גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חבית בלי תחתית

השקעה במניית British Petroleum היא הדבר הכי קרוב שאפשר לתפוס בסביבת הבורסה

הדליפה הנוכחית מבאר נפט של British Petroleum (סימול BP ) בעומק 1,500 מטר מתחת לפני הים, ממקדת שוב את תשומת הלב לבעיית הנפט העולמי, כמו גם למגוון האפשרויות להרוויח מכך. אני עוסק בנושא זה מעל 30 שנה, וגם עבורי הוא עדיין מרתק ומורכב. ישנם הרבה אספקטים לנושא, אבל אין ספק שכרגע מצבה של BP וההשלכות של האירועים סביבה על כל חברות הנפט, הם הנושאים הבוערים ביותר. במיוחד עבור המשקיעים שמתלבטים אם להיכנס לתחום, או שוקלים לנצל את ירידת המחירים ב-BP כדי לקנות את המניה.

מזה 60 יום הבאר של BP ממשיכה לזהם את הים במפרץ מקסיקו (כ-66 ק"מ מחוף לואיזיאנה, ארה"ב). מדובר בכמות של יותר מ-40 אלף חביות ליום. פתרון לעצור את הדליפה אין עדיין בנמצא, אולם BP חויבה על ידי הממשל האמריקני לנקות ולשאוב באופן שוטף את כל הנפט שדולף. זהו נטל עצום על החברה, אולם מבחינה מעשית, אין לדליפה השפעה מהותית על היצע הנפט העולמי (ראו מסגרת).

שווי BP ערב הדליפה (סוף אפריל 2010) היה כ-187 מיליארד דולר. שווי החברה, נכון לעכשיו, עומד על כ-100 מיליארד דולר - השמדה של כ-87 מיליארד דולר משווי החברה. במקביל, גם שוק מניות הנפט ספג ירידה. שווי השוק של חברת הנפט הגדולה בעולם Exxon Mobil (XOM)נפל בתקופה זו בכ-10%, והוא עומד על כ-300 מיליארד דולר. גם מדד ה- 500S&P נפל בשיעור דומה (כ-7%) לזה של XOM, ומכאן ניתן להסיק שהירידה נובעת מחולשת שוק חיפושי הנפט בפרט, ושוק המניות בכלל (בשל המשבר הנוכחי באירופה).

מנתונים אלו עולה, שבהשוואה ל-XOM ,BP נפלה "רק" בכ-68 מיליארד דולר עקב הערכות השוק לאומדן הנזק הישיר והעקיף של הזיהום מהבאר שלה. החישוב הטריוויאלי המניח כי הירידה בשווי השוק של BP מהווה אומדן לנזק שנגרם לחברה, אינו נכון. זאת כיוון שהוא כולל גם מרכיבים אחרים המשותפים לכלל תעשיית חיפושי הנפט.

הערכות הנזק המחמירות ביותר דיברו, בשלב זה, על עלות נזקים הקטנה מ-10 מיליארד. אולם, הממשל האמריקאי דורש מ-BP להקצות קרן של 20 מיליארד דולר לכיסוי הנזקים. BP אכן הקצתה סכום זה. לכן, לכאורה, הערך של BP נפל נפילה עודפת של כ-47 מיליארד דולר. על פי גישה זו, השוק עשוי לתקן את ערך החברה, ולכאורה צפוי רווח עודף משמעותי.

23,000 תביעות

עם זאת, מאמר ב-Wall Street Journal מצטט את בנק קרדיט סוויס המעריך את הנזקים ל-BP בסדר גודל של עד 37 מיליארד דולר. לא כולל, כנראה, נזק לנדל"ן אמריקני לאורך 1,000 ק"מ של חופים, המוערך כשלעצמו ביותר מ-4 מיליארד דולר. מכאן, שעל פי קרדיט סוויס, הפער בין ירידת הערך של BP לבין עלות הנזקים קטן הרבה יותר, ולכן קשה לראות את מניית BP כאטרקטיבית לקנייה.

אגב, מבט על מכפיל הרווח הנוכחי מראה אומנם מכפיל רווח היסטורי של 5 ל-BP, לעומת 12 לענף, אולם מכפילים אלו הם לפני אומדן הנזקים ל- BP ולכלל הענף ולכן הם אינם רלוונטיים.

הנעלם הגדול בהקשר של BP הוא כמה זמן תימשך הדליפה, ומה תהינה התביעות העקיפות (כבר היום יש 23,000 תביעות !). נעלם נוסף הוא מה יעשה הממשל האמריקני, כאשר הוא שולח את התובע הכללי אחרי BP. כבר עתה, כאמור, דורש משמר החופים האמריקני מ-BP לשאוב מהים את כל הנפט שדולף. ישנם החוששים שהתביעות של הממשל האמריקני תיהנה כה גדולות, ותכלנה נזקים עקיפים עצומים (כגון תשלום משכורות לעובדי כל הקידוחים הימיים במפרץ מקסיקו, שבשלב זה נאסר עליהם להמשיך בקידוחים בים), עד שהן עלולות לגלגל את BP לפתחה של פשיטת רגל על ידי בית המשפט.

הערכות בשוק הן שקיים סיכוי של 36% לפשיטת רגל של BP, בתוך 5 שנים. המצב כרגע הוא לא וודאי, שכן אין לאף אחד מושג מה עוצמת התביעות השונות ומהו מכלול הנזקים העקיפים. פלורידה צפויה לתבוע, לואיזיאנה, אלבאמה ומיסיסיפי כנראה לא יפגרו מאחור, וייתכן שאפילו טקסס תשתתף בחגיגה. אם סופת הוריקן (שנפוצה בקיץ) תפריע לסילוק הנפט מהים, החופים עלולים להיפגע באופן חמור ולגרום לעוד נזקים. זהו, כנראה, האסון הסביבתי הגדול ביותר, עד היום, מדליפת נפט.

לא בלתי הגיוני להניח שהממשל האמריקני "יבוא חשבון" עם החברה הבריטית, ויגבה ממנה גם את כל העלות העקיפה (במיוחד עם יתברר שהדליפה היא תוצאה של רשלנות, הזנחה בנוהלי הבטיחות או חיסכון בעלויות). אין לשלול את האפשרות שפשיטת רגל ופירוק יהיה עונש הולם, "למען יראו וייראו". במיוחד אם בעתיד ירצה ממשל אובמה להמשיך ולקדוח באופן אינטנסיבי במים עמוקים (לאחר הדליפה הורה הנשיא האמריקני על השעיית כל הקידוחים הימיים החדשים לחצי שנה - מורטוריום).

במצב זה, להערכתי, לא ניתן לנתח כלכלית את שוויה של BP. אין אפילו ניסיון קודם, שיוכל לשמש כהשוואה. זהו הימור טהור, כמו רולטה בקזינו. ההימור הוא על עוצמת הנזקים הישירים והעקיפים ועוצמת התביעה של הממשל האמריקני, שאין דרך להעריך אותם כלכלית בשלב זה. לכן, רכישה של BP הינה הימור נטו, עם פוטנציאל לרווח גדול מחד, וסיכון אדיר להפסד גדול עוד יותר (בפשיטת רגל) מאידך.

יעקב שיינין הוא יו"ר מודלים שוקי הון בע"מ - חברה לניהול נכסים פיננסים, ויו"ר מודלים קרנות נאמנות בע"מ. חברות אלו מחזיקות במניות מכל הסוגים ועשויות להחזיק, לקנות או למכור גם מניות המוזכרות במאמר זה. מאמר זה אינו מהווה המלצה לרכישה או מכירה של מניית BP XOM או כל מניה אחרת. במסחר במניות קיים סיכון רב, ולפיכך יעוץ מקצועי הכרחי.

עוד כתבות

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

״השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי״: מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר על ידי רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח בירידות ● ירידות בחוזים בניו יורק, הביטקוין קורס, הדולר יורד ● בתזמון מאתגר: פאלו אלטו תחל להיסחר הבוקר בת"א ● האם בנק ישראל יוריד היום את הריבית? הכלכלנים חלוקים ● האיום החדש של אנבידיה על אינטל ● מהן מניות HALO ולמה הן הפכו לטרנד בוול סטריט ● פה ושם - במיטב ובבנק אוף אמריקה אומרים: המניות בבורסת ת"א ובוול סטריט יקרות מידי ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחסר

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מכסי טראמפ מכים בשווקים: צפי לירידות בוול סטריט, הביטקוין נופל

ברקע הירידות - חוסר הוודאות כתוצאה מתוכנית המכסים של טראמפ שהודיע על מכס גלובלי בגובה 15% ● הביטקוין מתחת ל-65 אלף דולר לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● עליות באסיה

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

יו''ר עוצמה יהודית והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר במליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה תקדם מחדש איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת צפויה להקים הבוקר (ב') מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים ויימנע התערבות בג"ץ במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה