גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המגזין "מונוקל": אירופה שולטת ברשימת הערים שכיף לגור בהן

הסקר הזה, שנערך זו השנה הרביעית, מדרג את הערים הטובות ביותר למגורים לפי קריטריונים שונים במקצת ■ הוא אינו מסתפק בנתונים בסיסיים כמו סטטיסטיקות של פשיעה ויוקר מחיה ■ בין אמות המידה שלו גם שעות האור ביממה, הקלות של הקמת עסק בעיר, והקישוריות העולמית

אין כמו פרסום של מדד איכות חיים עירונית כדי לשגר את הקבלנים המקומיים לספין תקשורתי ואת אנשי העירייה המקומית להתקפי זעם. המקומיים, שלא רוצים לשמוע מילה רעה על שיקגו האהובה שלהם, פרנקפורט המושלמת, סיאטל הנהדרת או פרת' היפהפייה, יכולים לצאת מגדרם כאשר מתברר שעירם אינה המקום הכי טוב בעולם לגור בו - או אפילו לא בין 10 הראשונות.

אם אתם מועדים להתקפי זעם כאשר אחרים סבורים שעירכם אינה כה נהדרת כפי שאתם חושבים, אולי מוטב שתעברו לחלק אחר של העיתון, מפני שהמגזין "מונוקל" מפרסם השבוע את הסקר שלו על איכות החיים בערים שונות, ורק 25 ערים בעולם נכנסו לרשימה (ל-FT יש בלעדיות על פרסום הרשימה של המגזין).

גם שעות האור קובעות

הסקר הזה, שנערך זו השנה הרביעית, מדרג את הערים הטובות ביותר למגורים לפי קריטריונים שונים במקצת. הוא אינו מסתפק בנתונים בסיסיים כמו סטטיסטיקות של פשיעה ויוקר מחיה. בין אמות המידה שלו גם שעות האור ביממה, הקלות של הקמת עסק בעיר, והקישוריות העולמית (טיסות נון-סטופ ישירות).

בשנת 2010 הסקר בדק גם מה ראשי הערים מכינים לתושבים, והתחשב ביוזמות תשתית גדולות באופק וגם ברבגוניות של הנוף העירוני, בעיקר במה שנוגע לחנויות ולמסעדות עצמאיות (שאינן חלק מרשתות בינלאומיות).

עוד תוספת, היא מדור מיוחד שמוקדש לערים שאולי לא מקבלות ציון גבוה במונחי תשתיות או חינוך ציבורי, אך יש בהן חיים בסגנון מיוחד, מפני שהן מגדירות את הקודים שלהן ומצליחות להתגבר על מגבלותיהן באמצעות מרכיבים שעושים את החיים לנעימים ורכים יותר - כמו שירות מעולה, כלכלות חלופיות ואפילו קצת כיפוף של החוק.

ריו דה-ז'נירו, לדוגמה, אולי אינה המקום הכי קל לגור בו, אבל יש משהו מפתה בעיר הזו, שנותן לה איכות מסוימת - החוף, האקלים, הנוף הטבעי והאופטימיות של עיר שחשיבותה עולה במבט אזורי ועולמי.

הוא הדין באיסטנבול, שהיא יותר מקצת מבולגנת, שנמל התעופה שלה קטן ביחס למידותיה, ושחסרים בה הרבה אלמנטים של שירותים ציבוריים, אך איכשהו היא מצליחה להציע אטרקציה של דרך חיים.

ביירות המקסימה

אפילו ביירות היא דוגמה לעיר מקסימה, למרות כל חסרונותיה והאיום הנצחי של מלחמה עם ישראל. האינסטלציה אולי אינה הטובה ביותר, אבל איש לא הולך לסלק אותך מהפאב ב-5 לפנות בוקר.

אין "חשמליות ירוקות" שמרחפות בעיר וכמות הרמזורים מינימלית, אך התנועה מתנהלת בכל זאת. שלטון החוק בהחלט אינו הצד החזק של ביירות, אך בעולם שמנוהל יותר ויותר על-ידי משרדים שבראשן עומדות אחיות רחמניות, מרענן להיות בעיר נקייה מן הכללים שהופכים את חיי היומיום למטרידים בכמה מערי הבירה שמדורגות גבוה יותר.

אבל סדר וחוקים הם מה שגורם לרכבות להגיע בזמן, מחטא את בתי החולים והופך את הרחובות לבטוחים בכל שעות היממה. מאחר שביטחון אישי מצוי בראש רשימת הדרישות של רוב בני האדם למגורים בעיר זו ולא בעיר אחרת, זו אחת הסיבות שביירות או ריו אינן יכולות לחלום על מקום ברשימת 25 הערים האיכותיות ביותר.

אחרי שבדקנו 40 ערים וצמצמנו את הרשימה ל-35, ואחר-כך ל-30, לא היה קל לדרג את חמש הערים האיכותיות ביותר, מאחר שכמה מהן קטנות בהרבה מהאחרות, ויש להן היתרון של החמימות הביתית לעומת המטרופולין הענקית. ולהיפך, הערים הגדולות יותר, נראו יותר דינמיות (גדושות בהזדמנויות ורבגוניות) ואילו הקטנות נראו פרובינציאליות בהשוואה אליהן.

כדי לאזן את הדברים, הדירוג משתמש ברמת הקישוריות (או מקושרו*ת, connectivity) של העיר כגורם מאזן בין הגדולות לקטנות. זו אחת הדרכים שבהן הסקר יכול לדרג עיר כמו ז'נבה לצד ערים כמו מדריד או מלבורן.

בשנה שעברה קטפה ציריך את הפרס הראשון, הודות לממדיה האינטימיים, התשתיות המעולות, הקרבה לאגמים וקשרי התעופה לשווקים הגדולים בעולם ללא חניית ביניים. השנה, לעומת זאת, מינכן היא העיר הזוכה, הודות לדיור האיכותי שלה, למוסדות הרפואיים המצוינים, ליוזמות הסביבתיות, הגישה לעסקים וקשרי האוויר המתרחבים ללא הפוגה.

איפה הכי כיף לגור

קופנהגן: בזכות האופניים

לא הרבה אחריה מדורגת קופנהגן, עם הניסוי התחבורתי הנושם והחי שלה, שבמסגרתו עולים יותר ויותר אנשים על אופניים כדי להגיע מנקודה א' ל-ב'. ציריך דורגה השנה במקום השלישי, מפני שהיא יכולה להשתפר מעט במה שנוגע ל"להיות נחמדה למבקרים שמניעים את הכלכלה העירונית", אם כי יש לה כמה פרויקטים מרשימים של פיתוח עירוני באופק.

המקומות 4 ו-5 ברשימה נתפסו על-ידי טוקיו (העיר הגדולה האיכותית בעולם) והלסינקי. שתיהן מציעות את מערכות החינוך הציבורי שהן מהטובות בעולם, וטוקיו קיבלה ניקוד גבוה על קרבה לשווקים האסיאניים.

למרות ששנת 2010 שייכת לכאורה לוונקובר, שתארח את אולימפיאדת החורף, עורכי "מונוקל" חשבו שהעיר הזו צריכה עדיין להשקיע עבודה רבה בתחבורה ציבורית טובה יותר ובשיפור מצבן של השכונות.

אם היינו רוצים להשתייך לצפון-אמריקה, היינו כנראה בוחרים את הונולולו בזכות האקלים הנוח, הפשיעה הנמוכה, יוזמות השיקום העירוני והטיסות המהירות למדינות בעלות שיעור הצמיחה המהיר בעולם.

מהפרספקטיבה של הזדמנויות וסגנון חיים, אנחנו מעריכים שהונולולו היא המיטב שאמריקה מציעה - בין היתר מפני שהיא למעשה אסיאנית.

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הצהרת משפחות מירן וסיגל בכיכר החטופים / צילום: Paulina Patimer

בתו של קית' פרצה בבכי: "אל תמות שם במנהרות"

משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב