גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לתשומת-לב העוסקים: העליון מפרש את החוק האוסר קיזוז מס תשומות

בפעם השנייה בתוך כחודשיים קובע העליון כי קיזוז מס תשומות בגין עסקה עתידית יותר רק כשיש הסתברות גבוהה לקיום עסקה עתידית החייבת במע"מ, אך לא פוסק הלכה מאחר שהנישום אינו עומד במבחן הסיכוי הסביר

לפני זמן לא רב סקרנו כאן את פסק דינו של בית המשפט העליון, שעסק בניכוי מס תשומות שנועדו לשימוש בעסקה עתידית חייבת במס ("לתשומת-לב העוסקים" - "גלובס" 23-24.5.10).

באותו עניין נדון עניינה של "צביון בע"מ", שנוסדה על-ידי איש העסקים דוד אפל לצורך קידום "פרויקט האי היווני". צביון טענה כי יש להתיר לה לקזז מס על תשומות, ששולמו על-ידיה במסגרת בירור אפשרות קידומו של הפרויקט שלא יצא לבסוף אל הפועל.

השופט עוזי פוגלמן קבע שם כי ההוראה שבחוק, האוסרת ניכוי מס תשומות אלא אם הן נועדו לשימוש בעסקה חייבת במס, חלה גם על עסקאות עתידיות.

אלא שסוגיה משמעותית אחת, שעלתה בפסק הדין בעניין צביון, לא זכתה להכרעה ולהלכה של בית המשפט העליון. מאחר שפוגלמן התרשם כי צביון לא הוכיחה כי בעת תשלום מס התשומות התקיים ולו סיכוי סביר להתממשותה בעתיד של עסקה החייבת במס, הוא ראה את עצמו פטור מלהכריע בשאלה מהי מידת ההסתברות לקיומה של עסקה עתידית חייבת במס, שעליה על העוסק להצביע ככזו שהתקיימה בעת תשלום התשומות. האם די לו להצביע על סיכוי סביר לעסקה שכזו, שמא עליו להצביע על הסתברות גבוהה לכך? פוגלמן הביע דעה שלפיה על הנישום להצביע על הסתברות גבוהה, אך לא פסק הלכה.

אותה הסוגיה ממש עלתה בעניין נוסף, שפסק דין בו ניתן עתה. זו הפעם היתה זו החברה "אי.די.אר. איטום ובנייה 1992 בע"מ", שהלינה על כך שמנהל מס ערך מוסף לא התיר לה לקזז מס תשומות בגין עסקה עתידית (שלבסוף לא יצאה אל הפועל).

זו הפעם הביע השופט סלים ג'ובראן את דעתו, שלפיה המבחן הראוי כאן הוא מבחן ההסתברות הגבוהה, אך גם הוא, כמו פוגלמן, נמנע מלכונן הלכה. גם הפעם לא הוכיחה העוסקת - הפעם אי.די.אר - אפילו סיכוי סביר להתקיימות עסקה עתידית חייבת במס.

אי.די.אר היא חברת איטום בענף הבנייה. בגין עבודות איטום שהיא ביצעה בפרויקט "חצרות יפו" היתה החברה זכאית לתשלום. אלא שהקבלן הראשי נקלע לקשיים כספיים, ולא היה בידו לשלם לאי.די.אר בכסף מזומן. במקום זאת הוא העניק לה מספר חנויות ויחידות מגורים בפרויקט. מאוחר יותר רכשה אי.די.אר עוד מספר דירות בפרויקט.

מס הצופה פני עתיד

מנהל מע"מ סירב להתיר לאי.די.אר לקזז מס תשומות בגין דירות המגורים שהועברו לה על-ידי הקבלן במקום תשלום שכרה ובגין אלה שנרכשו על-ידה מאוחר יותר. היא טענה כי בעת הרכישה היה בדעתה למכור את הדירות מהר ככל האפשר בשל מצוקת מזומנים בה היא הייתה שרויה. מנהל מע"מ טען כי מאחר שהדירות לא נמכרו, אלא הן מושכרות לצרכי מגורים - היינו, המדובר בעסקה שאינה חייבת במע"מ - אין להתיר את קיזוז מס התשומות.

פסק הדין בעניין צביון "מככב" בפסק הדין שיצא לאחרונה תחת ידיו של השופט סלים ג'ובראן (בהסכמת השופטים יורם דנציגר וניל הנדל) בערעורה של אי.די.אר. ובכל זאת, אין פסק הדין מכונן הלכה מחייבת. מה שיש בו הוא חיזוק לעמדתו המחמירה של מנהל מע"מ בסוגיה זו.

"מס ערך מוסף הינו מס המוטל על הערך המוסף של יחידה עסקית", פתח ג'ובראן בהסבר בסיסי של מהות המס הנדון. "מס זה מושתת על העיקרון שכל יצרן מחויב במס על הערך המוסף אותו הוא תרם למוצר. המס מוטל על ערך המכירות בכל שלבי הייצור. כאשר בהתקיימם של תנאים הקבועים בחוק, יהיה זכאי הקונה בשלב הבא לנכות את המס שהתחייבו בו קניותיו, מן המס שיתחייבו בו מכירותיו. שיטה זאת של חיוב וניכוי המס בשרשרת הייצור מביאה לתוצאה שנטל המס מוטל על כתפי הצרכן הסופי, שאינו יכול עוד לנכות את המס", המשיך.

ג'ובראן הזכיר כי ניתן לנכות מס רק על תשומות שישמשו לצורך עסקה חייבת במע"מ. "יש מקום למתן היתר לניכוי על תשומות אך ורק אם בסופו של יום יגולגל המס שנוכה הלאה אל הקונה. אולם, כאשר התשומות ישמשו לעסקה פטורה ממע"מ - הרי שיש לראות בעוסק עצמו כצרכן הסופי, והוא לא יוכל לנכות את מס התשומות ששילם", התייחס ג'ובראן אל הרציונל המונח בבסיס הוראת החוק, האוסרת ניכוי מס על תשומות אלא אם הן לשימוש בעסקה החייבת במס. "שאם לא כן, הרי שלא ייגבה מס בגין כל העסקאות החייבות שנתבצעו באותן התשומות", המשיך.

"מהותו של מס התשומות הינו מס הצופה פני עתיד", פנה ג'ובראן לעסוק בסוגיה המרכזית שבפסק הדין. "באילו תנאים יש להתיר את ניכוי מס התשומות בגין תשומות אשר נרכשו על-ידי עוסק, אולם אינן משמשות עם רכישתן לצורך עסקה חייבת במע"מ, אלא הן עשויות בעתיד לשמש בעסקה כזו?" שאל, "ועל כן עולה השאלה, איזו רמת הסתברות יש לדרוש מן העוסק בעת רכישת התשומות כי הן תשמשנה בעתיד לצורך עסקה חייבת במס?"

ג'ובראן התייחס לאינטרסים ולתכליות העומדים בבסיס החוק וההוראה הרלוונטית - הבטחת הכנסה לאוצר הרשות הציבורית, ועיקרון ההקבלה לפיו יותר ניכוי מס רק על תשומות שישמשו בעסקה חייבת במע"מ - אל מול האינטרסים הכלכליים של העוסק - היינו, שככל שהרף ההסתברותי שיידרש יהיה גבוה יותר, יגדל הסיכוי לגביית מס מעוסק שאינו חייב בו. יהיה בכך, בין היתר, כדי לפגוע בתמרוץ עסקים בהקמה.

רף הסתברותי גבוה

"במקרה העומד בפנינו איננו נדרשים להכריע בשאלה מהו המבחן ההסתברותי הראוי לבחינת התממשותה של עסקה חייבת במס", אכזב ג'ובראן את המצפים להלכה מחייבת, "שכן... המערערת אינה עומדת אף במבחן ההסתברותי של 'סיכוי סביר' לו היא טוענת".

ובכל זאת, הוא לא ראה עצמו פטור בלא כלום. על-פי השקפתו, המבחן המבטא את נקודת האיזון הראויה הינו המבחן הדורש רף הסתברותי גבוה להתקיימותה העתידית של עסקה החייבת במע"מ.

במסגרת מבחן זה על העוסק להראות כי קיומה של עסקה אינו בגדר ספקולציה בלבד, ואף אינה בגדר כוונת הלב או רעיון היולי, אלא עליו להראות אינדיקציות ברורות לכך שהעסקה עתידה להתרחש בפועל. על כך יכולים להצביע קיומה של תוכנית עסקית סבירה לביצוע העסקה החייבת, בחינת מכלול נסיבותיו של העוסק ושל העסקה, טיב התשומות, מצב השוק, תחום עיסוקו של העוסק, בקיאותו בתחום העסקה העתידית החייבת ואופן התנהלותו הכלכלית ועוד.

ג'ובראן קבע כי מאחר שבעת רכישת הדירות אי.די.אר ידעה כי סיכויי מכירתן קלושים, לאור מצב השוק ולאור מצב הביקוש לדירות בפרויקט, היא לא הרימה אפילו את הרף הנמוך של סיכוי סביר להתקיימות עסקה עתידית חייבת במס.

"המערערת ניכתה מס תשומות, אך הדירות אינן משמשות בפועל לעסקה חייבת, כי אם לצורך עסקה הפטורה ממס. כך שהמערערת נהנית משני העולמות - הן מניכוי מס התשומות והן מפטור מתשלום מע"מ בגין השכרת הנכסים האמורים... אין לתת תוקף לכוונת הלב, בשעה שבפועל העוסק משתמש בתשומות לצורך עסקה פטורה ממס", חרץ ג'ובראן ודחה את ערעורה של אי.די.אר. (ע"א 891/08).

עוד כתבות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"