גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחזיות של האו"ם שחורות; כיצד יושפע ענף המזון בישראל?

דו"ח האו"ם בנושא עליית מחירי חומרי הגלם בעולם אינו מותיר הרבה מקום לאופטימיות ■ ואולם, תעשיינים וקמעונאים ישראלים לא מתרגשים: "באו"ם מנבאים שחורות, ולא תמיד הם צודקים"

גדי לסין, יו"ר איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים ומנכ"ל קבוצת שטראוס: "הסיכון בחוזים ארוכי-טווח יכול להיות משמעותי"

* מתי להערכתך נראה עליות במחירי המזון?

"אני מעריך שלאורך זמן, העולם יידע להתאים את עצמו בין הביקוש לחומרי גלם לבין תעשיית המזון. כך קרה גם ב-3 השנים האחרונות, טרם המשבר הגלובלי, כשחלה אינפלציה של חומרי גלם, ולאורך זמן המחירים התאימו את עצמם מבחינת חומרי הגלם ומחירי המכירה לצרכנים. זו לא תחזית חדשה שאמורה לשנות את העולם.

"כבר 4 שנים שאנחנו כל הזמן רואים עליות וירידות חדות במזון. יש תנודה מאד גדולה במחירי חומרי הגלם, וכל חודש יש את ה'כוכב' החודשי. לכן נוצר שיווי-משקל. השיחה יותר חזקה ממה שהמציאות מוכיחה לנו".

* הצרכן צריך להיות מוטרד מתחזית האו"ם?

"הצרכן לא צריך להיות מוטרד יותר ממה שהוא היה עד היום. הוכחנו בשנים האחרונות כי מחירי המזון נורמליים והגיוניים לחלוטין ביחס לשכר הממוצע במשק, גם בארץ וגם בחו"ל".

* האם בטווח הרחוק עליות המחיר יביאו לשינויים בצריכה, כמו למשל מעבר למוצרי בייסיק על חשבון מוצרי פרימיום?

"הצרכן עושה את שיווי-המשקל החדש שלו ומתאים את עצמו לנסיבות. דווקא לפני שנתיים ראינו שהמוצרים הבסיסיים כמו לחם ובשר עלו בשיעורים של עשרות אחוזים, ולכן אין קשר ישיר בין מחירי בייסיק פרימיום ומחירי חומרי הגלם.

"גם הצרכנים וגם הספקים מתאימים את עצמם כל הזמן למציאות. תחזית האו"ם מדברת על עלייה של עשרות בודדות של אחוזים לשנים הקרובות, כשלפני 3 שנים חומרים הגלם עלו ב-30%-40%, ולכן תחזית האו"ם יחסית אופטימית. בשנים האחרונות תחזיות האו"ם, ולא רק של או"ם, התגלו כלא מדויקות".

* מהן המלצותיך לתעשיינים בכל הקשור לחוזים עתידיים?

"ההמלצה שלי היא לבצע גידורים לתקופה של מספר חודשים בודדים ורק במקומות שבהן יש הערכה כמעט ודאית לעליית חומרי גלם. אנחנו יודעים שמחירי חומרי הגלם לא קשורים אך ורק לביקוש צרכנים, אלא מהווים גם גורם להשקעות של גופים פיננסים גדולים שמשקיעים במוצרי הקומודיטיס. לכן לא הייתי ממליץ להמר על מחירים ארוכי-טווחף כיוון שהסיכון בחוזים ארוכי-טווח יכול להיות מאד משמעותי".

ריצ'רד הנטר, מנהל העסקים הראשי בשופרסל: "יבוא המותג הפרטי מאפשר לשמור על רמת מחירים נמוכה"

* מתי להערכתך נתחיל להרגיש בעליית מחירי המזון?

"ראשית, מדי כמה חודשים מתפרסמות תחזיות, ואני לא הייתי מתרגש מהן. שנית, באופן ספציפי יש מחסור העולם בבשר, ואנחנו מתחילים להרגיש שזה מתקרב לישראל. שלישית, רוב היצרנים בארץ, כמדי שנה, מבקשים להעלות מחירים.

"בינתיים אנחנו לא רואים איזשהו טרנד יותר קיצוני משנים עברו, ולכן אני לא רואה בינתיים סימנים שמחזקים את מה שכתוב בדו"ח האו"ם אלא עסקים כרגיל. גם הבקשות של היצרנים להעלאת מחירים דומות לשנים קודמות, פרט לבשר, ולכן אנחנו לא רואים סימנים לטורנדו הגדול שדיווח עליו האו"ם, וכמובן שנמשיך לעקוב.

"אחת המשימות העיקריות שלנו היא להוריד את מחירי המזון על-ידי סורסינג ממדינות אחרות, באמצעות המותג הפרטי. אנחנו מייבאים את המותג הפרטי ממדינות שונות באירופה, וזה מאפשר לנו - לאור היחלשות האירו - לשמור על רמת מחירים נמוכה, גם ביחס למתחרים וגם בצורה אבסולוטית. זה נותן לנו גמישות".

* הצרכן הישראלי לא צריך לדאוג?

"בשלב הנראה לעין, הצרכן לא צריך לדאוג. בכל שנה יש עליות שבין 2% ל-5% במחירי המזון, אבל לפי שעה אני לא צופה שינוי דרסטי במגמה".

* כיצד עליות במחירי המזון ישפיעו בטווח הארוך על הצריכה?

"אם המחירים יעלו ב-10% כל שנה בעשור הקרוב - זה ישפיע בוודאות על הרגלי הצריכה של כל עם ישראל, וזה יבוא ממקום של צורך. השכר לא יעלה בקצב דומה, וזה יכריח לקוחות לחפש אלטרנטיבות יותר זולות ברמה מוצרית.

"ב-20 השנים האחרונות ראינו בשנים של מיתון חזרה למוצרים בסיסיים וגידול משמעותי במותג הפרטי. מוצרי המותג הפרטי זולים ב-10%-30%, ולכן יכול להיות שזה יזרז את השימוש במותג פרטי בקטגוריות שהיום השימוש בהן הוא בינוני. אבל כאמור, בינתיים לא רואים סימנים. בעוד שנה יכול להיות שכן".

שלום זיידלר, בעל חברת ויסוצקי: "אני מניח שתהיה עליית מחירים קטנה נוספת"

* מתי להערכתך נתחיל להרגיש בעלייה מחירים בתחום שלך?

"מחירי התה נמצאים בעלייה מזה שנתיים, ויש ציפייה להתמתנות עליות המחיר. העליות שהיו בשנתיים האחרונות היו מאד גבוהות באופן יחסי. זה לא מוצר שחומר הגלם שלו מתייקר בצורה קיצונית, ולכן על פניו לא נראה שהתה יתייקר, בטח לא בשיעורים של 40%".

* מה שיעור ההתייקרות שהתה רשם בשנתיים האחרונות?

"35%-40%".

* מה הגורם העיקרי להתייקרות?

"שינויי האקלים. קניה, שהיא יצרנית גדולה של תה ואחראית ל-10%-12% מצריכת התה בעולם, עברה תקופה של יובש, וזה גרם למחסור, וגם עכשיו המדינה עוברת תקופה לא יציבה. כשנוצר מחסור, מטבע הדברים המחירים עולים".

* בכמה ייקרתם את התה לקמעונאים והאם צפויה עוד התייקרות?

"ייקרנו אבל לא באותם שיעורים. אנחנו מחזיקים מלאים. שנית, התה הוא קומודיטי שנסחר בבורסה, ואנחנו מכירים את השוק הרבה שנים כדי לקנות לא בשיאים. מול הצרכן בישראל אי-אפשר להעלות מחיר באופן ישיר, אז אני מניח שתהיה עוד עליית מחירים קטנה נוספת. אנחנו עדיין חיים במלאים שלא מצדיקים את העלייה, אבל אני מניח שאם לא תהיה התמתנות מחירים - נעלה באיזשהו שלב את המחיר".

* כיצד ההתייקרות תשפיע על הצריכה בעתיד הרחוק?

"בשנים האחרונות השאלה הזאת עולה כל הזמן. כמובן שבאוכלוסיה ישנן שכבות שונות, וודאי שזה משפיע באיזשהו מקום. השינוי או המעבר למוצרי הבייסיק מתרחש, אבל לא באחוזים גבוהים".

* האם אתם כחברה נערכים, בהיבט של חוזים עתידיים וכדומה?

"ודאי. הידע שלנו הוא בעיקרו ביכולת הרכישה הנכונה".

גזי קפלן, מנכ"ל קבוצת אסם: "המצב מחייב חקלאות יותר אינטנסיבית"

* מתי להערכתך נתחיל להרגיש בעליית מחירי המזון?

"ראיתי את הפרסום של האו"ם. נבואה ניתנה לשוטים. אנחנו חיים בתקופה של אי-ודאות ואי-יציבות, אך דבר אחד ברור. אם פעם הדבר היחיד שהיה קובע זה הביקושים ומזג-האוויר, היום אי-הוודאות נגרמת גם כתוצאה ממשחק של גורמים ספקולטיביים שמהמרים על סחורות".

* כיצד עליות במחירי המזון ישפיעו לטווח הארוך על הצריכה, והאם נראה מעבר למוצרי בייסיק על חשבון מוצרי פרימיום?

"יש מקום למוצרי פרימיום ולמוצרי בייסיק. אלה המגמות שקיימות בכל העולם וגם בארץ. מוצרי פרימיום מצליחים, וגם מוצרי בייסיק קיימים. אם תהיה עלייה קיצונית במחירי חומרי הגלם, זה ישפיע על מחירי המזון.

"אין ספק שזה מחייב חקלאות יותר אינטנסיבית. חייבים להבין שאם העולם הולך למחסור בחומרי גלם בסיסים, בעיקר חיטה ותירס - אז הפתרון הוא לאפשר טכנולוגית כמויות גדולות יותר של יבולים לכל דונם קרקע".

* אתה סבור שכבר השנה נהיה עדים לעליות מחיר נוספות?

"לא. באופן כללי אין כרגע מגמה של עלייה בחומרי הגלם. יש אמנם חומרים שיורדים ועולים, אבל האו"ם מדבר על קטסטרופה בטווח הבינוני".

* האם אתם נערכים בהיבט של חוזים עתידיים וכדומה?

"אנחנו בוודאי נהנים מהמידע שנסטלה מעבירה לנו".

* ב-2007, חברות שעשו חוזים עתידיים ניזוקו כאשר המחירים ירדו בעקבות המשבר הכלכלי?

"בסוף היום אנחנו תעשיינים ולא ספקולנטים ומנסים להתנהל בצורה רציונלית. אסם לא מתנהלת בצורה ספקולטיבית".

גלעד זילברברג, בעלי חברת "מאיר את בייגל": "אני מעריך שמגמת החזרה לבייסיק תתחזק"

* מתי להערכתך נתחיל להרגיש בעליית מחירי המזון?

"עם הכלכלה של היום אי-אפשר לדעת כלום, וממש אין סיבה להיכנס לפאניקה".

* כיצד עליות במחירי המזון ישפיעו בעתיד הרחוק על הצריכה?

"אני חושב שנעבור למוצרים שהתועלת התזונתית שלהם יותר גבוהה, וזה אומר שאמהות יאכילו את הילדים במשהו יותר מזין. זו מגמה שכבר קיימת היום, והיא תתגבר. בסך-הכול ההוצאה על מזון אמורה לגדול, אז אנשים יקנו בסלקציה יותר גבוהה. אנשים יילכו על פחות פאן ויותר תזונה.

"בשורה התחתונה אני מעריך כי מגמת החזרה לבייסיק תתחזק. אני לא חושב שהמצב הכלכלי העולמי הולך להיות מזהיר, לכן נהיה עדיין עם שיעורי אבטלה גבוהים, רמת הכנסה יותר נמוכה באופן ריאלי, וכל זה יחזק את המגמה של הבייסיק".

* האם בשנה הקרובה נראה עלייה במחירי המזון בארץ?

"הכול תלוי במצב הגיאופוליטי, בצריכה של מזרח אסיה, במחירי הנפט ובאקלים. אם מגמת העלייה בצריכה באסיה תימשך ומחירי הנפט ישתוללו - התעשיינים ירגישו את זה כבר בשנה הקרובה, ומהר מאד גם הצרכן".

* האם אתם כחברה נערכים, בהיבט של חוזים עתידיים וכדומה?

"ממש לא".

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-3.5%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת ״יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה״ל״

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון