גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הר הבית בידינו

מוזיאון ישראל המחודש הוא מקדש-מעט לאמנות, ארכיאולוגיה, עיצוב, יהדות וכל מה שהוא "תרבות"

בשתי מילים: מוזיאון ישראל. במילה אחת: ירושלים. אל תתבלבלו. נכון שמתקפת התקשורת סביב פתיחתו המחודשת של המוזיאון הצליחה לגרום לכולנו להרגיש כאילו כבר ראינו ושמענו עליו ה-כ-ו-ל. אך לא היא.

החוויה שממתינה לכם על ההר, שבין חמוקיו ממוקם קמפוס המוזיאון, היא מהיפות והטובות שתוכלו לבקש בקיץ הזה: החל מביתני הכניסה החדשים, עבור במעלה ובגן הפסלים, או במעבר המקורה המוביל עד לאולמות פנימה, מבלי להיחשף לשמש הקופחת. והאולמות עצמם - שבהם נחשפו כעת במלוא תפארתם עמודי התמך המונומנטליים שתכנן אל מנספלד, ומהחלונות העיליים נוהר פנימה אור מחמיא.

בין הוגה המוזיאון ומקימו, טדי קולק, לבין מנכ"לו הנוכחי, ג'יימס סניידר, שהוביל ביד רמה את תהליך החידוש בתקציב עתק של 100 מיליון דולר, הצליח מוזיאון ישראל לבסס את מעמדו כאחד המוסדות החשובים והמקיפים מסוגו בעולם. מוזיאון רב תחומי, השולח זרועות לשורשי ההיסטוריה, הארכיאולולגיה והגיאוגרפיה של אזורנו, מכיל ומבטא תהומות של ידע העם והעולם, ומציג את כל אלה לצד אמנות מובחרת, מהתקופות הקלאסיות ועד לביטוייה העכשוויים ביותר.

אוהבי אמנות יצטרכו לבקר במוזיאון פעמיים (או לפחות לחבוש שני כובעים בביקור יעיל אחד): פעם אחת כתיירים ופעם נוספת, כשהם פנויים להתעמק ולספוג.

תערוכות הפתיחה באגף האמנויות מעולות. התערוכה המרכזית "פעימות באמנות עכשווית", שאצרה סוזן לנדאו, יוצקת בחללי המוזיאון שפע של חוויות ויזואליות ורגשיות. די להיכנס לחדר הצדדי שבו מיצב אור מינימליסטי של אולאפור אליאסון, או לסטודיו המשוחזר של קרלוס אמורלס, שהותקף ב"ענן שחור" של פרפרי עש מנייר, או לשקוע במבט בלב הפועם שמציג ביל ויולה, או להתלבט מול הכלוב חסר המוצא של מונה חאתום, ועוד רבים מהטובים באמני העולם והארץ.

פסלו האיקוני של יצחק דנציגר "נמרוד" ניצב בפתח האגף לאמנות ישראלית. מיד אחריו שוקעת העין ומתפתלת בעקבות ספירלת האבטיחים בעבודה "Dead See" המפורסמת של סיגלית לנדאו. האוצרים, יגאל צלמונה ואמיתי מנדלסון, בחרו להציגה על מסך הטבוע ברצפת האולם, וכך יצרו חוויית התבוננות כלפי מטה, כמבט טבעי אל המים. עבודות של זריצקי, ארדון, ולצידם עדי נס גל ויינשטיין, מוצבות זו לצד זו ומעידות על הלך הרוח החובק תקופות ודורות, שבחרו האוצרים.

לא רחוק משם, באגף לתערוכות מתחלפות, ממתינה סוכריית הפתיחה: שלוש תערוכות שאצרו האמנים סוזן הילר, צבי גולדשטיין וינקה שוניברי מתוך האוסף האדיר של מוזיאון ישראל. בשלושה חדרים מחוברים, מצליח כל אחד מהאמנים לצקת תוכן ואווירה משלו ולברוא עולם מלא, מפתה, מגרה ומעורר מחשבה.

חדרה של הילר, הראשון, מורבידי ונוסך דממה יראה. אחריו החדר שיצר גולדשטיין - מופת של "חפצנות", איסוף וגיבוב מושכל של יצירות רב תקופתיות, כמו תצוגת חיים שלמים. בחדר האחרון מצליח שוניברי, אמן בריטי ממוצא אפריקני, לשים את האצבע על איזו "אתניות ישראלית אקלקטית", באמצעות המפגש בין עבודות שלו-עצמו עם יצירות אמנים ישראלים ופריטים מרובים שדלה מהאוסף.

נקודת מגע

ביום חמישי הקרוב יתקיים במוזיאון אירוע רב-תחומי מרתק, ובו יוצרים שונים, שחקנים, מוזיקאים, רקדנים, סופרים ועוד, מקיימים דיאלוג עם יצירות ומוצגים בתערוכות, תחת הכותרת "נקודת מגע". רננה רז תחולל במיצב של אמורלס, שלמה גרוניך ינגן למרגלות "הנער מדרום תל אביב" של אוהד מרומי, ועוד אחרים, עד השעה 01:00 אחר חצות.

גינת זן בין קירות מנוכרים

מסע בין השתקפויות בתערוכת היחיד של אמן הזכוכית וצלאב ציגלר בגלריה ליטבק * רק מחיר הכניסה מרתיע

כאשר נפתחה גלריה ליטבק בתל אביב לפני קצת פחות מחצי שנה, היו לא מעט אנשים (ואני ביניהם), שפקפקו במעמדה של אמנות הזכוכית כאזרחית שוות זכויות בממלכת האמנות הפלסטית. היא יפה, היא מפגינה מיומנויות וניתן ליצור בה פיסול מרהיב, בגדול ובמיניאטורה. ובכל זאת היא מקובעת בתודעת הצופה, וכמוהו גם אצל רבים מאנשי המקצוע בעולם האמנות, כסוג של אמנות דקורטיבית.

הבחירה להתמקד באמן יחיד בתערוכה השנייה, שנפתחה לא מכבר, עושה חסד עם החלל ומחזקת את התזה של ליטבק, שלפיה אמנות - בכל מדיום וחומר שבו יבחר האמן - היא מעשה בריאה מחולל רגשות ומעורר השתאות.

התערוכה מוקדשת ליצירותיו של אמן הזכוכית הצ'כי וצלאב ציגלר. ציגלר, 81, גדל בצ'כוסלובקיה תחת המשטר הקומוניסטי, למעשה מנותק לחלוטין מהמגמות שהתחוללו בחצי המאה האחרונה בעולם המערבי. כבר בתחילת שנות ה-60 הוא מצא בזכוכית האופטית כלי לביטוי אישי, שבו הצליח ליצור אמנות מבלי להתנגש עם עקרונות השלטון החטטני.

הייתה בכך חשיבה חתרנית ויכולת המצאה, כמו גם שכלול היצירה בזכוכית לדרגת רב אומן. אך מפתיעה מכול, לדברי אוצר התערוכה, סטיבן הנרי מאדוף, היא העובדה שציגלר, המבודד מעולם האמנות, עבר תהליכים מקבילים לאלה שפקדו את מרכזי האמנות בעולם המערבי. גם בהצבת התערוכה בחלל ניכרים קווים המזכירים עבודות של דני קרוון למשל, אשר אף נפגש עם האמן בתערוכה.

ציגלר מוכיח את עצמו כאמן המינימליזם. דווקא העבודות המוזמנות, כמו מגן דוד ענק המרחף בחלון, שיצר בהזמנת הגלריה, הן היותר חלשות בתערוכה. אלה האישיות, הפחות מפורשות, מצליחות לרגש יותר.

תחת הכותרת "גן התבונה", הציב מאדוף בחלל הגלריה באר משאלות ובריכות השתקפות, מנסרות זכוכית וביצי הפתעה, קירות אור וגשרים תלויים. כל אלה יוצרים מעין "מסלול" לעין ולרגל, ובכל אחד מהם יש לעצור ולהתבונן כדי לגלות את הפרדוקס שבשקיפות, בהשתקפות ובמרחב הפנימי האינסופי של גופי הזכוכית והמים.

מן החומר הקר, התעשייתי, אך גם הצלול והאצילי של הזכוכית האופטית, מצליח ציגלר ליצור תמונות נוף בתוך חדר, כמעין גינת זן מפתיעה הלכודה בבניין משרדים.

התערוכה משייטת בין החוויה החושית-ויזואלית, המרתקת ומרגשת, לבין תחושה עזה של ריחוק אינטלקטואלי ומנוכר. שוב, אולי זה בגלל החומר הקר. אולי זו האווירה הקתדרלית של החלל המעוצב. ואולי אפילו המאבטחים שבכניסה, שגורמים לי להרגיש כאילו הסתננתי למועדון חברים סגור, ולא לגלריה. לאלה יש להוסיף את התמיהה על המחיר השערורייתי שגובה גלריה ליטבק מהבאים בשעריה - 48 שקל. יותר ממוזיאון תל אביב הסמוך (42 שקל למבוגר), והרבה יותר משלל הגלריות לאמנות שהכניסה אליהן חינם אין כסף.

את הדיסטנס שוברת במשהו תחרות "הוקוס FOCUS" שעליה הכריזה הגלריה, המזמינה צלמים חובבים להתחרות בצילום אמנותי בתערוכה (אחרי שירכשו כרטיס כניסה) ומבטיחה פרסים כספיים בין 1,000 ל-25,000 שקל.

גלריה ליטבק, מגדל המוזיאון, ברקוביץ' 4, תל אביב. ב'-ה' 10:00-19:30, ו' 09:00-14:00, ש' 17:00-21:00.

עוד כתבות

ג'אקו. אחד המותגים שכלמוביל תשווק באוסטריה / צילום: יח''צ

מתרחבת לאירופה: כלמוביל תתחיל לשווק רכבים שהיא מייבאת גם באוסטריה

כלמוביל הודיעה כי תתחיל לשווק השנה את המותגים ג'אקו ו־OMODA של צ'רי גם באוסטריה, לאחר שרשמה הצלחה בשיווק של ג'אקו בישראל ● הקרוס־אובר אאודי Q5 נחת בישראל ● מותג הפרימיום הסיני החדש שבדרך לארץ ● וגם: דלק רכב משלימה את רכישת חברת סחר הרכב "יורודרייב" ● השבוע בענף הרכב

משה פתאל / צילום: דוברות משרד הביטחון

מתכנן מערך ההגנה האווירית: "ההישגים מעבר לציפיות, אבל איומי העתיד כבר כאן"

משה פתאל, שעומד בראש מנהלת חומה במשרד הביטחון, פגש לראשונה את מערכת החץ לפני כמעט 30 שנה, אז לא האמין שישראל תצטרך להשתמש בה ● כעת, אחרי שהמערכת הפגינה ביצועים חסרי תקדים במהלך הלחימה עם איראן, פניו קדימה להתמודדות עם האיום ההיפרסוני ● מה נדרש כדי לשמר את היתרון של ישראל בתחום?

מגדל ביונד בגבעתיים / הדמיה: ברעלי לויצקי כסיף אדריכלים

בדרך לעסקה גדולה בגבעתיים: חברת ההייטק שתכפיל את שטח המשרדים

בהתאם לתוכניות ההתרחבות של החברה, אקמאי במשא ומתן מתקדם לשכירת שטח משרדים של במגדל ביונד בגבעתיים ● התוכנית לקירוי שדרות בגין בירושלים אושרה על ידי הוועדה המחוזית ● וגם: חברת הנדל"ן המניב שנכנסת לתחום המגורים ● חדשות השבוע בנדל"ן

שיפוצים / צילום: מד''א

הוויכוח על הכסף הגדול: מי ישפץ את עשרות אלפי הדירות שנפגעו?

הממשלה החליטה על תוכנית שבה הקבלנים הגדולים הם שיהיו אחראים לשיפוץ הדירות שנפגעו במבצע "עם כלביא" ● יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, ערן סיב, זועם: "יש כאן קומבינה על קומבינה. בסוף הקבלנים יעסיקו את קבלני השיפוצים ויגזרו קופון" ● בממשלה טוענים בתגובה: "יש עבודה לכולם" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

גם זה קרה פה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

יש לכם קרן השתלמות? בעבר היא הייתה שווה הרבה יותר

הבורסה עולה, אבל ההטבה בקרן ההשתלמות נשחקת ● מודי'ס מוצאים שוב סיבה למה לא ● והדיבורים על משבר חוקתי כבר התממשו ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס בהצהרה רשמית: נתניהו מציב מכשולים בפני הגעה להסכם

הותר לפרסום: שליו זבולוני הוא הנרצח בפיגוע בגוש עציון ● רס"ר אברהם אזולאי הוא הלוחם שנפל בתקרית הקשה בח'אן יונס: הוא נאבק במחבלים שניסו לחטוף אותו - ונורה; כוחות במרחב הצליחו לסכל את החטיפה ● טיל שנורה מתימן יורט ע"י חיל האוויר מחוץ לשטח הארץ ● גורם ישראלי: "הסכם הפסקת אש בעזה עשוי להיות אפשרי תוך שבוע או שבועיים - אך לא תוך יום" ● 50 חטופים - 643 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

זאב אלקין, הימין הממלכתי הבוקר הזה, כאן ב', 12.6.25 / צילום: ראובן קופיצ'נסקי

איום בלי שיניים? המספרים שמאחורי הסנקציות במתווה לגיוס חרדים

חוק הגיוס שעל הפרק כולל גזירות דרקוניות על חרדים שלא יתגייסו ● ביניהן: איסור הוצאת רישיון נהיגה, אי־סבסוד לימודים אקדמיים וביטול העדפה מתקנת בשירות המדינה ● אלא שצלילה לנתונים מגלה שרק מיעוט של אנשים יושפע מכך, ויש ספק לגבי האפקטיביות של הצעדים

חזית המדע / צילום: מכון ICRAR

בגודל של עיר: החוקר שגילה בטעות משפחה חדשה של כוכבים

פרופ' פז בנימיני חוקר אנרגיות הנפלטות באירועים בעלי עוצמות אפיות כמו התנגשות בין כוכבים ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך מתרחשת רעידת אדמה בלי אדמה, מדוע כוכב קטן מנצנץ ומה הופך את קבוצת גרמי השמים שחקר לעוצמתית במיוחד ● "בכל פעם אנחנו מגלים שהטבע יכול לעשות דברים שחשבנו שהם בלתי אפשריים"

דונלד טראמפ ומארק קרני / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ מכריז על מכס של 35% על יבוא מקנדה החל מה-1 באוגוסט

"במקום לשתף פעולה עם ארצות הברית, קנדה השיבה במכסים משלה", כתב טראמפ לראש ממשלת קנדה, מארק קרני, במכתב שפורסם ברשת Truth Social ● עוד מאיים טראמפ, על פי דיווח ב-NBC, בהטלת מכסים גורפים של 15% או 20% על רוב שותפות הסחר של ארה"ב

טנק שווייצרי. הניטרליות משאירה את התעשייה הביטחונית מאחור / צילום: Reuters, DENIS BALIBOUSE

אירופה מתחמשת והניטרליות של שוויץ עומדת למבחן

ההתחמשות המואצת באירופה מעוררת בשווייץ דיון מחודש במדיניות הניטרליות ההיסטורית ● בין הסיבות לכך: חוקי יצוא הנשק המגבילים במדינה סוגרים בפניה שוק צומח של מאות מיליארדים ביבשת, והדיבידנדים שהניטרליות העניקה למערכת הבנקאית כבר לא גדולים כמו בעבר

סניף בנק UBS / צילום: ap, Sang Tan

הצניחה המפתיעה בדולר הובילה את הבנק השוויצרי לפצות לקוחות על הפסדי עתק

בנק UBS השוויצרי יפצה לקוחות על הפסדים של מאות מיליוני דולרים כתוצאה משימוש במכשיר פיננסי ששווק להם, שהתבסס על שער הדולר־פרנק ● ההפסדים נרשמו אחרי שהדולר צלל בשל הכרזת טראמפ על מלחמת סחר ● הבנק: הפיצוי יוענק כ"מחווה של רצון טוב"

סדאו מודל 3 / צילום: טסלה

טסלה משיקה את מודל 3 עם הטווח הגדול ביותר שלה עד כה ומחיר חדירה אגרסיבי

המכונית מושקת עם תמחור אגרסיבי יחסית של החל מ-228,748 שקל, והיא כוללת את כל השדרוגים שהוכנסו בדור האחרון של הסדרה, כולל זכוכית אקוסטית 360 מעלות, בולמי מתלים מדור חדש ומערכת שמע פרימיום בעיצוב עם 9 רמקולים ומגבר

זירת שריפה שפרצה בעקבות תקיפה רוסית על תחנת חשמל באוקראינה / צילום: ap, Alex Babenko

רוסיה שיגרה על אוקראינה 728 כטב"מים במכה. כך איראן עזרה לה

התקיפה האחרונה כללה יותר כטב"מים בלילה אחד, מאשר כל הכטב"מים שרוסיה השתמשה בהם במשך חודש שלם בשנה שעברה

עמוס תמם בפרסומת של בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בנק הפועלים נפרד מעמוס תמם. מי הן הפרזנטוריות החדשות?

אחרי ארבע שנים עם הפרזנטור עמוס תמם, את הקמפיינים של בנק הפועלים יובילו כעת השחקנית ליאת הר לב, שמוכרת בעיקר מ"ארץ נהדרת", והילה קורח, לשעבר מגישת חדשות 13 וכיום מנחת "המרדף" בכאן 11

פגיעת הטיל האיראני במפעל בזן. הכל מסובך / צילום: ap, Ariel Schalit

כשהדרך לפינוי בזן עוברת באתגרי הנימב"י מול ראשל"צ או יקנעם

הטיל האיראני שפגע בבזן אולי הגביר את תחושת הדחיפות של הזזת המפעלים מחיפה, אבל השאלה הגדולה היא להיכן ● אף אחד לא רוצה מזהם בחצר שלו, ועוד אחד ששם אותו על הכוונת של האיראנים ● וכמובן שהמתקנים באים על חשבון בנייה של שכונות חדשות

בודקים את המיתוס. הפער בין גודלן האמיתי של מדינות לאופן בו הן מופיעות במפה / צילום: truesizeofcountries.com

כמה רוסיה גדולה? פחות ממה שאתם חושבים

גרינלנד לא בגודל של אפריקה, ואלסקה אינה בגודל של ברזיל. אז למה המפה אומרת שכן?

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

אחרי הדרישה של ווליו בייס והפניקס: פריון מבטלת את מנגנון "גלולת הרעל"

המנגנון אומץ באפריל במטרה להדוף ניסיונות השתלטות, ובעלי מניות ישראלים יצאו נגדו ודרשו לכנס אסיפה ולהצביע על ביטולו ● פריון: ההתקדמות בתוכנית האסטרטגית והעלייה בשווי מביאים לכך שאין עוד הצדקה להמשך קיום המנגנון

ראש העיר החדש דניאל לורי ומשפחתו. ניצחון המתונים / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

מה שראש עיר אחד יכול לעשות: מאחורי הקאמבק המדהים של "עיר ההומלסים"

בשנים האחרונות הפכה סן פרנסיסקו לשם נרדף להזנחה, עם כנופיות סמים, הומלסים, עסקים שנסגרו ותושבים שנהרו החוצה ● כעת נראה שהיא חוזרת לחיים, בין השאר עם נוכחותן של ענקיות כמו OpenAI ● מאחורי המהפך עומד ראש העיר החדש, מיליארדר יהודי ונצר למשפחת המותג ליווי'ס, שהצליח לרתום למטרה את עשירי ההייטק והפיננסים

מרכז אנבידיה במבוא כרמל / צילום: אסף גלעד

מומחים מנתחים: כך יראה המפץ שמתכננת אנבידיה בישראל

מרכז הפיתוח של אנבידיה שיקום בצפון הוא "גיים צ'יינג'ר" לתעשיית ההייטק ● ענקית השבבים עשויה להפוך לאחת המעסיקות הגדולות במשק ולהשפיע על התעשייה כולה ● בכיר בענף: "אנבידיה תביא לכאן ידע ויכולות AI שאין באקדמיה, אלא רק בחברות מסחריות"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

למה ביטלה השכנה של ישראל עסקת ענק לרכישת מטוסי קרב?

עפ"י פרסומים איראניים, הם הצליחו ליירט כ־8 מל"טים ישראלים במלחמה ● חברת הרחפנים הישראלית שפיתחה במלחמה טכנולוגיות לסריקת מנהרות ומבנים בעזה, מתרחבת כעת גם בארה"ב ● שורת ליקויים הביאו את מצרים לבטל את עסקת רכש מטוסי סוחוי 35 מרוסיה ● הסעודים השלימו את מבצוע מערכות ה־THAAD שרכשו בארה"ב ב־15 מיליארד דולר ● השבוע בתעשיות הביטחוניות