גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אובמה, עוד מיתון לפניך

ההסתברות של מיתון חוזר בארה"ב עולה, בגלל מדיניות כלכלית מוטעית בעולם ובארה"ב בפרט

בכלכלה האמריקנית קיימת כעת דיכוטומיה קיצונית. מצד אחד, החברות שראו את רווחיהן מזנקים בשנה האחרונה, עברו סבב נוסף של התייעלות, גייסו הון, הגדילו נזילות, ומצב הרוח של מנהליהן משופר. מצד שני, סקטור בתי-האב שהחזיר לעצמו רק חלק קטן מהעושר שאבד במשבר הנדל"ן ובשוק המניות, סובל מאבטלה, חוסר ביטחון תעסוקתי, הרעה בתנאי הפנסיה ותנאי אשראי מחמירים, ומצב רוחו הורע באחרונה.

במקביל סובלות תחזיות הכלכלנים מדיכוטומיה דומה: רובם מצפים לצמיחה של כ-3% בטווח הבינוני, ואחרים מצפים למיתון חוזר ואף לשפל גדול.

ההסתברות של מיתון חוזר בארה"ב עדיין נמוכה מ-50%, אבל היא עולה מדי שבוע, בגלל מדיניות כלכלית מוטעית בעולם בכלל ובארה"ב בפרט. כבר כעת ההסתברות למפולת גבוהה מכדי לאפשר השהיה כלשהי בנקיטת צעדי-נגד נוספים, פיסקאליים ומוניטאריים.

אירופה במצב הקשה ביותר

המצב הכלכלי הקשה ביותר הוא עדיין באירופה. שם, בתגובה לקשיי המימון שלהן, נקטו הכלכלות החלשות צעדים נמרצים להקטנת הגירעון הממשלתי, כלומר מדיניות פיסקאלית מצמצמת. במפתיע הצטרפה לכך גם גרמניה. אי אפשר לומר שאין לה סיבות טובות לכך. אמנם הגירעון הממשלתי שלה קטן וכך גם החוב הממשלתי, אבל התחייבויותיה בנוגע להגנת היורו הן ענקיות.

גרועה אף מכך היא העובדה שהבנק האירופי המרכזי, ה-ECB, הופך במהירות ל"בנק הרע'' הזכור מהתוכניות האמריקניות לסווג בנקים לבנק טוב או בנק רע, כאשר בבנקים רעים קיימים רק נכסים "רעילים" שיש לממש. ה-ECB זוכה בתואר המפוקפק מאחר שהוא רוכש איגרות חוב של הכלכלות החלשות - בעיקר של יוון - וכדי שלא להגדיל את כמות הכסף (ולמה לא בעצם? קצב הגידול של כמות הכסף באירופה הוא אפסי) הוא מוכר איגרות חוב טובות, בעיקר של גרמניה. כתוצאה מכך, משקלם של הנכסים הרעילים, כמו אג"ח הזבל של ממשלת יוון, עולה בהתמדה.

על רקע ההיסטוריה הקרובה, אולי לא היה אפשר לצפות מגרמניה למנהיגות בעניין הוצאת אירופה מהמיתון: במיתון ב-2001 הוריד הפד את הריבית וחילץ את ארה"ב מהמיתון תוך חצי שנה, אולם הוא המשיך להוריד את הריבית גם שנה לאחר מכן. נראה היה ברור כי הוא מסתכן בניפוח בועת הנדל"ן בארה"ב כדי להימנע ממיתון כלל עולמי.

רק לאחר שגרינספן סיים את תפקידו בפד והחל לתרץ את התנהגותו, הסתבר לי כי ייתכן שהוא אפילו לא ראה את הסיכון בכך שמחירי הנדל"ן למגורים בארה"ב מוציאים את ארה"ב מהמיתון וזו סוחבת אחריה את אירופה, כך שבועת הנדל"ן תמכה למעשה בכלכלה העולמית כולה. וכמובן, גם אז לא עשו גרמניה וה-ECB את הדרוש כדי לייצר צמיחה. כיום, מיתון חוזר באירופה כמעט מובטח.

כלכלת סין נחלשת

בסין (ובברזיל) הכלכלה נחלשת (ראו גרף) כתוצאה מחולשת שוקי היצוא באירופה וארה"ב. סין גם נקטה מדיניות אנטי-אינפלציונית נוקשה בעיקר על ידי הגבלות אשראי. למרות זאת, סין ניידה את היואן כלפי מעלה, אם כי במידה מינימליסטית. חשוב יותר, היא נענתה לדרישות מהמערב ובעיקר מארצות הברית והעלתה את שכר המינימום ברוב הפרובינציות בכ-20%-30%. בממוצע עלה השכר בחודשיים האחרונים בכ-15%. בכך הגדילה סין את הביקושים הפנימיים ובסך הכול עלתה עלות היצוא בלמעלה מ-3%. זה ודאי לא מספק ובכל זאת משמעותי בתנאים הקיימים.

ביפן הכלכלה נחלשת אף היא, אם כי בהינתן החולשה העולמית היא אולי מפתיעה לטובה.

בארה"ב קצב הצמיחה הכלכלית מידרדר כעת במהירות. זה לא בא בהפתעה. אפילו חיזוי פשטני בעזרת המדדים המובילים הראה כי כולם פנו כלפי מטה. כך לדוגמא המדדים של מכון ECRI (Economic Cycle Research Institute) שהחלו ליפול כבר בסוף השנה שעברה וכך גם מדד המדדים המובילים של ה-OECD לארה"ב שהחל לאותת על האטה כבר ברבעון הראשון (ראו גרף).

חולשה כלכלית כלל-עולמית, ובמיוחד באירופה ובסין, ודאי משפיעה על הכלכלה האמריקנית, אולם בדיקה מדוקדקת יותר מעלה כי עיקר החולשה האמריקנית נובעת מהתפתחויות פנימיות בכלכלה. החשובות שבהן הן תהליך הקטנת המינוף של משקי הבית הנמשך כבר שמונה רבעונים, המדיניות הפיסקאלית המצמצמת ברמת המדינות, השלטונות המקומיים הנאלצים לקצץ שוב בהוצאות ולהעלות מיסים גם השנה בנוסף למה שכבר נעשה בשנה שעברה, וחידוש הנפילה בשוק הנדל"ן למגורים לאחר שנסתיימו הקלות המס שניתנו כחלק מתוכנית התמרוץ הקודמת.

תמרוץ נוסף של הכלכלה האמריקנית אינו פשוט כעת. הפד יכול לשוב ולקנות אג"ח מגובות משכנתאות, אבל האפקטיביות של צעד כזה מוטלת בספק, במיוחד אם הפד יעקר את הגידול הנובע מכך בכמות הכסף. בצד הפיסקאלי המצב מסובך אף יותר. כאשר הגירעון הממשלתי כבר ברמה של 10% מהתמ"ג, תמרוץ מסיבי נוסף כפי שמציע פרופ' פול קרוגמן שהוא אחד החוששים משפל גדול, עלול להיות בעייתי. אמנם, כפי שהוא מציין, אג"ח ממשלתיות של ארה"ב לא מראות סימני לחץ, אולם זה בעיקר מפני שארה"ב תמיד תוכל לעמוד בהתחייבויותיה, במקרה הגרוע באמצעות הדפסת דולרים.

לא פחות חשוב, למשקיעים אין אלטרנטיבה כאשר הבחירה היא בין אג"ח אירו לבין אג"ח יפניות בשעה שליפנים יש חוב ענק בהשוואה לכל מדינה מפותחת.

אובדן אמון כתוצאה מגירעונות גדולים מדי צפוי לכן להתבטא קודם כול בחולשת הדולר, ולא ברור שזה איננו אחד הגורמים לחולשתו הנוכחית. חמור הרבה יותר, אובדן אמון כזה עלול להיתרגם לאינפלציה דוהרת ואולי אף לאובדן אמון עולמי בכסף נייר. לכן, כל הגדלה נוספת של הגירעון צריכה להיעשות בזהירות ובשים לב לאפקטיביות המרבית עבור הכלכלה והמטרות הסוציאליות הרצויות.

תוכנית כזו בסך 112 מיליארד דולר כשלה לאחרונה בקונגרס. היא כללה 35 מיליארד דולר להארכת ביטוח האבטלה, שבלעדיה יאבדו כמעט 3.5 מיליון אמריקנים את דמי הביטוח כבר כעת. היא כללה גם כ-50 מיליארד דולר לתמיכה במדינות שיחד עם הסכום שהוקצב בעבר היו מכסים פחות מחצי מהחוסר בתקציבי המדינות לשנת התקציב 2011 שאך החלה. בנוסף נכללו הארכות של הורדות מס משנים קודמות, ומה שחסר בה זה תמיכה כלשהי בענף הנדל"ן למגורים.

בסופו של יום הקונגרס יעביר כנראה את הארכת ביטוח האבטלה אולי אפילו רטרואקטיבית. סביר שגם המדינות יקבלו סיוע מאוחר יותר השנה, ואם יתברר שהכלכלה שוב נקלעת למיתון יהיו תקציבים נוספים.

אבל זאת בדיוק הדרך הלא נכונה לעשות זאת. מלבד ההקצבות חשוב גם לייצב את אמון הצרכנים ואולי אפילו להאט מעט את קצב הורדת המינוף שלהם. כל מה שארה"ב צריכה כרגע הוא לייצב את קצב הצמיחה למספר חודשים עד שסין, שכבר החלה בשינוי כיוון המדיניות באמצעות העלאות שכר והקלה מסוימת במדיניות המוניטארית, תחזור להאיץ.

בהנחה שאירופה לא תתמוטט, יוכלו ארה"ב והמדינות המתפתחות יחד עם קנדה ואוסטרליה להאיץ את הצמיחה העולמית. אבל 3.5 מיליון אמריקנים שאיבדו את ביטוח האבטלה ומאות אלפים שפוטרו ויפוטרו לא ישכחו את הפחד שהם חווים כעת.

אם הקונגרס והאדמיניסטרציה לא יתעשתו במהרה, עוד לפני הבחירות בנובמבר, מיתון חוזר הוא אפשרות ריאלית, ומאחר שהתחמושת הפיסקאלית והמוניטארית אוזלת, גם שפל גדול הוא סיכון ריאלי. וכן, הצעתו של וורן באפט לאובמה לדבר בביטחון על העתיד הכלכלי הייתה יכולה אולי לעזור, אבל התערבות נמרצת של הנשיא בקונגרס הייתה עוזרת יותר.

הכותב הוא כלכלן

עוד כתבות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך

פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הרצוג והאריס שוחחו, סגנית הנשיא הדגישה את מחויבותה לגינוי גילויי אנטישמיות בארה"ב • הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון רצועת עזה • עדכונים שוטפים

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בריאיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג׳ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● על פי ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב והלחימה תיארך כשישה שבועות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"