גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תופעה: מאות דירות מתפוררות מטרמיטים בראשל"צ וחולון; העיריות: "בעיית הדיירים"

באזורים נרחבים בראשון לציון ובחולון כבר מכירים מקרוב את התופעה: אבקה לבנה ליד המשקופים נותנת האות למאבק ארוך, יקר ומתסכל בטרמיטים החיים בחול ואוכלים עץ; דיירים מוציאים רבבות שקלים אך נותרים חסרי אונים ■ אמריקה בישראל?

דמיינו מצב: רכשתם במיטב כספכם דירה שסוף-סוף יהיה בה מקום נאה לכל אחד מילדיכם, פרגנתם לעצמכם סלון גדול מכפי שהורגלתם ופינת אוכל הגונה. השקעתם הון בשיפוצים כדי שהדירה תענה על הפנטזיות שלכם. עברו בסך הכל חודשיים מאז שנכנסתם לגור בדירה, ואתם מגלים אבקה לבנה ליד המשקופים והרהיטים החדשים בסלון. בום. יש לכם בדירה טרמיטים. כל השקעת העתק בשיפוץ ובתכולת הבית עלולה לרדת לטמיון.

זה אולי נשמע כמו סיוט מתוך סרט אימה נדל"ני, אבל מדובר פה במציאות שנחתה על תושבים רבים באזורים רבים בארץ, ובשנתיים האחרונות בשכונות שלמות בראשון לציון ובחולון, כמו נווה ים וקרית בן גוריון.

טרמיטים הן חיות קטנות מנמלים ושקופות, שזוללות עץ. הן חיות בחושך, ועוברות לתוך מבנים באמצעות חול לא מטופל. יש אפשרות לבצע טיפול מונע בחול שמתחת למבנה או למרצפות, שיכול להסיר את סכנת בואן למשך שנים רבות, אבל לא בטוח שאפשר להימנע מהן לתמיד, בעיקר אם מישהו בסביבתכם לא מיישר קו עם מאמצי ההדברה. הטרמיטים פשוט מכלים מבנים - משקופי עץ, דלתות, רהיטים, צנרת ואפילו מרצפות וקירות. הנזק שהם גורמים בלתי נתפש.

"שיפצתי באמצעות קבלן פרטי דירה שלמה לפני שעברנו לגור בה לפני שנה ורבע, ומכיוון שעשינו ריצוף חדש משיש בכל הדירה, החלפנו את החול. כעבור חודשיים החלו להתגלות בעיות. פנינו אל הקבלן והוא הביא מדביר טרמיטים מוסמך", מספרת תושבת שכונה בחולון שמתגוררת בדירה בקומה שמינית.

"המדביר עקר את כל הפנלים מהעץ שהתקנו מסביב לקירות הדירה - פנלים שעולים המון כסף - וקדח כל 20 ס"מ במרצפות כדי להזריק את חומר ההדברה. גם אחרי ההדברה אנחנו לא מרגישים מוגנים מפני הפגיעה הזאת, כי הם עלולים לצוץ במקומות אחרים בבית, ובכל מקרה צריך להקפיד שחומר ההדברה מתחת למרצפות יתייבש. עקרתי פנלים ונגרם לי נזק בקירות, ברצפות, אחרי שהשקענו המון כסף בשיפוצים. זה הרס משקופים, רצפות, קירות - החומרים משפריצים והורסים. המקדחות שורטות גם הן את הקירות. כל הבית עבר שיפוץ וכולו הרוס. מי ישלם את כל זה?", שואלת הדיירת.

"אני יודעת מהמדבירים שבשנתיים האחרונות זה זוועה מה שקורה בראשל"צ-חולון. העניין הוא שכל החולות לבנייה, מראשל"צ ועד כמעט אילת, עלולים להיות נגועים בטרמיטים", היא אומרת. לדבריה, "שכנים מאוד שאננים שחושבים שלהם זה לא יקרה, לא רוצים לבצע את פעולת ההדברה ובכך גורמים שהבעיה תתפשט, כי אם דירה אחת הודברה והדירה הסמוכה לה נגועה, הטרמיטים יכולים בקלות רבה לחזור".

הדיירת רואה דווקא את העירייה כאחראית לבעיה, למרות שמי שהביא לה הביתה את החול הנגוע הוא אותו קבלן פרטי. "יש מלא גנבי חול שהתוצרת שלהם מתגלגלת אל הקבלנים. לא תמיד הם יכולים לדעת שהחול גנוב ומה טיבו, והחול שנגנב הוא משטחי העירייה. אם עירייה גובה כסף על כניסה לחוף של כולנו בטענה שהוא חוף של העירייה, אז גם החול שלה. צריך לשים משטרה קהילתית שתטפל בכך שלא ייגנב חול ולתת פיצוי לתושבים שהדירות שלהם נפגעו מטרמיטים", היא אומרת.

נפגעת נוספת מתגוררת בבית קרקע בראשל"צ. "הריסוס עלה לי אחרי שיפוצים וריסוסים אחרים כ-5,000 שקל, וצריך לעשות ריסוס פעם בשנה. החלפתי למשקופי ודלתות מתכת בכל הבית", היא מספרת.

עצם ההדברה מהווה נזק מהותי. ההדברה כרוכה בחומרים יקרים בריכוז גבוה, ומדביר מוסמך ייקח בממוצע 5,000-7,000 שקל להדברה. חוץ מסכום העתק שכרוך בפעולה, הרי שמדובר בקידוח במרצפות לאורך כל קירות הבית, ש"פוצע" את המרצפות ובוודאי שלא מוסיף להן יופי. "העירייה מתנערת וטוענת שזאת בעיה של בית פרטי, גם כשהבית נפגע משטח ציבורי שלא טופל, ולא תמיד העירייה ממהרת לטפל בשטחים ציבוריים נגועים בטרמיטים".

תושבת שלישית, שגם היא מתגוררת בבית קרקע בראשל"צ, מספרת כי היא סובלת מהבעיה לפחות 8 שנים. "כשהזמנו גורם מקצועי הוא אמר לנו שאין בעיה לבצע הדברה, אבל שאין על זה ביטוח. הוא אמר שהשכונה נגועה בטרמיטים ולא יעזור לנו אם נבצע הדברה לבד. גיסתי גרה בשכונה ופעמיים 'גילחה' את כל הבית - עקרה משקופים, מרצפות, החול שמתחת לריצוף, החליפה את כל האינסטלציה - הכניסה חצץ במקום חול מתחת לריצוף, והטרמיטים בכל זאת חזרו, כי כל האזור נגוע ורק היא הדבירה. ברגע שלא כל האזור מטופל, הטרמיטים חוזרים. כל השכונה צריכה הדברה יסודית, והעירייה לא עושה שום דבר בנושא", מפנה גם היא אצבע מאשימה אל עיריית ראשל"צ.

העירייה מתנערת

לדברי אסף דעבול, חבר מועצת עיריית ראשון לציון, יו"ר ועדת הביקורת וראש האופזיציה בעירייה, הוא העלה בישיבת מועצת הצעה "שהעירייה תבדוק את נושא הטרמיטים, באילו שכונות ובאילו מקומות הבעיה קיימת, תטפל באזורים הציבוריים טיפול יסודי ותסייע לתושבים בסבסוד הטיפול שלהם בבעיה. כשעירייה באה לחברת הדברה המחיר יורד, וביחד עם סבסוד זו עזרה משמעותית", אומר דעבול.

לדבריו, ראש העירייה, דב צור, "דחה על הסף את הצעתי ללא דיון". לדבריו, החברה הכלכלית של ראשל"צ עשתה בזמנו את עבודת הפיתוח של השכונות ולא עשתה אותה ביסודיות. "אין לי ספק שתביעה ייצוגית תביא לפתרון הבעיה", הוא מאיים.

"גם אם עכשיו העירייה תבצע טיפול בגינות הציבוריות שצמודות לבתים, אבל הבתים הצמודים נגועים, הטיפול בגינות הציבוריות לא יעזור. המחלה תעבור שוב מהבתים הצמודים אל הגינות הציבוריות. לכן נדרש טיפול יסודי ומקיף, הן של השטחים הציבוריים והן של הבתים הפרטיים. קיבלתי הרבה פניות והסתבר לי שהבעיה קיימת בכמה שכונות במערב ראשון לציון - נווה ים, רמת אליהו, פרס נובל, שכונת כרמים, נווה דקלים ובמקומות נוספים", הוא אומר.

התושבים רוצים לראות בעירייה כתובת אחראית לבעיה, אבל החוק לא מגבה אותם. "לפני 6-7 שנים הנהגנו בראשל"צ תוספת להיתר בנייה שמחייבת את היזמים או הקבלנים בטרם תחילת העבודה להקמת המבנה, לבצע בדיקת קרקע ע"י מדביר בעל רישיון של המשרד להגנת הסביבה, העוסק בטרמיטים. במידה שמתגלים טרמיטים הקבלן צריך לטפל בהדברתם בטרם התחלת הבנייה", אומר צבי מילשטיין, מנהל אגף איכות הסביבה בעיריית ראשל"צ. הוראה זו אינה פותרת את הבעיה כמובן למי שמתגורר בבתים קיימים.

אין דרך קיצור

ברוך גליל עוסק בהדברת טרמיטים משנת 1972 במסגרת חברה שנקראת א.ערן. "ריסוס לוקח יום שלם. מבצעים קידוחים במרצפות בכל החדרים מסביב לקירות, בעומק של 8 מ"מ עם מרחק של 40 ס"מ בין נקודה לנקודה. הקידוחים האלה הם נזק לרכוש, ואני משתדל לצמצם את ההשפעה בכך שאני מכסה אותם עם סיליקון לבן או שקוף בהתאם לצבע המרצפות".

לדברי גלילי, הטיפול בטרמיטים דורש הדברה חוזרת ונשנית כל כמה שנים. "נדרשים שני טיפולים בהפרש של שנה, ופעם ב-5-6 שנים צריך לעשות טיפול באותם חורים שנקדחו. הטיפול עולה בממוצע 5,000 שקל, כשהחלק היקר הוא החומר. אי אפשר למגר את הטרמיטים לחלוטין, כמו שג'וקים לא נגמרים אף פעם. אני מכיר טרמיטים מקריית ביאליק ועד אילת. באזורים שהאדמה כבדה, פחות סובלים מהבעיה - באזור השרון כמעט שזה לא קיים", הוא אומר.

עוד כתבות

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית באירופה, על רקע החששות ממלחמת סחר

הדאקס יורד בכ-1.3% ● נטפליקס מאבדת כ-7%, גם מניית חברת המזון קראפט היינץ צוללת במסחר המוקדם בוול סטריט לאחר דיווח כי ברקשייר האת'ווי עשויה למכור את כל 325 מיליון מניותיה בחברה ● המסחר בוול סטריט ננעל אמש בירידות חדות בעקבות איומי המכסים המחודשים של טראמפ נגד מדינות אירופה ● החוזים העתידיים נסחרים בעליות קלות ● מחיר הזהב קופץ במעל 2%

סם סמית' (רקסהאם) חוגג לאחר שהבקיע גול מול קבוצת צ'רלטון אתלטיק / צילום: ap, Jon Super

התייקרות חבילות הספורט של צ'רלטון מגיעה גם ל-yes

yes מצטרפת להוט ולפרטנר שהעלו אף הן את מחירי חבילות הספורט של צ'רלטון, וגובה את הסכום הגבוה ביותר לחבילה זו – כ-100 שקל בחודש

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: ap, Gil Cohen-Magen

היועצת המשפטית לממשלה: סגירת גל"צ אינה חוקית ונועדה להשתיק כלי תקשורת מרכזי

בייעוץ המשפטי קובעים כי החלטת הממשלה לסגור את גלי צה"ל מחייבת חקיקה ראשית ● זאת, בייחוד בהקשר הרחב של מהלכים קואליציוניים נוספים שלדברי היועמ"שית מחלישים את התקשורת החופשית, ובשנת בחירות ● זאת ועוד, היועצת מפרטת שורה של פגמים שנפלו בעבודת הוועדה המייעצת לשר הביטחון לבחינת עתידה של התחנה

אופטימיות זהירה בשוק האג''ח / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק אג"ח החברות באופוריה: "כדאי לחכות להזדמנויות שיבואו ברגעי הפחד"

מרווח התשואות בין אג"ח ממשלתיות לקונצרניות צנח לרמת שפל, ובשוק מתריעים: "הפיצוי שמקבלים משקיעים בגין תוספת הסיכון הצטמצם דרמטית" ● במקביל, הסדרי החוב נעלמו כמעט לחלוטין ואג"ח זבל מהוות פחות מ–1% מהשוק — לעומת חמישית ממנו עם פרוץ המלחמה

הפרויקט של רנט איט בשכונת הפרחים בקריית גת / צילום: מצגת החברה

למרות השוק הרותח: למה בוטלה הנפקת קרן הנדל"ן למגורים של נבחרת כוכבים

חרף הגאות בשוק ההנפקות ומעורבותם של אהרון פוגל, יובל כהן, משפחת יסלזון, כלל והפועלים, נסוגה רנט איט ממהלך לגיוס הון בבורסה ● בשוק תולים את הכישלון בעיתוי ההנפקה אבל גם בתחום השכרת הדירות שבו היא פועלת, הסובל מהריבית הגבוהה ● וגם: ההצלחה של צחי אבו

עגבניות / צילום: Shutterstock

העגבנייה לא יכולה לחכות: הדבר החשוב שחסר לחקלאות בישראל

כשמחירי המזון שוברים שיאים, המדינה חייבת להגדיל גם את היקף הייצור והעיבוד המקומי - אחרת נמצא עצמנו תלויים לחלוטין ביבוא ● הדרך היחידה לשנות כיוון היא לראות בחקלאות ובנדל"ן החקלאי תחום מניב וכלכלי - ולא רק ייעוד לאומי שעולה כצורך

וולט מרקט, נווה צדק / צילום: שי עזרי, Wolt ישראל

וולט תיפרד מהנכס החשוב שלה? מאחורי האולטימטום של רשות התחרות

רשות התחרות פועלת בזהירות מוצדקת מול הכוח שצברה וולט בענף המשלוחים המהירים ● ואולם פירוק וולט מרקט כעת עלול לפגוע בשירות שממלא צורך אמיתי עבור הצרכנים – עוד בשלב שבו החשש מפגיעה בתחרות הוא עדיין תיאורטי בלבד

מפלגת כחול לבן פרסום ברשת איקס, 14.01.26 / צילום: איל יצהר

גנץ נגד עבאס: רע"ם הכשילה את המלגות ללוחמים?

למה גנץ ישב עם רע"ם ועכשיו הוא כל־כך מתנגד לרעיון? הוא ומפלגתו סיפקו הסבר - אלא שהוא לא ממש מתיישב עם העובדות • המשרוקית של גלובס

צוות Deep33 / צילום: אוהד קב

100 מיליון דולר: גיוס ראשון לקרן הדיפ-טק הישראלית אמריקאית

קרן ההון סיכון Deep33 Ventures השלימה סגירה ראשונה של 100 מיליון דולר, ולפי חברי הקרן צפויה להגיע ליעד של 150 מיליון ברבעון הראשון של 2026 ● הקרן, שהוקמה לאחרונה בישראל ובארה"ב, תפעל ותתמקד בטכנולוגיות שמוגדרות קריטיות לתשתיות

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

ביהמ"ש המחוזי: ארנון בר-דוד יוכל לחזור להסתדרות בתוך שבועיים

המחוזי קיצר את הרחקתו של יו"ר ההסתדרות בר-דוד מהארגון ל-60 יום, שייספרו החל מתחילת דצמבר, וזאת בניגוד להחלטת בימ"ש השלום להרחיקו ל-90 יום ● השופט דרור ארד-איילון ציין כי דרישת המשטרה להרחיק את בר-דוד מ"גופי ההסתדרות" היא עמומה מדי, וחלק על קביעת בימ"ש השלום כי חזרתו לתפקיד מהווה "סכנה לביטחון הציבור"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"איום על היציבות": בנק ישראל נגד ענף ההשקעות הצומח. ואיך הגיב צבי סטפק?

בדיון סוער בוועדת הכספים נציג בנק ישראל הביע חשש מהסיכון בפעילות הקרנות ● בבתי ההשקעות תקפו: "כשהטיעון נשלף בנושא כל כך איזוטרי, איך נתייחס בפעם הבאה לאיום בנק ישראל?" ● בינתיים, ענף שמנהל מיליארדים נותר תלוי באוויר ומחכה להסדרה

המחירים עולים? אביב מליסרון מחזירה עד 300 אלף שקל על דירה חדשה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המחירים עולים? אביב מליסרון מחזירה עד 300 אלף שקל על דירה חדשה

אביב מליסרון מציעה לרוכשים תשלום של 6,000 שקל לחודש למשך ארבע שנים - אחרי האכלוס ● נוסף לכך המבצע מבטיח פטור מהצמדה למדד, אולם חבות המס מוטלת על הקונים ● מאחורי המבצעים, מדור חדש 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

וול סטריט ננעלה בירידות חדות; אנבידיה, אמזון וטסלה נפלו בכ-4%

וול סטריט הגיבה לאיומי המכסים החדשים של טראמפ: נאסד"ק ירד ב-2.4% ● אנבידיה איבדה כ-170 מיליארד דולר בשווי שוק ● הדולר ירד בחדות מול האירו ותשואות האג"ח מזנקות לשיא של כ-4 חודשים ●  תשואת האג"ח של יפן ל-40 שנה חצתה לראשונה את רף ה-4% לאחר ההכרזה על בחירות בזק

דידי גורפינקל, אייל כהן ועודד הר-טל, מייסדי דאטהריילס / צילום: שני צידקיהו

דאטהריילס חוזרת לצמוח: מגייסת 70 מיליון דולר לפי שווי של כ-600 מיליון דולר

הסטארט-אפ דאטהריילס, שהוקם לפני מהפכת הבינה המלאכותית ופיתח כבר בתחילת העשור מערכת ניהול תקציב אוטומטית המבוססת על גיליונות אקסל, השלים סיבוב גיוס חדש במסגרתו הכפיל את שוויו ● לפי ההערכה, קצב ההכנסות השנתי של החברה צפוי לחצות את רף 100 מיליון הדולר לקראת סוף השנה

צילומים: AP/Dimitar dilkof, Andy Wong, Ludovic Marin, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מלחמת היין ופרשת גרינלנד: טראמפ מחריף את הטון מול אירופה, והשווקים מגיבים

הנשיא האמריקאי מגביר את הלחץ לקראת הגעתו לפורום דאבוס: איים במכסי ענק על צרפת, חשף הודעות פרטיות ממקרון וביקר את בריטניה על נסיגתה מאיי צ'אגוס ● בעוד דנמרק מחרימה את הכינוס, השווקים מגיבים בבריחה מהדולר לעבר הזהב ● המסחר בוול סטריט נפתח בירידות

ריי דליו, מייסד ברידג'ווטר / צילום: ap, Ng Han Guan

משקיע העל שמזהיר: הזעזוע שעלול להגיע לשווקים בגלל מלחמת הסחר

ריי דליו, מייסד קרן הגידור ברידג'ווטר, מזהיר כי האגרסיביות של נשיא ארה"ב עלולה לגרום לעימות פיננסי עולמי ● דבריו מכוונים בעיקר ל"בזוקה" של אירופה: 10 טריליון דולר בנכסים אמריקאיים ● סנונית ראשונה: קרן הפנסיה הדנית מתכננת למכור 100 מיליון דולר באג"ח ממשלתיות אמריקאיות

ענף האופנה העמיק מבצעים, והמכירות עלו / אילוסטרציה: איל יצהר

אחרי המהלך של סמוטריץ': ענף האופנה העמיק מבצעים, והמכירות עלו

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עליות ברוב הענפים - באופנה נרשמו מבצעים אגרסיביים במיוחד

שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

כשנה לאחר שיווק הקרקעות: שישה מגרשים בשדה דב מתקרבים להיתר

הוועדה המקומית תדון בתוכניות העיצוב ל־1,700 יחידות דיור ● בין הפרויקטים: מגדלים של גינדי ומתחמי שכירות של פרשקובסקי ● המגרשים נהנים מלו"ז מהיר בזכות שיווק קרקעות נקי מבעיות

אסדת הקידוח מול חופי לימסול / צילום: Shutterstock, Andriy Markov

כפי שנחשף בגלובס: משלחת ישראלית תצא לקפריסין לקדם את הסכם אפרודיטה-ישי

במשרד האנרגיה ציינו כי במסגרת ההסכמות, את פיתוח המאגר יבצעו בעלי הזכויות בצד הקפריסאי, ואילו בעלי חזקת ישי ומדינת ישראל יקבלו תגמול בגין חלקם במאגר, שיקבע מומחה בינלאומי ● מי שעלולה לזעום על המהלך היא טורקיה, שאינה מכירה בגבולות המים הכלכליים באזור בהתאם למשפט הבינלאומי

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בתי המשפט כבר מתחילים להטמיע את התיקון להלכת אפרופים

בתוך שבוע ניתנו שני פסקי דין ברוח התיקון להלכת אפרופים, הקובע כי ברירת המחדל בחוזים עסקיים היא כי הם יפורשו לפי לשונם ● באחד מהם נקבע כי "ללשון החוזה שמורה בכורה בהליך הפרשני"