונת הטיסות, "גלובס" מציג אילו ג'אדג'טים מחכים לכם בהמראה הבאה: משירות VOD אישי, דרך הזמנת אוכל ממסך מגע ועד למשחקים דרך iPad ונינטנדו DS

בעוד מספר שבועות יחל החופש הגדול, שבמהלכו רבים מהישראלים לוקחים חופשה מהחום הבלתי נסבל וטסים מעבר לים. חוויית הטיסה והטרום-טיסה נמצאת היום בשלבי מעבר לעולם טכנולוגי ושונה ממה שהתרגלנו. כבר כמה שנים שאפשר לבצע מראש את הצ'ק-אין על גבי המחשב בבית וביקורת דרכונים באמצעות זיהוי ביומטרי - רק כדי שלא נעמוד בפקקים.

אבל זה לא נגמר שם. חברת התעופה הגרמנית לופטהנזה מאפשרת לעשות צ'ק-אין היישר ממכשיר הסלולר ואפילו נותנת גישה לרשת חברתית אקסקלוסיבית לחברי מועדון הנוסע המתמיד שלה - Miles & More.

הרשת החברתית, Member Scout, פועלת כאפליקציה על טלפונים חכמים ומאפשרת לאנשי עסקים או מטיילים קבועים לזהות מי נמצא בקרבתם בשדה וליצור איתו קשר. כך, ניתן להתייעץ עם קולגות לטיסה על מקומות לבילוי ביעד הטיסה או אפילו למצוא פרטנר למונית משדה-התעופה.

אבל מה שבאמת מעניין הוא מה קורה כשאנחנו באוויר. שעות הטיסה הארוכות עלולות להיות מייגעות, במיוחד כשהדיילים מחייבים אותנו לכבות את מכשירי הסלולר והמחשבים הניידים או פשוט להתנתק לגמרי מהאינטרנט כדי לא לשבש תדרים באזור הקוקפיט.

אבל גם לצורך התמידי שלנו להיות מחוברים לאינטרנט בכל מקום יש פתרון. באמצע 2004 החלו חלק מחברות התעופה להציע את שירות Connexion של בואינג, שמאפשר חיבור לרשת גם כשהמטוס אי-שם באוויר.

על אף הפוטנציאל, השירות המדובר נכשל והופסק בסוף 2006 מסיבות שונות, שהתמקדו בעיקר במחירים גבוהים שנעו בין 10 דולר לשעה ל-25 דולר לכל הטיסה. גם חוסר הרצון של אנשי עסקים, למשל, להמשיך לעבוד בזמן שהם באוויר - במקום להשלים שעות שינה - הכריע את גורל השירות.

עכשיו בלופטהנזה רוצים לעשות לאינטרנט בשחקים קאמבק, שהחל כבר לפעול כפיילוט במספר מצומצם של טיסות בארה"ב. השירות, שנקרא FlyNet, יכלול חיבור לוויני לאינטרנט בפס רחב בטיסות הבין-יבשתיות, כולל גם מישראל ואליה.

השירות, שמאחוריו עומדת חברה-בת של פנסוניק, יאפשר לשלוח מיילים ולגלוש באינטרנט כשהחיבור אפשרי לא רק באמצעות המחשב הנייד אלא גם דרך טלפון חכם. השירות, שיספק מהירות גלישה של עד 50 מגה, יתאים לא רק לשימושים עסקיים או בידוריים, אלא גם לצרכים של רפואה מרחוק (Telemedicine), תוך העברת נתונים מהירה בין המטוס למרכזי רפואה על הקרקע. לופטהנזה תתקין את שירות האינטרנט שלה ב-50 ממטוסי החברה עד אמצע השנה הבאה.

שירות FlyNet יאפשר בעתיד גם לשלוח SMS'ים במהלך הטיסות על גבי רשתות תקשורת סלולריות, בעוד חברות התעופה Emirates ,Ryanair ו-TAP Airlines מאפשרות אף לקבל ולהוציא שיחות סלולריות כדי לחלוק עם החברים שנמצאים על הקרקע עד כמה האוכל בטיסה מעורר תאבון.

יש לציין כי חברת סלקום משתפת פעולה עם כל חברות התעופה הללו לצורך חיוב דרך חשבון הסלולר.

VOD אישי והזמנת אוכל באופן עצמאי

אחד הדברים היחידים, מלבד ספרים, שהצליחו עד לאחרונה להעביר את זמן הטיסה הארוך היו הסרטים שהוקרנו במטוסים. פעם זכו הסרטים לפופולריות רבה, לאור העובדה שהנוסעים נהנו מכותרים חדשים עוד לפני שאלה הגיעו לאולמות הקולנוע בישראל. היום, חלק גדול מהסרטים הוא בן מספר חודשים ובכלל, ההורדות באינטרנט הפכו לכל כך פופולריות, עד שאנשים כבר מעדיפים לצפות בסרטים הללו בבית.

מעבר לכך, בחלק מהטיסות שאין בהם מסך אישי, הנוסע נאלץ עם צפייה במסך בגודל של כ-10 אינץ', שלעיתים מאוד רחוק ממנו. כמובן שצריך לסייג את הבעיות האלה למקרה שמדובר במטוסים חדשים, הכוללים כבר מערכות טובות יותר.

אז מה הפתרון? לדברי מנהל תחום הבידור בטיסה בחברת אל-על, טל קלדרון, המילה האחרונה בתחום הוא ה-VOD. "השירות הזה קיים קצת יותר משנתיים באל-על, והוא כל הזמן משתפר במובן התוכן והטכנולוגי".

אל-על מציעה היום בחלק מטיסותיה מסכים אישיים נייחים בגדלים הנעים מ-10 ועד 15 אינץ' שמגיעים עם מגוון רחב של תכנים. אלה כולל גם תכנים שנערכו במיוחד עבור אל-על, כמו מהדורות יומיות של חדשות ערוץ 2 וחדשות ערוץ הספורט, שיכללו גם תקצירי מונדיאל החל ממחר. "כל יום מגיע אלינו קובץ עם המהדורה אותו אנחנו מעבירים עם כונן קשיח נייד למטוסים", מסביר קלדרון. "ברגע שיהיה אינטרנט במטוסים, התכנים יועברו על גבי הרשת".

בחברת התעופה וירג'ין לקחו את תחום ה-VOD לשימושים אחרים מלבד סרטים, כך שאפשר גם לבחור אוכל מתוך תפריט מיוחד ואף לבקש מהדיילת שמיכה. הדבר יחסוך את התסכול של הנוסעים שצריכים להדליק היום את הנורה מעל המושב שלהם ולחכות שהדיילת תגיע אליהם ורק אז להסביר לה מה הם רוצים.

נינטנדו בעננים

חברות התעופה החלו בשנים האחרונות גם לפנות לקהל הגיימרים או לסתם נוסעים שרוצים להעביר את הזמן במשחקים. אל-על מציעה משחקי קז'ואל פשוטים במערכת ה-VOD שלה, בעוד בחברות וירג'ין ו-BMI אפשר למצוא משחקים של נינטנדו במערכות הבידור האישיות.

בחברת התעופה היפנית JAL הגדילו ראש בשנת 2006, כשחילקו לנוסעי המחלקה הראשונה ומחלקת עסקים קונסולות ניידות של נינטנדו DS למשך הטיסה. באותה התקופה, המכשיר אפילו הותאם לצורך השימוש במטוסים, כשהחברה הורידה את המשדר האלחוטי שלו שמשמש למשחקים מרובי משתתפים.

גם בחברת אל-על מתכננים להציע לנוסעים שלהם גאדג'ט נייד שימושי - iPad של אפל, שיאפשר לראות סרטים וכנראה גם לשחק במשחקים שיאוחסנו עליו מראש. ה-iPad יחליף את מוצר ה-Vidibox, נגן אלחוטי מבית סמסונג אותו החברה משכירה היום לנוסעים לצורך צפייה בסרטים, תוכניות טלוויזיה ומשחקים.

התלת-מימד יגיע גם לשמיים?

גם בקטאר איירוויס הולכים עם הקידמה ובחרו לשלב ב-30 ממטוסי הבואינג 787 שלהם מערכת בידוק מתקדמת מתוצרת תאלס. המערכת מציעה לנוסעים בחירה מתוך מבחר תכני וידיאו, אודיו ומשחקים שונים באמצעות מסך נגיעה בגודל של עד 17 אינץ'. כמו כן, הנוסעים נהנים ממערכת סאונד היקפית מתקדמת, שאליה אף יכולים לחבר את מכשירי המולטימדיה האישיים שלהם, וכן ליצור קשר עם צוות המטוס בעת הצורך.

אבל זה לא הסוף. קלדרון מחברת אל-על מעריך כי השלב הבא יהיה מסכי תלת-מימד במטוסים. "זה ייקח עוד 4 שנים, וגם אם זה יקרה - זה יהיה בעיקר במחלקות הפרימיום, כי הטכנולוגיה כרגע יקרה".

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון