גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תופעה: מאות דירות מתפוררות מטרמיטים בראשל"צ וחולון; העיריות: "בעיית הדיירים"

באזורים נרחבים בראשון לציון ובחולון כבר מכירים מקרוב את התופעה: אבקה לבנה ליד המשקופים נותנת האות למאבק ארוך, יקר ומתסכל בטרמיטים החיים בחול ואוכלים עץ; דיירים מוציאים רבבות שקלים אך נותרים חסרי אונים ■ אמריקה בישראל?

דמיינו מצב: רכשתם במיטב כספכם דירה שסוף-סוף יהיה בה מקום נאה לכל אחד מילדיכם, פרגנתם לעצמכם סלון גדול מכפי שהורגלתם ופינת אוכל הגונה. השקעתם הון בשיפוצים כדי שהדירה תענה על הפנטזיות שלכם. עברו בסך הכל חודשיים מאז שנכנסתם לגור בדירה, ואתם מגלים אבקה לבנה ליד המשקופים והרהיטים החדשים בסלון. בום. יש לכם בדירה טרמיטים. כל השקעת העתק בשיפוץ ובתכולת הבית עלולה לרדת לטמיון.

זה אולי נשמע כמו סיוט מתוך סרט אימה נדל"ני, אבל מדובר פה במציאות שנחתה על תושבים רבים באזורים רבים בארץ, ובשנתיים האחרונות בשכונות שלמות בראשון לציון ובחולון, כמו נווה ים וקרית בן גוריון.

טרמיטים הן חיות קטנות מנמלים ושקופות, שזוללות עץ. הן חיות בחושך, ועוברות לתוך מבנים באמצעות חול לא מטופל. יש אפשרות לבצע טיפול מונע בחול שמתחת למבנה או למרצפות, שיכול להסיר את סכנת בואן למשך שנים רבות, אבל לא בטוח שאפשר להימנע מהן לתמיד, בעיקר אם מישהו בסביבתכם לא מיישר קו עם מאמצי ההדברה. הטרמיטים פשוט מכלים מבנים - משקופי עץ, דלתות, רהיטים, צנרת ואפילו מרצפות וקירות. הנזק שהם גורמים בלתי נתפש.

"שיפצתי באמצעות קבלן פרטי דירה שלמה לפני שעברנו לגור בה לפני שנה ורבע, ומכיוון שעשינו ריצוף חדש משיש בכל הדירה, החלפנו את החול. כעבור חודשיים החלו להתגלות בעיות. פנינו אל הקבלן והוא הביא מדביר טרמיטים מוסמך", מספרת תושבת שכונה בחולון שמתגוררת בדירה בקומה שמינית.

"המדביר עקר את כל הפנלים מהעץ שהתקנו מסביב לקירות הדירה - פנלים שעולים המון כסף - וקדח כל 20 ס"מ במרצפות כדי להזריק את חומר ההדברה. גם אחרי ההדברה אנחנו לא מרגישים מוגנים מפני הפגיעה הזאת, כי הם עלולים לצוץ במקומות אחרים בבית, ובכל מקרה צריך להקפיד שחומר ההדברה מתחת למרצפות יתייבש. עקרתי פנלים ונגרם לי נזק בקירות, ברצפות, אחרי שהשקענו המון כסף בשיפוצים. זה הרס משקופים, רצפות, קירות - החומרים משפריצים והורסים. המקדחות שורטות גם הן את הקירות. כל הבית עבר שיפוץ וכולו הרוס. מי ישלם את כל זה?", שואלת הדיירת.

"אני יודעת מהמדבירים שבשנתיים האחרונות זה זוועה מה שקורה בראשל"צ-חולון. העניין הוא שכל החולות לבנייה, מראשל"צ ועד כמעט אילת, עלולים להיות נגועים בטרמיטים", היא אומרת. לדבריה, "שכנים מאוד שאננים שחושבים שלהם זה לא יקרה, לא רוצים לבצע את פעולת ההדברה ובכך גורמים שהבעיה תתפשט, כי אם דירה אחת הודברה והדירה הסמוכה לה נגועה, הטרמיטים יכולים בקלות רבה לחזור".

הדיירת רואה דווקא את העירייה כאחראית לבעיה, למרות שמי שהביא לה הביתה את החול הנגוע הוא אותו קבלן פרטי. "יש מלא גנבי חול שהתוצרת שלהם מתגלגלת אל הקבלנים. לא תמיד הם יכולים לדעת שהחול גנוב ומה טיבו, והחול שנגנב הוא משטחי העירייה. אם עירייה גובה כסף על כניסה לחוף של כולנו בטענה שהוא חוף של העירייה, אז גם החול שלה. צריך לשים משטרה קהילתית שתטפל בכך שלא ייגנב חול ולתת פיצוי לתושבים שהדירות שלהם נפגעו מטרמיטים", היא אומרת.

נפגעת נוספת מתגוררת בבית קרקע בראשל"צ. "הריסוס עלה לי אחרי שיפוצים וריסוסים אחרים כ-5,000 שקל, וצריך לעשות ריסוס פעם בשנה. החלפתי למשקופי ודלתות מתכת בכל הבית", היא מספרת.

עצם ההדברה מהווה נזק מהותי. ההדברה כרוכה בחומרים יקרים בריכוז גבוה, ומדביר מוסמך ייקח בממוצע 5,000-7,000 שקל להדברה. חוץ מסכום העתק שכרוך בפעולה, הרי שמדובר בקידוח במרצפות לאורך כל קירות הבית, ש"פוצע" את המרצפות ובוודאי שלא מוסיף להן יופי. "העירייה מתנערת וטוענת שזאת בעיה של בית פרטי, גם כשהבית נפגע משטח ציבורי שלא טופל, ולא תמיד העירייה ממהרת לטפל בשטחים ציבוריים נגועים בטרמיטים".

תושבת שלישית, שגם היא מתגוררת בבית קרקע בראשל"צ, מספרת כי היא סובלת מהבעיה לפחות 8 שנים. "כשהזמנו גורם מקצועי הוא אמר לנו שאין בעיה לבצע הדברה, אבל שאין על זה ביטוח. הוא אמר שהשכונה נגועה בטרמיטים ולא יעזור לנו אם נבצע הדברה לבד. גיסתי גרה בשכונה ופעמיים 'גילחה' את כל הבית - עקרה משקופים, מרצפות, החול שמתחת לריצוף, החליפה את כל האינסטלציה - הכניסה חצץ במקום חול מתחת לריצוף, והטרמיטים בכל זאת חזרו, כי כל האזור נגוע ורק היא הדבירה. ברגע שלא כל האזור מטופל, הטרמיטים חוזרים. כל השכונה צריכה הדברה יסודית, והעירייה לא עושה שום דבר בנושא", מפנה גם היא אצבע מאשימה אל עיריית ראשל"צ.

העירייה מתנערת

לדברי אסף דעבול, חבר מועצת עיריית ראשון לציון, יו"ר ועדת הביקורת וראש האופזיציה בעירייה, הוא העלה בישיבת מועצת הצעה "שהעירייה תבדוק את נושא הטרמיטים, באילו שכונות ובאילו מקומות הבעיה קיימת, תטפל באזורים הציבוריים טיפול יסודי ותסייע לתושבים בסבסוד הטיפול שלהם בבעיה. כשעירייה באה לחברת הדברה המחיר יורד, וביחד עם סבסוד זו עזרה משמעותית", אומר דעבול.

לדבריו, ראש העירייה, דב צור, "דחה על הסף את הצעתי ללא דיון". לדבריו, החברה הכלכלית של ראשל"צ עשתה בזמנו את עבודת הפיתוח של השכונות ולא עשתה אותה ביסודיות. "אין לי ספק שתביעה ייצוגית תביא לפתרון הבעיה", הוא מאיים.

"גם אם עכשיו העירייה תבצע טיפול בגינות הציבוריות שצמודות לבתים, אבל הבתים הצמודים נגועים, הטיפול בגינות הציבוריות לא יעזור. המחלה תעבור שוב מהבתים הצמודים אל הגינות הציבוריות. לכן נדרש טיפול יסודי ומקיף, הן של השטחים הציבוריים והן של הבתים הפרטיים. קיבלתי הרבה פניות והסתבר לי שהבעיה קיימת בכמה שכונות במערב ראשון לציון - נווה ים, רמת אליהו, פרס נובל, שכונת כרמים, נווה דקלים ובמקומות נוספים", הוא אומר.

התושבים רוצים לראות בעירייה כתובת אחראית לבעיה, אבל החוק לא מגבה אותם. "לפני 6-7 שנים הנהגנו בראשל"צ תוספת להיתר בנייה שמחייבת את היזמים או הקבלנים בטרם תחילת העבודה להקמת המבנה, לבצע בדיקת קרקע ע"י מדביר בעל רישיון של המשרד להגנת הסביבה, העוסק בטרמיטים. במידה שמתגלים טרמיטים הקבלן צריך לטפל בהדברתם בטרם התחלת הבנייה", אומר צבי מילשטיין, מנהל אגף איכות הסביבה בעיריית ראשל"צ. הוראה זו אינה פותרת את הבעיה כמובן למי שמתגורר בבתים קיימים.

אין דרך קיצור

ברוך גליל עוסק בהדברת טרמיטים משנת 1972 במסגרת חברה שנקראת א.ערן. "ריסוס לוקח יום שלם. מבצעים קידוחים במרצפות בכל החדרים מסביב לקירות, בעומק של 8 מ"מ עם מרחק של 40 ס"מ בין נקודה לנקודה. הקידוחים האלה הם נזק לרכוש, ואני משתדל לצמצם את ההשפעה בכך שאני מכסה אותם עם סיליקון לבן או שקוף בהתאם לצבע המרצפות".

לדברי גלילי, הטיפול בטרמיטים דורש הדברה חוזרת ונשנית כל כמה שנים. "נדרשים שני טיפולים בהפרש של שנה, ופעם ב-5-6 שנים צריך לעשות טיפול באותם חורים שנקדחו. הטיפול עולה בממוצע 5,000 שקל, כשהחלק היקר הוא החומר. אי אפשר למגר את הטרמיטים לחלוטין, כמו שג'וקים לא נגמרים אף פעם. אני מכיר טרמיטים מקריית ביאליק ועד אילת. באזורים שהאדמה כבדה, פחות סובלים מהבעיה - באזור השרון כמעט שזה לא קיים", הוא אומר.

עוד כתבות

ועדת הכנסת, ארכיון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

אושרו בטרומית: צמצום סמכויות נשיא העליון וביטול נבחרת הדירקטורים

הכנסת אישרה בקריאה טרומית שורת הצעות חוק שהקואליציה קידמה ● בין ההצעות: העברת סמכות שיבוץ ההרכבים בבג"ץ מידי נשיא העליון לתוכנת מחשב וקיום בחינות לשופטים במשפט עברי ● בחזית החברות הממשלתיות: מינוי דירקטורים שאינם עומדים בתנאי הסף וכן צמצום האיסור על זיקה פוליטית בקרב בכירי החברות

הפגנת בעלי העסקים הקטנים / צילום: פרטי

"הקרחון מתקרב וסמוטריץ' לא רואה אותו": מחאת הקמעונאים על העלאת הפטור ממע"מ

בעלי העסקים שיצאו להפגין מבקשים לבטל את הרפורמה של שר האוצר בטענה שזו תפגע דרמטית בעסקים שלהם ● כזכור, הרפורמה שצפויה להיכנס לתוקפה בשבוע הבא, תעלה את תקרת הפטור ממע"מ על יבוא משלוחים מחו"ל עד לגובה של 150 דולר

מאגר לוויתן. בעיגול: עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

מי ירוויח ומה זה יעשה למחירי החשמל בישראל: כל מה שכדאי לדעת על עסקת הגז הענקית עם מצרים

עסקת הגז הגדולה בתולדות ישראל צפויה לצאת דרך, לאחר שמשרד האנרגיה אישר את היתר היצוא הסופי למאגר לוויתן ● מי ירוויח מהעסקה, מה זה יעשה למחירי החשמל, ואיך זה ישפיע על מצרים? ● גלובס עושה סדר

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: רשות החברות הממשלתיות

רשות החברות: חשש לאיתנות הפיננסית של מקורות בעקבות שינוי רגולציה

רשות החברות הממשלתיות מתנגדת לעדכון מנגנון האסדרה שמקדמת רשות המים וטוענת כי המהלך יסכן פיננסית את חברת מקורות ● עוד נטען כי רשות המים התעלמה מהמלצותיו של יועץ מיוחד שמונה לבחון את השפעת עדכון הרגולציה על החברה ● רשות המים: המהלך יאזן בין הצורך בהשקעות בתשתיות לבין שמירה על אינטרס הצרכנים

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

זה ייגמר רע: "ביג שורט" מצביע על הנתון המדאיג בוול סטריט

משקי הבית בארה"ב נוהרים לשוק המניות, ומייקל ברי מזהיר שבפעמים האחרונות שכך היה, זה נגמר רע מאוד ● הוא גם טוען כי שוק ה-AI הוא בועה, והימר על ירידות במניות אנבידיה ופלנטיר ● לעומת זאת, הוא מאמין גדול בענקית טכנולוגיה אחרת

הסנטימנט בשווקים מתקרב לרמה של ''שוריות קיצונית'' / צילום: Shutterstock

מנהלי הקרנות אופטימיים, אבל נתון דרמטי אחד מסמן שהשווקים עומדים לרדת

סקר מנהלי הקרנות הגלובלי של בנק אוף אמריקה מצביע על אופטימיות שלא נראתה בשווקים מזה כארבע וחצי שנים ● רמת המזומנים בקרב מנהלי הקרנות ירדה לשפל של כל הזמנים, מאז שהחלה עריכת הסקר ב-1999 ● לפי הבנק, כאשר רמת המזומנים הייתה סביב רמה זו, שווקי המניות בעולם ירדו ב-2% בארבעת השבועות העוקבים

דימונה. המספרים לא פוגשים את הביקוש / צילום: Shutterstock

תושבים על הנייר: נתניהו והפריפריה התאהבו בהסכמי גג ללא כיסוי

בפעם השנייה בתוך שבע שנים הבטיח בנימין נתניהו לדימונה הבטחות להקמת עשרות אלפי יחידות דיור ● אחרי שני הסכמים ויותר מ־10 מיליארד שקל על הנייר, ברור שהמבחן הוא מי באמת מגיע לגור שם

קורסרה רוכשת את המתחרה אודמי / צילום: Shutterstock

פלטפורמת הלימודים שהקימה הישראלית רוכשת את המתחרה בעסקת מיליארדים

קורסרה, שהוקמה ע"י דפנה קולר, תרכוש את אודמי בעסקת מניות בשווי כ־2.5 מיליארד דולר

אילוסטרציה: Shutterstock

שוק העבודה הדוק: שיא של שלוש שנים בשיעור המשרות הפנויות

לפי הלמ"ס, סך מספר המשרות הפנויות עלה ל-151,354 בנובמבר, לעומת 150,974 באוקטובר ● המחסור הכבד ביותר בידיים עובדות מצוי בקרב עובדי המכירות

כוח צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

אזרחים ישראלים חצו לעזה, כוח צה"ל הוקפץ למקום והחזיר אותם לשטח ישראל

עדויות שורדי השבי בשב"כ חושפות: כך פועל חמאס מבפנים ● בנט: "פרצו לי לטלגרם, צ'אטים ומספרים אמיתיים הופצו" ● חשש במערכת הביטחון: יש בידי הפורצים שמות ומספרים של בכירים ביטחוניים ● שר החוץ סער: "הרשות הפלסטינית מסווה תשלומים למחבלים כתשלומים לגמלאים של מנגנוני הביטחון הפלסטיניים" ● עדכונים שוטפים

דוד פורר / צילום: איל יצהר

האקזיט הענק של פורר וסרצ׳לייט: ביקום מחלקת 2.8 מיליארד שקל לבעלי המניות

כחודש לאחר שהשלימה את מכירת מניותיה בבזק, בי קומיוניקיישן הולכת לפירוק ותחלק את המזומן שבקופתה לבעלי המניות ● קרן סרצ'לייט תקבל 1.86 מיליארד שקל, ודוד פורר יקבל 350 מיליון שקל

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה אדומה בוול סטריט; אנבידיה נפלה בכ-4%, קמטק ונובה במעל 6%

נאסד"ק ירד ב-1.8% ● OpenAI מנהלת שיחות עם אמזון בנוגע להשקעה אפשרית ● וורנר ברדרס דיסקברי ממליצה לדחות את הצעת פרמאונט לרכישתה, מעדיפה את זו של נטפליקס ● אחר שצנחו אתמול - מחירי הנפט קופצים לאחר שהנשיא טראמפ הטיל מצור ימי על ונצואלה ● הביטקוין נסחר ביציבות סביב 86 אלף דולר ● נעילה מעורבת באירופה, לונדון עלתה ב-1%

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

מקום שני אחרי ארה"ב: האם ישראל הופכת למעצמת דיפ טק?

הם מפתחים שבבים, מחשוב קוונטי ותרופות מצילות חיים, ולא מחפשים אקזיט מהיר ● מנכ"לית לאומיטק, מיה אייזן צפריר, מסבירה מדוע הטכנולוגיה העמוקה מצליחה לצמוח דווקא כשהשוק מהסס, ואיך קורה שחברות בתחום שורדות פי שניים יותר מסטארט-אפים רגילים

"שינוי כיוון מרהיב של נתניהו": כך מסקרים בעולם את עסקת הגז עם מצרים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: איך מסקרים בעולם את עסקת הגז הגדולה של ישראל ומצרים, שגריר ארה"ב בצרפת מדבר על האנטישמיות הגואה במדינה, איך משפיעה אסטרטגיית הביטחון של טראמפ על ישראל, ושגריר ארה"ב בישראל לשעבר במאמר מאלף לאטלנטיק: "הפסקת התמיכה בישראל - טעות אסטרטגית" ● כותרות העיתונים בעולם

הקמפוס שצפוי לקום בקריית טבעון / הדמיה: אנבידיה

"ישראל הפכה לבית השני שלנו": מנכ"ל אנבידיה מאשר כי יוקם קמפוס ענק בקריית טבעון

בהמשך לחשיפת גלובס, אנבידיה מאשרת כי תקים בקריית טבעון קמפוס על 90 דונם שתרכוש מרמ"י, אשר יהפוך אותה למעסיק הפרטי הגדול במדינה ● הענקית מבקשת להקיף אותו באזורי מסחר ומסעדות ולהשקיע בטיפוח שטחים ירוקים, וכמו כן נוכחותה צפויה לחייב חיזוק של תשתיות האנרגיה והתחבורה באזור ● האכלוס הראשוני: רק בעוד כשש שנים

שיגור טיל חץ 3 / צילום: משרד הביטחון

גרמניה מרחיבה את עסקת הרכישה של מערכות חץ ב-3.1 מיליארד דולר נוספים

משרד הביטחון הודיע כי הבונדסטאג הגרמני אישר את הרחבת העסקה למכירת מערכת "חץ 3" הישראלית לגרמניה, כפי שנחשף בגלובס ● עסקת החץ צפויה להסתכם בלמעלה מ-6.7 מיליארד דולר ולהיות הגבוהה ביותר בתולדות מדינת ישראל

עו''ד יהודה גור, מונה לשותף בפירמת הליטיגציה הבינלאומית קווין עמנואל / צילום: Quinn Emanuel

פירמת הליטיגציה הגדולה בעולם ממנה שותף ישראלי

פירמת הליטיגציה האמריקאית קווין עמנואל, הנחשבת לגדולה בתחומה בעולם, הודיעה על מינויו של עו"ד יהודה גור לשותף - הישראלי הראשון שמצטרף לשותפות הגלובלית שלה ● עו"ד גור פועל ממשרד הפירמה בניו יורק ומתמחה בליטיגציה מסחרית מורכבת

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה חיובית בבורסת ת"א; מניות האנרגיה מזנקות, דוראל מזנקת ב-7%

ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל יציב לקראת פרסום נתוני האינפלציה בארה"ב ● מניות השבבים הדואליות יורדות ומעיבות על השוק ● מנגד אישור עסקת הגז תומכת בשוק ● 
אפקון גייסה 74 מיליון שקל ממשקיעים מוסדיים, מור תהפוך לבעלת עניין ● בתוך יומיים יתפרסמו חמש החלטות ריבית ברחבי העולם

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הלמ"ס: מספר הדירות בבנייה ממשיך לעלות בקצב מהיר

ב-12 החודשים שבין אוקטובר 2024 לספטמבר 2025 החלה בנייתן של כ-81 אלף דירות - עלייה של 31.5% לעומת 12 החודשים הקודמים ● בתוך כך, נרשמה קפיצה חדה בהיקף הנפקת היתרי הבנייה ע"י הוועדות המקומיות

גבינות בסופרמרקט / צילום: שירה ספיר

פורסמה חלוקת המכסות ליבוא גבינה צהובה; מה יהיה המחיר לצרכן?

משרד הכלכלה הודיע על חלוקת מכסות ליבוא גבינה צהובה בפטור ממכס בהיקף של 5,900 טון, במסגרת הליך תחרותי שבו היבואנים התחייבו למחיר מרבי לצרכן ● לפי הודעת המשרד, המחיר לצרכן של גבינה צהובה מיובאת צפוי להישאר נמוך בעשרות אחוזים ממחירי המותגים המובילים בארץ