גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הספקולנטים עזבו את הביומד ועברו למניות הגז והנפט"

4 חודשים חלפו מאז הושק מדד הביומד, והוא רושם את התשואה הגרועה ביותר בבורסה ■ IBI: "ברגע שתהיה רכישה או אישור רפואי דרמטי - המשקיעים יחזרו" ■ כיצד מסבירים בשוק ההון את הירידה, מדוע בתי ההשקעות נותרים חיוביים כלפי ההשקעה בו, ולאן הוא ימשיך מכאן?

תעשיית הביומד המקומית אינה מפסיקה לייצר חדשות וכותרות בחודשים האחרונים. העדכונים וההתפתחויות שהגיעו ללא הרף, הובילו חברות ביומד לא מעטות להציג תשואות דו-ספרתיות בסיכומה של 2009, ותמכו בהחלטת הבורסה להשיק לסקטור מדד משל עצמו.

עם השקת המדד רצו בבורסה להעניק לציבור הרחב, שפחות מבין בתחום, כלי באמצעותו יוכל להיחשף למגזר, תוך כדי פיזור סיכונים. אולם קצת יותר מארבעה חודשים מאז השקתו נראה כי הוא הושק בדיוק בשיא. מדד הביומד מציג את התשואה הגרועה ביותר מבין המדדים המובילים בבורסה, ורושם ירידה של קרוב ל-20%. לשם השוואה ירד מדד הבנק באותה התקופה בכ-10%, ואילו המעו"ף איבד פחות מ-5%.

כעת הדעות בשוק חלוקות לגבי הביצועים העתידיים בסקטור, והשאלה שעולה היא האם הציבור שוב הצטרף באיחור להשקעה אופנתית, או שמא מדובר בירידה זמנית כחלק מחוסר היציבות הכללית ממנה סובלת הבורסה.

"הספקולנטים עברו לאנרגיה"

חלק מהפעילים בשוק ההון מעידים, כי "יש התקררות משמעותית בזמן האחרון בתחום. הביומד הגיע לרמות שיא, והספקולנטים החליטו לממש ולעבור למגזר חיפושי הגז והנפט".

גורם בשוק ההון אומר כי, "לפני מספר חודשים אפשר היה לזהות במניות בתחום הרבה ספקולנטים שסייעו לעליות הגדולות שמניות הביומד הציגו. לכן אז גם היה להן קל לגייס כסף מהציבור, ואילו עכשיו הסיכוי של חברות ביומד שיוצאות להנפקות ציבוריות לאותן הצלחות, ירד בצורה משמעותית".

למרות הסימנים השליליים, ב-IBI נותרים חיוביים כלפי ההשקעה בתחום. אלה אלקלעי, סמנכ"ל פיתוח עסקי בבית ההשקעות, מסבירה כי "המשקיעים נותנים משקל יתר לסיכון". לדבריה, "ברגע שהשוק יראה קצת אופטימיות, או שיתקיים אירוע אקסוגני - כמו רכישה או אישור דרמטי שיגיעו מאחת החברות, המשקיעים יחזרו למניות האלה".

דוגמה מובהקת לשינוי הכיוון בסקטור בתקופה האחרונה סיפקה מניית קמהדע . קמהדע עדכנה בסוף השבוע הראשון של חודש יולי, כי קיבלה את אישור הרשות האמריקנית למזון ותרופות, ה-FDA, לשיווק תרופת ה-Glassia (שנקראה קודם ATT) לטיפול בנפחת תורשתית.

בעבר הודעה מסוג זה - אף שהייתה צפויה - הייתה גוררת לאחריה זינוקי ערך משמעותיים, אולם כעת המשקיעים הגיבו באדישות להתפתחות אותה הגדיר מנכ"ל החברה, דוד צור, "אבן דרך מרכזית לכל תעשיית הביומד בישראל". ביום המסחר שלאחר ההודעה ירדה מניית קמהדע ב-4.1%, ובשלושת ימי המסחר שלאחר מכן השילה מערכה 7.5% נוספים.

ביקשנו לבדוק עם סטיבן טפר, אנליסט פארמה וביומד בהראל פיננסים, לאן הולך המדד מכאן. לדברי טפר, "זאת שאלה ברמת המאקרו - לאן כל השוק הולך. צריך לשים לב שמדד הביומד מאוד תנודתי. אם השוק עולה או יורד ב-1%, המדד יעלה או ירד אפילו ב-3%. בעתיד, כשיהיו מכשירי השקעה על המדד, הם יאפשרו פיזור. מצד שני, הם גם מכניסים סיכון, מכיוון שמקבלים סל שכולל את כל החברות, גם הטובות וגם הפחות טובות".

נראה שטפר מצליח אף לראות את חצי הכוס המלאה במצב הנוכחי. "יש אלמנט חיובי במדד הביומד, דווקא בתקופה של ירידות. אם יש ירידות בשוק, גם מדד הביומד יורד, אבל שם זה יותר פסיכולוגי ופחות תלוי בכלכלה. מה שכן תלוי בכלכלה זה היכולת לבצע עוד גיוס.

"אנחנו מדברים על חברות שמפתחות תרופות וציוד שייכנסו לשוק בעוד 3-5 שנים, ויש בדרך כלל דרישה מאוד קשיחה. במשבר נוצרות גם הזדמנויות, כי יש חברות שגייסו לא מזמן, והן יכולות עם הכסף להמשיך לפתח בשקט. לעומת זאת חברות שאין להן כסף בקופה, הן יותר בעייתיות. אפוסנס, כת"ב, פרולור, ביוליין - אלה חברות שיש להן כסף, ושימשיכו לעבוד גם אם המניה תרד הרבה".

"צריך עוד זמן כדי לשפוט"

אנליסטית הפארמה של IBI, נתלי גוטליב, חושבת שלמרות התשואות החלשות, טוב שהושק המדד. "כשמשקיע בונה לעצמו תיק עדיין יש מקום להשקיע בתחום הביומד. אם השוק ימשיך לדשדש, המשקיעים ימשיכו להעדיף מניות כבדות וסחירות יותר, אפילו כמו טבע ופריגו. אבל טוב שהשיקו את המדד. זה תחום שמאוד חשוב לבורסה המקומית, וצריך עוד זמן כדי לשפוט אותו".

22

ייתכן שההתקררות ביחס כלפי המגזר נובעת גם מכך שאין על מדד הביומד תעודות סל או קרנות עוקבות. כפי שפורסם לאחרונה ב"גלובס", הבורסה החליטה להשהות את כוונתה לאפשר הנפקה כזו, מתוך חשש שהנפקת המכשירים העוקבים תגביר את התנודתיות הגבוהה ממילא של המדד.

ליאור כגן, מנכ"ל מבט תעודות סל ומנהל חטיבת המדדים של כלל פיננסים, מאמין שההשקעה בביומד דרך המדד עדיפה על פני השקעה במניות ספציפיות. "לדעתי ההמלצה להשקיע במדד כמדד עובדת. אפשר לראות שיש בו שונות מאוד גדולה, ובבחירה אקראית של מניות יש סבירות מאוד גבוהה להרוויח פי שניים או להפסיד חצי. המדד מאפשר למשקיעים להיחשף לתחום ברמות סיכון שהן עדיין נמוכות משמעותית. משקיעים בתחום הביומד צריכים להבין שזה תחום מסוכן".

22

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב