גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל JCS גבי רוזנברג: "הרגולציה בארץ אכזרית ולא הגיונית"

בראיון ל"גלובס" תוקף רוזנברג את המגבלות שהוטלו על JCS עקב כניסת הבעלים החדש רון לאודר שהובילו לסגירת מחלקת התוכן, חושף את נפילת העסקה שהתבשלה מול ענקית התקשורת סאטלינק ומדבר על מנועי הצמיחה בסין

במשך חודשים ארוכים עמד מנכ"ל JCS גבי רוזנברג בתווך של העסקה הנרקמת בין הקבוצה שבראשה הוא עומד לבין ענקית התקשורת "סאטלינק". בראיון ל"גלובס" הוא חושף כעת לראשונה כי "הסכם 'סאטלינק' לא קורה".

רוזנברג, אחד המנהלים הוותיקים בתחום התקשורת בישראל, המשמש חלק מ-JCS כבר 30 שנה, ראה בעסקה חלק טבעי בהתפתחות של אחת הזרועות המרכזיות של הקבוצה, חטיבת שידור והפקת החדשות. אותה חטיבה המספקת שירותים לעשרות ערוצים בינלאומיים המשדרים מישראל.

"חטיבת החדשות היא התורם המרכזי ל-JCS עם כ-50% מההכנסות", אומר רוזנברג, "חטיבת הפוסט וה-JCS ID הם מנועי הצמיחה העיקריים שלנו. בתחום החדשות הגענו לנקודת רוויה בשוק הישראלי, ולכן הצמיחה שם תגיע מחיבור אסטרטגי נכון, שהוא יקרה".

בעבור רוזנברג, החיבור עם "סאטלינק" היה אמור להיות בדיוק חיבור שכזה. "סאטלינק" נמצאת בבעלות יורוקום ופראנס טלקום. לדבריו, "לא רצינו להרחיב את נתח השוק, רצינו להרחיב את סל השירותים שנספק ללקוחות. החברות שעובדות איתנו זקוקות כולן לקישוריות לבסיס-האם שלהן, ואנחנו נותנים שירות כזה כחלק מסל השירותים שלנו. אבל רציתי קישוריות משמעותית עם קבוצה כמו 'סאטלינק' או קבוצה דומה לה, וזה חיבור אסטרטגי נכון".

* אז מה קרה בעצם?

"עברנו יחד תקופה ארוכה של דיו דיליג'נס ארוך, מתוך הכרה שיש פה בסיס טוב והגיוני לשני הצדדים להתחבר. אבל כשהתקדמנו בנבחי המשא-ומתן לא הגענו להסכמות בנושאים מסוימים, והחלטנו להיפרד כידידים".

* ענייני כסף?

"לא. סוגיה שקשורה בדברים אופרטיביים. זה לא היה נושא הכסף".

* איפה זה מותיר את JCS?

"מאוד בטוחה בעצמה. זו הרגשה נהדרת שמישהו רציני עם בעלי מניות רציניים לוקח את חטיבת החדשות ואמצעי ההפקה, רואה בה משהו מעניין ומשקיע בזה זמן וכסף".

* אתם עדיין על המדף?

"אדון לאודר (רון לאודר - בעל השליטה ב-JCS, ל"א) הוא איש עסקים. אמנם יש לו פינה חמה בלב לישראל, אבל בסופו של יום הוא איש עסקים. אני מניח שאם יהיה על סדר היום משהו דומה מבחינת השילוב בין הפן העסקי לאסטרטגי, הוא יבחן אותו ברצינות".

* היום אתם בתפוסה מלאה מבחינת המתקנים שאתם מספקים לרשתות הזרות?

"כן. יש לנו שני חוזים משמעותיים עם גורמים שעומדים להיכנס".

* הם אמורים גם להחליף את חדשות ערוץ 2, שכנראה עוזבים 500 מ"ר בבניין בתל-אביב?

"חדשות ערוץ 2 רוצים להתרחב, ולצערנו אין לנו מקום. אני מקווה שנמצא פתרון בתל-אביב במסגרת השטחים שאנחנו יכולים להעמיד לרשותם. אין לנו מחלוקת עניינית איתם".

* הייתם רואים את עצמכם מעורבים בערוץ חדשות ייעודי?

"באספקת שירותים כמובן. כמשקיעים, צריך לבחון את המודל העסקי, אבל ברור שזה מעניין אותנו. אנחנו אוהבים ונושמים חדשות ויכולים להביא גם משקיעים מחו"ל".

רגולציה בלתי אפשרית

קבוצת JCS מורכבת היום ממספר זרועות. חטיבה מרכזית ופעילה היא חטיבת החדשות הבינלאומית, אך לצדה מפעילה JCS גם את JCS ID - זרוע סרטי תדמית חדשה ובית פוסט מצליח. כמו כן שותפה JCS בחברת אלרום, שבה משמש רוזנברג כיו"ר.

אשתקד, לאחר עשרות שנים של הפקת תוכן, סגרה JCS את חטיבת התוכן שלה - שנה בלבד אחרי ש-14 מתוכניותיה היו בפריים-טיים הטלוויזיוני, עם תוכניות כמו "הבורר", "בטיפול" או "הדוגמניות".

"זו הקפאה", מתעקש רוזנברג, אך כרגע הדבר לא נראה בר-שינוי. הסיבה לסגירה היא המגבלות שחלות על JCS לאור העובדה שבעליה, רון לאודר, הוא גם בעלי ערוץ 10.

רגולציה האכזרית מנעה מ-JCS להפיק לקשת ולרשת אבל גם לערוץ 10, שם היא נחשבה כהפקה פנימית", זועם רוזנברג, "נותרנו עם ערוץ 1, שאין שם הרבה כרגע מה לעשות, ועם HOT ו-yes".

* לא הנחתם שזה מה שיקרה מרגע שלאודר הפך לבעל מניות בקבוצה?

"חשבנו לתומנו שנוכל לשנות רגולציה שאבד עליה הכלח, לא הגיונית, לא שוויונית ולא נכונה. טעינו. אני מטפל בנושא הזה 5 שנים. שר התקשורת הראשון שנפגשתי איתו היה אהוד אולמרט. הוא הסכים אתי ונתן הוראות מתאימות לבחון שינוי חקיקה. זה המשיך עם דליה איציק ואריאל אטיאס, שהכניס את זה לדו"ח מרדכי, וזה אף הופיע בדו"ח מלובן של הרשות השנייה, שקבע כי יש פה חוסר צדק מוסרי ופונקציונלי. לקחו קבוצה שיודעת לייצר תכנים ושיתקו אותה".

לדברי רוזנברג, איגודי המפיקים לא התגייסו לעזרת JCS משום שהם הרוויחו מעזיבתה. "הפכו אותנו מגוף בועט לגוף בקומה", אומר רוזנברג, "וסילקו מתחרה מאוד רציני. בוודאי שנפגענו כלכלית", הוא מודה.

* באיזה מידה?

"על-ידי זה שהכנסנו להקפאה את תחום התוכן, הקבוצה איבדה את אחד מהנדבכים המשמעותיים שלה".

* מה סדר גודל הנזק כלכלי?

"קשה להעריך. בשיאה חטיבת התוכן של JCS גלגלה בין 9 ל-10 מיליון דולר ועשתה 14 הפקות בו-זמנית. אבל הפקות זה לא רק מקצוע, זה חיידק והרצון והאהבה ליצירה. ההוויה הזאת של הפקה מאוד חסרה".

* זה גרם לכם לגירעונות או לחובות?

"לא. עד שלא סגרנו את הכול לשביעות-רצון הגופים המשדרים, העברנו את הקלטות ושילמנו עד לאחרון האנשים, לא הפסקנו את העבודה. זה חבל מאוד להיפרד מדבר כזה".

* למה בעצם לא התמקדתם בסרטי קולנוע, כמו שעשיתם גם בעבר?

"אחרי 5 שנות מאבק אמרנו שחבל להשקיע אנרגיה בתחום הזה. תחום התוכן במדינת ישראל הוא מאוד קשה. תסתכל על כולם - אני לא מכיר מפיק אחד שעושה כסף מתחום הקולנוע או הטלוויזיה. יש אנשים שיותר או פחות מצליחים, אבל אף אחד מהם לא עשה כסף. השוק לא יודע לתת ביטוי או תמורה לאיכות שאתה מביא למסך. לא בנינו פה איזה שפילברג, לא באופן נומינלי, לא במאות מיליוני דולרים, לא במאות מיליוני שקלים, גם לא במאות אלפי שקלים".

הפסקת ייצור התוכן פגעה גם במאמצי שיווק התוכן של JCS בחו"ל. "יש לנו הרבה הצלחות בינלאומיות. הפורמטים שלנו נמכרים במאות אלפי דולרים בשנה", אומר רוזנברג, "אבל כשאתה רוצה למכור פורמט בחו"ל אתה חייב שיהיה לו רקורד במדינה שבה אתה חי. במכירה אתה צריך לפרט איפה זה שודר, כמה פרקים, מי הקהל ואיזה תוכן שיווקי תוכל לשלב. ברגע שאתה לא יכול למכור את זה בארץ, אין טעם. לכן, כאסטרטגיה אני אומר 'קח את המשאבים, את הכסף, את הזמן והאנרגיה - ותשקיע הכול בדברים אחרים'. אם וכאשר הסיטואציה תשתנה, אנחנו נדע, כמו שבזמנו ידענו, להתניע את מהלך התוכן".

העיניים נשואות למזרח

רוזנברג ממשיך עם זאת לשמור על אופטימיות, ועיניו נשואות בעיקר מזרחה. על גבי בית הפוסט של JCS וענף סרטי התדמית הוא רוכב אל השוק הסיני, שם הוא מזהה מנוע צמיחה משמעותי בעבור הקבוצה.

"אנחנו מסיימים בימים אלה את הפרויקט השמיני שלנו בסין", מספר רוזנברג, "גלגלנו בסין, בכל הקשור למיתוג ערוצים, סדרי גודל של כמה מיליוני דולרים טובים".

הכול החל לפני מספר שנים כאשר רוזנברג הצטרף למסע של שר התמ"ת למזרח הרחוק, וגילה שם שוק גדול ובתולי בכל הקשור למיתוג ואריזת מותגים, תחומי התמחות ענף הפוסט שלו. מאז ניתן לראות מנכ"לי ערוצי ענק בסין מגיעים לבניין הקבוצה בתל-אביב ומשם משנים את פניה של הטלוויזיה בעולם.

רוזנברג עצמו מגיע לסין מספר פעמים בשנה. "הנוכחות שלי באופן אישי בסין בנתה לנו שם מבנה קשרים ונטוורקינג מאוד רלוונטי לפעילות העתידית שלנו. למרות שבשנה האחרונה היתה איזושהי התמתנות בביקושים, נכנסנו לשוק הסיני בנקודת זמן מאוד חשובה - כשפרצו הערוצים הלוויינים הדיגיטליים שהיו חייבים להביא לוק חדש - ולכן שיתוף-הפעולה בינינו לבין חברת פוסט סינית היה מאוד רלוונטי. בשנתיים האחרונות הם היו עסוקים בשני פרויקטים לאומיים גדולים - האולימפיאדה והאקספו, אבל אנחנו כבר רואים את ניצני החזרה לביקושים גבוהים".

על מנת להדק את הקשר עם סין, מנהלת JCS את עסקיה ברפובליקה העממית באמצעות חברת פוסט מקומית קטנה. "אני תמיד אומר שאני זקוק לעיניים המלוכסנות שלו כדי לחדור לשוק הסיני, והוא הבין שכדי לגדול מקבוצה קטנה לקבוצה גדולה הוא צריך את הפרצוף המערבי שלי".

* רכשתם את הקבוצה?

"לא. פגשתי לא מעט סינים בדרך, והמודל שהם רצו זה 'אתה הדוד העשיר מחו"ל. תביא את הכסף, יש לנו את הקשרים, כבר נראה מה קורה'. המודלים האלה לא עבדו מכיוון שמאוד חששתי שלאחר מספר שנים הם כבר לא יצטרכו אותנו. בחרתי להתחבר עם קבוצה קטנה, ואני חושב שעם הקבוצה הקטנה הזאת עשינו דברים גדולים. אנחנו היום מעורבים שם בטכנולוגיות שקשורות בתלת-ממד ובהמרת חומר וידיאו שצולם בדו-ממד. היום אנחנו נמצאים בקשר מתקדם עם שתי חברות וקשר פחות מתקדם עם עוד שתי חברות סיניות גדולות שמתעניינות ביכולות של JCS להפוך חומרים של דו-ממד לתלת-ממד".

* יש כוונה לפתוח סניף קבוע שם?

"יש לנו כוונה להצליח בסין. הצלחה בסין תגרור או תוליד את הכוונה לפתוח שם נוכחות יותר משמעותית".

* מה התוכנית העסקית שלך באשר לסין?

"כל מספר שאגיד יהיה נכון. בין 3 ל-4 מיליון דולר לבין 50 מיליון דולר. באמת קשה כרגע להגיד. אני חושב שהפטנט של JCS, בנוסף להיכרות שלי וליכולות שלי, הוא להיכנס לעסקים שסף הכניסה שלהם נמוך מאוד או שסף הכניסה שלהם גבוה מאוד. אף פעם לא באמצע. זה נכון לכל סביבה אחרת שאני מכיר. אנחנו נמצאים בביזנס שחסמי הכניסה אליו נמוכים מאוד, לכן אני חושב שהיתרון שלנו שם הוא גדול".

"בן אדם שטוב לו בבית, לא מסתכל החוצה"

במשך השנים שמו של רוזנברג עולה בכל פעם שנפתח תפקיד משמעותי אחר בשוק התקשורת. דובר עליו בהקשר של ערוץ 10, רשת, אולפני הרצליה, בזק בינלאומי ואף רשות השידור, אך הוא בחר להישאר ב-JCS.

* אתה תופעה די ייחודית בשוק התקשורת, תעשייה שאנשים מדלגים בה כל שנתיים לתפקיד אחר. אתה נשאר 30 שנה באותו מקום.

"ראיתי הרבה זוגות שאחרי שנתיים מתגרשים, וראיתי זוגות שאחרי 30 שנה מסתכלים אחורה ואומרים 'לפני שאני גומר את חיי, מגיע לי סיבוב נוסף'. לפעמים זה יותר קשה, לפעמים זה יותר קל. זה ש-JCS יצרה לי את האפשרות כל פעם להתחדש ולגדול ולהתפתח, זה ניטרל במידה רבה את הצורך שלי לעבור ממקום למקום, בייחוד שהאלטרנטיבות לא היו אטרקטיביות".

* אתה מרגיש שהשוק קטן עליך?

"לא היה לי את הצורך. ניקח אנלוגיה מתחום הנישואים - בן אדם שטוב לו בבית לא מסתכל החוצה. JCS היא קבוצה מאוד מעניינת, שיש והיו לה בעלי מניות מאוד מרשימים ביכולות הכספיות שלהם ובתפיסתם העסקית. כדי לרכוש אמון, אתה צריך לייצר את האמון הזה. כל שינוי בעלויות שהיה הביא לקבוצה דם חדש, אמצעים חדשים, אג'נדות חדשות. מה שמשאיר אותי פה זה בעצם התמיכה של בעלי המניות".

* אז אין לך כוונה לפרוש בקרוב או להמשיך לתפקיד אחר?

"אני חושב שאחד ממנועי הצמיחה האישיים של כל אחד זה 'אף פעם אל תגיד אף פעם'. יחד עם זאת, תמיד התייחסתי ל-JCS כאל מקום שבו גדלתי, ותמיד ידעתי למצוא את האיזון הנכון בין שיקולים של הטווח הקצר לבין שיקולים של הטווח הארוך".

עוד כתבות

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה