גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זמן הצפייה הממוצע של הישראלים בטלוויזיה: 3 שעות ו-44 דקות ביום

רואים יותר טלוויזיה, מקליטים יותר תוכניות וחולים על ריאליטי - מחקר בינלאומי של Mediametrie מצייר את פרופיל הצופה הישראלי ומשווה אותו לעולם ■ 50% מבתי-האב בישראל מחזיקים מסך LCD, ל-20% יש כבר ממיר HD

3 שעות ו-44 דקות - זה הזמן הממוצע ביממה שבילה הישראלי בצפייה בטלוויזיה בשנת 2009. מדובר ב-2 דקות יותר מהזמן שבילתה משפחת כהן מול המסך שנה קודם - כך עולה מהדו"ח השנתי העולמי, One Television Year in the World, שמפיקה חברת EuroData - Mediametrie מדי שנה. מדובר על דו"ח רשמי הכולל נתונים מ-89 מדינות ב-5 יבשות שונות.

הנתונים משקפים דרכי והעדפות צפייה של כל הגופים הרשמיים המנתחים צפייה סביב העולם, ובהם גם הוועדה הישראלית למדרוג בראשותה של ד"ר יפעת בן-חי-שגב.

למרות ההספדים המושמעים על הטלוויזיה, לאור ההתפתחות של מסכים אלטרנטיביים כמו המחשב או הסלולר, המחקר מוכיח כי היא מושכת יותר ויותר מתשומת-לבנו.

בשנים האחרונות אזרחי העולם צופים יותר ויותר בטלוויזיה. זמן הצפייה הממוצע העולמי עלה משנת 2004 בהדרגה ב-9 דקות. כיום, 3 מיליארד בני אדם סביב העולם חשופים לתוכן טלוויזיה - המספר הגבוה אי-פעם.

הדו"ח מראה כי זמן הצפייה הישראלי גבוה מהממוצע העולמי. בעוד האדם הממוצע צופה 192 דקות בממוצע ביום - אזרחי ישראל מבלים 224 דקות מול המסך.

צופה הטלוויזיה הישראלי דומה בדפוסי התנהגותו לצופה האירופאי, יותר מלבני-דודיו במזרח-התיכון. ממוצע הצפייה במזרח-התיכון - כולל ישראל - עומד על לא פחות מ-4 שעות ו-34 דקות ליום.

עדיין, אנשי המרחב הערבי צופים פחות מהאמריקנים. בצפון אמריקה נרשמה בשנת 2009 צפייה של 4 שעות ו-35 דקות, 3 דקות יותר מאשר ב-2008.

הדמיון של הישראלים לאירופאים לא מתבטא רק בזמן הצפייה אלא גם באופי הצפייה. מפילוח של 10 התוכניות הנצפות ביותר בכל אחת מהמדינות הנחקרות עולה כי הז'אנר המתוסרט (Fiction) - תוכניות הדרמה והקומדיה הבדיוניות - הוא השולט. ז'אנר זה תופס 42% מנתח הצפייה, אולם הוא נחלש לעומת 2008 ב-3%. בישראל לעומת זאת, כמו בבריטניה למשל, הריאליטי הוא המלך.

בשנת 2009 הז'אנר הנצפה ביותר בישראל היה הבידור, עם 60% מהתוכניות הנצפות ביותר, כשהחלק העיקרי הוא הריאליטי. המגמה הזו ממשיכה גם במחצית הראשונה של שנת 2010, כאשר 4 מתוך 10 התוכניות הנצפות לשנה זו עד כה הן תוכניות ריאליטי, ובראשן "האח הגדול", אשר על-פי נתוני הוועדה למדרוג עדיין מובילה השנה את הצפייה עם רייטינג של 31.5% בממוצע. הסדרות תופסות בשנת 2010 רק 10% מהצפייה.

"האח הגדול" שומר על כוחו גם בקנה-מידה עולמי, כמו יתר מותגי הטלוויזיה החזקים. תוכנית הריאליטי של אנדמול ההולנדית מופיעה ברשימת 10 התכניות הנצפות ב-5 מדינות ברחבי העולם. "הישרדות" היא אחת התוכניות המובילות ב-4 מדינות. המותג החזק ביותר הוא כנראה גירסת-האם של "נולד לרקוד", שירדה מהמסך הישראלי, שמובילה ב-11 מדינות, ואחריה תוכניות ה"איידול" למיניהן ("כוכב נולד"), שמובילות ב-10 טריטוריות.

גם האירוויזיון חזק ונמצא ברשימת 10 המשדרים הנצפים ביותר ב-14 מדינות, ובראשן שבדיה, שם התוכנית היתה הנצפית ביותר. גם בישראל המשדר ששודר בערוץ 1 ניצב בעשירייה הגדולה, עם רייטינג של 21.1%. התוכנית הנצפית ביותר בעולם בשנת 2009 היתה "האוס", בה צפו 81.8 מיליון בני אדם.

הברודקאסט כמדורת השבט

ישראל שונה מיתר העולם במגמה נוספת. בעוד בכל העולם כוח ערוצי הברודקאסט יורד באופן תלול, בישראל הוא ממשיך להתחזק. "אם ישראל דומה לעולם בגידול בזמן הצפייה ובחדירת טכנולוגיות מתקדמות, פה היא שונה. הברודקאסט עדיין חזק", אומרת ד"ר יפעת בן-חי-שגב, מנכ"לית הוועדה למדרוג.

"לדעתי, פה נכנסים גורמים סוציולוגיים ותרבותיים. הזירות שבעבר היוו את הזירות העיקריות לשיח ציבורי, הכיכר והכנסת, ירדו מכוחן והטלוויזיה נכנסת לוואקום סוציולוגי-פוליטי, ולכן זה מסביר מדוע התוכניות שזוכות לשיא הרייטינג קשורות לטבורה של החברה הישראלית. כמו 'האח הגדול'", היא אומרת.

באשר להתחזקות הריאליטי, לדברי בן-חי-שגב הדבר דווקא מראה על "פיגור" אל מול העולם. "אני מעריכה שזה יחזיק עוד שנה או שנתיים בישראל, אחרי זה נדביק את יתר העולם", היא אומרת. "יש פה גם עניין של ותק הטלוויזיה, אסור לשכוח שאנחנו תרבות טלוויזיה צעירה יותר".

המחקר מספק גם מבט ראשון על השינוי הדרמטי ביותר שעובר על עולם הצפייה בטלוויזיה, והוא התהליכים הטכנולוגיים שעוברים על הקהל. על-פי החברה החוקרת, תהליכים אלה הם מהגורמים לצפייה הולכת וגוברת בטלוויזיה, לצד התפשטות המדידה ועלייה בכמות הערוצים ובאיכות התוכן.

עולם דיגיטלי

על-פי המחקר, מספר המדינות שכיבו את השידור האנלוגי ועברו לשידור דיגיטלי הוכפל ביחס לשנת 2008, ועומד כעת על 8 מדינות. מספר המדינות שמודדות צפייה נדחית עמד בשנת 2009 על 8 מדינות. עד שנת 2012 המספר כמעט ישלש את עצמו ויעמוד על 22 מדינות, ובהן ישראל שכבר החלה בתהליך הסבת מערכת המדידה.

נתוני נילסן לרבעון השלישי לשנת 2009 מצביעים על גידול של כ-22% בזמן הצפייה הנדחית ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. זאת, כש-2/3 מהצפייה הנדחית בעולם מתבצעת בתוך 48 שעות מזמן השידור המקורי.

לידי "גלובס" הגיע גם נתון של סקר שנערך עבור הוועדה הישראלית למדרוג ונוגע לשנת 2010. מהסקר עולה כי ל-34.5% מהציבור הישראלי יש נכון לרבעון האחרון אמצעי צפייה נדחית, זאת עוד לפני מבצעי המונדיאל שנערכו באחרונה. על-פי הסקר העולמי, 70% מבעלי הממירים המקליטים מדלגים על פרסומות ומקליטים בעיקר דרמות וסרטי תעודה.

גם סוגי המקלטים השתנו. באנגליה למשל נרשם בשנת 2009 גידול של 400% במספר מקלטי ה-HD בהשוואה לשנת 2006. נתונים דומים נרשמו גם בגרמניה ובצרפת.

מהסקר הישראלי עולה כי 50% מהבתים בישראל מחזיקים כיום LCD או פלזמה נכון לרבעון הראשון של שנת 2010 (לא כולל "מבצעי המונדיאל"). זאת לעומת כ-26.2% ברבעון 4 2008. לפחות ל-20% מהבתים בישראל יש היום ממיר HD.

מפה

22

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות