גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוס לוזון: "אין סיכוי שבשנתיים-שלוש הקרובות מחירי הדירות יירדו, להיפך; מיליון וחצי ל-5 חד' בפ"ת זה זול"

חשיפה ראשונה של עסקי הנדל"ן של לוזון, הבעלים של מכבי פ"ת שפרש אימפריה נדל"נית מנס ציונה עד הרצליה, עם יותר מאלף דירות ו-40 אלף מ"ר מניב ■ "לקונים בקב' רכישה הבטיחו לפני שנתיים דירה במיליון ש'. בסוף שילמו 1.3 מיליון, ואם היו קונים מאפריקה היו משלמים רק 1.2 מ'"

פתח תקוה היא הממלכה של עמוס לוזון, ולא רק בגלל שהוא הבעלים, הספונסר והנשיא של מועדון הכדורגל מכבי פתח תקוה זה 16 שנה, אלא גם ובעיקר בגלל שפתח תקוה היא המגרש הביתי שלו כיזם נדל"ן, ענף שבו היה מעורב עוד לפני שהגיע לעולם הכדורגל. אבל לוזון איננו רק לוקאל-פטריוט - למרות מסכת הביורוקרטיה שמעבירים אותו מוסדות התכנון במדינה בנוגע למתחם הקניות ירקונים, את עסקיו, לדבריו, הוא יעשה רק בישראל.

הפרויקט הנדל"ני שלוזון אולי הכי מזוהה איתו עד כה הוא פאואר סנטר ירקונים בפתח תקוה, אבל לאחרונה החלה חברת ע. לוזון שבבעלותו לעבות את תיק הנכסים שלה גם בפרויקטים למגורים. שני הפרויקטים החדשים ביותר של לוזון מוקמים בשכונת אם המושבות בפתח תקוה, בקרקע אותה הוא רכש מאפריקה ישראל ומדנקנר השקעות ביולי 2009, תמורת כ-80 מיליון שקל.

הפרויקט הראשון, שמוקם בהשקעה של כ-60 מיליון שקל, הוא פרויקט המגורים UNIK BUTIK שיכלול 30 דירות בבניין בן 12 קומות, כולל לופטים ופנטהאוזים, שקיבל היתר בנייה לפני כחודשיים. בניית הפרויקט החלה לפני כחודש והצפי לאכלוס הוא מאי 2012. הפרויקט השני, שמוקם בהשקעה של כ-150 מיליון שקל, הוא UNIK PARK בשותפות עם חברת אמריקה ישראל, שבשליטת שמשון הראל ופיני כהן. בפרויקט זה מוקמים שני מגדלים בני 22 קומות, כשבכל בניין 82 דירות ש-75% מהן פונות לפארק. לאחרונה הוחל בשיווק הפרויקט, כשהצפי לקבלת היתר הבנייה הוא בין ספטמבר לאוקטובר 2010. בהתייחס לשני פרויקטים אלה נחתמו הסכמי ביצוע עם חברת דניה סיבוס, מקבוצת אפריקה ישראל.

במיקום אחר בעיר, בשכונת נוה עוז, מקימה חברת ע. לוזון את פרויקט Space בשותפות עם אפריקה ישראל, בהשקעה של כ-150 מיליון שקל. פרויקט זה, סמוך למרכז הספורט נוה עוז, כולל שני בניינים בני 21 קומות שיכילו יחדיו 153 דירות . בנייתו של המגדל הראשון נמצאת בשלבי סיום והוא צפוי להתאכלס באוגוסט 2011, ובנייתו של המגדל השני החלה לאחרונה. בפרויקט קיים מגרש שמיועד למגדל שלישי שהיה אמור לכלול 75 דירות נוספות, אבל מגדל זה לא משווק כעת ובנייתו טרם החלה, בצל נסיבות טראגיות: שותפו של לוזון במגרש זה היה אריק קרפ המנוח, קורבן הרצח המזעזע בחוף תל ברוך באוגוסט שעבר ("הוא היה בן אדם יוצא מן הכלל, צנוע, ענו, אחד שבחיים לא היה מתבלט, שלא הראה מה יש לו ומה אין לו. הבנות שלו, שלומדות שתיהן רפואה באוניברסיטה, היו כל עולמו"). עובדת בעלותו המשותפת של קרפ בקרקע לא הייתה ידועה בתקשורת עד כה.

