גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חייל על חוט

בשלל קולות גזעני הארץ, שקיבלו גיבוי מרבבות חרדים, בולטת שתיקת קברניטי הארץ הגשמית

אני פטריוט אמיתי. אינני מכבס את כביסתנו הנקייה בפומבי, ולא עולה על דעתי לבחון את מידתיות המצור הימי על עזה או את לגיטימיות עצירת משט השלום מחוץ למימי החופים.

אני נכון וחפץ להניח את נחיצות המצור מטעמים ביטחוניים, כמו גם את לגיטימיות עצירת משט השלום המיומר. אלה עניינים שמעסיקים את הקהילייה הבינלאומית, ועלינו להדוף את ביקורתה בשום שכל.

אבל, אפרופו שכל, איפה השכל ביחס לאופן עצירתו של המשט? זהו עניין פנימי שלנו, של כולנו.

שוו בנפשכם התגודדות חרדים במרכז ירושלים כדי למחות על ניסיון מעצרם של מתי מעט הגזענים שביניהם, על-פי צו של בג"ץ. בינות להמון הסוער מצוי גם קומץ סרבני מאסר, כשמסביבם מחוללים ושרים באקסטזה בני קהילתם. שומה על משטרת ישראל ללכוד ולאסור את משתמטי המאסר.

כלום היה עולה על הדעת ששר המשטרה ומפקדה יציעו לקומץ שוטרים להשתלשל בחבל ללב ההמון הקוצף והסוער ולקרוא תגר על התלהבותם?

הבה נניח שחרדים אלה אינם שונאי ישראל וכי מידע מודיעיני מוקדם ווידא מבעוד מועד כי איש מהם איננו חמוש; האם אז היו מפקירים את מי מהשוטרים לטרף ההמון המשולהב, גם אם איננו חמוש? גם המון משולהב נטול כלי משחית יכול או עלול לרמוס למוות את שוטר הקומנדו המשתלשל בינותם בכבל ומתריס כנגדם.

ומהמשל לנמשל - הכיצד זה טחו עיני קברניט חיל הים וקברניט משרד הביטחון מראות כי גם אילמלא היו מתחזי השלום שעל "ספינת השלום" הטורקית חמושים ומשחרים לטרף, הסיכון של "בובה על חוט" בין המון סוער ועוין הינו גדול מנשוא ומיותר?

די באגרופים קפוצים ובנעליים מסומרות כדי לאפשר לעשרות אנשים זועפים לעשות שפטים בחיילי קומנדו בודדים המשתלשלים מחוט היישר לעין הסערה על סיפון הספינה הסוערת.

לשלוח את מיטב בנינו לפעולה שכזו, באופן הביצוע הזה, גורם לי להרהר במידת תבונתם של העומדים בראש המערכת. מה חשב לעצמו שר הביטחון? מה הרהר לעצמו מפקד חיל הים? נשגב מבינתי להבין.

אופן הסיכון המוזר אליו נשלחו מיטב בנינו, חיילי הקומנדו המצוינים, בנסיבות משט זה הוא עניין פנימי שלנו, של אזרחי המדינה ושוחרי טובתה. הוא איננו קשור לתדמיתנו בעולם. הוא קשור לתדמיתנו בעיני עצמנו. תדמיתנו הסדוקה.

כלום מלך הביטחון הוא עירום? ומה באשר למלך (מלח) הים? ומה באשר לאחריותם? התנצלותם כלפינו, אנו? כלפי בנינו המצוינים? משום מה הם שומרים על ארשת של זחיחות-דעת, ואנו שותקים ובולעים.

אני מקווה שוועדת הבדיקה בראשות האלוף גיורא איילנד תאמר את דברה ותסיק את מסקנותיה במהרה בימינו.

ומעניין לעניין באותו עניין.

מראית פני ועדה

צדק צריך גם להיראות ולא רק להיעשות. מימרה זו יפה שבעתיים כאשר ממנים ועדת בדיקה שנועדה לרצות את הקהילייה הבינלאומית ביחס לעוללות משט השלום המיומר שנעצר בלב ים בעודו באיבו.

בנסיבות אלה, כשאל פני העולם נטל ההוכחה להצדיק את עצירת המשט והקפדת המצור הימי על עזה מוטל על שיכמנו, מראית פני הצדק ונראות פני הוועדה, מכובדותה ומקצועיותה חשובים לאין ערוך.

לגופה של ועדה ולגופם של חבריה, סביר שהם מטובי הנוער וממשובחי המקצוענים שקמו למדינת ישראל. אלא מה, הם כבר מזמן אינם "נוער". היש לכך טעם לפגם? ודאי שלא.

היש לכך טעם למראית-עין? ודאי שכן. לא הרי מראית כהרי מהות. לרוב המהות היא העיקר, אך בענייננו גם הנראות חשובה. את המראית החמצנו. לא שמראיתה של כותונת הפיג'מה של אחד מחברי הוועדה לא נאה ולא שחזותו של הסייען הפיליפיני איננה מצודדת, אלא שהאסוציאציה התדמיתית איננה רצויה. והרי בעניין זה, כפי שכבר חזרתי על עצמי, גם התדמית והמראית חשובה.

אני מאמין כי הוועדה עוד תפתיע את כולנו בצלילתה לעומק הדברים והימים, בצלילותה ובצלילות מסקנותיה. זקני העם יכול שעוד יוכיחו לנו באותות, במופתים, בחקירות נוקבות, ואולי חלילה גם ייסרונו בשוטים ובעקרבים, שלא נס ליחם וכוחם עדיין במותנם ובמוחם.

"יוכיחו לנו", אמרתי, אך הם הרי צריכים להוכיח לקהילייה הבינלאומית. להם ולא לנו. מראיתם ומוראם נועדו כלפי חוץ.

דתיות, עדתיות וריפיון השרים

החלטות בית משפט יש לקיים. נקודה. אחת החליט בית המשפט כפי שהחליט, אין מנוס מעמידה על ביצוע החלטתו ויהי מה. זהו מבחנו של שלטון החוק.

בג"ץ גילה אורך-רוח עם קומץ החרדים המתמרדים ואיפשר להם פעם אחר פעם להיטיב את דרכם, לחדול מההתרסה ומן הגזענות, ליישר קו עם שלטון החוק ולצאת לדרך חדשה.

אך הם בשלהם ובמריים. וחמורה מזאת, הם מתריסים כלפי בית המשפט וחורצים לו לשון. החרדים טיפסו על מגדל (בבל) גבוה מדי ולא הותירו מנוס לבית המשפט אלא לכפותם באסורים לומר "רוצה אני".

אין נפקא מינא לדינא אם בגזענות נלוזה עסקינן או בדחיית מרותו של משפט הארץ אל מול משפט שמיים. דינא דמלכותא - דינא, ודה-לגיטימציית גזענות - דינא.

חשבתי לעצמי שבערות הגזענות פסה מישראל זה מכבר, וכבר אין צורך לבער את המבואר והמבוער. חבל שהגענו עד הלום.

בשלל הקולות והמחולות של חרדי וגזעני הארץ, שקיבלו גיבוי בלתי ראוי מרבבות חובשי שחורים (שאינני מזלזל בהם כלל ועיקר), בולט ריפיונם של קברניטי הארץ הגשמית. של נושאי התפקידים הממלכתיים שנבחרו לכך על גלי הדמוקרטיה. הם כובשים את פניהם בקרקע, משפילים מבט, אך קולם לא נשמע די.

היכן שר המשפטים? איכה שר החינוך? קולם של אלה צריך להישמע ברמה; לרעום, להדהד ולגנות. לא די באמירה רופסת וכוללנית, לא די בקול ענות חלושה.

הרעימו נא את ביקורתכם ושאט-נפשכם מהמתרחש לנגד עינינו, ויפה שעה אחת קודם.

עוד כתבות

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023