גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שחרור סתימות

סרטי ה-HD והתלת-ממד הקפיצו את נפחם של התכנים הייעודים בעשרות ג'יגה

תערוכת האלקטרוניקה הבידורית הגדולה של אירופה, ה-IFA, שנערכת בברלין, עדיין נמצאת במרחק של כמה שבועות אולם ענקי התעשייה כבר נערכים לקראתה. את מרכז הבמה יתפסו, כמקובל, מוצרי צריכה נוצצים כמו מסכי תלת-ממד ומחשבים ניידים מרתקים אבל החידושים העיקריים של הענף נמצאים דווקא ברמת "אבני הבניין" - אותם רכיבים צנועים, ולעיתים גם נסתרים, שמביאים עימם פריצות דרך טכנולוגיות.

אחד האתגרים הטכנולוגיים המרכזיים שניצבים כיום בפני תעשיית מוצרי הבידור הביתיים הוא טיפול בקבצי מולטימדיה ענקיים של סרטים באיכות HD מלאה בטלוויזיה ובהדרגה גם סרטי תלת-ממד. מכשירי הקצה הנוכחיים לא מסוגלים לטפל בקבצים בנפח של עשרות ואף מאות ג'יגה לסרט (או לפרק) והבעיה הולכת ומחריפה.

מדובר בצוואר בקבוק קלאסי: מצד אחד, מסכי ה-HD וה-3D הביתיים מתחילים לצבור תאוצה שיווקית בקצב מרשים. מצד שני, תעשיית התוכן, ובעיקר תעשיית הסרטים והטלוויזיה, מנסה "לדחוף" לשוק הביתי תכני מדיה באיכות גבוהה כולל גרסאות ביתיות של סרטי 3D. הלחץ הדו-כיווני הזה נתקע בנגני מדיה ובמחשבים ביתיים, שרובם אפילו לא אימצו עדיין את ה"בלו-ריי" הרגיל.

הפתרונות הנפוצים כרגע הם בשיטת "טלאי על טלאי", שמשלבים טכנולוגיות בידוריות ביתיות עם שיטות אחסון וניהול נתונים מעולם המחשוב. רוב נגני הבלו-ריי תומכי התלת-ממד החדשים וחלקי ממסכי הטלוויזיה עצמם שיוצגו בתערוכה, משלבים כונני בלו-ריי רגילים עם דיסקים קשיחים בנפח של עד שלושה ואפילו ארבעה טרהבייט כדי לאפשר הקלטה ואגירה של קובצי ענק.

אבל לצידם נתחיל לראות השנה בתערוכה פתרונות מתוחכמים יותר. שארפ, למשל, חושפת בתערוכה כונני בלו-ריי מסחריים ראשונים, שעונים על התקן החדש "BDXL", שמאפשר הקלטה רב-פעמית בנפח 100 ג'יגה על תקליטור בלו-ריי בודד - פי שניים עד ארבעה מנפח האחסון של תקליטורי בלו-ריי קיימים.

הנפח הזה מושג באמצעות שימוש ב-3-4 שכבות של אחסון נתונים במקום שתיים כיום ועם ראש לייזר חדש, שמסוגל לקרוא ולצרוב את הנתונים הדחוסים. לטענת שארפ, תקליטור יחיד כזה יכול להכיל עליו עד 11 פרקי תוכניות דרמה באיכות HD מלאה.

בינתיים מוצגת הטכנולוגיה בכוננים עסקיים, אולם קרוב לוודאי כי היא נמצאת בדרכה גם למוצרי צריכה ביתיים. המחירים לא צפויים להיות גבוהים דרמטית מאלה של בלו-ריי רגיל, אך קצב האימוץ של הטכנולוגיה תלוי ביכולת - שעדיין לא הובררה - של מכשירי ה-BDXL לתמוך בנגינה של תקליטורים מהדור הנוכחי כדי לשמר את ההשקעה באוסף הסרטים הקיים של מאמצי החידושים.

משחררים פקק אלחוטי

"מגפת ה-HD" מתפשטת כיום במהירות מהטלוויזיות ונגני המדיה הביתיים גם למוצרי צריכה אישיים כמו מצלמות וידאו וסטילס, טלפונים ניידים ומכשירי מולטימדיה נישאים. רוב המכשירים מצליחים להתמודד - פחות או יותר - עם העלייה בנפח הקבצים באמצעות זכרונות פלאש נשלפים. אולם רובם "נתקעים" בשלב העברת הנתונים האלחוטית.

אחת הדוגמאות היא תקן התקשורת האלחוטי, בלוטות', שכלול כיום כמפרט התקני של מכשירים ניידים רבים. התקן זה תוכנן בראשית העשור הקודם להעברה של קובצי קול בלבד אל ומאוזניות/דיבורית ושודרג מאוחר יותר (בתקן 2.0) כך שיוכל לטפל גם בקבצי מוזיקה נפוצים דוגמת MP3.

אולם, כיום הבלוטות' המסורתי הופך לחסר ערך כשהוא נדרש להתמודד עם העברה אלחוטית של קבצים כבדים יותר, שנפוצים במכשירים אישיים ניידים מהדור החדש.

אחד הפתרונות, שיוצגו השנה במוצרים רבים בתערוכת IFA, הוא מעבר לתקן בלוטות' 3.0 במכשירים ניידים. התקן החדש, שהוצג על-ידי פורום התקינה של הבלוטות' בשנה שעברה, מביא עימו כמה חידושים ובראשם קצב העברה של עד 24 מגהביט בשנייה - מספיק להעברה אלחוטית של קבצי מולטימדיה כבדים יחסית דוגמת קבצי וידיאו בין מצלמות וידאו וסטילס לבין מחשב נייד או לנגני מדיה אישיים, ואפילו להעברת תמונות ברזולוציה גבוהה בין מחשב נייד למדפסת.

לטענת מפתחיו, יתרון נוסף של התקן, הוא שימוש בפרוטוקול תקשורת נוסח ה-WiFi, שצריכת הכוח הממוצעת שלו נמוכה הרבה יותר מבעבר, לטובת הארכת חיי הסוללה במכשירים ניידים.

בלוטות' 3.0 לא לבד במערכה. לצידו יציגו מספר יצרני מוצרי צריכה אישיים, שתומכים בטכנולוגיית העברת הנתונים האלחוטית החדשה "TRANSFER-JET", שגם היא נחשפה בשנה שעברה ומתחילה לצאת כיום לשוק. הטכנולוגיה הזו, שנתמכת על-ידי קונסורציום של 40 חברות מהתעשייה, מיועדת להעביר אלחוטית בין מוצרי צריכה קבצים גדולים במהירויות גבוהות מאוד של עד 375 מגהביט לשנייה וגם היא נדחסת לצ'יפ בודד ומתאפיינת בצריכת כוח נמוכה.

המגבלה העיקרית שלה היא הטווח. הטרנספר-ג'ט פועל בטווח של סנטימטרים בודדים ורצוי במגע פיזי ישיר (ללא כבל) - כמו בעת הנחת טלפון אלחוטי על מחשב נייד. לפיכך סביר להניח, שרוב היצרנים ישתמשו בשתיים ואפילו שלוש טכנולוגיות אלחוטיות גם יחד - אחת לטווחים קצרים מאוד, השנייה לטווחים של כמה סנטימטרים והשלישית - WiFi - לטווחים של עשרות מטרים. את שני התקנים הללו כבר ראינו בחודשים האחרונים בטלפונים ניידים ובתערוכה יצטרפו אליהם מצלמות וידאו וסטילס ואפילו כמה מחשבים ניידים חדשים.

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר