גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לכו על משכנתא בפריים

לווה במסלול צמוד מדד, ישלם כחצי מיליון שקלים יותר מלווה שנטל משכנתא במסלול ריבית פריים

בחודשיים האחרונים עלה מדד המחירים לצרכן ב-1.3%, זאת לעומת ריבית הפריים בבנק ישראל שנותרה ללא שינוי.

אני סבור שעובדה זו מהווה אינדיקציה ברורה לכך שנטילת הלוואה שיש בה מרכיב פריים לא דומיננטי, אינה מהלך מסוכן.

בבדיקה, שאת פרטיה אציג במאמר זה, לגבי השפעת המדד על גובה יתרת המשכנתא ועל גובה ההחזרים החודשיים, עולה כי מסלול צמוד הפריים הינו מסלול עדיף על פני מסלול צמוד המדד וזאת בניגוד לרושם שנוצר בתקשורת לגבי הסיכון הכרוך בנטילת הלוואות במסלול הפריים.

תזכורת: מה הוא מסלול 'פריים'

מסלול הפריים הוא מסלול המתבסס על הריבית הבין בנקאית בישראל שקובע אחת לחודש על ידי בנק ישראל ומפורסמת בכל יום שני האחרון של החודש. הריבית הבין בנקאית כיום עומדת על 1.5% עליה מוסיפים כל הבנקים ריבית בשיעור 1.5% וכך נקבע הפריים.

שיעור הריבית הפריים אטרקטיבי בשל העובדה כי ניתן היום לקבל מהבנקים משכנתאות בריבית הנמוכה מריבית הפריים (ריבית הפריים ללווים בהלוואות לדיור עומדת כיום בממוצע על פריים מינוס חצי אחוז שמשמעותה משכתנא בריבית שנתית בסך 2.5%).

בשל העובדה שזה מסלול שאינו צמוד מדד והריבית בו יכולה להשתנות מידי חודש, אין במסלול מסוג זה עמלות היוון (קנסות בעת סילוק מוקדם) ולכן מסלול זה מאפשר מיחזור המשכנתא בכל רגע נתון ללא עמלות מיותרות. ניתן לקצר או להאריך את תקופת ההלוואה, להקטין או להגדיל את ההחזר החודשי.

החשוב מכל, בעיני, הוא שאם ריבית הפריים תעלה במידה משמעותית, אפשר להעביר את ההלוואה בקלות למסלולים אחרים.

טענת הבנקים היא שכאשר ריבית הפריים תעלה, ישפיע הדבר על ההחזר החודשי ועלול לפגוע ביכולת הלווה לעמוד בנטל התשלום. זה נכון, אבל צריך לקחת בחשבון שבהלוואה במסלול הפריים, הקרן יורדת במהירות רבה יותר ולכן בהלוואה מסוג זה נשלם הרבה פחות כסף במסלול פריים מאשר בהלוואה צמודת מדד.

דבר נוסף: במסלול כזה אפשר לעבור למסלולים אחרים ללא קנסות ולכן כדאי לנצל כעת את הריביות הנמוכות.

הבדיקה - השוואה בין שני מסלולים

לצורך הבדיקה נבחרו שני מסלולים להחזר הלוואה זהה בסך מיליון שקלים ל-25 שנים. המסלול הראשון הוא צמוד מדד והשני במסלול הצמוד לפריים. מסלול צמוד המדד שנבחר המסלול הוא בריבית משתנה בכול שנתיים וחצי.

הנחות היסוד בהשוואה הן אלה:

1.הריבית במסלול זה תעלה בשיעור 1% בכול שנתיים וחצי.

2.שיעור המדד יעלה ב-2.5% כל שנה.

3.הריבית ההתחלתית ב-2 המסלולים, היא 2.5% בשנה.

4.במסלול הפריים שיעור הריבית ההתחלתי יהיה זהה ויעמוד על 2.5% לשנה ויעלה ב-1% כל שנה עד לשיעור הגבוה במיוחד - 10%.

הנה גרף הממחיש את התנהגות התשלומים בכול אחד מהמסלולים.

אייל ליבוביץ פריים

  1. במסלולים בהן הקרן צמודה למדד, הקרן תקטן במנות קטנות בהרבה בהשוואה למסלול הפריים שבו הקרן תקטן באופן משמעותי.
  2. בשנת 2010 שבה ניתנה ההלוואה, יתרת הקרן להחזר עומדת בשני המסלולים היא מיליון שקלים.
  3. בשנת 2011, בהלוואה במסלול צמוד המדד, יתרת ההלווה היא 996,265 שקלים, בעוד שבמסלול צמוד הפריים, היתרה היא 975,745 בלבד. החיסכון שהצטבר בשנה אחת הוא כעשרים אלף שקלים בקירוב.
  4. בשנת 2016, גובה היתרה להחזר במסלול צמוד המדד יעמוד על 968,557 שקלים בעוד שבמסלול צמוד הפריים, יתרת ההחזר תהיה 861,375 שקלים בלבד. חיסכון מצטבר בסך 107,000 שקלים.
  5. בשנת 2019, יתרת ההלוואה במסלול צמוד המדד תהיה 937,700 שקלים, בעוד שבמסלול הפריים ההחזר יהיה בגובה 788,897 שקלים בלבד. החיסכון המצטבר בתקופה זו יגיע לפיכך ל-148,803 שקלים.

לווה אשר נטל משכנתא במסלול צמוד פריים, ישלם כחצי מיליון שקלים פחות מלווה שנטל משכנתא במסלול צמוד מדד.

הפיתוי

ההחזר החודשי במסלול צמוד מדד במשך השנים הראשונות, ייתכן ויהיה נמוך ממסלול הצמוד בריבית הפריים, מאחר והריבית במסלול הפריים עלולה לעלות ולגרום להחזר החודשי לעלות בהתאם. עם זאת, אנו רואים כי היתרה במסלול הפריים, צפויה להיות פחותה באופן משמעותי מזו שתשולם במסלול הצמוד מדד.

הבנקים טוענים כי לא כדאי לקחת ריבית פריים מכיוון שההחזר החודשי עלול לעלות באופן פתאומי, מבלי שהציבור יוכל להיערך לכך. אלא שכפי שעולה מהנתונים, ייתכן וההחזר החודשי במסלול צמוד מדד, יהיה נמוך מההחזר החודשי במסלול צמוד פריים, אך לאורך זמן, יתרת ההחזר לבנק, תהיה גבוהה בהרבה, וזאת בלי לחשב קנסות פירעון מוקדם שייתכן ויחול במסלול צמוד מדד.

בנסיבות מסוימות בהחלט מתקבל על הדעת לקחת משכנתא שמחצית ממנה צמוד לריבית הפריים. כאן לא מתאים לקבוע כללי אצבע לכלל הצרכנים. יש להתאים לכל לקוח את המרכיב המתאים לו.

ללווה הסבור שיתקשה לעמוד בגידול בהחזר החודשי בשנים הראשונות, מוטב לצמצם את רכיב הפריים בהלוואה.

תכנון פיננסי מצריך יכולת חיזוי שעל פיה ייבחר המסלול המתאים לנוטל המשכנתא. קיים קושי לנבא את שיתרחש בפרק זמן רב, אולם אין מנוס מלקחת הנחות מסוימות שמצטיירות כהנחות ריאליות, ועל פיהן לבסס את הבחירה.

לפיכך, כל לווה נדרש לבחון את יכולת ההחזר החודשי ואפשרויות הסילוק העתידיות של המשכנתא שלו ורק על סמך זה, להחליט על התמהיל הנכון עבורו.

  1. איל ליבוביץ', מנכ"ל משותף בחברת T-I-M, המתמחה ביעוץ לנוטלי משכנתאות. משכנתאות הפריים משתלמות ביותר למיחזור ולכן מהוות מרכיב מרכזי בעסקי החברה.

עוד כתבות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל