גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אני אצילה על הנייר

אם יש לך, תהיה מספיק חכם לא להראות את זה. אם אתה מכיר את הקודים, לא תיכשל במבחן האספרגוס. השחקנית שרה פון שוורצה, נצר למשפחת אצולה צרפתית מהמאה ה-14, מיומנת מאוד במניירות האריסטוקרטיות. אולי דווקא בגלל זה היא קובעת: "ההסתגרות באליטה יוצרת נזק גדול מאוד לחברה"

במשך שנים הייתה שרה פון שוורצה, 42, שחקנית תיאטרון הקאמרי ונצר למשפחת אצולה של משפטנים מתקופת הקיסרות האוסטרו-הונגרית, מלוהקת לתפקידים של בנות אצולה. גרטרוד מלכת דנמרק ב"המלט", המלכות טיטניה והיפוליטה ב"חלום ליל קיץ", דזירה הדוכסית ב"מחלת נעורים", הברונית רוטשילד ב"הפסנתר של ברטה". עד שנמאס לה. הטייפ קאסט, מבחינתה, מיצה את עצמו. "אם הייתי חיה בגרמניה בחיים לא היו נותנים לי לשחק בת אצילים, אבל כאן שנים הייתי תקועה בתפקידים האלו", היא מספרת. "כל דוכסית או ברונית היו נותנים לי לעשות, ובאמת היה לי מאוד קל לעשות את זה, כי היו לי סבתא ואימא שגדלו בתוך זה, וראיתי את הניואנסים של ההתנהגות הזו בבית".

אילו ניואנסים, למשל?

"קשה להסביר, אפשר להראות את זה. זאת פרקטיקה: איך יושבים, עומדים, הולכים, מדברים, נושמים. זאת הוויה שלמה, דרך חיים. עד היום אני זוכרת את סבתא שלי יושבת במסעדה, מעפעפת למלצר עם הרימל ומדברת איתו בדרך מסוימת".

כילדה, אימא שלך לימדה אותך נימוסי שולחן?

"לא, היא בעיקר הייתה מזועזעת מרבית הזמן. גם ממה שלימדו אותנו בבית הספר, גם על נימוסי השולחן הקלוקלים שלנו, מדי פעם היא הייתה דופקת לנו מרפק בשולחן. מי שהשלימה לי את הפערים הייתה דווקא סבתא שלי, שהחשיבה מאוד את העניין של הייחוס המשפחתי. בזכותה אני יודעת איך להתנהג באירועים רשמיים. אם תושיבי אותי בשולחן של מקומות מסומנים עם שמלת ערב, אני אדע איך להתנהג, אני מכירה את הקודים, ולא אתנהג כמו רוב הישראלים בחוסר ידע.

"כשאבי הכיר את אמי, סבתא שלי ערכה לו מבחן - היא שמה אספרגוס על שולחן שהיה ערוך בכלי הכסף המשפחתיים. בעבר הלהבים של כלי הכסף היו עשויים גם הם מכסף, והיה צריך להשתמש בהם בדרך מאוד מסוימת, כדי שהמגע עם אספרגוס או תפוחי אדמה לא ישחיר אותם. מי שגדל עם כלי כסף משפחתיים מכיר את הכללים, למרות שהיום זה לא רלוונטי, כי למרבית כלי הכסף החליפו את הלהבים. בכל מקרה, הוא עבר את מבחן האספרגוס בהצלחה".

במה זה מתבטא ערכית, לגדול בבית כזה?

"אם יש לך, אתה מספיק חכם לא להראות את זה. נניח אם הייתה לנו פסטרמה בבית, לא לקחנו לבית הספר סנדוויץ' עם פסטרמה, כי אולי לאחרים אין. תמיד הרגשתי שמשהו במשפחה שלנו שונה מבמשפחות האחרות, אבל לא ממש ידעתי לשים על זה את האצבע. זה לא שהיה עושר חומרי בבית, הוריי היו אמנים שהתפרנסו בדוחק, אבל מצד שני כל אחד מהם דיבר שבע שפות".

"לא תלושה כמו כולם"

את הייחוס המשפחתי גילתה פון שוורצה בעקבות עבודת שורשים שעשתה כילדה בבית הספר. "אבא שלי עד היום מתלונן שכשהוא סיפר לי שאני בת אצולה פרצתי בצחוק. לא היה לזה עד אז שום קשר ממשי לחיים שלי. מצד שני, זה מאוד שימח אותי לגלות שאני שייכת למשהו, שאני לא תלושה פה כמו כולם, הרגשתי איזה חיבור".

מהיכן בא לך רעיון התלישות?

"אני חושבת שאחת הטעויות הכי גדולות שנעשו בארץ הייתה שמחקו לאנשים שהגיעו לכאן את העבר שלהם, ולכן אנחנו גם אבודים היום מבחינה תרבותית. זה לא שאתה מחויב להתנהג לפי העבר שלך או המשפחה, אני האחרונה שמתנהגת לפי הפוזה האצילית. אבל אם אתה לא מכיר ומכבד את העבר שלך, לומד אותו ומעריך אותו, אתה לא באמת מסוגל להמשיך הלאה".

דרך עבודת השורשים גילתה שהיא נצר לפרידריך פון שוורצה, שקיבל את התואר שלו מהקיסר האוסטרו -הונגרי על כתיבת חוקים פליליים. "אחד הדברים שהפכו למושא גאווה במשפחתי זה שהוא היה אחראי לביטול עונש המוות בקיסרות", היא מספרת. "מצד שני, סבתי מצד אמי הסבירה לי במפורש שהתואר פון שוורצה הוא תואר די פארש כי הוא חדש, רק מ-1800, ואילו התואר מצד אמי הוא הרבה יותר עתיק, מהאצולה הצרפתית. אז כמובן שיש גם דירוגים בעניין הזה".

אחרי שגילית, התחילו פנטזיות לחיות בתוך ארמון?

"הייתה פנטזיה, אבל מהר מאוד את מבינה שזו פיקציה אחת גדולה כל הסיפור הזה של אצולה. אצילות, בסופו של דבר, זה דבר פנימי. אני זוכרת שסבתי לקחה אותי בכיתה ו' לביקור באוסטריה, והראתה לי איפה היו האחוזה ושאר הנכסים של המשפחה, שכולם אגב ירדו לטמיון במשבר של שנות ה-30. הביקור ההוא עשה עליי רושם גדול, הייתי די בשוק. אבל לא הצלחתי לקשר את זה לחיים האמיתיים שלי".

איפה סמלי האצולה של המשפחה נמצאים היום?

"בגלל שאבי התגייר נושלנו מהירושה, ואין בידינו את המסמכים הרשמיים של הסמל, אבל יצא לי לראות אותו פעם. סמל האצולה מהצד של אימא נמצא אצל דודה שלי בבית, והיא קיבלה אותו מתוקף היותה הבכורה במשפחה, וגם בגלל שאימא שלי לא הביעה עניין בסמלים. לי יש בבית ספר של המשפחה מצד אמי, משפחת פון פלוניוס, שבו מתועדת השושלת מהמאה ה-14 ועד ימינו, ואני רשומה בו. צירפתי גם את בנותיי לספר".

"מהפרופסור ועד המוכר בשוק"

בימים אלה עובדת פון שוורצה על שתי הצגות בתיאטרון הפרינג' תמונע: המונודרמה הגרמנית "בכל מקום באמבטיה" שתרגמה, ומחזה פרי עטה בשם "בין לבין", העוסק בשאלות של זהות, משפחה ואשמה.

עם כל ההיסטוריה המשפחתית המכובדת, יש לה ביקורת נוקבת על מעמד האצולה. "אני באה ממשפחה של אליטה, ואני עצמי אדם ממש לא אליטיסטי. אני אצילה על הנייר, אבל לא גדלתי כאצילה ולא השגתי שום דבר דרך השם של המשפחה שלי. יש לי כבוד לכל אדם, מהפרופסור הכי מכובד ועד המוכר בשוק. והסיבה שאני כזאת היא שאני חושבת שההסתגרות באליטה יוצרת נזק גדול מאוד לחברה.

"באליטה שהמשפחה שלי שייכת אליה חשבו שאת המיין קאמפ כתב איש מהפרולטריון, שמדובר בספר לא טוב, אבל אולי כדאי לתת לו לעשות קצת פרובוקציות, להיות קצת בשלטון, ואז נחזור בגדול, נוריד לו את הראש ונשליט שוב סדר. כמובן שההיסטוריה עבדה אחרת לגמרי".

אילו ערכים מהבית את בכל זאת משמרת עד היום?

"אני כן דוגלת בחינוך ייחודי, כי אני מאמינה בהשקעה בחינוך טוב. הבנות שלי הולכות ללמוד בבתי ספר לאמנויות, וכל המשכורת שלי כמעט הולכת לחינוך שלהן. הגישה שלי בחיים היא שזה בסדר שאין לי רכוש ואין לי אוטו יקר, כי העושר האמיתי הוא העושר החינוכי. נובורישיות עושה לי אלרגיה, אנשים שגדלו בלי כלום והתעשרו, וכל הזמן ממשיכים להעמיק בסממנים החיצוניים האלו, זה דבר שקשה לי מאוד איתו. בשבילי אצילות לפני שהיא תואר היא קוד של התנהגות אצילית".

עוד כתבות

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה