גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לוחות הגבס הפכו לקומודיטי"

כניסתה המפתיעה של טמבור לתחום ייצור לוחות הגבס, שנשלט עד כה ע"י חברת אורבונד, משנה את כללי המשחק והביאה לתחילתה של מלחמת מחירים; מנכ"ל טמבור, מיכאל דיין, מתגאה בכבוש מהיר של שליש מהשוק ויורה: "המתחרים שלנו לא הפנימו עד כמה אנחנו רציניים"

תחרות זה דבר לא מזיק. זה מאתגר, זה גורם לך להיות ערני. דבר שלילי זה לא". מי שחתום על המשפט הזה, למרבה ההפתעה, הוא מיכאל דיין, מנכ"ל טמבור, המוכרזת בעצמה כמונופול בחלק מקטגוריות ענף הצבע.

הציטוט של דיין אומנם מתייחס לתחום הפעילות הטרי והצומח בחברה, לוחות הגבס, אבל גם בדו"חות הכספיים ניתן למצוא התייחסויות למעמדה, כמו הדרכות העובדים שהיא מעבירה בסוגיות של הגבלים עסקיים. כנראה שהמציאות מגוונת יותר - מגוונת לפחות כמו מניפת הצבעים של טמבור.

ועדיין, המעמד של טמבור איתן, הודות לשליטה שלה בשוק הצבעים, למגוון המוצרים ולחנויות מוצרי הבניין הפרטיות, שמכונות בשפה הרווחת תחת שם המותג של החברה ("טמבוריות"). גם העובדה שלבעל הבית עזריאלי (הקבוצה שבשליטתו מחזיקה בשרשור ב-51% מהמניות באמצעות גרנית הכרמל), יש כיסים עמוקים - לא מזיקה.

אולי בעצם העובדה הזו מסבירה מה היה דחוף כל-כך לטמבור, בעיצומו של המשבר הכלכלי העולמי ב-2008, להשקיע 150 מיליון שקל בכניסה לתחום פעילות חדש - לוחות ובלוקים של גבס, תקרות אקוסטיות והאביזרים המחברים אותם. מפעל הגבס בעכו החל לפעול רק בפברואר האחרון, וכבר מעריכים בשוק כי הצליח לגבש נתח שוק של 30%. לשם השוואה, טוען דיין, נתח השוק של המתחרים הגדולים בשוק, אורבונד מייסודו של טד אריסון, עמד טרם כניסתם לשוק על 85%-90%.

גלובס: למה להיכנס להשקעה הזו ועוד בשיא המיתון?

דיין: "ניתחנו את שוק הבנייה והגענו למסקנה שזה קטר מאוד מהותי ומאוד משמעותי, שבארץ קיים אך לא מפותח מספיק ביחס לעולם. בארץ הצריכה הממוצעת לנפש של קירות גבס עומדת על כ-3 מ"ר לנפש, כשבאירופה היא עומדת על 6.5 מ"ר".

אולי גודל הדירה הממוצעת בחו"ל יותר גדול?

"לא. זו פשוט החלטה של לבחור האם להשתמש בזה או לא", ודיין יורה את היתרונות ברצף: "הבנייה עצמה הרבה יותר מהירה, כך שאתה מסיים חלוקה פנימית של בית או משרד הרבה יותר מהר ובעלות יותר זולה; אם אתה עושה עבודה נכונה, האקוסטיקה היא מושלמת ('יותר מכל בלוק שחלמת עליו'), בגלל חומרים מבודדים שאתה שם; הגבס הוא חומר שקל לעבוד איתו אם אתה רוצה לשנות את גודל החדר, וזה גם ירוק - כמות האנרגיה הנצרכת היא פחותה ממוצרים מקבילים בעולם הבנייה, ואת הגבס אפשר גם לגרוס, שלא נדבר על זה שכמות העובדים הנדרשת כדי לבצע את העבודה פחותה".

אם קל לשנות, אפשר לומר שלתופעת חלוקת הדירות יש השפעה מיטיבה עם השוק?

"הצרכים שיש לך בבית משתנים עם הגיל. יש מי שבוחר לא לקנות בית חדש אלא לעשות שיפוץ בבית, והיכולת להתאים חדרים קלה מאוד". לדבריו, זה מוצר קל יותר גם לבניינים רבי-קומות - "ככל שאתה מעמיס פחות מוצרי בנייה, אתה מיטיב. אפילו בבנייני יוקרה המחיצות הפנימיות הם מגבס".

יש לכם דריסת רגל במגדלי היוקרה?

"אנחנו מוכרים לקמעונאים, והם מוכרים לקבלנים".

"שתי חברות יתנו דחיפה"

אבל דיין לא מסתפק רק בלהרעיף סופרלטיבים על בלוקי גבס, ויורה גם חצי ביקורת לעברה של המתחרה אורבונד, לאחר שמנכ"לה, צבי אנגל, תקף את כניסתם לשוק לפני חודש על במת עיתון זה ("עזריאלי מדבר על מספרים לא מציאותיים" הייתה כותרת הראיון עימו). "למרבה הפלא הם לא הוגדרו כמונופול, למרות שהממונה על הגבלים עסקיים פנתה אליהם והם נדרשו להגיב. החברה מפרסמת בעצמה בפרסומות ברדיו את נתחי השוק שלה, אז זה יותר בעייתי".

אתה חושב שרונית קן, הממונה על הגבלים עסקיים, פתחה עין קצת יותר גדולה על עולם מוצרי ותשומות הבנייה, למשל אחרי שסירבה למשאב מקבוצת אי.די.בי לרכוש את הנסון ישראל?

"אני חושב שהממונה בדקה האם יש בעייתיות בתחום של רכישת הנסון". לגבי הכניסה לתחום הגבס, אומר דיין ש"כל העולם גרם לנו להיכנס לעולם הזה. הנחנו שאם יהיו כאן שתי חברות, תהיה דחיפה יותר גדולה וגם הבנו ששיטת השיווק והמכירה של אורבונד היא דרך מספר מצומצם של מפיצים. לפני שנכנסנו לשוק הם לא היו מוכנים למכור לכל בעל עסק שעוסק במכירת מוצרי גמר בנייה. ראינו פוטנציאל בזה שאנחנו מוכרים לכולם - כולל לקוחות קצה, דרך טמבוריות ורשתות 'עשה זאת בעצמך'".

דיין מוסיף: "אני מאמין שכאשר לכל העוסקים בתחום יהיו את המוצרים האלה, סך הצריכה יגדל. אנחנו צופים גידול דו-ספרתי, מעל 10% בשנה, כי זה מאוד יעיל ולוגי להשתמש בגבס, ולנו גם יש מערכת הפצה וייצור. למעשה אימצנו את פלטפורמת מוצרי הצבע והבנייה, שלהערכתנו נכונה מאוד גם לעולם הזה".

יש סבסוד צולב בתוך סל המוצרים ללקוח?

"מה פתאום, אנחנו לא עוסקים בסבסוד מוצרים. אנחנו שואפים להרוויח על כל מוצר שאנחנו מוכרים, ומבחינתנו יש הצלחה מאוד מכובדת בנתח השוק שלנו. אני מאמין שהצריכה תהיה הרבה יותר גדולה, ואנחנו יכולים למלא את הפער. עובדה: היום אורבונד כבר פונה לכל השוק. לוחות הגבס הפכו לקומודיטי".

בין אם לוחות הגבס הפכו לקומודיטי ובין אם לא, דיין, שבהתאם למסורת המינויים של עזריאלי גם הוא מגיע משירות קבע בצה"ל כקצין חימוש ראשי, לא מפחד מהסתערות על יעד הכיבוש החדש. "לדעתי המתחרים שלנו לא הפנימו עד כמה אנחנו רציניים. הכרזנו שברבעון הראשון נשלים את הקמת המפעל ועמדנו ביעד חודש וחצי לפני סופו - אולי הם סברו שלא נצליח לייצר לוח גבס מאוד איכותי; במקביל, הם גם לא העריכו את הכוח השיווקי והמכירתי של חברת טמבור - שמעורה בעולם הזה באופן אינטימי. אנחנו עומדים ביעדים שהצבנו לנו מבחינת נתח השוק, במונחים כספיים וכמות המ"ר, למרות הירידה במחיר למטר רבוע".

לאן אפשר לגדול מפה?

"ההערכה שלי היא שהשוק יגדל להרבה יותר מ-25 מיליון מ"ר. אם יש במדינת ישראל 7.5 מיליון אנשים, והצריכה באירופה לנפש כפולה".

כלומר, יש עוד הרבה לאן לגדול עוד לפני ירידת מחירים?

"נכון. זאת הסיבה שטמבור נכנסה לזה, והכניסה שלנו לשוק כשחקן נוסף רק גורמת לו להיות יותר מפותח; כל אחד מנסה להביא ערך מוסף. אני רוצה להעניק את אותו ערך מוסף כמו בתחום הצבע. אנחנו רוצים שיהיה קל לשיפוצניקים לסחוב לוח במעלית, ולכן ייצרנו לוח בגובה 1.8 מטר, שלא היה קיים קודם בשוק".

אתם רואים את עצמכם רווחיים בתחום הזה?

"טמבור מאוד רווחית ויציבה. ברבעון הראשון כבר עסקנו בזה, והראנו גידול של 50%-60% בתחום, בנטרול חריגים".

אבל הגידול לא מגיע מזה, מזה הפסדתם.

"אנחנו חברה מאוד סינרגטית ומתייחסים לכל כאל ארגון אחד. ברבעון הראשון הכנסות עולם הצבע עלו ב-12.9%, וכנ"ל הרווחיות. כמובן שזה תומך בתחום. עצם העובדה שאנחנו חברה יציבה, טובה ומרוויחה מאפשרת לנו לעבור את התקופה הזו שהיא קצת יותר קשה, ואנחנו בודקים האם טמבור יכולה לספוג את ירידת המחירים האגרסיבית בעולם הגבס - כ-20%, להערכתי. אנחנו, אגב, טוענים שמתחרינו הובילו את הירידה במחירים - הם רצו לשמור על נתחי שוק, ולא הבינו כי העוצמה השיווקית והמכירתית שלנו היא כזו, שזה (הפחתת המחיר) לא כל כך יועיל".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר