גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תופעה: מאות דירות מתפוררות מטרמיטים בראשל"צ וחולון; העיריות: "בעיית הדיירים"

באזורים נרחבים בראשון לציון ובחולון כבר מכירים מקרוב את התופעה: אבקה לבנה ליד המשקופים נותנת האות למאבק ארוך, יקר ומתסכל בטרמיטים החיים בחול ואוכלים עץ; דיירים מוציאים רבבות שקלים אך נותרים חסרי אונים ■ אמריקה בישראל?

דמיינו מצב: רכשתם במיטב כספכם דירה שסוף-סוף יהיה בה מקום נאה לכל אחד מילדיכם, פרגנתם לעצמכם סלון גדול מכפי שהורגלתם ופינת אוכל הגונה. השקעתם הון בשיפוצים כדי שהדירה תענה על הפנטזיות שלכם. עברו בסך הכל חודשיים מאז שנכנסתם לגור בדירה, ואתם מגלים אבקה לבנה ליד המשקופים והרהיטים החדשים בסלון. בום. יש לכם בדירה טרמיטים. כל השקעת העתק בשיפוץ ובתכולת הבית עלולה לרדת לטמיון.

זה אולי נשמע כמו סיוט מתוך סרט אימה נדל"ני, אבל מדובר פה במציאות שנחתה על תושבים רבים באזורים רבים בארץ, ובשנתיים האחרונות בשכונות שלמות בראשון לציון ובחולון, כמו נווה ים וקרית בן גוריון.

טרמיטים הן חיות קטנות מנמלים ושקופות, שזוללות עץ. הן חיות בחושך, ועוברות לתוך מבנים באמצעות חול לא מטופל. יש אפשרות לבצע טיפול מונע בחול שמתחת למבנה או למרצפות, שיכול להסיר את סכנת בואן למשך שנים רבות, אבל לא בטוח שאפשר להימנע מהן לתמיד, בעיקר אם מישהו בסביבתכם לא מיישר קו עם מאמצי ההדברה. הטרמיטים פשוט מכלים מבנים - משקופי עץ, דלתות, רהיטים, צנרת ואפילו מרצפות וקירות. הנזק שהם גורמים בלתי נתפש.

"שיפצתי באמצעות קבלן פרטי דירה שלמה לפני שעברנו לגור בה לפני שנה ורבע, ומכיוון שעשינו ריצוף חדש משיש בכל הדירה, החלפנו את החול. כעבור חודשיים החלו להתגלות בעיות. פנינו אל הקבלן והוא הביא מדביר טרמיטים מוסמך", מספרת תושבת שכונה בחולון שמתגוררת בדירה בקומה שמינית.

"המדביר עקר את כל הפנלים מהעץ שהתקנו מסביב לקירות הדירה - פנלים שעולים המון כסף - וקדח כל 20 ס"מ במרצפות כדי להזריק את חומר ההדברה. גם אחרי ההדברה אנחנו לא מרגישים מוגנים מפני הפגיעה הזאת, כי הם עלולים לצוץ במקומות אחרים בבית, ובכל מקרה צריך להקפיד שחומר ההדברה מתחת למרצפות יתייבש. עקרתי פנלים ונגרם לי נזק בקירות, ברצפות, אחרי שהשקענו המון כסף בשיפוצים. זה הרס משקופים, רצפות, קירות - החומרים משפריצים והורסים. המקדחות שורטות גם הן את הקירות. כל הבית עבר שיפוץ וכולו הרוס. מי ישלם את כל זה?", שואלת הדיירת.

"אני יודעת מהמדבירים שבשנתיים האחרונות זה זוועה מה שקורה בראשל"צ-חולון. העניין הוא שכל החולות לבנייה, מראשל"צ ועד כמעט אילת, עלולים להיות נגועים בטרמיטים", היא אומרת. לדבריה, "שכנים מאוד שאננים שחושבים שלהם זה לא יקרה, לא רוצים לבצע את פעולת ההדברה ובכך גורמים שהבעיה תתפשט, כי אם דירה אחת הודברה והדירה הסמוכה לה נגועה, הטרמיטים יכולים בקלות רבה לחזור".

הדיירת רואה דווקא את העירייה כאחראית לבעיה, למרות שמי שהביא לה הביתה את החול הנגוע הוא אותו קבלן פרטי. "יש מלא גנבי חול שהתוצרת שלהם מתגלגלת אל הקבלנים. לא תמיד הם יכולים לדעת שהחול גנוב ומה טיבו, והחול שנגנב הוא משטחי העירייה. אם עירייה גובה כסף על כניסה לחוף של כולנו בטענה שהוא חוף של העירייה, אז גם החול שלה. צריך לשים משטרה קהילתית שתטפל בכך שלא ייגנב חול ולתת פיצוי לתושבים שהדירות שלהם נפגעו מטרמיטים", היא אומרת.

נפגעת נוספת מתגוררת בבית קרקע בראשל"צ. "הריסוס עלה לי אחרי שיפוצים וריסוסים אחרים כ-5,000 שקל, וצריך לעשות ריסוס פעם בשנה. החלפתי למשקופי ודלתות מתכת בכל הבית", היא מספרת.

עצם ההדברה מהווה נזק מהותי. ההדברה כרוכה בחומרים יקרים בריכוז גבוה, ומדביר מוסמך ייקח בממוצע 5,000-7,000 שקל להדברה. חוץ מסכום העתק שכרוך בפעולה, הרי שמדובר בקידוח במרצפות לאורך כל קירות הבית, ש"פוצע" את המרצפות ובוודאי שלא מוסיף להן יופי. "העירייה מתנערת וטוענת שזאת בעיה של בית פרטי, גם כשהבית נפגע משטח ציבורי שלא טופל, ולא תמיד העירייה ממהרת לטפל בשטחים ציבוריים נגועים בטרמיטים".

תושבת שלישית, שגם היא מתגוררת בבית קרקע בראשל"צ, מספרת כי היא סובלת מהבעיה לפחות 8 שנים. "כשהזמנו גורם מקצועי הוא אמר לנו שאין בעיה לבצע הדברה, אבל שאין על זה ביטוח. הוא אמר שהשכונה נגועה בטרמיטים ולא יעזור לנו אם נבצע הדברה לבד. גיסתי גרה בשכונה ופעמיים 'גילחה' את כל הבית - עקרה משקופים, מרצפות, החול שמתחת לריצוף, החליפה את כל האינסטלציה - הכניסה חצץ במקום חול מתחת לריצוף, והטרמיטים בכל זאת חזרו, כי כל האזור נגוע ורק היא הדבירה. ברגע שלא כל האזור מטופל, הטרמיטים חוזרים. כל השכונה צריכה הדברה יסודית, והעירייה לא עושה שום דבר בנושא", מפנה גם היא אצבע מאשימה אל עיריית ראשל"צ.

העירייה מתנערת

לדברי אסף דעבול, חבר מועצת עיריית ראשון לציון, יו"ר ועדת הביקורת וראש האופזיציה בעירייה, הוא העלה בישיבת מועצת הצעה "שהעירייה תבדוק את נושא הטרמיטים, באילו שכונות ובאילו מקומות הבעיה קיימת, תטפל באזורים הציבוריים טיפול יסודי ותסייע לתושבים בסבסוד הטיפול שלהם בבעיה. כשעירייה באה לחברת הדברה המחיר יורד, וביחד עם סבסוד זו עזרה משמעותית", אומר דעבול.

לדבריו, ראש העירייה, דב צור, "דחה על הסף את הצעתי ללא דיון". לדבריו, החברה הכלכלית של ראשל"צ עשתה בזמנו את עבודת הפיתוח של השכונות ולא עשתה אותה ביסודיות. "אין לי ספק שתביעה ייצוגית תביא לפתרון הבעיה", הוא מאיים.

"גם אם עכשיו העירייה תבצע טיפול בגינות הציבוריות שצמודות לבתים, אבל הבתים הצמודים נגועים, הטיפול בגינות הציבוריות לא יעזור. המחלה תעבור שוב מהבתים הצמודים אל הגינות הציבוריות. לכן נדרש טיפול יסודי ומקיף, הן של השטחים הציבוריים והן של הבתים הפרטיים. קיבלתי הרבה פניות והסתבר לי שהבעיה קיימת בכמה שכונות במערב ראשון לציון - נווה ים, רמת אליהו, פרס נובל, שכונת כרמים, נווה דקלים ובמקומות נוספים", הוא אומר.

התושבים רוצים לראות בעירייה כתובת אחראית לבעיה, אבל החוק לא מגבה אותם. "לפני 6-7 שנים הנהגנו בראשל"צ תוספת להיתר בנייה שמחייבת את היזמים או הקבלנים בטרם תחילת העבודה להקמת המבנה, לבצע בדיקת קרקע ע"י מדביר בעל רישיון של המשרד להגנת הסביבה, העוסק בטרמיטים. במידה שמתגלים טרמיטים הקבלן צריך לטפל בהדברתם בטרם התחלת הבנייה", אומר צבי מילשטיין, מנהל אגף איכות הסביבה בעיריית ראשל"צ. הוראה זו אינה פותרת את הבעיה כמובן למי שמתגורר בבתים קיימים.

אין דרך קיצור

ברוך גליל עוסק בהדברת טרמיטים משנת 1972 במסגרת חברה שנקראת א.ערן. "ריסוס לוקח יום שלם. מבצעים קידוחים במרצפות בכל החדרים מסביב לקירות, בעומק של 8 מ"מ עם מרחק של 40 ס"מ בין נקודה לנקודה. הקידוחים האלה הם נזק לרכוש, ואני משתדל לצמצם את ההשפעה בכך שאני מכסה אותם עם סיליקון לבן או שקוף בהתאם לצבע המרצפות".

לדברי גלילי, הטיפול בטרמיטים דורש הדברה חוזרת ונשנית כל כמה שנים. "נדרשים שני טיפולים בהפרש של שנה, ופעם ב-5-6 שנים צריך לעשות טיפול באותם חורים שנקדחו. הטיפול עולה בממוצע 5,000 שקל, כשהחלק היקר הוא החומר. אי אפשר למגר את הטרמיטים לחלוטין, כמו שג'וקים לא נגמרים אף פעם. אני מכיר טרמיטים מקריית ביאליק ועד אילת. באזורים שהאדמה כבדה, פחות סובלים מהבעיה - באזור השרון כמעט שזה לא קיים", הוא אומר.

עוד כתבות

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת״א: פשיטה על משרדי ארית

החוקרים הגיעו למשרדי החברה באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ●  ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של חברת הבת רשף

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"