בנוסף, בהרצליה מקדמת חברת ע. לוזון, יחד עם אפריקה ישראל וחברת תדהר, תב"ע לשינוי הייעוד של מתחם אולפני הרצליה. לפני כשלושה שבועות עברה המליצה הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה הרצליה להפקיד את התוכנית בוועדה המחוזית תל אביב. תוכנית זו מציעה להסב את מתחם האולפנים, בן 44 דונם בלב הרצליה, ל-350-400 דירות ב-12 בניינים, כולל שישה מגדלים ושישה בניינים נמוכים יותר, בהשקעה של כ-500 מיליון שקל. בתחום התוכנית קיימים עצים עתיקים מאוד, ולפי התכנון של משרד כנען שנהב אדריכלים, עצים אלה ישומרו וחלקם יועתקו.

פרויקט נוסף בו מעורבת חברת ע. לוזון הוא פרויקט מגורים בשותפות עם קבוצת לוינשטיין, שבנייתו החלה לפני שלושה חודשים בשכונת גנים החדשה בגני תקוה. פרויקט זה, בהשקעה של 70-80 מיליון שקל, יכלול בניין של 21 קומות ובו 71 דירות. כן מקימה ע. לוזון פרויקט נוסף עם חברת אמריקה ישראל, בהיקף השקעה זהה, שיכלול 75 דירות ב-20 קומות ושיפנה לפארק הגדול סמוך לקניון הגדול של פתח תקוה. בנוסף מחזיקה החברה במגרשים המיועדים לכ-100 דירות בכפר גנים ג' בפתח תקוה, שתכנונם יחל לקראת סוף 2011.

פרויקטים ונכסים עיקריים של חברת ע לוזון

לוזון, נשוי ואב לשלושה, הוא יליד פתח תקוה. לדבריו, "פתח תקוה מאוד התפתחה בשנים האחרונות, במהלכן ניכר בה היקף הבנייה הגדול ביותר. מחירי הדירות בעיר עלו בסדר גודל של 25%-30%. שכונת אם המושבות, למשל, הייתה לפני 10 שנים מורכבת מאזורי תעשייה. זו נהייתה אחת השכונות המבוקשות בישראל, ונבנו בה 5,000-6,000 יחידות דיור ומתוכננות עוד 2,000-3,000. בסופו של יום השכונה תמנה 10,000 יחידות דיור. אותו הדבר קרה בשכונת כפר גנים ג'. לפני 10 שנים כל השכונה הייתה פרדסים. היום השכונה נחשבת הכי טובה בעיר. אם עד לפני שלוש שנים היה פער מחירים גדול מאוד בין פתח תקוה לקרית אונו, היום המחירים בכפר גנים ג' משתווים לקרית אונו. הבעיה הגדולה של פתח תקוה הייתה שציר ז'בוטינסקי היה תמיד מאוד פקוק והיה קשה מאוד להיכנס לעיר ולצאת ממנה. נפתח כביש 471 (מכבית), שממש שיחרר את העיר. בגלל כביש 5, היום לנסוע מרמת השרון לשכונת אם המושבות זו נסיעה של חמש דקות".

עמוס לוזון / צילום: תמר מצפי

לא נכנסת לטרנד החם של קבוצות הרכישה.

"מלכתחילה קבוצות הרכישה היו די בעייתיות. אלמלא העלייה במחירי הדירות בשנה האחרונה, היה מתברר לכל אלה שרכשו דירות בקבוצות הרכישה לפני שנה-שנתיים שלמעשה הם שילמו הרבה יותר מאשר אם הם היו קונים דירה מקבלן או מיזם. המחיר שמבטיחים להם בהתחלה אפילו לא דומה למחיר שבסופו של יום הם שילמו - הבדל של 25%-30%. הבטיחו להם את הדירה נניח במיליון שקל, ובסופו של יום הם שילמו 1.3 מיליון שקל - אבל הם מתנחמים בכך שהיום אותה דירה עולה 1.7 מיליון שקל. אבל גם אם הם היו קונים את אותה דירה מדנקנר השקעות, מאפריקה ישראל או מכל קבלן אחר שבנה אז, הם היו קונים אותה רק ב-1.2 מיליון שקל, ועדיין היום היא הייתה שווה 1.7 מיליון שקל. זאת אומרת, בסופו של יום, אם הם יבדקו את עצמם, באותו יום שהם חתמו את החוזה בתוך קבוצת הרכישה הם שילמו הרבה יותר, ולזה יש להוסיף את כל הבטוחות וכל הביטחונות, שאם יש בעיה מחר בביצוע או יש דליפות, או הריצוף לא בסדר, אין להם אבא ואמא ולמי לפנות.

"אני חושב שבצדק גם חסמו אותם. לא הייתה שום הצדקה לשוק הזה. להיפך, זה יכול היה לגרום רק לצרות, אבל רואים שלאחרונה נופלות בזו אחר זו כל קבוצות הרכישה. אין להן גב כלכלי, אין להן חוסן כלכלי, והחמור מכל הוא שמארגני קבוצות הרכישה היו אנשים שבכלל לא הגיעו מהענף. אני לא רוצה לפגוע באף אחד, אבל כל מי שרצה הקים קבוצת רכישה, ואם יש משהו שגרם לעלייה משמעותית במחירי הקרקעות בארץ, אלו בהחלט הקבוצות, שהיו מוכנות לשלם 30% יותר על קרקע".

לאן לדעתך ינועו מחירי הדירות?

"מחירי הדירות במרכז הארץ ימשיכו לעלות, מהסיבה הפשוטה שאין כמעט קרקעות זמינות לבנייה, ובקרקעות שכן זמינות לבנייה בעלי הקרקע מעלים את מחיריהן יותר ויותר בכל חודש. כשמחירי הקרקעות לא יוזלו, מן הסתם גם מחירי הדירות לא יוזלו. בכל המכרזים שהמינהל מתכוון להוציא אין כמעט אף מגרש באזור המרכז, וגם מה שכן יוצא למכרז מסתכם בכמה עשרות בודדות של דירות. בכל מקרה, מחירי הקרקעות במכרזים של המינהל הם מאוד גבוהים. הממשלה החליטה לאחרונה לבטל את הקפאת התכנון למגורים במרכז הארץ (תוך קביעת יעדים לשיווק של לפחות 35 אלף יחידות דיור בשנה, הגדלת ההיצע והורדת המחירים - מ.מ.), אבל עם הביורוקרטיה של המשרדים שמטפלים בשינויי הייעוד, במקרה הטוב הקרקעות יהיו זמינות לבנייה בעוד 4-6 שנים. לכן אין סיכוי שבשנתיים-שלוש הקרובות יירדו מחירי הדירות, אלא להיפך - הם רק יתייקרו יותר ויותר".

כמי שמכיר את פתח תקוה, האם מחיר של כ-1.5 מיליון שקל לדירה מתאים לעיר ולקהל יעד כמו של פתח תקוה?

"אני חושב שמחיר של 1.5 מיליון שקל לדירת חמישה חדרים בפתח תקוה זה מחיר זול, מהסיבה שמחיר של דירה זהה בקרית אונו, בגבעת שמואל, בגני תקוה או בהוד השרון, שהן הערים השכנות, נושק ל-2 מיליון שקל. אין שום סיבה שההבדל במחיר בין פתח תקוה לערים הצמודות לה יהיה כחצי מיליון שקל לדירה. המחיר בפתח תקוה צריך להיות זהה לפחות, כי פתח תקוה היא עיר גדולה בישראל לעומת אותן ערים, שאפילו הייתי מגדיר אותן פריפריה. בניגוד לפתח תקוה, לערים האלה אין לא אזורי תעשייה, לא אזורי תעסוקה, לא מרכזי קניות ולא שום דבר. פתח תקוה, לעומת זאת, מרובה באזורי תעשייה, תעסוקה וקניות".

עוד כתבות

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות