גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה השתנה בשנה

בתום שנה לכהונת שני מנכ"לים חדשים בענף הביטוח: אייל לפידות בהפניקס, ומישל סיבוני בהראל

כשנה עברה מאז התחלפו המנכ"לים בשתיים מקבוצות הביטוח הגדולות - הפניקס והראל - כשאייל לפידות החליף את יהלי שפי כמנכ"ל קבוצת הביטוח והפיננסים של קבוצת דלק, ומישל סיבוני מונה למנכ"ל הראל ביטוח, שבשליטת משפחת המבורגר, במקומו של מוטי רוזן. בסופה של שנה אחת, הראשון שינה את כמעט כל הדמויות בהנהלת החברה ושינה את כיוונה - מהלך שהיה נדרש - ברעש רב (בעיקר בתוך החברה), והשני הותיר סביבו את הצוות הבכיר, הוסיף, עיבה ושינה את מבנה החברה, וממשיך לקדם אותה עם דגשים אסטרטגיים חשובים וחדשים.

למרות הדמיון בין שתי קבוצות הביטוח והפיננסים הללו, והתחרות הישירה ביניהן (וכמובן מול יתר החברות הגדולות), אין הרבה מקום להשוואה בין השתיים בכל הנוגע למצבן קודם למינוי המנכ"לים, המציינים כיום שנה בתפקיד.

המינוי של אייל לפידות למנכ"ל הפניקס עמד על הפרק זמן רב קודם למינויו, כשהרעשים ליוו את כהונתו של קודמו שפי זמן רב לפני פרישתו. שפי שיפר במהלך כהונתו במידה רבה את מצב הפניקס ביחס למה שהוא קיבל עם כניסתו לתפקיד, אך עדיין מדובר היה בחברה שנמצאת מאחורי מתחרותיה העיקריות, ודרשה ניעור ושינוי כיוון, אפילו אגרסיבי. שפי הוביל בין היתר שורת עסקאות, שלפחות לגבי חשיבותן של שתיים מהן (רכישת השליטה באקסלנס ורכישת סוכנות הביטוח שקל, שהצטרפה לשתי סוכנויות שנרכשו קודם לכן - אגם וקלע) יש הסכמה בהפניקס גם כיום.

במסגרת ביסוס הרכישות האסטרטגיות הללו, לפידות אוסף מניות אקסלנס בדרך להפוך אותה לחברה פרטית. במקביל, הוא שם דגש על מכירות של מוצרי הפניקס באמצעות שקל, וגם ועובד על מיזוגן (בצורה זו או אחרת) בעתיד. בכלל, לפידות רוצה להגביר את המכירות, ושם דגש על הגברתן וחיזוק הנוכחות של החברה בענף (עם דגש גם על חיזוק פעילות הפרט), במקביל לקיצוץ בהוצאות. כדי להשיג את שינוי הכיוון הזה, הוא יצר לחץ בחברה מצד אחד, אבל גם הוביל לשינוי תפיסתי בחברה רדומה יחסית. כל זאת, כשהוא זוכה לאמון מלא מבעל השליטה, יצחק תשובה, ופועל להצפת ערך בהפניקס שתורגש (וכבר מורגשת) מהר ככל הניתן.

לפידות חובר לסוכנים

לאחר תקופת לימוד של החברה ושל הענף, שארכה מספר חודשים, לפידות ביצע שורת מינויים בחברה. ראשון היה המינוי החשוב של שמעון קלמן, שקיבל אחריות על הכספים והאקטואריה כמנהל חטיבת המטה והפיננסים. קלמן, מאנשי המקצוע הבולטים בענף, סימן מגמת מעבר של אנשי מגדל להפניקס, כשגם עומר זיו וגיל ארזי הצטרפו למערך הכספים (ובהמשך הצטרף למערך המכירות בהפניקס גם ברוך מינסקי, כמנהל אשכול). יחד איתם הגיע לחברה אורן אל-און, ששימש בעבר כמנכ"ל קרן הפנסיה הגדולה בשוק - מבטחים החדשה, ובמקביל

גדי גרינשטיין וירון צ'רנוביץ הצטרפו למערך ההשקעות של הפניקס (תחום שהסב הפסדים ניכרים, וימשיך להוות גיבנת על גב החברה למשך תקופה, בשל הטרק רקורד).

כן, הרחיב לפידות את תחום האחריות של אייל בן סימון, שקיבל בנוסף לעסקי ביטוחי הבריאות גם את הביטוח הכללי. מול אלו, לפידות גם הזיז הצידה שורת בכירים, בהם איציק הורוביץ, גלעד שמחוני, דוד דוד ודרור נגל.

עוד נקודה מרכזית המאפיינת את השנה הראשונה של לפידות, נוגעת לחשיבות הרבה שהוא מייחס כאמור להגדלת המכירות של הקבוצה. לפידות, שהקדנציה הקודמת שלו בענף הביטוח הייתה כמנכ"ל חברת הביטוח של ביטוח ישיר (היוצאת נגד סוכני הביטוח), שינה כיוון, ומאז כניסתו לתפקיד הוא רץ בין סוכני הביטוח ומכוון את פעילותו אליהם. לאחרונה ניתנה דוגמה נוספת לדרך העסקית הלא מתפשרת של לפידות, כשהפניקס יצאה בהתקפה ישירה על ביטוח ישיר בכל הקשור לביטוחי הרכב (עיקר פעילותה של ישיר איי.די.איי), לצד סוכני הביטוח.

צעד זה ממחיש את ההליכה קדימה בכל הכוח, אך מצד שני גם מעלה שאלה: מלחמות על נתחי שוק בביטוח הרכב עלו בשנים האחרונות בהפסדים, שכן יש משוואה ברורה של נתח שוק מול רווחיות (הדרך לזכות בנתח בשוק תחרותי עוברת מלכתחילה בחיתוך מרווחים). כך, שהגידול החד במכירות גם טומן פוטנציאל נזק ברווחיות העתידית.

בלי מהפיכות, בהראל רצים קדימה

השינויים בהראל זכו בשנה החולפת להרבה פחות מילים וסיקור. לא כי החברה רדומה או פחות פעילה, נהפוך הוא. פשוט מכיוון שיש בה פחות רעידות אדמה - בחברה ככלל ובכל הקשור למנכ"ל סיבוני, שצמח בענף הביטוח ובהראל, ומילא שורה ארוכה של תפקידים בכירים. מכאן שבהראל, המנוהלת טוב ואיתנה במעמדה המכובד, התמונה שונה מהפניקס, כשסיבוני לא צריך לשפר את הנבחרת שלו ומפנה מרץ לצעדים אסטרטגיים, למשל בקמפיין הגדול שהראל מובילה בתחום הבריאות.

המינוי של סיבוני למנכ"ל התקבל בטבעיות, שכן הוא מכיר את המערכת ואת האנשים היטב, ולא נדרש לתקופת לימוד של הענף או החברה. למעשה, לאורך שנים סיבוני היה מהמעטים עם היד על ההגה בקבוצה הראל, כשגם לפני כניסתו לתפקיד נחשב לאחד המומחים הגדולים והמוערכים בתחום החיסכון הפנסיוני. כך, כבר כשנכנס לכס המנכ"ל ידע מה הוא רוצה, וכיום כבר אפשר לומר שהחברה היא החברה במבנה שלו - ובדגשים שלו. והוא שם דגש על הביזנס תוך התאמתו לשוק העתידי.

