גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לילה טוב לילדים

ביטול שעת האפס בביה"ס עושה רק טוב לתלמידים, שהמוטיבציה שלהם ללמוד גבוהה יותר ומצב רוחם משתפר ■ וגם: כמה עולה לגדל ילד בארה"ב?

סביר להניח שכל מי שהיה תלמיד שנאלץ להגיע לבית הספר בשעת אפס זוכר את החוויה באופן שלילי למדי; הצורך לקום מוקדם, הפיהוקים מול המורה וההרגשה של יום לימודים שלא נגמר. משרד החינוך בישראל כבר ביטל לפני שנים אחדות את הנוהל הזה, ומחקר חדש שנערך בארה"ב והתפרסם בכתב העת Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine בהחלט מחזק את ההחלטה הזאת.

המחקר, שבוצע על-ידי שלוש חוקרות בראשות ד"ר ג'ודית אוונס, מומחית לבריאות הציבור מבית החולים לילדים Hasbro, נערך בתיכון פרטי בשם סנט ג'ורג' ברוד איילנד, שבו לומדים 201 תלמידים בכיתות ט' עד י"ב. כחלק מהמחקר, שעת הלימודים הראשונה נדחתה משעה 8:00 בבוקר והלימודים החלו חצי שעה מאוחר יותר. התלמידים התבקשו לדווח על הרגלי השינה שלהם ועל שינויים שחלו בהם.

אוונס ציינה שתלמידים רבים, שבמהלך השבוע ישנים מעט מדי, משלימים את שעות השינה בסוף השבוע, אז הם ישנים שעות ארוכות, ובכך תורמים להפרעה בקצב הביולוגי של הגוף. השינויים בשעת התחלת הלימודים שיפרו את המצב.

בעקבות השינוי בשעת הלימודים, נמצא ששנת הלילה הממוצעת של תלמידי התיכון התארכה ב-45 דקות, בעוד שעת השינה נדחתה ב-18 דקות בממוצע. מספר התלמידים שישנו פחות מ-7 שעות בלילה ירד בלא פחות מ-79.4%, וחלקם של אלה שישנו יותר מ-8 שעות עלה מ-16.4% ל-54.7%.

כך, בעוד מחסור בשינה גורם למצבי רוח ירודים ולפגיעה בריכוז ובזיכרון, התלמידים שהשתתפו בניסוי דיווחו על סיפוק רב יותר מהשינה שלהם והמוטיבציה שלהם בלימודים גברה. בתוך כך בפרמטרים כמו עייפות, נמנום במהלך היום ומצב רוח ירוד נרשמה ירידה. בנוסף, הנוכחות בכיתה עלתה, כשמספר ההברזות והאיחורים בשעת הלימודים הראשונה ירד ב-36%. החוקרות סיכמו את תוצאות המחקר בכך שדחייה מתונה בזמן תחילת הלימודים שיפרה משמעותית את הערנות של התלמידים, את מצב רוחם ואת בריאותם.

ילדים זו שמחה, אבל יקרה

עוד מחקר על ילדים שמגיע מארה"ב, וסביר להניח שלפחות חלק מהממצאים שלו תקפים גם בישראל, נערך על-ידי ד"ר מארק לינו מהמרכז לתזונה במשרד החקלאות האמריקני. המחקר, המתעדכן ומתפרסם מדי שנה מאז 1960, מצא כי גידול ילד אחד מהלידה ועד גיל 17, עלה ב-2009 בממוצע 222,360 דולר (כ-860 אלף שקל). עלויות אלה מדדו את כלל ההוצאות על הילד של משפחה בעלת הכנסה ממוצעת, לא כולל שכר לימוד בקולג'.

המחקר התבסס על נתוני סקר הוצאות שנערך ב-2005-2006 בקרב יותר מ-15 אלף משפחות, מתוכן כ-22% משפחות חד-הוריות. הנתונים עודכנו בהתאם למדד המחירים לצרכן של שנת 2009. מהמחקר עולה עוד כי יש שוני רב בין העלויות של גידול ילדים. כך לדוגמה, ילד במשפחה של שני הורים ושני ילדים "עולה" 8,330-9,450 דולר בשנה בממוצע, כשההורים מרוויחים פחות מ-57 אלף דולר בשנה.

לעומת זאת, על ילד במשפחה דומה, שבה השכר השנתי של ההורים גבוה מ-98 אלף דולר, ההוצאה השנתית מגיעה ל-19,380-23,180 דולר. בכל המשפחות חינוך הילדים היה אחראי בממוצע ל-16% מההוצאה הכוללת על הילד, כשההוצאה הגדולה ביותר היתה על דיור (כ-32%), וההוצאה על מזון עמדה על כ-19%.

בכל מקרה, ההוצאה השנתית הכוללת גדלה ככל שגילו של הילד עלה, וגם מבנה ההוצאות משתנה מעט עם הגיל. למשל, ההוצאה על ביגוד גדולה יותר בגיל 0-2 ובגיל 15-17 לעומת גיל 9-11. המחקר גם מראה הבדלים בהוצאות על בסיס גיאוגרפי בתוך ארה"ב. לדוגמה, האזור שבו מוציאים הכי הרבה כסף על גידול ילדים הוא ערים בצפון-מזרח ארה"ב, והמקומות שבהם מוציאים הכי פחות הם האזורים הכפריים.

החוקר השווה את התוצאה של שנת 2009 לזו של שנת 1960. הוא מציין כי ב-1960 ההוצאה הממוצעת על גידול ילד מהלידה עד גיל 17 היתה 25,229 דולר, שווה ערך ל-182,857 דולר ב-2009. כלומר, במונחי המטבע של 2009, הגידול בהוצאות היה 21.6% בין 1960 ל-2009. השינוי הגדול בין התקופות הללו היה גידול משמעותי בחלקו של החינוך בהוצאות, מ-2% ל-17%, וכן גידול בהוצאות הבריאות. לעומת זאת, ההוצאה על מזון קטנה מ-24% ל-16%, והחוקר מסביר זאת בשינויים בחקלאות.

עוד כתבות

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

הבעיה של טראמפ: איך מנצחים אויב שמודד ניצחון בהישרדות?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

"הרבעון החזק ביותר בתולדות למונייד": המניה מזנקת אחרי הדוחות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ●אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

נייס עקפה את התחזיות ומזנקת בת"א ובמסחר המוקדם בוול סטריט

חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן, מעט טוב יותר מאשר בשנה שהסתיימה ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; הדולר מתחזק מול השקל

מדד ת"א 90 יורד בכ-1.7%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.5% ● נייס מזנקת בכ-12% לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים ● עדכונים שוטפים

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים