גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פתרונות לזוגות צעירים

חייבים לרתום את מערכת המס כדי להגדיל את ההכנסה הפנויה ולאפשר רכישת דירה

איך עוזרים לזוגות הצעירים? לפי הטבלה שלהלן, התשובה לשאלה די ברורה: הממשלה ממש לא עוזרת לזוגות הצעירים לרכוש דירה בשנים האחרונות, והיעדר העזרה הזאת מתחדדת עוד יותר על רקע עליית המחירים הדרמטית בשנתיים האחרונות. שימו לב לנתונים: בתוך ארבע שנים ירדו המשכנתאות לזכאים בצורה משמעותית, והן חלק זניח מאוד מכלל המשכנתאות המוענקות בישראל - 1.4% בלבד.

22

למה זה קרה, והאם התופעה בהכרח הרעה את מצבם של של הזוגות הצעירים? התשובה לכך מורכבת. מדינת ישראל, כמדיניות, החליטה לצאת בשנים האחרונות משוק זכאי הדיור ולהפסיק לסבסד את המשכנתאות בצורה כזו או אחרת.

המדיניות הזאת החלה בביטול כל מענקי הדיור. המדינה שידרה לרוכשי הדירות מסר ברור: אנחנו לא במשחק יותר, לא נותנים יותר מענקים בפריפריה, לא נותנים יותר הלוואות מקום, תסתדרו לבד, כוחות השוק יעשו את שלהם.

שיחק מזלה של המדינה, וכוחות השוק, לפחות בהיבט תנאי ההלווואות, עשו את שלהם ותמכו במדיניות הממשלתית. הריבית במשק ירדה לשפל בעקבות המשבר הפיננסי העולמי וגררה איתה באופן טבעי את הריבית על המשכנתאות.

ההלוואות לזכאים, המתומחרות בסביבות ה-4% (צמוד למדד), הפכו לעתים ליקרות מדי בהשוואה להלוואות הרגילות שהוענקו בבנקים למשכנתאות. המשבר הפיננסי, אם כן, שירת את רצונה של המדינה לצאת משוק זכאי הדיור, אבל עורר בעיה אחרת, חמורה פי כמה: שוק הדיור הגיב לריבית הנמוכה בצורה צפויה - עלייה חדה במחירי הדירות שלא הביאה לגידול בהיצע הדירות, בגלל חסמים מגוונים המקשים על הגדלת היצע הקרקעות בישראל.

והבשורה הרעה יותר, כפי שהדגיש אתמול נגיד בנק ישראל: כל עוד לא יוסרו החסמים הללו (והם לא יוסרו, אף שהממשלה התחילה לטפל בהם), המחירים צפויים להמשיך לעלות.

כסף זול, מחירים בשמיים

מאזן ביניים של הזוגות הצעירים: ההלוואות זולות, המחירים יקרים פחד. התוצאה: אי-אפשר לרכוש דירה בלי התחייבויות ענק או כמובן עזרה נדיבה מההורים או ירושה נדיבה פתאומית או יציאה לעולם מהרחם הנכון (והעשיר).

וזה עוד לא הכול. המדינה החליטה לנקוט צעדים מאוד אקטיביים כדי להפסיק לסבסד משכנתאות, היא החמירה את הקריטריונים לזכאים וצמצמה מאוד את מספרם. ברגע שמשרד השיכון החליט להעלות את המדרג לזכאים, באופן אוטומטי האוכלוסייה הזכאית מצטמצמת פלאים ודור זכאי משרד השיכון הולך ונעלם.

זכאות ממשרד השיכון כוללת כמה פרמטרים כמו משך הנישואים, מספר הילדים וגודל משפחות המוצא. בגלל החמרת התנאים, הזכאים צריכים להיות די מסכנים, נשואים לפחות כמה שנים, עם כמה ילדים, כדי לזכות בזכאות. התוצאה ניכרת היטב בטבלה המצורפת: הממשלה אכן הצליחה לצאת משוק סבסוד הדיור, ובמקביל, יכולתם של הצרכנים, אותם זוגות צעירים, לרכוש דירה, ירדה משמעותית.

כלי במשחקי הרייטינג

זו תמונת המצב, ובה צריך לטפל. שאלת מיליון הדולר היא, כמובן, איך מטפלים? בנק ישראל מנסה לצנן את השוק מלמעלה, באמצעות הנחיות קשוחות יותר לבנקים. אבל מי מטפל באנשים מלמטה, באותם רוכשי דירות המתמודדים עם שוק רותח, וחלקם יושב כרגע על הגדר?

הגישה הפיננסית הטהורה גורסת כי לא צריך להתערב למען הרוכשים - תנו לכוחות השוק להגיב על הצעדים האחרונים של בנק ישראל, בתקווה שיחזירו את השפיות לשוק. אם תשאלו גורמים במשרד האוצר, הם אפילו יאמרו שהתערבות למען הצרכנים רק תזיק להם. השוק כרגע מבעבע, אומרים באוצר, אנחנו לא רוצים לעזור לזוגות צעירים, כי אם נעזור להם, נשפוך עוד בנזין למדורה הגדולה בלאו הכי. ברגע שהמדינה תחליט לתת מענקים או לסבסד משכנתאות או להזרים כסף בצורה כזו או אחרת לשוק הדיור, זה רק יחמם עוד יותר את השוק המחומם בלאו הכי.

הגישה החברתית מדברת על עקרונות ערכיים יותר, וזו גישה שאנחנו מאמצים בשתי ידינו. הרי נוצרה כאן בעיה חמורה - לחבר'ה הצעירים קשה מאוד להגיע לדירה פשוטה, והתפקיד של המדינה היא לדאוג שהם יגיעו אליה בלי לקרוס תחת תשלומי המשכנתה החודשיים.

אז איך מטפלים? הפחתת המע"מ על רכישת דירה ראשונה היא אפשרות שצריך לשקול בכובד ראש. מצד אחד, מדובר בהפחתה משמעותית ומיידית. מצד אחר, היא תפתח פתח לרמאויות, וגרוע מכול, הקבלנים עלולים לנצלה ול"השלים" את הירידה בעלייה שתיכנס לכיסם.

אבל יש גם דרכים אחרות לתמוך בזוגות הצעירים, בלי להזרים אליהם כסף ישירות באמצעות מענקים או סבסודי משכנתה. חייבים להתמקד במטרה אחת: הגדלת ההכנסה החודשית הפנויה של מאות אלפי אנשים, כך שיוכלו לרכוש דירה.

יש כאן כר אפשרויות נרחב: פטורים מתשלומי מסים, העלאת רף המס, הכרה בריבית על משכנתאות לצורך הטבה במס וכדומה. כלומר, חייבים לרתום את מערכת המס כדי לטפל בבעיה ולהגדיל את הכנסתם החודשית הפנויה של הזוגות הצעירים. מכיוון אחר, לא יזיק אם נרתום את מערכת המס כדי לגרום לעשירים ולחזקים לשלם יותר מסים, כדי לסתום את החורים שייווצרו.

וכדי לטפל בבעיית שוק הדיור ולתמוך בזוגות הצעירים, צריכים אנשים שיחליטו שצריך לטפל וגם יחליטו על אופן הטיפול וגם יוציאו את החלטותיהם לפועל. למרבה הצער, יש לנו הרבה נושאים לטיפול בישראל, אבל אין לנו הרבה אנשים המסוגלים לטפל בהם. שרי האוצר והשיכון רבים ביניהם על כותרות, על תוכניות ממוחזרות ועל גניבת קרדיט זה מזה.

ראש הממשלה עסוק בלמכור לנו סיסמאות על ריכוזיות (ובאמת, איך לא חשבנו על זה: עוד רגע קט ישווקו לנו שריסוק הריכוזיות גם ירסק את מחירי הדירות). ואיפה הזוגות הצעירים? אה, הם בסך הכול כלי במשחקי הרייטינג של הפוליטיקאים.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • משפחות חטופים חסמו את משאיות הסיוע לרצועה: "רק עצירת הסיוע לחמאס תמנע ממנו לשלוט ברצועה" • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"