גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יוזמה בלשכה: במקום משוב השופטים - סקר על איכות הדיון

‎מנגנון הבקרה על שופטים, באמצעות סקר על איכות הדיון שייערך עם צאת הצדדים מהאולם, נבנה ב-2007 ע"י צוותים של לשכת עורכי הדין ונציגות השופטים - ואולם בסופו של דבר מליאת נציגות השופטים לא אישרה אותו

סקר על איכות התנהלותו של שופט בדיון, שיישלח בדואר לעורכי דין, לצדדים ולעדים היוצאים מאולמו של שופט לאחר דיון משפטי, וינותח סטטיסטית באמצעות מודל שבנה פרופ' קמיל פוקס - זה מודל מנגנון הבקרה על שופטים שבנו במשותף צוותים של לשכת עורכי הדין ונציגות השופטים ב-2007.

מודל הבקרה, הנחשף לראשונה ב"גלובס", היה אמור להחליף את משוב השופטים שקיימה הלשכה בשנים 2004-2006, ואולם הנושא לא קודם בעקבות החלטת מליאת נציגות השופטים שלא לאשר את המודל שגובש.

בימים האחרונים, אגב יוזמתו של ועד מחוז תל-אביב בלשכה לקיים משוב שופטים משלו, פנה עו"ד אורן פרסקי ממשרד עוה"ד "שמרון, מולכו, פרסקי", סגן ראש הלשכה וחבר הוועד המרכזי, לראש הלשכה, עו"ד יורי גיא-רון, בדרישה להעלות לדיון בוועד המרכזי את הנושא, במגמה לבחון את חידוש הפרויקט.

"אמצעי בקרה יעילים ומתאימים המופעלים במשותף על-ידי הלשכה והשופטים", כתב פרסקי, "נותרו הפתרון הנכון לקיום אמצעי בקרה על התנהלות שופטים בישראל. יוכיחו האירועים המצערים של אלימות כלפי שופטים וההתבטאויות שלוחות-הרסן כלפיהם. כשאין בנמצא אפיק לגיטימי לביטוי הביקורת, התחושות זורמות לאפיקים בלתי לגיטימיים".

"אקזיט פולס"

מתברר כי בשנה האחרונה לכהונתו של עו"ד שלמה כהן בראשות הלשכה, ולנוכח החרם שהטילו השופטים על אירועי הלשכה כל עוד המשוב מקוים, סוכם להקים צוותים משותפים לבניית מודל חדש של אמצעי בקרה על שופטים. הצוות המשותף החל בעבודתו ביולי 2006, וקיים עשרות מפגשים עד מארס 2007.

בין היתר נבדקו השיטות הנהוגות במדינות אחרות; נעשתה התייעצות עם הסטטיסטיקאי פרופ' פוקס, שעליו המליץ נשיא העליון לשעבר אהרן ברק; וקוימה הידברות עם אנשי אקדמיה ועם נציבות התלונות על שופטים.

המודל שגובש לבסוף - בשיתוף עם אנשי נציגות השופטים, ורדה אלשיך, יצחק שמעוני, צבי זילברטל ואחרים - דומה במהותו לקלפיות מדגם בבחירות.

מדובר בסקר הנעשה במתכונת "אקזיט פולס", דהיינו מופנה לא לכלל עורכי הדין - אלא למי שהשתתפו בדיון ספציפי בפני שופט ספציפי, ולא רק לעורכי הדין - אלא גם לבעלי הדין ולעדים שהופיעו בפני השופט.

אלא שנציגות השופטים המלאה דחתה את המודל, וראשי הלשכה - שחששו מחידוש החרם מצד השופטים ערב הבחירות למוסדות הלשכה - לא חידשו את היוזמה.

לפי הסכם המסגרת, שאליו הגיעו נציגי הלשכה והשופטים ב-2007, היה אמור לקום צוות היגוי משותף להפעלת אמצעי הבקרה, שיכלול 3 שופטים, 3 נציגי הלשכה, נציג ציבור ומנהל בתי המשפט.

צוות ההיגוי היה אמור לבחור בכל שנה כלי בקרה אחד מבין כמה שעומדים לרשותו, שהבולט מביניהם הוא "סקר המשתמשים" הכולל את עורכי הדין, העדים ובעלי הדין שהופיעו בפני שופט.

"סקר המשתמשים" אמור היה לפעול באחת משתי דרכים - או באמצעות דוכן שיוצב ביציאה מאולם המשפט, ובו שאלונים רלוונטיים על התנהלות השופט; או באמצעות משלוח השאלונים בדואר.

הצדדים אף הסכימו על תוכנית "פיילוט" לסקר המשתמשים, שהיה אמור להתקיים בבתי משפט השלום בנתניה ובירושלים ובמחוזי בנצרת, באמצעות משלוח השאלונים בדואר. הצדדים אף גיבשו שאלון לדוגמה, ובו סדרת שאלות נפרדת לעורכי הדין, לעדים ולבעלי הדין.

המשתתפים התבקשו להשיב, ביחס לשופט שהופיעו בפניהם, על השאלות: האם השופט היה מוכן לדיון בתיק?; האם השופט היה בקיא בנושאים הנדונים בתיק?; האם הדיונים התחילו בזמן?; האם הדיונים בתיק הסתיימו בפרק זמן סביר?; האם זמני הדיון נוצלו כהלכה כדי לקדם את הסוגיות בתיק?; האם השופט היה סבלני/רגיש/קשוב/נמנע מהחרפה מיותרת של האווירה/שלט כראוי בניהול הדיון/איפשר חקירה נאותה של עדים/נתן הזדמנות נאותה להציג טענות בדיון/היה פתוח לשקול עמדות שונות? ובתיקים אזרחיים - האם השופט בתיק הציע פשרה.

ללא ציונים

אחד הנושאים הרגישים מבחינת השופטים נגע לפרסום תוצאות הסקר. השופטים חוששים מיצירת דירוגים בסגנון "מצעד פזמונים" או "טבלת רייטינג" שיפחיתו מהדרת הכבוד של מקצוע השיפוט.

"על מנת שהפרסום לא יהיה פוגעני", סוכם במסמך ההבנות, "לא יכללו אמצעי איסוף המידע מתן ציונים כוללים לשופטים, אלא סדרת הערכות על-פי הקטגוריות שייקבעו. הנתונים יפורסמו לקהל הרחב בפרסום חלקי בלבד, שיכלול את רשימת שמותיהם של מחצית השופטים שהשיגו את התוצאות החיוביות ביותר; רשימת השמות תיערך לפי סדר האלף-בית. הנתונים הספציפיים המתייחסים לכל שופט יהיו בגדר 'ענייניו הפרטיים של אדם', ותחול עליהם חובת סודיות".

"צריך לחזור לאותה נקודה שבה הפסקנו את הטיפול ולקחת את העניינים לידיים", אומר עו"ד פרסקי, "כשהפסקנו את המשוב, השתקנו למעשה את האפיק הלגיטימי היחיד שהיה להבעת ביקורת על השופטים. כל אחד זקוק לביקורת בונה".

השאלות בסקר

- האם השופט היה בקיא בנושאים הנדונים בתיק?

- האם הדיונים התחילו בזמן והסתיימו בפרק זמן סביר?

- האם זמני הדיון נוצלו כהלכה כדי לקדם הסוגיות בתיק?

- האם השופט היה סבלני, רגיש, קשוב ושלט בניהול הדיון?

- האם השופט איפשר חקירה נאותה של עדים?

- האם השופט היה פתוח לשקול עמדות שונות?

עוד כתבות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית