גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הר הבית בידינו

מוזיאון ישראל המחודש הוא מקדש-מעט לאמנות, ארכיאולוגיה, עיצוב, יהדות וכל מה שהוא "תרבות"

בשתי מילים: מוזיאון ישראל. במילה אחת: ירושלים. אל תתבלבלו. נכון שמתקפת התקשורת סביב פתיחתו המחודשת של המוזיאון הצליחה לגרום לכולנו להרגיש כאילו כבר ראינו ושמענו עליו ה-כ-ו-ל. אך לא היא.

החוויה שממתינה לכם על ההר, שבין חמוקיו ממוקם קמפוס המוזיאון, היא מהיפות והטובות שתוכלו לבקש בקיץ הזה: החל מביתני הכניסה החדשים, עבור במעלה ובגן הפסלים, או במעבר המקורה המוביל עד לאולמות פנימה, מבלי להיחשף לשמש הקופחת. והאולמות עצמם - שבהם נחשפו כעת במלוא תפארתם עמודי התמך המונומנטליים שתכנן אל מנספלד, ומהחלונות העיליים נוהר פנימה אור מחמיא.

בין הוגה המוזיאון ומקימו, טדי קולק, לבין מנכ"לו הנוכחי, ג'יימס סניידר, שהוביל ביד רמה את תהליך החידוש בתקציב עתק של 100 מיליון דולר, הצליח מוזיאון ישראל לבסס את מעמדו כאחד המוסדות החשובים והמקיפים מסוגו בעולם. מוזיאון רב תחומי, השולח זרועות לשורשי ההיסטוריה, הארכיאולולגיה והגיאוגרפיה של אזורנו, מכיל ומבטא תהומות של ידע העם והעולם, ומציג את כל אלה לצד אמנות מובחרת, מהתקופות הקלאסיות ועד לביטוייה העכשוויים ביותר.

אוהבי אמנות יצטרכו לבקר במוזיאון פעמיים (או לפחות לחבוש שני כובעים בביקור יעיל אחד): פעם אחת כתיירים ופעם נוספת, כשהם פנויים להתעמק ולספוג.

תערוכות הפתיחה באגף האמנויות מעולות. התערוכה המרכזית "פעימות באמנות עכשווית", שאצרה סוזן לנדאו, יוצקת בחללי המוזיאון שפע של חוויות ויזואליות ורגשיות. די להיכנס לחדר הצדדי שבו מיצב אור מינימליסטי של אולאפור אליאסון, או לסטודיו המשוחזר של קרלוס אמורלס, שהותקף ב"ענן שחור" של פרפרי עש מנייר, או לשקוע במבט בלב הפועם שמציג ביל ויולה, או להתלבט מול הכלוב חסר המוצא של מונה חאתום, ועוד רבים מהטובים באמני העולם והארץ.

פסלו האיקוני של יצחק דנציגר "נמרוד" ניצב בפתח האגף לאמנות ישראלית. מיד אחריו שוקעת העין ומתפתלת בעקבות ספירלת האבטיחים בעבודה "Dead See" המפורסמת של סיגלית לנדאו. האוצרים, יגאל צלמונה ואמיתי מנדלסון, בחרו להציגה על מסך הטבוע ברצפת האולם, וכך יצרו חוויית התבוננות כלפי מטה, כמבט טבעי אל המים. עבודות של זריצקי, ארדון, ולצידם עדי נס גל ויינשטיין, מוצבות זו לצד זו ומעידות על הלך הרוח החובק תקופות ודורות, שבחרו האוצרים.

לא רחוק משם, באגף לתערוכות מתחלפות, ממתינה סוכריית הפתיחה: שלוש תערוכות שאצרו האמנים סוזן הילר, צבי גולדשטיין וינקה שוניברי מתוך האוסף האדיר של מוזיאון ישראל. בשלושה חדרים מחוברים, מצליח כל אחד מהאמנים לצקת תוכן ואווירה משלו ולברוא עולם מלא, מפתה, מגרה ומעורר מחשבה.

חדרה של הילר, הראשון, מורבידי ונוסך דממה יראה. אחריו החדר שיצר גולדשטיין - מופת של "חפצנות", איסוף וגיבוב מושכל של יצירות רב תקופתיות, כמו תצוגת חיים שלמים. בחדר האחרון מצליח שוניברי, אמן בריטי ממוצא אפריקני, לשים את האצבע על איזו "אתניות ישראלית אקלקטית", באמצעות המפגש בין עבודות שלו-עצמו עם יצירות אמנים ישראלים ופריטים מרובים שדלה מהאוסף.

נקודת מגע

ביום חמישי הקרוב יתקיים במוזיאון אירוע רב-תחומי מרתק, ובו יוצרים שונים, שחקנים, מוזיקאים, רקדנים, סופרים ועוד, מקיימים דיאלוג עם יצירות ומוצגים בתערוכות, תחת הכותרת "נקודת מגע". רננה רז תחולל במיצב של אמורלס, שלמה גרוניך ינגן למרגלות "הנער מדרום תל אביב" של אוהד מרומי, ועוד אחרים, עד השעה 01:00 אחר חצות.

גינת זן בין קירות מנוכרים

מסע בין השתקפויות בתערוכת היחיד של אמן הזכוכית וצלאב ציגלר בגלריה ליטבק * רק מחיר הכניסה מרתיע

כאשר נפתחה גלריה ליטבק בתל אביב לפני קצת פחות מחצי שנה, היו לא מעט אנשים (ואני ביניהם), שפקפקו במעמדה של אמנות הזכוכית כאזרחית שוות זכויות בממלכת האמנות הפלסטית. היא יפה, היא מפגינה מיומנויות וניתן ליצור בה פיסול מרהיב, בגדול ובמיניאטורה. ובכל זאת היא מקובעת בתודעת הצופה, וכמוהו גם אצל רבים מאנשי המקצוע בעולם האמנות, כסוג של אמנות דקורטיבית.

הבחירה להתמקד באמן יחיד בתערוכה השנייה, שנפתחה לא מכבר, עושה חסד עם החלל ומחזקת את התזה של ליטבק, שלפיה אמנות - בכל מדיום וחומר שבו יבחר האמן - היא מעשה בריאה מחולל רגשות ומעורר השתאות.

התערוכה מוקדשת ליצירותיו של אמן הזכוכית הצ'כי וצלאב ציגלר. ציגלר, 81, גדל בצ'כוסלובקיה תחת המשטר הקומוניסטי, למעשה מנותק לחלוטין מהמגמות שהתחוללו בחצי המאה האחרונה בעולם המערבי. כבר בתחילת שנות ה-60 הוא מצא בזכוכית האופטית כלי לביטוי אישי, שבו הצליח ליצור אמנות מבלי להתנגש עם עקרונות השלטון החטטני.

הייתה בכך חשיבה חתרנית ויכולת המצאה, כמו גם שכלול היצירה בזכוכית לדרגת רב אומן. אך מפתיעה מכול, לדברי אוצר התערוכה, סטיבן הנרי מאדוף, היא העובדה שציגלר, המבודד מעולם האמנות, עבר תהליכים מקבילים לאלה שפקדו את מרכזי האמנות בעולם המערבי. גם בהצבת התערוכה בחלל ניכרים קווים המזכירים עבודות של דני קרוון למשל, אשר אף נפגש עם האמן בתערוכה.

ציגלר מוכיח את עצמו כאמן המינימליזם. דווקא העבודות המוזמנות, כמו מגן דוד ענק המרחף בחלון, שיצר בהזמנת הגלריה, הן היותר חלשות בתערוכה. אלה האישיות, הפחות מפורשות, מצליחות לרגש יותר.

תחת הכותרת "גן התבונה", הציב מאדוף בחלל הגלריה באר משאלות ובריכות השתקפות, מנסרות זכוכית וביצי הפתעה, קירות אור וגשרים תלויים. כל אלה יוצרים מעין "מסלול" לעין ולרגל, ובכל אחד מהם יש לעצור ולהתבונן כדי לגלות את הפרדוקס שבשקיפות, בהשתקפות ובמרחב הפנימי האינסופי של גופי הזכוכית והמים.

מן החומר הקר, התעשייתי, אך גם הצלול והאצילי של הזכוכית האופטית, מצליח ציגלר ליצור תמונות נוף בתוך חדר, כמעין גינת זן מפתיעה הלכודה בבניין משרדים.

התערוכה משייטת בין החוויה החושית-ויזואלית, המרתקת ומרגשת, לבין תחושה עזה של ריחוק אינטלקטואלי ומנוכר. שוב, אולי זה בגלל החומר הקר. אולי זו האווירה הקתדרלית של החלל המעוצב. ואולי אפילו המאבטחים שבכניסה, שגורמים לי להרגיש כאילו הסתננתי למועדון חברים סגור, ולא לגלריה. לאלה יש להוסיף את התמיהה על המחיר השערורייתי שגובה גלריה ליטבק מהבאים בשעריה - 48 שקל. יותר ממוזיאון תל אביב הסמוך (42 שקל למבוגר), והרבה יותר משלל הגלריות לאמנות שהכניסה אליהן חינם אין כסף.

את הדיסטנס שוברת במשהו תחרות "הוקוס FOCUS" שעליה הכריזה הגלריה, המזמינה צלמים חובבים להתחרות בצילום אמנותי בתערוכה (אחרי שירכשו כרטיס כניסה) ומבטיחה פרסים כספיים בין 1,000 ל-25,000 שקל.

גלריה ליטבק, מגדל המוזיאון, ברקוביץ' 4, תל אביב. ב'-ה' 10:00-19:30, ו' 09:00-14:00, ש' 17:00-21:00.

עוד כתבות

מימין לשמאל: עמית כוכבי, אליעזר שקדי ואופיר פלדי. הובילו את שמיים להנפקה בבורסה / צילום: איל יצהר

זיהתה יהלום? המשפחה שנכנסה למניה שזינקה 500% בחודש האחרון בת"א

הטיסה במניית שמיים אימפרוב: משפחת היהלומנים מולדבסקי רכשה כ–5% מחברת התוכנה שמכוונת לתחקור אירועים בטיחותיים במוסדות רפואיים ● את הזינוק מנסה החברה המפסידה, שהקימו יוצאי חיל האוויר, לנצל לגיוס הון לנוכח קופתה המרוקנת

בניין משרד האוצר / צילום: רפי קוץ

נציגי משרד האוצר יוצאים לארה"ב לדון במכסים. במוקד: יצוא יהלומים

נציגי הכלכלן הראשי, רשות המסים והחשב הכללי ייצאו לוושינגטון, כשהמטרה הסופית היא החרגה מתוכנית המכסים הגלובלית ● הדיונים יתמקדו במתן פטור ממכס על יצוא יהלומים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים קפץ ב-2.6%, פוקס עלתה ב-7%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% ● החברה לישראל ואיי.סי.אל קפצו בכ-5% ● השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים ● מיטב: האג"ח הממשלתיות הארוכות בישראל יקרות מדי ● מחירי הנפט יורדים בחדות בעקבות החלטת אופק+ על הגדלת התפוקה

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

החישוב שמגלה: התשואה הפנומנלית שייצר וורן באפט למשקיעים על פני 60 שנה

דירקטוריון ברקשייר האת'ווי קבע כי גרג אייבל ייכנס לתפקיד נשיא ומנכ"ל החברה ב-1 בינואר 2026, כאשר וורן באפט, המכהן בתפקיד כיום, יישאר בתפקיד היו"ר ● במשך 60 שנות כהונתו בתפקיד המנכ"ל, באפט השיא תשואה של 5,502,284% לבעלי המניות

חדשות הביומד / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

אוזמפיק טבעי? חוקרים מצאו חיידק במעי שמפחית צריכת סוכר

הקיצוצים של ממשל טראמפ במשרד הבריאות עלולים להגיע ל-33 מיליארד דולר ● חוקרים פיענחו מנגנון שמפחית צריכת סוכר ● ארבע חברות דיווחו על תוצאות ניסויים בתחום פרפור עליות בלב ● רבעון חלש לחברת האסתטיקה הרפואית אינמוד ● השבוע בביומד

אילוסטרציה: Shutterstock

"נאיבי לחשוב שהדברים הסתדרו": בשוק מעריכים שהסערה בשווקים לא מאחורינו

הפיזור בתיקי ההשקעות של הציבור מוכיח את עצמו מתחילת השנה, עם תשואה חיובית במסלולים הכלליים ● אנליסטים חוששים שהתנודתיות כאן כדי להישאר, ומציעים לנצל את העליות האחרונות לביצוע התאמות בתיק ● "לא צריך להתרגש מתנודות של 10%-15%"

אורבניקה סניף נתניה / צילום: שגיא בן יצחק

בהשקעה של 3.5 מיליון שקל: אורבניקה השיקה סניף חדש

הסניף יפעל בפורמט "סטיישן" (ממוקד יותר מסניף רגיל) ויתפרס על פני 450 מ"ר ● ביוזמת קרן תל אביב הוקם השבוע פורום הקרנות העירוניות בישראל, המאגד כ-30 קרנות ● אמירה אהרונוביץ, 53, מנכ"לית הסוכנות היהודית עד סוף 2024, תעמוד בראש חברת-בת חדשה לנאמנות ציבורית של קשת (קרן שיתוף תורמים) ● אירועים ומינויים

מייק וולץ, היועץ לביטחון לאומי של ארה''ב לשעבר / צילום: ap, Alex Brandon

יועץ טראמפ לביטחון לאומי שכח להשאיר את סדר היום האישי שלו בבית - ונפל

ה"וושינגטון פוסט" טוען כי מייק וולץ הודח לאחר שעבר את הגבול כשהמתיק סוד עם נתניהו בעניין איראן ● לצד זאת, נראה שהוא גם עורר אי־אמון בין נאמני הנשיא בגלל ניציותו הכללית ● הוא הזכיר להם יותר מדי דור קודם של רפובליקאים

מעיין אפללו / צילום: תמונה פרטית

היא משווקת לישראלים נדל"ן בפורטוגל, ואלה ההמלצות שלה

ה־7 באוקטובר הוביל את מעיין אפללו לעשות שינוי דרסטי בחיים: מניהול של פרויקטי תשתיות בארץ לשיווק של דירות למשקיעים בעיר פורטו ● אחרי שקנתה שם דירה בעצמה וסיימה לשווק פרויקט גדול, היא עובדת על שניים נוספים

יוני אסיא, מנכ''ל ומייסד איטורו / צילום: יח''צ

ההנפקה הישראלית הגדולה מזה שנים: איטורו בדרך לוול סטריט. כמה תמכור משפחת אסיא וכמה משפחת ברקת?

פלטפורמת המסחר איטורו מגיעה לנאסד"ק ומכוונת לשווי של 3.7-4 מיליארד דולר ● זוהי ההנפקה הישראלית הגדולה ביותר מאז מובילאיי בסוף 2022 ● בין בעלי המניות הבולטים בחברה נמנה בין היתר שר הכלכלה ניר ברקת

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

"חשש כבד שהעיתוי נועד להשפיע על משפט נתניהו": היועמ"שית נגד הצעת החוק לפיצול תפקידה

ועדת השרים לחקיקה אישרה לקריאה טרומית את הצעות החוק לפיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה, שמשמעותו הוצאת התביעה הפלילית מהתפקיד ● בהרב-מיארה: "חשש כבד שההצעות והעיתוי שלהן נועדו להשפיע על משפטו של רה"מ ועל הליכים פליליים" ● "מדובר במהלך חפוז - הצעות חוק פרטיות שלא קדמה להן עבודת מטה"

הדיון בוועדת החוקה על מיסוי עמותות אזרחיות, היום / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

"מה עם קטאר"? דיון סוער בהצעת החוק נגד עמותות המקבלות תרומות ממדינות בחו"ל

ועדת החוקה דנה בהצעת החוק המטילה מס של 80% על כל תרומה שמקבלת עמותה מ"ישות מדינית זרה" ואוסרת על העמותות לעתור לבג"ץ ● יוזם ההצעה, ח"כ אריאל קלנר: "החוק ישמור על מדינה יהודית" ● באופוזיציה תקפו את הפגיעה בחברה האזרחית והזכירו את המימון מקטאר לסביבת רה"מ

"ישראל תיירט חמישה טילים מתוך 200": איראן טוענת שברשותה נשק חדש ומתקדם

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: באיראן טוענים כי פרסו ברחבי המדינה טילים שיכולים לעקוף את ההגנה האמריקאית; המחאות במרוקו נגד נורמליזציה עם ישראל מתגברות; ומערכות הפריצה המתקדמות של איראן נחשפות ● כותרות העיתונים בעולם 

נתב''ג / צילום: ap, Matias Delacroix

גל ביטולים: חברות התעופה הזרות שמבטלות את הטיסות לנתב"ג

טיל ששיגרו החות'ים נפל בשטח נתב"ג, לראשונה מאז פרוץ המלחמה ● ההמראות והנחיתות הופסקו, נוסעים הורדו, ומטוסים חגו באוויר ● הפעילות חודשה תוך שעתיים, אך חברות תעופה זרות מודיעות על ביטולים זו אחרי זו ● מניית אל על זינקה בבורסה

אלה הסיבות לירידת השקל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

השקל יורד לעומת הדולר, אלה הסיבות

הדולר עולה היום מול השקל, למרות שהוא נחלש בעולם ובשינוי חד מהמגמה בשבוע הקודם ● הסיבה העיקרית: המתיחות הביטחונית והפוליטית בישראל

תקיפה אמריקאית בתימן / צילום: Reuters, Mohammed Hamoud

המומחים מעריכים: ישראל תהיה חייבת להגיב על נפילת הטיל בנתב"ג

החות'ים ממשיכים לשגר טילים לעבר ישראל למרות המבצע האמריקאי ● "המו"מ עם איראן מעודד את החות'ים להפגין יכולות - בתור מסר לארה"ב", טוען האלוף (במיל') איתן דנגוט

מכלי נפט עולים באש בנמל חודיידה בתימן, לאחר התקיפה הישראלית שם בשנה שעברה / צילום: ap

ישראל תקפה בתימן: 48 חימושים הוטלו, נמל חודיידה הופצץ

צה"ל אישר: מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור של החות'ים בנמל חודיידה ובמפעל בטון "באג'יל" בתימן, כ-2,000 ק"מ משטח ישראל ● חברת הנפט של החות'ים בצנעא הודיעה על הפעלת תוכנית חירום בכל תחנותיה בתימן ● בכיר בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-מיאדין הלבנוני: חמאס הודיע באמצעות המתווכות על סירובו להצעה הישראלית ● 59 חטופים - 577 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

טעינת כלי רכב חשמליים / צילום: ap, David Zalubowski

מיקרוסופט עוברת לרכבים חשמליים, וזאת עשויה להיות נקודת מפנה בשוק

ההחלטה של מיקרוסופט ישראל להעביר החל מהקיץ את כל צי המכוניות הצמודות של העובדים לרכב חשמלי, מכה הרבה גלים בענף ציי הרכב ● מה היתרונות במעבר, אילו חסמים ניצבים בדרך, ומדוע צי הרכב הממשלתי נכשל בניסיון דומה?

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

כמה גז נשאר בתמר ובלווייתן שבשליטת שברון? הוועדת האחראית מסרבת לחשוף

הוועדה למדיניות משק הגז הטבעי החליטה לא לחשוף את הערכת משרד האנרגיה לגבי כמות הגז הנמצאת בכל אחד מהמאגרים, כולל אלו שבשליטת שברון ● ההחלטה לפרסם רק הערכה מצרפית לכל המאגרים יחד התקבלה בתמיכת משרד האנרגיה בלבד, כך על פי מכתב שהגיע לידי גלובס

נתב''ג / צילום: Shutterstock

אם חברות התעופה האלה יצטרפו לגל הביטולים, נדע שהלך עלינו

הפגיעה בנתב"ג הבוקר עלולה להפוך לקו פרשת מים עבור לא מעט חברות תעופה שבתקופה האחרונה החזירו את הטיסות לישראל לפעילות מלאה • ביטול של קבוצות תעופה גדולות כמו לופטהנזה הוא בשורות רעות מאוד לענף אך כל עוד החברות האמריקאיות כאן ואין אזהרות רשמיות של רשויות התעופה אפשר לנשום מעט לרווחה