גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איקאה ראשל"צ נבנתה בשנה וחצי - פחות מדירה ממוצעת

הקמת דירה ממוצעת בישראל נמשכת יותר משנתיים, בעוד שאת שבע הקומות מעל בית פז בבורסת היהלומים ברמת גן הקימו בתוך 6 חודשים בלבד; שיטת ה-Fast Track לבנייה מהירה צוברת תאוצה

העלייה המתמדת בעלות הקרקע מייצרת בשנים האחרונות ליזמים תמריץ יותר ויותר גדול ללכת על בנייה בשיטת Fast Track, שבמסגרתה פרויקטים, בעיקר בענף הנדל"ן המניב, מוקמים במטרה במינימום של לוחות הזמנים.

שיטת הבנייה במסלול המהיר מתאימה בעיקר לפרויקטים מסחריים, בנייני משרדים, פאואר סנטרים, קניונים ומרכזים לוגיסטיים. פרויקטים כאלה שקמו רק לאחרונה הם G סינמה סיטי בראשון לציון (44 אלף מ"ר), המרכז הלוגיסטי של H&M בחולון (10,000 מ"ר), מרכז G כפר סבא (45 אלף מ"ר) ואיקאה בראשון לציון (60 אלף מ"ר של חנות, חניון ומחסן). לדברי גיא גבע, מנכ"ל חברת ניהול הפרויקטים וקסמן גוברין, העוסקת בניהול פרויקטים בתחום ההנדסה האזרחית והיתה מעורבת בפרויקטים הללו, "בשיטת ה-Fast Track הפרויקטים מוקמים במסלול מהיר, תוך קיצור לוחות הזמנים של ההקמה הכוללת בכ-30%, שזה מאוד משמעותי. לוח הזמנים תלוי מאוד בסדר הגודל של כל פרויקט".

ברשת הרהיטים איקאה רואים בהקמתה של החנות בראשון לציון בתקופה של פחות משנתיים הישג. יו"ר איקאה ישראל, רון הדסי, מספר כי "הביצוע היה לפי לוחות זמנים מדוקדקים ואני יכול להגיד שבנושא הביצועי המבחן המרכזי הוא עבודה סביב השעון, לפי פרטי פרטים ובמסלולים מקבילים, תוך נכונות לקבלת החלטות מהירות של יזמים נחושים שמוכנים לשלם מחיר עודף על ביצוע מהיר. בסופו של דבר במקרה שלנו, למרות שהמהירות הביאה לקבלת המוצר בלוחות זמנים קצרים יותר, הרי שבגלל החלטות משפטיות נמנעה פתיחת החנות במועד".

קבוצת לוינשטיין הציבורית בנתה את מגדל דיסקונט בן ה-31 קומות בתל אביב בהליך תכנון ורישוי שארך שנה ובהליך בנייה של שנתיים. האתגר בפרויקט זה היה היקפו הגדול של הפרויקט ומיקומו הייחודי, שכלשון הקבוצה היה "כמעט בלתי אפשרי" (קרן הרחובות הרצל-יהודה הלוי). אבל האתגר המרכזי היה התחייבותה של הקבוצה ללוח זמנים קצר במיוחד בפני הדייר העיקרי המובטח - בנק דיסקונט.

לפני המתחרים

לדברי מנכ"ל לוינשטיין, שאול לוטן, "זמן עבודה סביר לפרויקט שכזה אמור להגיע לשנה-שנתיים תכנון ורישוי ואז עוד כשלוש שנות הקמה עד לכניסת דיירי המשרדים. למרות המורכבות, לוינשטיין סיימה את הבנייה תוך שנתיים, מימשה את הנכס באופן מהיר ויעיל, קיבלה את הזמן הזה כבונוס והתחילה להשכיר שטחים ולהחזיר את ההשקעה מהר מאוד".

"הקרקעות הן יקרות ועלויות המימון מכבידות על היזמים", משיב גבע, "קיצור הזמנים לא רק מקטין את עלויות המימון אלא גם מקדים את ההכנסות שלהם מהפרויקט. לא מעט פעמים זה גם עניין של תחרות בשוק, למשל כשהיזם מעוניין לפתוח את הקניון שלו לפני המתחרה".

כיצד מיישמים את שיטת ה-Fast Track ומהם עקרונותיה? "צורת העבודה היא כזו שאחרי שאנחנו מגבשים תכנון ראשוני", מסביר גבע, "אנחנו מחלקים את העבודה ל-Packets, כלומר 'חבילות ביצוע', שהן על פי סדר ההתקדמות של הביצוע. למשל החבילה הראשונה היא עבודות הביסוס, החבילה השנייה היא עבודות השלד וכך הלאה. ב-G סינמה סיטי למשל, סיכמנו עם האדריכל מה יהיה הסידור העתידי של העמודים בבניין ובזמן שהוא השלים את התכנון האדריכלי המפורט אנחנו כבר התחלנו בעבודות הביצוע".

לתוצר הבנייה במסלול המהיר תורמים כל הגורמים בשרשרת הבנייה. חברת TALBI, למשל, העוסקת בחיפוי זכוכית, קירות מסך ומערכות חלונות מאלומיניום ומעץ, היתה מעורבת לאחרונה בפרויקט ההרחבה של בניין המשרדים בית פז 2 במתחם בורסת היהלומים ברמת גן, שנמשך כשישה חודשים וכלל תוספת שבע קומות מעל בניין קיים.

"זהו אחד הפרויקטים הזריזים ביותר שבניתי", מספר איציק טלבי, שעומד בראש החברה, "עבדנו שם בבנייה שהיא לא קונבנציונאלית, אלא כזו שכללה קונסטרוקציית ברזל, יציקת רצפה וחיפויי אלומיניום. זו בנייה יבשה, אין בטונים ואין שיש. חוץ מרצפות יצוקות אין שום דבר שקשור בבטון. מן הסתם התקורות של הבניין מתקצרות וזה רווח נקי של היזם. הפרויקט נמצא במיקום אסטרטגי כך שאין בעיה של שיווק ולכן היזם לא התמהמה עם תחילת הבנייה. המהירות שבה נבנה הפרויקט מצביעה על הכוח הכלכלי של היזם. את הפרויקט סיימנו מהר, כולם נהנים, כולם מרוויחים ואפשר לעבור לפרויקט הבא".

ה-Fast Track איננה שיטה חדשה. וקסמן גוברין, למשל, מיישמים אותה כבר למעלה מעשר שנים. אולם, גם הם מציינים שהיום משתמשים בשיטה בהיקף רחב בהרבה. "עכשיו יותר יזמים בארץ מכירים את השיטה ומוכנים ללכת עליה", אומר גבע, "וגם העובדה שעלות הקרקע עולה כל הזמן מייצרת תמריץ יותר גדול להקים פרויקטים בשיטה הזו".

משרד ברעלי-לויצקי-כסיף אדריכלים ובוני ערים היה אחראי על תכנון G כפר סבא ו-G סינמה סיטי. השותף, אדריכל קובי לויצקי, מספר כי "מאחר שהתכנון המלא לוקח הרבה זמן, בשני הפרויקטים האלה התמקדנו בהתחלה בתכנון קומות המרתפים כדי לצאת מהקרקע ובמהלך בנייתם של אלה התמקדנו בהשלמת יתר התכנון. כלומר, בזמן שהמבנים היו בתהליך של הגעה למפלס הקרקע הושלם התכנון לשטחים שמעל הקרקע. בפרויקטים כאלה מה שקובע הם לוחות הזמנים של הבנייה. ככל שחונכים את הפרויקט מוקדם יותר הוא מתחיל להכניס דמי שכירות מוקדם יותר ליזמים".

אין תמריץ בדירות

ומה לגבי מגורים? על פני נתוני הלמ"ס, משך הבנייה של דירה בישראל אינו מתקצר בשנים האחרונות ועומד על מעט יותר משנתיים (25.6 חודשים בממוצע בשנת 2009), חרף כניסתן של טכנולוגיות חדשות לענף שאמורות לזרז את הבנייה.

לדברי האדריכל מוטי כסיף, בענף הנדל"ן למגורים אין תמריצים לשיטת ה-Fast Track, מאחר שבפרויקטים למגורים ישנה התחייבות לרוכשים בלוח זמנים ידוע מראש, כך שליזם אין איזשהו בונוס רציני על קיצור לוחות הזמנים, למעט החיסכון השולי בעלויות הבנייה. "אצלנו בארץ שיטת המכירה במגורים היא שונה מארה"ב", מציין כסיף, "אצלנו, מהרגע שנחתם חוזה, הוא תקף. בארה"ב הסגירה (קלוזינג) היא במסירה של הדירה ובעצם כשאדם קונה דירה בארה"ב הוא קונה למעשה אופציה לדירה, לא את הדירה עצמה. בשלב זה הוא משלם 10% או 20% ואילו את היתרה הוא משלם במסירה. לכן בארה"ב יש ליזמים תמריץ אדיר לסיים את הבנייה למגורים מהר ככל הניתן. בארץ החוזה נכרת כבר בזמן החתימה, כך שהתמריץ לסיים מהר הוא קטן לעומת הענף המסחרי, שבו כל יום שסיימת מוקדם יותר מביא כסף ליזם.

"אם היה הגיון כלכלי ליזם המגורים לפעול בשיטת ה-Fast Track הוא היה עושה את זה. תחילת שנות ה-90 התאפיינו בעלייה מואצת מחבר העמים לשעבר ומשרד הבינוי והשיכון שילם בונוסים לקבלנים שסיימו דירות באופן מהיר יותר. בשנים ההן באמת הקבלנים סיימו את הדירות מהר יותר, כי היה להם תמריץ לכך".

8 מהנדסים

אחד התנאים שצריכים להתקיים על מנת שפרויקט ייצא לפועל בשיטת ה-Fast Track הוא הניסיון של כל אחד מהגורמים בשרשרת הייצור של הפרויקט. "זה אומר היזם, המתכננים, מנהל הפרויקט והקבלנים", אומר גבע, "אי אפשר לעשות את הפרויקט בשיטה זו עם קבלן קטן או מתכנן שאין לו כוח ייצור. צריך שלכל הגורמים המעורבים תהיה עוצמה בתחומים שבהם הם פועלים. תנאי נוסף הוא השקעת משאבי ניהול בעודף. אנחנו בפרויקט G כפר סבא סיימנו את הפרויקט עם שמונה אנשים מהמשרד שלנו באתר, שזה הרבה מעבר למה שמקובל בענף בארץ, וזאת על מנת לתת מענה למספר נושאים שדורשים טיפול בו זמנית בפרויקט".

"לבנייה מהירה נדרש גם משרד אדריכלות פנים שלא נסמך על עובד אחד משום שהעניין דורש זמינות גבוהה ומהירה", מציינת אריאלה שניאור, יו"ר אגודת אדריכלי הפנים בישראל ובעלת משרד אריאלה שניאור אדריכלות פנים וקונספט. "בעולם הבנייה המהירה קיימת כבר 70 שנה, בישראל החלו לאמץ אותה רק ב-20 השנה האחרונות".

השאלה הבלתי נמנעת היא האם קיצור הזמנים מייקר את העלויות ליזם. "בסך הכל לא", אומר גבע, "מה שעולה יותר בביצוע נחסך באופן משמעותי בהקטנת עלויות מימון, כך שייקור עלויות הביצוע הוא זניח אל מול הקטנת עלויות המימון וקיצור הזמן הנדרש שלוקח להגיע להכנסות מהפרויקט".

יחד עם זאת, המהנדסים מודים שלשיטת ה-Fast Track ישנן גם חסרונות, מעבר לעלויות הביצוע הגבוהות יותר בעבודה מסביב לשעון ובלוח זמנים מתוח. "חיסרון אחד מתבטא בתהליך של Value Engineering שהוא בחינה של חלופות כלכליות-הנדסיות", אומר גבע, "בשיטת ה-Fast Track התהליך הזה מתבצע באופן חלקי ולא מלא. החיסרון המרכזי השני הוא שיש שינויים רבים באופן יחסי תוך כדי ביצוע, כלומר שתוך כדי הביצוע משנים תוכניות לקבלנים שמבצעים. אנחנו תוך כדי הביצוע מעמיקים את התכנון ומפרטים אותו ולכן נדרשים להוריד לביצוע שינויים בשטח".

22

עוד כתבות

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים