גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך מצליחים המפורסמים לשמור על הפרטיות שלהם בפייסבוק?

ג'ודי ניר-מוזס-שלום, מיכאל איתן, בקי גריפין ועוד ■ מה הם מרשים לעצמם לכתוב, ואיזו אינפורמציה הם שומרים לעצמם?

איך מפורסמים מצליחים לשמור על הפרטיות שלהם בפייסבוק? מה הם מרשים לעצמם לכתוב, ואיזו אינפורמציה הם שומרים לעצמם?

ג'ודי ניר-מוזס-שלום, אשת תקשורת ועסקים: "הפרטיות היא משהו שנלקח ממני מזמן"

* מה זה פייסבוק עבורך?

"פייסבוק בשבילי זה מקום בלתי אמצעי לבטא את עצמי. זה מקום לביטוי שהרבה שנים נאלצתי לשמור בבטן. כשעבדתי ב'ידיעות אחרונות', בגלל שאני אחת מהבעלים, לא יכולתי להתבטא בחופשיות - כי אז כביכול אני מבטאת את דעת העיתון. היום, כשאני עובדת בקול ישראל, אני גם לא יכולה להגיד את דעתי בחופשיות ברדיו, כי הוא שייך למדינה. בפייסבוק אני יכולה להרשות לעצמי הרבה יותר".

* את מרשה לעצמך להתבטא בחופשיות מלאה בפייסבוק?

"תראה, הייתי רוצה להגיד לך שאני מכניסה לכל מי שבא לי, אבל אני מנועה לפעמים מלהגיד דברים שקשורים לממשלה, היות שבעלי (סילבן שלום) חבר בה. אני מסבירה כמה שאני יכולה, שדעתי היא דעתי, ושאני וסטיב לא חייבים לראות דברים כמו תאומים סיאמים. דעותינו יכולות להיות, ובמקרים לא מועטים הן שונות".

* מה לגבי אובדן הפרטיות?

"הפרטיות היא משהו שנלקח ממני פחות או יותר מאז שהתחתנתי עם בעלי הראשון שהיה ידוע, וגם הבעל השני נמצא באור הזרקורים, שלא לדבר על עבודתי בעיתון, ברדיו ובטלוויזיה. פרטיות כמו של אדם שהוא לגמרי אנונימי ממילא אין לי, אבל אני שומרת על גבולות גיזרה ולא חושפת נושאים אישיים באמת".

* האם היה לך מקרה שהצטערת שפרסמת משהו בפייסבוק?

"כתבתי פעם או פעמיים על הילדים שלי בקשר למבחן במתמטיקה, והם התבאסו מזה. ואז כתבתי שאני יותר לא כותבת על הילדים, וגם מזה הם ממש התבאסו. לפעמים אני ממש המומה מההד האדיר שיש לדברים שאני כותבת בפייסבוק, שלכאורה מיועדים רק לחברים שלי. האמת, זה די מעצבן אותי".

מיכאל איתן: השר לשיפור השירות לציבור: "לא מעוניין לחשוף הרגלי האכילה שלי"

* כיצד אתה משתמש בפייסבוק?

"אני אישית דוגל במדיניות של מקסימום שקיפות ציבורית, ומצד שני הגנה על פרטיות. אני מפרסם באתר שלי את יומן הפגישות ואת תלוש השכר, מתכתב עם אנשים בפייסבוק באופן אישי - אבל לא על דברים אישיים. השימוש שלי בכלי הזה הוא בעיקר מקצועי, למרות שגם חברים אישים כותבים לי על ה'קיר'. התמונות שאני מעלה פחות פורמליות - לא תמונות עם מכנסיים קצרים, אני עדיין פוליטיקאי - אבל כן כאלה ללא חליפה".

* אתה מרגיש לא נוח להיחשף?

"אני מרגיש שפייסבוק הוא לא המקום שבו אני יכול להתנתק מעובדת היותי פוליטיקאי. אני גם לא משורר, ואין לי שום עניין לחשוף את הרגלי הקניות או האכילה שלי. אני גם לא מרגיש צורך לנצל את הפייסבוק כדי להעביר ביקורת - אבל זה עניין של אופי".

* מה עמדתך בעניין סוגיית שחיקת הפרטיות בפייסבוק?

"תופעת שחיקת הפרטיות בפייסבוק היא מדהימה בעיניי. מול עינינו מתחולל מהפך נוסח ג'ורג' אורוול, שהוא תחילתו של כרסום האוטונומיה של הפרט. היכולות המתפתחות של טכנולוגיות רומסות את הזכות לפרטיות, עד כדי כך שהגנים החברתיים של הדורות הבאים ישתנו לבלי הכר.

"היום אני נאבק רבות בכך שחברות הסלולר שומרות את נתוני המיקום של הלקוחות ומעבירות בקלות יחסית את המידע למשטרה. אני נאבק גם במאגר הביומטרי וגם השימוש המסחרי בנתונים אישיים של הציבור בפייסבוק אינו לרוחי. אבל נוצרה מציאות שבה ברירת המחדל היא לחשוף מידע ובעצם מי שעומד על זכות לפרטיות - הוא יוצא הדופן. באווירה מתירנית זו, לא ירחק היום שאנשים ייזכרו באיזה 'מטומטם' אחד, מיכאל איתן, שנאבק על זכות הציבור לפרטיות, ולא יבינו מה הוא רצה".

בקי גריפין, אשת תקשורת ודוגמנית: "ענייני הזוגיות שלי הם מחוץ לתחום"

* מה היית עושה אם היו חוסמים את הפייסבוק שלך?

"כל מי שמכיר אותי טוען שאני מכורה לפייסבוק, אז אם היו חוסמים לי את הפייסבוק בטח הייתי ב'קריז' (צוחקת). פייסבוק עבורי זה כלי תקשורת שמחבר בין אנשים, ערוץ לסוג של תקשורת שלא אפשרית בשום מדיה אחרת".

* למה את כל-כך אוהבת את פייסבוק?

"אין לי שליטה על טוקבקיסטים שכותבים שטויות בכל מיני אתרי תוכן, אבל בפייסבוק יש לי שליטה. האמת, שמאז פייסבוק אני הרבה פחות נכנסת לאתרי חדשות, ומקבלת את הכל מהמדיה החברתית. הדברים החשובים באמת צפים במסגרת הדיונים שיש בפייסבוק".

* את לא חוששת מאובדן הפרטיות?

"עד לא מזמן, הפרטיות אפשרה ממש להגדיר מי יכול לראות מה, והיה קל להגביל את החשיפה. זה השתנה לפני קצת יותר מחודש, ואז שקלתי לסגור את חשבון הפייסבוק. בסופו של דבר החלטתי לזרום עם הדברים, והתחלתי לאשר חברויות עם אנשים שאני לא מכירה - מאחר שגם ככה אין פרטיות באמת.

"הגבול שלי לחשיפה הוא החיים האישיים שלי - ענייני זוגיות - שזה באמת לא מעניינו של איש. כמו כן, אני לעולם לא אביך את המשפחה שלי. סבא שלי קיבל דרכי ברכות ליומולדת, למשל, כי אין לו בכלל פייסבוק, ככה שזה היה יותר בשבילי. לגבי תמונות, אלבום התמונות היחידי שלי שפתוח לציבור הרחב הוא של החמאס, שבו הם נראים מחזיקים חלקי גופות של חיילים ישראלים. המטרה היא כמובן להראות את חוסר האנושיות שלהם לעולם".

* על מה את אוהבת לכתוב?

"הסטטוסים הפופולריים שלי הם בדרך-כלל כאלה שאני עצבנית, אבל לאחרונה חברה - אמיתית, לא וירטואלית - ביקשה שאהיה יותר חיובית, אז אני משתדלת. אני משתמשת בפייסבוק למטרות הסברה, כמו למשל פרשת המשט, סוגית גלעד שליט, וסתם אם יש גור כלבים שזקוק לאימוץ, בשביל זה המציאו את כפתור ה-SHARE, לא?".

מוטי אלמליח, מנכ"ל יורוקום-פנסוניק: "חושב המון לפני שאני כותב בפייסבוק"

* על מה אתה אוהב לכתוב?

"כל מיני, אבל בעיקר לינקים לנושאים מעניינים. אנשים שמכירים את הדעות ובמה שאני מתעניין, יכולים למצוא שם סרטונים לדברים כאלה. אני גם נכנס ללינקים אצל אנשים שאני מכיר בשביל לקרוא דברים שהם מתעניינים בהם. ככה אנחנו חולקים עניין בדברים שונים. בסופו של דבר, אם אתה לא טוב ולא מסקרן את מי שקורא אותך, אנשים לא יתאמצו לקרוא מה אתה כותב".

* האם הצטערת פעם לגבי מה שכתבת?

"אני לא מצטער על דברים שאני כותב, כי אני חושב המון לפני שאני כותב אותם".

* אתה חושש מאובדן הפרטיות בפייסבוק שלך?

"אני מעדכן אותו כל יום, אבל אני לא מרחיב את התחום האישי שלי יותר מדי. האמת, אני בעיקר מקדם את הפייסבוק של החברה. כל מה שעשיתי עד עכשיו באישי, זה כדי ללמוד אותו בשביל הצד העסקי. רציתי לראות איך הניו-מדיה מתאים לעסקים. אני בוחר בקפידה מה לשים בחלקים השונים בעמוד שלי בפייסבוק, ולכן הנושא הזה נמצא אצלי בשליטה. אני, למשל, פחות אעלה לפייסבוק תמונות מחופשות שלי".

* איך פייסבוק עוזר לעסקים שלך?

"זה מאוד עוזר. אם פעם היה צריך לעשות המון פרסומות בשביל שהצרכן יקרא על המוצר שלנו, עכשיו אפשר לעשות את זה בפייסבוק ולהפיץ את זה לחברים. אנשים אוהבים להגיב אצלנו בעמוד, ויש גם הזדמנויות מכירה. חוץ מזה, גולשים מחפשים דעות של אנשים על מוצרים שהם הולכים לקנות ממומחים, והם יכולים לקבל דעות של אנשים אחרים בעמוד שלנו. בכלל, הניו-מדיה עדיין מחפשת את עצמה, ואנחנו עוד נראה לאן היא הולכת".

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים