גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד ענבל רובינשטיין: "270 אלף האזנות סתר? מה הטירוף הזה?"

כראש הסנגוריה הציבורית, רובינשטיין זועמת על התנהלותן של רשויות אכיפת החוק ושל מערכת השפיטה, שלעתים מקריבה את הצדק על מזבח היעילות: "חלק גדול מהשופטים מפנים את רוב האנרגיה שלהם לסגור תיקים ומהר"

"אחד הרגעים שלעולם לא אשכח הוא הרגע שבו החלטתי להיות סנגורית", מספרת ל"גלובס" עו"ד ענבל רובינשטיין, ראש הסנגוריה הציבורית הארצית. "הייתי סטודנטית למשפטים בשנה א' באוניברסיטה העברית בירושלים. במוצאי שבת אחת בדרכי חזרה לירושלים באוטובוס מהקיבוץ, האוטובוס נסע לבד על הכביש, לא היו מכוניות, היה חשוך ושקט. ב-22:00 בלילה החל הצפצוף של החדשות. כולם ישנו, ובזמן שהנהג האזין לחדשות, התעוררתי ושמעתי אותן.

"סיפרו שם על ילד בן 14 בעין-כרם, שלקח רובה שאחותו הביאה מהצבא ובלי שום סיבה נראית לעין הרג את אביו ואת אמו ואת שתי אחיותיו הגדולות. נאמר שם כי המשטרה הגיעה לבית, ועכשיו הוא במעצר.

"כשסיפרו את זה, פתאום כל האוטובוס התעורר והתחיל לרחוש. השיחות מסביבי היו על כמה זה נורא, ומה צריך לעשות לילד הזה. אני שתקתי. ההרגשה היחידה שהציפה אותי היתה רחמים איומים. הקיבה שלי התכווצה מרוב רחמים על הילד, כי היה לי ברור שאף ילד לא הולך והורג את המשפחה שלו סתם ככה.

"על-פי איך שאנשים דיברו, איש לא היה עסוק בשאלה מה קורה עם הילד. כולם היו עסוקים ב'איזו זוועה זאת', ואפילו נשמעו דברים כמו 'על דבר כזה צריך עונש מוות' ועוד כל מיני אמירות.

"לי כאב על הילד. דמיינתי איך הוא יושב מצונף על איזה רצפת בטון בחדר מעצר, וההורים שלו אינם שם כדי לעזור לו. נורא רציתי ללכת לעזור לו.

"באותו רגע אמרתי לעצמי שזה מה שאני רוצה לעשות. לא ידעתי ש-30 שנה אחר-כך אהיה אחראית לטפל ב-80%-90% מהקטינים שמסתבכים במשפטים פליליים בישראל בתפקידי כסנגורית הציבורית הראשית".

ביוגרפיה

"התמחיתי אצל נירה לידסקי ז"ל, שהיתה מהסנגוריות המובילות בתל אביב, טרם מינויה לשופטת", מספרת רובינשטיין. "עבד אצלה אז עורך דין צעיר, מוקי לנדמן, שהיום מכהן כשופט בבית משפט השלום בתל-אביב.

"אחרי שקיבלתי את הרישיון, נירה אמרה לי שאם אני רוצה להיות סנגורית כדי ללמוד מה קורה בצד שכנגד - 'לכי תהיי שנה-שנתיים תובעת משטרתית'. אז פניתי לתביעות והתקבלתי, אך כשבאתי להתחיל את הליכי הגיוס התברר שאני בהריון, ובמשטרה אמרו לי שהם נורא מצטערים אבל הם לא יכולים לקבל לעבודה נשים בהריון.

"עד היום אני מודה למשטרה על כללי הגיוס שהיו להם אז. בלית ברירה פתחתי משרד פרטי ועבדתי כסנגורית. במקביל לעבודה במשרד עבדתי בהתנדבות בקליניקה לסיוע משפטי באוניברסיטת תל-אביב, שם פגשתי את פרופ' קנת מן, שהקים את הסנגוריה הציבורית.

"ב-3 השנים שעבדתי עם מן נכבשתי בקסם של הסיוע משפטי. לאחר שמן ביקש ממני להיות מעורבת בענייני הסנגוריה, נבחרתי ביוני 1996 להיות הסנגורית המחוזית הראשונה. סגרתי את משרדי הפרטי לאחר 8 שנות עבודה, והקמתי את המחוז הראשון והגדול ביותר בסנגוריה, מחוז תל-אביב ומרכז. עם תום השנה השביעית בתפקיד, מן פרש מתפקידו כראש הסנגוריה, ואני מוניתי להיות הסנגורית הארצית".

דילמות מוסריות

"אין לי דילמות מוסריות", אומרת רובינשטיין. "דילמות כאלה הן דבר שקיים אצל אנשים שמסתכלים על המקצוע ועל תפקיד הסנגור מבחוץ. כולנו אנשים מחונכים ומוסריים וחושבים שעל רוע צריך להעניש, אבל כשאתה מתחיל לגעת בעניין עצמו ולהכיר את האנשים, מתברר שהרוע והטוב הם לא דברים מוחלטים. הטרגדיה היא אף פעם לא רק של משפחת הקורבן - היא תמיד גם של משפחת הנאשם.

"יש עוד שני דברים שמפרנסים די טוב את הלהט שלי, ושל סנגורים בכלל, בהגנה על נאשמים. הראשון, שכל אחד מאיתנו חש תחושת סיפוק כשהוא עוזר לאנשים. אתה פוגש באנשים שהם במצב משברי נורא קשה, לא משנה אם זה באשמתם או לא ואיך הם הגיעו לזה, ואתה המלאך המושיע. זה סוג של סיפוק גדול.

"הדבר השני שמזין את הסנגור הוא תחושת הדון-קישוטיות. התחושה שאתה היחיד, האיש הבודד, שנלחם נגד מערכות רבות-עוצמה, בהן המשטרה והפרקליטות".

כוחו של השלטון

"ישנם שני סוגים של אנשים בעולם. כאלה שהפחד המרכזי שלהם הוא מה יעשו להם אנשים אחרים, ישדדו אותם, ירצחו אותם וכדומה; וכאלה שהפחד המרכזי שלהם הוא פחד מפני השלטון, מה הוא יכול לעשות להם, לקחת זכויות, להאזין לטלפון ועוד. אני שייכת לסוג השני", אומרת רובינשטיין.

לדבריה, "הרטוריקה של המלחמה בפשיעה גורמת לרוב הציבור להימנות עם הסוג הראשון. פתאום סתם אנשים שגרים בצפון תל-אביב, לא בשכונת פשע בלוד, אנשים שגרים אתי באותה שכונה, אומרים שהם מרגישים לא בטוחים להסתובב ברחובות. על מה הם מדברים? אני חוזרת ב-2:00 בלילה ומעולם לא עלה בדעתי שאם אצא מהאוטו, מישהו יתנפל עליי. אני מרגישה בטוחה לחלוטין.

"הבעיה היא שמפחידים אותנו כל הזמן. זה סוג של רטוריקה שמזינה את עצמה, התלהמות שנועדה להפחיד אותנו וליצור בנו סוג של פאניקה, כי אם לא נהיה בפאניקה - אז לא נבין שצריך להחמיר את הענישה, וצריך לתת עוד ועוד כלים בידי רשויות אכיפת החוק לפלוש לתוך החיים שלנו.

"עכשיו התפרסם בדו"ח מבקר המדינה נתון מטריד על האזנות סתר, שאומר שהיו 270 אלף האזנות. מה זה הטירוף הזה? זה מספר מזעזע. למה צריך להאזין לנו בטלפון כל-כך הרבה? אז אותי, גם בשנים שאני בשירות המדינה, מפחיד הכוח של השלטון. לא בטוח שכל האזרחים מבינים איזה כוח עצום יש לשלטון. החקיקה בישראל הולכת יותר ויותר לקראת העצמת הכוח שלו.

"ההשפעה של זה על המשפטים הפליליים היא קטסטרופלית. יש שימוש מופרז ומיותר במעצרים, ושימוש מופרז בתרגילים בחקירה שפוגעים בזכויות הנאשם ובזכות הפרטיות בפרט. נאשמים וחשודים הם בני אדם, ומדי יום מכרסמים עוד ועוד בזכויות שלהם ושל כולנו. אף אחד לא מבין את זה".

הליך הוגן?

"יש היום בעיה קשה עם הרצון של בית המשפט לנהל משפטים", טוענת רובינשטיין. "חלק גדול מהשופטים מפנים את רוב האנרגיה שלהם לסגור תיקים, ומהר. הרוח הכללית שנושבת במערכת, וחייבים לעצור אותה, היא הרוח של היעילות.

"הזמן השיפוטי היקר הוא מטבע הלשון השחוק ביותר בבתי המשפט. שופטים לא רוצים לשמוע טיעונים משפטיים ארוכים ומבוססים ולא לקבל חומרים כתובים. הם קוטעים לך את החקירה הנגדית באמצע, לוחצים על הצדדים להגיע להסדרים כדי שהם לא יצטרכו לכתוב פסקי דין, וקובעים מועדים בלתי סבירים לדיון מהיום למחר, כך שסנגור לא יכול להכין את התיק שלו.

"שופטים כופים על סנגור להתחיל הוכחות שבועיים אחרי שהוגש כתב אישום, על אף שאין שום סיכוי שיכין הגנה סבירה בזמן הזה. מי שמעז להמרות את פי השופטים או למרוד מקבל יחס לא הולם.

"הרצון להגיע לחקר האמת ולנקוט הליך הוגן, נסוג מפני ההבנה שהשופט נמדד לפי היעילות שלו, וזה פוגע בזכויות נאשמים בצורה חמורה".

עתיד

"בעוד כשנה, ב-2 ביולי 2011 כבר לא אהיה בתפקידי", אומרת רובינשטיין. "מוניתי לתפקיד הסנגורית הציבורית הארצית לפני 8 שנים, וכשאני אעזוב את התפקיד אין לי שמץ של מושג מה אני רוצה לעשות. אני לא ממש יכולה לחזור לפרקטיקה פרטית אחרי התפקיד הזה".

* הראיון המלא עם עו"ד ענבל רובינשטיין - במהדורה המודפסת של "גלובס הערב".

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר