גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זמן הצפייה הממוצע של הישראלים בטלוויזיה: 3 שעות ו-44 דקות ביום

רואים יותר טלוויזיה, מקליטים יותר תוכניות וחולים על ריאליטי - מחקר בינלאומי של Mediametrie מצייר את פרופיל הצופה הישראלי ומשווה אותו לעולם ■ 50% מבתי-האב בישראל מחזיקים מסך LCD, ל-20% יש כבר ממיר HD

3 שעות ו-44 דקות - זה הזמן הממוצע ביממה שבילה הישראלי בצפייה בטלוויזיה בשנת 2009. מדובר ב-2 דקות יותר מהזמן שבילתה משפחת כהן מול המסך שנה קודם - כך עולה מהדו"ח השנתי העולמי, One Television Year in the World, שמפיקה חברת EuroData - Mediametrie מדי שנה. מדובר על דו"ח רשמי הכולל נתונים מ-89 מדינות ב-5 יבשות שונות.

הנתונים משקפים דרכי והעדפות צפייה של כל הגופים הרשמיים המנתחים צפייה סביב העולם, ובהם גם הוועדה הישראלית למדרוג בראשותה של ד"ר יפעת בן-חי-שגב.

למרות ההספדים המושמעים על הטלוויזיה, לאור ההתפתחות של מסכים אלטרנטיביים כמו המחשב או הסלולר, המחקר מוכיח כי היא מושכת יותר ויותר מתשומת-לבנו.

בשנים האחרונות אזרחי העולם צופים יותר ויותר בטלוויזיה. זמן הצפייה הממוצע העולמי עלה משנת 2004 בהדרגה ב-9 דקות. כיום, 3 מיליארד בני אדם סביב העולם חשופים לתוכן טלוויזיה - המספר הגבוה אי-פעם.

הדו"ח מראה כי זמן הצפייה הישראלי גבוה מהממוצע העולמי. בעוד האדם הממוצע צופה 192 דקות בממוצע ביום - אזרחי ישראל מבלים 224 דקות מול המסך.

צופה הטלוויזיה הישראלי דומה בדפוסי התנהגותו לצופה האירופאי, יותר מלבני-דודיו במזרח-התיכון. ממוצע הצפייה במזרח-התיכון - כולל ישראל - עומד על לא פחות מ-4 שעות ו-34 דקות ליום.

עדיין, אנשי המרחב הערבי צופים פחות מהאמריקנים. בצפון אמריקה נרשמה בשנת 2009 צפייה של 4 שעות ו-35 דקות, 3 דקות יותר מאשר ב-2008.

הדמיון של הישראלים לאירופאים לא מתבטא רק בזמן הצפייה אלא גם באופי הצפייה. מפילוח של 10 התוכניות הנצפות ביותר בכל אחת מהמדינות הנחקרות עולה כי הז'אנר המתוסרט (Fiction) - תוכניות הדרמה והקומדיה הבדיוניות - הוא השולט. ז'אנר זה תופס 42% מנתח הצפייה, אולם הוא נחלש לעומת 2008 ב-3%. בישראל לעומת זאת, כמו בבריטניה למשל, הריאליטי הוא המלך.

בשנת 2009 הז'אנר הנצפה ביותר בישראל היה הבידור, עם 60% מהתוכניות הנצפות ביותר, כשהחלק העיקרי הוא הריאליטי. המגמה הזו ממשיכה גם במחצית הראשונה של שנת 2010, כאשר 4 מתוך 10 התוכניות הנצפות לשנה זו עד כה הן תוכניות ריאליטי, ובראשן "האח הגדול", אשר על-פי נתוני הוועדה למדרוג עדיין מובילה השנה את הצפייה עם רייטינג של 31.5% בממוצע. הסדרות תופסות בשנת 2010 רק 10% מהצפייה.

"האח הגדול" שומר על כוחו גם בקנה-מידה עולמי, כמו יתר מותגי הטלוויזיה החזקים. תוכנית הריאליטי של אנדמול ההולנדית מופיעה ברשימת 10 התכניות הנצפות ב-5 מדינות ברחבי העולם. "הישרדות" היא אחת התוכניות המובילות ב-4 מדינות. המותג החזק ביותר הוא כנראה גירסת-האם של "נולד לרקוד", שירדה מהמסך הישראלי, שמובילה ב-11 מדינות, ואחריה תוכניות ה"איידול" למיניהן ("כוכב נולד"), שמובילות ב-10 טריטוריות.

גם האירוויזיון חזק ונמצא ברשימת 10 המשדרים הנצפים ביותר ב-14 מדינות, ובראשן שבדיה, שם התוכנית היתה הנצפית ביותר. גם בישראל המשדר ששודר בערוץ 1 ניצב בעשירייה הגדולה, עם רייטינג של 21.1%. התוכנית הנצפית ביותר בעולם בשנת 2009 היתה "האוס", בה צפו 81.8 מיליון בני אדם.

הברודקאסט כמדורת השבט

ישראל שונה מיתר העולם במגמה נוספת. בעוד בכל העולם כוח ערוצי הברודקאסט יורד באופן תלול, בישראל הוא ממשיך להתחזק. "אם ישראל דומה לעולם בגידול בזמן הצפייה ובחדירת טכנולוגיות מתקדמות, פה היא שונה. הברודקאסט עדיין חזק", אומרת ד"ר יפעת בן-חי-שגב, מנכ"לית הוועדה למדרוג.

"לדעתי, פה נכנסים גורמים סוציולוגיים ותרבותיים. הזירות שבעבר היוו את הזירות העיקריות לשיח ציבורי, הכיכר והכנסת, ירדו מכוחן והטלוויזיה נכנסת לוואקום סוציולוגי-פוליטי, ולכן זה מסביר מדוע התוכניות שזוכות לשיא הרייטינג קשורות לטבורה של החברה הישראלית. כמו 'האח הגדול'", היא אומרת.

באשר להתחזקות הריאליטי, לדברי בן-חי-שגב הדבר דווקא מראה על "פיגור" אל מול העולם. "אני מעריכה שזה יחזיק עוד שנה או שנתיים בישראל, אחרי זה נדביק את יתר העולם", היא אומרת. "יש פה גם עניין של ותק הטלוויזיה, אסור לשכוח שאנחנו תרבות טלוויזיה צעירה יותר".

המחקר מספק גם מבט ראשון על השינוי הדרמטי ביותר שעובר על עולם הצפייה בטלוויזיה, והוא התהליכים הטכנולוגיים שעוברים על הקהל. על-פי החברה החוקרת, תהליכים אלה הם מהגורמים לצפייה הולכת וגוברת בטלוויזיה, לצד התפשטות המדידה ועלייה בכמות הערוצים ובאיכות התוכן.

עולם דיגיטלי

על-פי המחקר, מספר המדינות שכיבו את השידור האנלוגי ועברו לשידור דיגיטלי הוכפל ביחס לשנת 2008, ועומד כעת על 8 מדינות. מספר המדינות שמודדות צפייה נדחית עמד בשנת 2009 על 8 מדינות. עד שנת 2012 המספר כמעט ישלש את עצמו ויעמוד על 22 מדינות, ובהן ישראל שכבר החלה בתהליך הסבת מערכת המדידה.

נתוני נילסן לרבעון השלישי לשנת 2009 מצביעים על גידול של כ-22% בזמן הצפייה הנדחית ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. זאת, כש-2/3 מהצפייה הנדחית בעולם מתבצעת בתוך 48 שעות מזמן השידור המקורי.

לידי "גלובס" הגיע גם נתון של סקר שנערך עבור הוועדה הישראלית למדרוג ונוגע לשנת 2010. מהסקר עולה כי ל-34.5% מהציבור הישראלי יש נכון לרבעון האחרון אמצעי צפייה נדחית, זאת עוד לפני מבצעי המונדיאל שנערכו באחרונה. על-פי הסקר העולמי, 70% מבעלי הממירים המקליטים מדלגים על פרסומות ומקליטים בעיקר דרמות וסרטי תעודה.

גם סוגי המקלטים השתנו. באנגליה למשל נרשם בשנת 2009 גידול של 400% במספר מקלטי ה-HD בהשוואה לשנת 2006. נתונים דומים נרשמו גם בגרמניה ובצרפת.

מהסקר הישראלי עולה כי 50% מהבתים בישראל מחזיקים כיום LCD או פלזמה נכון לרבעון הראשון של שנת 2010 (לא כולל "מבצעי המונדיאל"). זאת לעומת כ-26.2% ברבעון 4 2008. לפחות ל-20% מהבתים בישראל יש היום ממיר HD.

מפה

22

עוד כתבות

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ

ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם