גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שביתת עובדי המינהל בבתי המשפט: ממתינים לקריסה הגדולה

‎‎מסמך של הנהלת בתיהמ"ש חושף את המצב בצל השביתה ומזהיר מקריסה לאחר סיומה ■ ביניש תכנס הערב דיון עם כל הגורמים ■ בשבוע שעבר איים השר נאמן כי יסגור את בתיהמ"ש אם לא יימצא פתרון תוך יממה‏

בשבוע שעבר התקיימה בלשכתו של שר המשפטים, יעקב נאמן, פגישת חירום נוכח שביתת עובדי המינהל והמזכירויות בבתי המשפט, הנמשכת זה יותר משבועיים. לישיבה כונסו נציגי הנהלת בתי המשפט, ועד העובדים השובתים ונציגי האוצר, לרבות הממונה על השכר, אהרון עוזיאלי.

נאמן, סיפרו משתתפי הישיבה, דפק על השולחן בזעם ודרש מהנוכחים למצוא פתרון שיאפשר את חידוש העבודה התקינה בבתי המשפט בתוך 24 שעות - אחרת יורה על סגירה מלאה של בתי המשפט. אלא שפתרון כזה לא נמצא, ושר המשפטים נמנע מלהורות על השבתה מלאה של בתי המשפט.

נשיאת העליון דורית ביניש תכנס הערב (ג') בלשכתה דיון נוסף בהשתתפות נאמן וכלל הגורמים המעורבים. אמש (ב') קיימה ביניש פגישה עם נשיאי בתי המשפט המחוזיים מכל הארץ.

בישיבה, מסרה דוברת בתי המשפט, "הובעה דאגה עמוקה וחשש מפני פגיעה קשה וארוכת-טווח בציבור עקב שביתת העובדים המינהליים והנזק המצטבר בשל התמשכותה. המשתתפים הביעו תקווה כי המשא-ומתן עם העובדים יביא לסיומו המהיר של הסכסוך".

‎‎בקשות לא מוקלדות

‏‎‎שביתת 1,800 עובדי המזכירויות בכל בתי המשפט נמשכת, והמצב הולך ומחריף. מסמך פנימי של הנהלת בתי המשפט, שהגיע לידי "גלובס", מתאר את המצב בשטח בבתי המשפט השונים, המשתדלים לתפקד למרות השביתה. אחרי הכל, השופטים, המתמחים, הקלדניות - כל אלה אינם שובתים, והם נאלצים להמשיך ולתת שירותים משפטיים למרות הקושי.

"כל הדיונים מתקיימים כסדרם", מתאר מסמך הסטטוס של הנהלת בתי המשפט, "למעט שני דיונים שנדחו על-ידי שופט בבית המשפט המחוזי בירושלים, בהיעדר תיקי נייר. השופטים מנהלים דיונים בתיקים האלקטרוניים. בחלק מהמקומות תיקי הנייר מועברים מהמזכירות על-ידי עוזרים משפטיים ומתמחים, בסיוע בנות שירות לאומי".

בבתי הדין לעבודה, שבהם החלה לפעול מערכת "נט המשפט" ימים אחדים לפני פרוץ השביתה, מתערבב הקושי הנובע מהשביתה עם אי-הסדר הנובע מהפעלת המערכת החדשה.

‏בתחום הפלילי העבודה כמעט שלא נפגעה. המזכירים הראשיים וסגניהם מטפלים במעצרים, שחרורים וסעדים דחופים. ואולם ערימות הנייר נערמות, בעיקר מאחר שבקשות שונות בתיקים פתוחים אינן מוקלדות בבתי המשפט בתל-אביב ובחיפה.

ביתר בתי המשפט ניתנות החלטות בבקשות אלה באמצעות מערכת "נט המשפט", והן מיושמות על-ידי המזכיר הראשי וסגניו. במחוזי בירושלים מסייע צוות של לשכת השופט ביישום החלטות דחופות. אנשי יחידת המשטרה "נחשון" מסייעים במסירת זימונים.

‎‎שחיקה וקושי רב

‏‎‎במחוז חיפה, בבית המשפט המחוזי תל-אביב וברחבי המחוז לא מוקלדות הבקשות, והחלטות השופטים ניתנות מחוץ למערכת "נט המשפט", על מסמכי "וורד" חיצוניים. ההחלטות מאושרות בחותמת "מתאים למקור" ומשמשות אסמכתא.

"כל הניירת נשמרת אצל הקלדניות בצורה מסודרת", מפרט המסמך, "באופן שניתן יהיה להקליד בדיעבד, ללא תקלות. בשלום בתל-אביב קיים חשש לתקלות בהקלדות וסריקה בדיעבד, שכן מדובר בכמויות רבות".

‏במקביל, שקי הדואר אינם נפתחים ואינם מטופלים, כמו גם הפקסים שמגיעים. במחוז ירושלים ודרום הפקסים מטופלים על-ידי בנות שירות לאומי. עובדי האמרכלות מגיעים לעבודה לסירוגין כדי לטפל בדו"חות האש"ל, מאחר שהעובדים אינם מחתימים שעון נוכחות.

במחוז תל-אביב המזכיר הראשי אינו מגיע, וסגנו מתפקד לבד. הנהלת בתי המשפט ביקשה מוועד העובדים תוספת של עובד לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, לאור המצוקה שבה נתונה נשיאת המחוזי בתל-אביב, דבורה ברלינר, ואולם הוועד סירב.

"המזכירים ראשיים מדווחים על שחיקה וקושי רב", מדווח במסמך, "הבעיה החמורה מכל היא נזק מצטבר בשל אי-יישום החלטת שוטפות, טיפול בדואר ופקסים. לא ברור כיצד אפשר יהיה להתגבר על הכמויות".

מנהלי המחוזות דנו עם נשיאי כמה מבתי המשפט על אפשרות להפסיק את שמיעת הדיונים, מאחר שהבעיה העיקרית היא אי-יישום ההחלטות אחרי הדיונים. "הקריסה הגדולה", חוזים בהנהלת בתי המשפט, "צפויה ביום שאחרי השביתה".

‏‎‎תוספות שכר

‏‎‎הנושא המרכזי שבו מתמקד המשא-ומתן בין העובדים לאוצר נוגע לתוספות שכר. רוב עובדי המינהל בבתי המשפט, מתברר, עובדים במשרה מלאה - אך התקן שלהם מוגדר כמשרה חלקית, כך שהם מקבלים על בסיס קבוע השלמת הכנסה מהביטוח הלאומי.

מאבקם של עובדי המינהל מתמקד בקבלת משכורת מלאה, שלא תחייבם לקבל השלמת הכנסה. אף שצעד זה לא יגדיל את הסכום נטו שהם מקבלים, ואף שהיענות לכך לא תגדיל את הוצאותיה של המדינה - האוצר מתנגד לכך.

בדיון שהתקיים השבוע בבית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב, נמסר כי המשא-ומתן בין הצדדים נמשך, ודיווח נוסף לבית הדין יינתן ביום ראשון הקרוב. הסוגיות הנוספות שבהן עוסק המשא-ומתן הן תוספת של 127 משרות - בעניין זה קיימת הסכמה עקרונית, וכעת מנסים לאתר מקורות מימון; שדרוג משרותיהם של 8 מזכירים למזכירים ראשיים, וכן הושגה הסכמה עקרונית לשדרוג הדרגתי לפי "מסמך רכלבסקי", אך טרם נקבעו המקורות לשדרוג; לצד זאת דורשים העובדים תוספות כגון ימי כוננות ותקני רכב.

‎‎משיכת זמן

‏‎‎הטקטיקה שנוקט האוצר, אומרים מעורבים בסכסוך, היא לנסות למשוך את השביתה עד תחילת פגרת בתי המשפט ב-15 ביולי. לאחר מועד זה מילא איש לא יתעניין בשביתה, מאחר שממילא עוברים בתי המשפט לעבוד במתכונת מצומצמת. ההערכה היא כי באוצר מקווים שהעובדים יתקפלו ויחזרו לפעילות בתחילת ספטמבר, בשנת המשפט החדשה.

גורם בכיר בהנהלת בתי המשפט טוען כי באוצר מקשיחים עמדות ולא מוכנים להתקדם כל עוד יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, לא נכנס לתמונה. ואולם, אף שבהנהלת בתי המשפט תומכים במאבק העובדים - ידיה של ההנהלה כבולות, מאחר שהיא מבקשת להימנע מלהיכנס בעצמה לעימות עם האוצר, שעלול "לסגור לה דלתות" בעניינים אחרים. ‏‎‎‏

‎‎דרישות עובדי המינהל

* ‏‎‎ביטול השלמת ההכנסה שמקבלים רוב העובדים והעברתם למשכורת מלאה - האוצר מתנגד.

* ‏‎‎תוספת של 127 משרות - קיימת הסכמה עקרונית, טרם נקבעו מקורות מימון.

* ‏‎‎שדרוג 8 מזכירים למזכירים ראשיים - הושגה הסכמה עקרונית, טרם נקבעו מקורות המימון.

* ‏‎‎תוספות שכר כגון ימי כוננות ותקני רכב.

עוד כתבות

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט