גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת "גלובס": כך תמחקו עד 57 אלף שקל מהמשכנתא

האם כדאי למחזר את המשכנתא? "גלובס" בדק בעזרת חברת "שכל" נתונים של 4 משפחות שלקחו משכנתא בגובה שונה ובתנאים שונים ■ החיסכון למשפחה שלקחה ב-2005 כ-600 אלף שקל בריבית של 5.5% ל-20 שנה - עד 43 אלף שקל

האם כדאי למחזר את המשכנתא? למי שלא עשה זאת, כדאי לבדוק את העניין: מבדיקת 4 מקרים ספציפיים של נוטלי הלוואות עולה כי ב-3 מקרים מתוך הארבעה - המיחזור משתלם.

ההבדלים שנמצאו בהחזר החודשי מגיעים עד 385 שקל לחודש, והחיסכון הכולל בנטילת ההלוואה נע במקרים הללו מגיע עד ל-58 אלף שקל.

את הבדיקה ביצע "גלובס" באמצעות חברת "שכל" (שיפור כלכלי לצרכן), שהוקמה לפני כחודשיים על-ידי יואב להמן, לשעבר המפקח על הבנקים, ושאול פסטרנק, לשעבר נשיא לשכת סוכני הביטוח. החברה מספקת ייעוץ ללקוחות פרטיים בתחומי התקשורת, הבנקאות והביטוח, במטרה לזהות את הסעיפים שבהם הם יכולים לחסוך.

משפחה 1

מדוע זה קורה?

בעקבות המשבר הכלכלי בעולם, השלכותיו על המשק הישראלי והצעדים שנקטו בנק ישראל והממשלה, ירדו שיעורי הריבית ירידה חדה מאד בהשוואה לעבר הלא רחוק. להתפתחות זו השלכות משמעותיות מאד על כדאיות מיחזור הלוואות המשכנתא, ובמיוחד ההלוואות צמודות המדד בריבית קבועה.

"לא זו בלבד שהריביות לכל טווחי הזמן של ההלוואות ירדו, אלא שהריביות על ההלוואות הקצרות יותר ירדו אפילו באופן חד יותר", מסביר יואב להמן. "משמעות הדבר, שאם לפני כ-10 שנים לקחת הלוואת משכנתא ארוכה - נניח לכ-20 שנה, תוכל ליהנות מירידת ריבית משמעותית יותר (כי המיחזור כעת יהיה לתקופה קצרה יותר), ועם זאת, עדיין נותרו די שנים כדי ליהנות מכך. אין סיבה להמשיך לשלם את הריבית הגבוהה יותר".

משפחה 2
הכול תלוי בריבית המיחזור

להמן מדגיש כי חשוב מאד לשים לב היטב לגובה הריבית בה תצליחו למחזר את ההלוואה: מאחר שעמלת הפירעון המוקדם מחושבת על בסיס ריבית ממוצעת שמפרסם בנק ישראל, אם ריבית המיחזור שלכם תהיה גבוהה מריבית זו - כדאיות המיחזור יורדת במהירות.

כך, למשל, אם מיחזור ההלואות הנ"ל יהיה בריבית של 3.5%-3.6% (במקום 2.5%-2.9%), כבר אין שום כדאיות למיחזור המשכנתא - למרות שריבית זו עדיין נמוכה באופן משמעותי מהריבית המקורית על ההלוואה. ברור שמיחזור בריבית גבוהה עוד יותר יניב הפסד כלכלי של ממש.

נכון הוא, מסביר להמן, שמיחזור ההלוואה יחייב תשלום עמלת פירעון מוקדם לבנק, המחושבת על בסיס הפרשי הריבית, אך הוראות בנק ישראל מחייבות את הבנקים לתת הנחה מעמלה זו ככל שהלוואתך ותיקה יותר: שיעור ההנחה המרבי מגיע ל-40% בהלוואות משלימות בנות למעלה מ-4 שנים, ו-30% הנחה בהלוואות המשכנתא האחרות בנות 5 שנים ומעלה.

על מנת שלא תצטרך להשיג סכום חד-פעמי מיידי לצורך תשלום עמלת הפירעון המוקדם, תוכל לפרוס עמלה זו "לתוך" ההלוואה הממוחזרת, וכך תוכל פשוט להרוויח מהקטנה לא מבוטלת של התשלום החודשי, כשה"מחיר" היחיד לכך יהיה הטרחה המסוימת בה כרוך ביצוע המיחזור.

אגב, אחרי תקופה טובה לנוטלי משכנתאות, נראה שהם יידעו ימים קשים יותר: התקנות החדשות עליהן הכריז לאחרונה בנק ישראל יגבילו את הבנקים בשיעור ההלוואה שיוכלו לתת לרוכשי הדירות, ואם עד היום ניתנו הלוואות של עד 70% מערך הנכס - יידרשו היום הרוכשים להציג 40% הון עצמי.

ההנחיות מגיעות לאחר תקופת שיא בנטילת משכנתאות: היקף המיחזורים בשנה שעברה היה גבוה במיוחד - 7.3 מיליארד שקל - לעומת 3.8 מיליארד שקל בשנת 2008. נראה כי שינויי הריבית החדים העירו לווים רבים מרבצם, והתחושה היא שכמעט כל מי שיכול היה, מיחזר את ההלוואה.

משפחה 3

משפחה 4

7 טיפים לפני ההחלטה למחזר משכנתא

אם הריבית על ההלוואה שלכם גבוהה יחסית וסכום ההלוואה והזמן הנותר עד לסיום ההחזרים הם משמעותיים, בדקו אם כדאי למחזר.

מומחי חברת שכ"ל מסבירים איך:

1. בדיקת כדאיות: הגישו לבנק בקשה (בכתב) לקבלת המידע הדרוש לצורך בדיקת כדאיות פירעון מוקדם והעברת ההלוואה לבנק אחר. הבנק מחויב לתת מידע זה ללא תשלום תוך כשבוע.

2. השוואת מחירים: מצוידים במידע זה בדקו בבנק נוסף או שניים באיזו ריבית הם יעמידו לכם הלוואה בסכום ולפרק הזמן שנותר בהלוואתכם (בקשו מהם לחשב זאת תוך הוספת עמלת הפירעון המוקדם לתוך ההלוואה הממוחזרת) - ובחנו בכמה יפחת התשלום החודשי בהשוואה לתשלום הנוכחי.

3. סוגי משכנתא: הקפידו להשוות הלוואה זהה מבחינת המאפיינים שלה. יתכן כי יציעו לכם להקטין את ההחזרים החודשיים גם באמצעות החלפת סוג ההלוואה להלוואה בריבית משתנה (שהריבית עליה כיום נמוכה ביותר), אך זכרו כי שינוי כזה כרוך גם בסיכון: אם הריבית תתייקר בעתיד - התשלום החודשי שלכם יגדל בהתאם.

4. תמריצים נוספים: בדקו אם מוכנים לתת לכם תנאים מיוחדים למיחזור ההלוואה (לשאת בחלק מהעלויות בבנק האחר ו/או לפטור אתכם מחלק מהעלויות אצלם).

5. חזרה למקורות: מצוידים בכל המידע שאספתם - חיזרו לבנק שלכם ובדקו מה הוא מוכן להציע לצורך מיחזור ההלוואה אצלו, והתמקחו עמו (זכרו כי בכל זאת נוח יותר למחזר את ההלוואה בבנק בו נלקחה ההלוואה מלכתחילה).

6. מבחן הריבית: אם הריבית שהשגתם קרובה לריבית הממוצעת על-פיה מחשב הבנק שלכם את עמלת הפירעון המוקדם (אסור שהיא תהיה גבוהה ממנה ביותר מחצי אחוז) - סביר להניח כי המיחזור כדאי לכם.

7. מתי למחזר? רק אחרי ש"סגרתם את כל הפינות" ומצאתם כי הדבר כדאי - בצעו את המיחזור בבנק בו נלקחה ההלוואה הראשונית, או בבנק אחר שמציע לכם תנאים טובים יותר.

עוד כתבות

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים