גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי הכל אתה שיר: שלמה ארצי על המותג "שיר"

שירים זה טיול חיים עבורי, אני אמנם שר אותם באולפנים ועל במות גדולות, אבל הם שרים בתוכי, הם מזמזמים אותי, הם נוכחים כל חיי ביום-יום שלי

"שמעת את השיר החדש של...?" זו אחת השאלות הנפוצות ביותר בין האנשים שאני חי בסביבתם.

כשהייתי ילד לא רק שמעתי שירים... הקשבתי להם, התמכרתי להם, והם עיצבו את עולמי.

ברוס ספרינגסטין אמר פעם: "בחמש דקות של שיר טוב למדתי הרבה יותר מאשר בחמש שנות חיים שלמות".

שירים זה טיול חיים עבורי, אני אמנם שר אותם באולפנים ועל במות גדולות, אבל הם שרים בתוכי, הם מזמזמים אותי, הם נוכחים כל חיי ביום-יום שלי.

התחלתי לכתוב אותם כשהייתי בן 17. כשניסיתי לכתוב שיר בפעם הראשונה, בעיקר מילים (מילים הם החלק הראשון שאני מתעסק בו בכתיבה), מעולם לא ידעתי על מה אכתוב שנייה לפני שהשיר נכתב. ועם השנים שירים נהיו הצורך שלי...

לימים, כשהתחלתי לשלוט בגיטרה, ניסיתי לחבר למילים שלי גם מנגינות. אחרי השירים הראשונים בימי התיכון, הגיע הגל השני של הכתיבה שלי, שהחל להיות מוקפד יותר, עם ניסיון לאמירה ונוסף לו ממד של אחריות לשיר הנכתב.

"אחריות" פירושה הגדרה עצמית, אותנטיות ואינטימיות ובעיקר שיח עם המאזין. אגב, מעולם לא כתבתי רק לעצמי, תמיד ידעתי שמישהו מקשיב לי (אולי) אי שם.

אני לא כותב שירים למגירות, אלא לזמר שבי.

אני מחפש תמיד את האמת בשיר. לא בהכרח האבסולוטית, אך כזו שאני עומד מאחוריה.

המילים אינן זורמות ברגע. עבורי זו עבודה סיזיפית קשה, שדורשת המון אורך רוח, חיפוש והתבוננות פנימית וציפייה לפריצת התת-מודע דרך מילים או מנגינה... החיפושיות למשל כתבו בהתחלה את "יסטרדיי" בתור "סקראמבל אגסס" (ביצים מקושקשות), עד שהמילים האמיתיות הגיעו והתיישבו להם על המנגינה.

השיווק של השיר נעשה באמצעות מתווכים שהרדיו היה ועדיין העיקרי שבהם. אך היום, עם פרוץ האינטרנט וחלישתו על חיינו, ניתן להעיף שיר פנימה ל"רשת" ולחכות לתוצאות.

התחלתי את הקריירה השירית שלי בעידן תקליטי הוויניל התמימים, המשכתי אותה כשקראו לשירים המאוחדים יחד "אלבומים". הייתי נוכח בצרפת בעת השקת הקומפקט דיסק הראשון, שהחליף את התקליטים הישנים לדיסקים, והיום חיים השירים שאני מכיר בתוך סלולריים, באמ.פי3, ולאט לאט הולך הפלסטיק (הדיסק הישן) ונעלם מהעולם.

עשיית אלבום שירים (12-14 באלבום אחד בדרך כלל) דרשה תמיד איזו אג'נדה מוזיקלית, סטייל בסאונד, ולא סתם צירוף מקרי של שירים שבאים בזה אחר זה.

באלבום "חום יולי אוגוסט" למשל עסקתי בכתיבה על עצמי מול המשפחה שלי, והמעטפת המוזיקלית שלו נבנתה בחודשי חזרות רבים, תוך עבודת גיטרות חשמליות מוקפדת. האלבום "תרקוד" למשל נעשה בעזרת סינתיסייזרים ותופים אלקטרוניים, מה שנתן לו את הצבע המיוחד שלו.

שירים לא נוצרים אף פעם בחלל ריק. שירים הם ביטוי של אדם בתוך אופנה, זמן, וניתן בקלות לסווג אותם לתקופות. שירי הסבנטיז למשל מאופיינים בשמחת חיים, בגיטרות בהירות, בתיפופים מלאי מעברים ובהמון קולות רקע, כמו שלעומתם באייטיז יש יותר "האפלה" של השירים, מסתוריות ותחילת הדאנס האלקטרוני. כותבי השירים מעולם לא הפנו עורף לאופנות החולפות, וגם היו מושפעים זה מזה. הביטלס טענו שכל מה שרצו ב"סרג'נט פפר" זה להידמות לביץ' בויז, ותראו מה יצא...

בעולם החדש והמורכב, נעשו השירים ממודרים על-פי מאזיניהם, והמילה קונצנזוס על שירים הולכת ופוחתת. כל זה למה? כי החברה שינתה את מדורת השבט הישנה שלה.

העידן החדש יצר ערבובים בין שפות, שירי מותק, שירי דיבור, שירי גברים ונשים, שירים שהשיח שלהם הוא בין אלוהים לאדם, שירים שנועדו לרקוד אותם. הדיגיטליות הרחיבה את מעגל התדרים שאנחנו שומעים ויצרה את הטראנס, למשל, או את ההיפ-הופ.

כל הזרמים האלה התערבבו זה בזה וחלקם יצרו את "מוזיקת העולם", וחלקם האחר את המוזיקה שבתוך העולם.

רק שירי האהבה הם עדיין הקונצנזוס הגדול. הם השירים שאוספים סביבם את עיקר המאזינים. שירי אהבה גוברים על כל סטייל אחר בעולם, הם הנחשקים ביותר והמבוקשים ביותר.

אגב, בישראל הם מיוצרים (בעיקר על-ידי מה שמכונה כאן הזמר המזרחי) כשירים לרגעים מיוחדים - לחתונות, לימי הולדת ולעצבונות.

עם פרוץ העידן הדיגיטלי החדש, החלה גסיסתן של חברות התקליטים הגדולות. במצב שבו כל אחד יכול להקליט בעזרת מחשב ביתי ובזול, כבר אין צורך ב"מייג'ורס" (החברות הגדולות) אלא כדי לכנס ולמחזר את החומר הארכיוני שהצטבר אצלן במגרות הפאבלישינג שלהן (זכויות היוצרים).

היכולת לצרוב שירים בבית, מסיימת בשנים האחרונות את פרק הדיסקים בעולם.

רק שינוי אחד לא אירע בתוך התחום הזה, והוא ההופעות.

שם, בלייב - בהופעה חיה, כשמריחים את ריח הזיעה, שם אין תחליף להתכנסות יחד שמזכירה בתי כנסת או כנסיות, שמייצרת ארוטיקה בתוך אצטדיונים גדולים או במרתפים חשוכים.

להופעות החיות יש אמת נצחית משלהן.

40 שנה אני כותב ומקליט את תחילת השיר שלי על טייפ קסטות זול בחדר, המילים נכתבות על דף נייר בדרך לאיזשהו מקום, ואני מאמין עדיין באותנטיות השיר.

כתיבת שירים ויצירתם מלווה בשנות יצירה פוריות ופוריות פחות, ושלב הפחד הגדול הוא מ"שתיקה בכתיבה" ומ"שדים" שמייצרים שיתוק בכתיבה.

אני עדיין אוהב שירים כמו שאני אוהב להביט אל השמיים הגבוהים ביום בהיר.

"כל קריירה של זמר מתחילה ונגמרת בשירים טובים", היה אומר לואי להב, גדול מפיקי המוזיקה בישראל. אבל איך לכתוב שירים טובים? זו כבר שאלת חיים, כמו לשאול איך חיים טוב באמת.

קצרה היריעה לשאלות כמו מה זה עוגן בשיר (משפטים קצרים שתופסים לך את האוזן), או מה אורכו האמיתי של שיר (לפעמים 3 דקות נשמעות כמו נצח, ולפעמים, כמו למשל אצל הפינק פלויד, שירים בני 8 דקות נשמעים קצרים).

קצרה היריעה לברר באיזה "ליין" כדאי לפתוח שיר? איך מסיימים אותו? איך שומרים לכל אורך 4 הדקות של שיר על מתחים פנימיים ועניין. זו תורה שלמה.

ניתוח שירים או ביקורת כלפיהם דומה בעיניי לניתוח גוויות, כי בסופו של יום, בשעות הלילה, כשאני עומד על הבמה ו-4,000 שרים את השיר האחרון שלי, זה הרגע שבו מהחדר הקטן פרש השיר כנפיים והגיע ללב ולפה של המאזינים. ואין ניצחון גדול מזה.

"אז שמעתם את השיר החדש של...?" השאלה הזו לא נגמרת לעולם.

והתשובה היא בערך כזאת: "שמעתי כשהייתי עם החברה האחרונה שלי במיטה, או כשזחלנו בצבא בדרך לאיזה חור תחת בלבנון, או בלילה גשום בכיוון ההימלאיה...

חוכמת השירים היא בדיוק כמו חוכמת האדם, וטיפשותם היא כמו טיפשותו.

בכל גיל אדם עדיין מחכה לשיר הבא שייכתב עבורו.

ילדים בפסטיגל, מבוגרים בליל האהבה שלהם, צעירים בזמן דפיקת צ'ייסרים בפאב, וגם כל "האחרים והאחרות", שקולם לפעמים לא נשמע.

אנשים מבקשים שירים עבור עצמם, כמו שהמהפכות הגדולות ביקשו שירים, כמו ההפגנות, המלחמות ורגעי הייאוש, הפחד והבדידות.

ואני? הכותב.

אני עדיין מחכה לשיר הבא, כי השירים עדיין מזמזמים בתוכי כמו דבורים קטנות ורוצים להתפרץ החוצה, ומיד אחר כך מחכה לשמוע את המשפט הבא ממאזין אחד שלא הכרתי ולא אכיר לעולם: "בוא'נה, אהבתי את השיר החדש שלך, ממש דיבר אליי, ממש עשה לי משהו"...

לדירוג מדד המותגים 2010

הכותב הוא זמר, תמלילן ומלחין

עוד כתבות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"