כאמור, הראל לא הייתה זקוקה להפיכות, וסיבוני לא עשה מהפיכות ברמה הפרסונאלית אלא מקדם את החברה וגם שם דגש על ההיבט האסטרטגי. למעשה, כבר לפני תחילת כהונתו לסיבוני הייתה תפיסה מגובשת ומוטת גידול במכירות. לכן, הוא הוביל די מהר שורה של שינויים מהירים הנובעים משלושה עקרונות: ראיית לקוח, אינטגרטיביות וצמצום, ומיקוד מוטת השליטה.

השינוי המבני שהוביל כבר בחודשיים-שלושה הראשונים בתפקידו, ביטא ומבטא את החשיבות שהוא רוחש לשיווק והקשר עם הסוכנים (שהחל כבר בעבר הרחוק), כמו גם הבנה בדבר מנועי הצמיחה העתידיים. סיבוני איחד את המכירות בקבוצה תחת אמיל וינשל, קידם את אנשי החברה, ויצר מטה.

כתוצאה מכך, בהראל היה הרבה פחות 'רעש' בשנה החולפת. דברים קרו בשקט. אנשים לא נפלטו מהחברה, ולא הייתה הצטרפות מאסיבית של מנהלים חיצוניים. בכלל, יציבות מאפיינת את הראל יותר מקבוצות אחרות, לא מעט בשל העובדה שהיו"ר ובעל השליטה הוא ברור ו'קבוע' - יאיר המבורגר, ובינו לבין סיבוני יחסים קרובים ואמון רב זה שנים. תהליכים אלו מאפיינים את החברה גם בנוגע לשוק הביטוח, כשהראל אמנם נתפסת כיום כמוטת מכירות, אבל גם כגוף שנמצא במגמה ברורה של צמיחה ומסתכל קדימה לשנים הבאות.

לפנים משורת הפרמיות

עדיין מוקדם לקבוע מסמרות לגבי השפעת התהליכים שמובילים סיבוני ולפידות בשתי החברות, מהסיבה הפשוטה שבכל חברה גדולה, ובענף הביטוח במיוחד, קשה לשנות תהליכים ולראות את התוצאות תוך כמה רבעונים. מה גם, שבביטוח תוצאות המכירות של שנה מסוימת מלוות את הקבוצה כמה שנים עד שמתבררת במלואה תמונת הרווחיות שהניבו.

עם זאת, יש היבט אחד שכן משתנה במהירות רבה יחסית, ומסמן את ההווה של חברות הביטוח - הפרמיות. לכן, דווקא לדו"חות הרבעון הראשון ב-2010, ולהשוואתם לרבעון הראשון ב-2009, יש משמעות. כך, ברבעון הראשון השנה הצמיחה בפרמיות שרשמו הפניקס והראל בולטת מעל ליתר החברות הגדולות, ולמעשה ביחס לענף כולו.

הפניקס רשמה ברבעון גידול של כ-11% בסך הפרמיות, ואצל הראל הוא הסתכם ב-9%. זאת, לעומת גידול של 2% ביתר חברות הביטוח, ועלייה של 3% בשלוש קבוצות הביטוח הגדולות האחרות. בעסקי הביטוח הכללי הפניקס והראל רשמו עלייה של כ-9% ו-8% בהתאמה, ביחס לרבעון המקביל, בעוד ששלוש קבוצות הביטוח הגדולות רשמו דווקא קיטון של כ-5% בפרמיות בביטוח הכללי. הפניקס גם בולטת ביחס לענף בגידול בפרמיות בעסקי ביטוח החיים, כשברבעון הראשון הפרמיות שרשמה גדלו בכ-13% ביחס לרבעון המקביל אשתקד, לעומת ממוצע גידול של כ-3% ביתר קבוצות הביטוח הגדולות.

עוד כתבות

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות באסיה; מדד ניקיי עלה ב-2.3%

מדד הנג סנג עולה ב-2% ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך

פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הרצוג והאריס שוחחו, סגנית הנשיא הדגישה את מחויבותה לגינוי גילויי אנטישמיות בארה"ב • הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון רצועת עזה • עדכונים שוטפים

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים