גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוס ברנס, שזוכה מרצח לאחר 8 שנות מאסר, יפוצה ב-5 מיליון שקל

אחרי מאבק משפטי ארוך נקבע כי ברנס, שהורשע ברצח החיילת רחל הלר ואשר לאחר מאבקו האישום נגדו בוטל, יזכה לפיצוי מהמדינה בגין שלילת חירותו ■ ברנס: "המשטרה הביאה להרשעתי שלא כדין תוך נקיטת תחבולות פסולות"

עמוס ברנס - שהופלל ברצח החיילת רחל הלר, ריצה 8 שנות מאסר, ניהל מאבק ארוך שנים להוכחת חפותו וזוכה כעבור 26 שנים, לאחר שהתביעה חזרה בה מהרצון לנהל נגדו משפט חוזר - יקבל פיצוי של כ-5 מיליון שקל מהמדינה, בגין כליאתו, בגין התנהלות המשטרה בפרשה ובגין מסכת הייסורים שעבר לאורך השנים.

כך קבע היום (ה') בית המשפט המחוזי בתל-אביב, שקיבל את תביעת הנזיקין של ברנס, שהוגשה כבר לפני כ-6 שנים, נגד המדינה; נגד סנ"ץ (בדימוס) שאול מרקוס, ראש צוות חקירת הרצח של הלר; ונגד פקד (בדימוס) יהודה אלבז ופקד (בדימוס) יחיאל פיקהולץ, שנמנו על צוות החקירה. יצוין כי ברנס תבע פיצויים בסך 30 מיליון שקל.

התביעה הוגשה גם נגד עו"ד עדי בראונר, ששימש כפרקליט מטעם המדינה בהליכים הפליליים נגד ברנס, אך בית המשפט דחה את התביעה נגדו וקבע כי הוא לא חרג מחובת הזהירות שהיתה מוטלת עליו מתוקף תפקידו.

בית המשפט קבע כי בגין שלילת חירותו יקבל ברנס מהנתבעים 4 מיליון שקל; בגין אובדן היכולת לעבוד ולהשתכר בשנותיו בכלא - 720 אלף שקל; ובגין הכאב והסבל שנגרמו לו - 144 אלף שקל.

כמו כן, בית המשפט פסק כי על הנתבעים לשלם לברנס הוצאות משפטיות בסך 95 אלף שקל; ולמשפחתו - 70 אלף שקל, בגין כספים שהוציאו במשך השנים כדי לסייע לברנס במאבקו.

פרשייה מזעזעת

ברנס טען בתביעה שהגיש ב-2004, באמצעות עוה"ד אלי זהר, איתי זהר וענבל זהר, כי הפרשה שבה הורשע ברצח וזוכה ממנו הרסה את חייו. ברנס טען כי מדובר באחת הפרשיות החמורות והמזעזעות ביותר שאירעו במדינה, שבאמצעות המשטרה הובילה להרשעתו, שלא כדין, תוך נקיטת תחבולות פסולות, אמצעים בלתי כשירים, עדויות שקר ורמיסת זכויותיו הבסיסיות.

עוד טען ברנס כי הנתבעים - המדינה באמצעות המשטרה, הפרקליטות וכל הנוגעים בדבר - שללו ממנו את זכותו להליך הוגן ומשפט צדק וגרמו לו עיוות דין.

הצטברות ליקויים

השופט מגן אלטוביה קבע כי "לא אוכל לקבל את טענת המדינה כי ברנס הורשע רק בשל הודאתו ברצח ובשל השחזור. ייתכן כי חשיפת ליקוי זה או אחר בחקירתו של ברנס לא היה בו כדי להשפיע על תוצאות ההכרעה של בית המשפט המרשיע, אך הצטברותם של הליקויים מעידה על מכלול של עובדות וטענות, שלא היו ידועות לבית המשפט המרשיע בבואו לפסוק את דינו".

אלטוביה הוסיף כי "חלקן המכריע כאמור של העובדות והטענות הללו נגעו לשאלת אמינותו של ברנס, ובדרך זו שללו הנתבעים מברנס את היכולת לזכות בהליך הוגן".

השופט ציין כי לא לשווא הטיחו השופטים בערכאה שהרשיעה את ברנס ביקורת קשה בצוות החקירה של ברנס בראשות מרקוס. "בכך שהחוקרים ומרקוס הכחישו באופן גורף את נוכחותו של מרקוס בשחזור הרצח, הרי שלא הוצגה התמונה הנכונה לבית המשפט. לא יכול להיות חולק על כך ש'השוטר הסביר' מנוע מלהתנהל כך וכי מדובר בחריגה מהסטנדרט המקובל".

השופט אלטוביה הטיל ספק במהימנות דברי החוקרים. "השמטת המידע - אם אנקוט בלשון זהירה -- של החוקרים מטילה ספק במהימנות דבריהם בכל הנוגע לכל חלקי החקירה. בכך שללו החוקרים את היכולת של ברנס לנסות ולהטיל ספק סביר בדבר אשמתו", קבע.

מאבק עיקש על חפותו

באוקטובר 1974 נמצאה גופתה העירומה של החיילת רחל הלר ז"ל לצד הכביש, בסמוך לקיסריה. על הגופה נמצאו סימני התעללות ואלימות קשים. ברנס היה באותה העת רווק בן 31, שהתגורר בעכו והכיר את הלר כשבוע לפני הירצחה.

באפריל 1975 הודה ברנס ברצח הלר ואף שיחזר אותו. בעקבות זאת הוא הורשע ברצח בבית המשפט המחוזי בחיפה. במסגרת המשפט נערך משפט זוטא, שבו העיד ברנס כי ההודאה ברצח נגבתה ממנו לאחר שלא ישן 4 ימים ו-3 לילות, שבמהלכם הוכה על-ידי חוקריו. עוד העיד ברנס כי את השחזור ביצע בניגוד לרצונו וכי נכפה עליו באלימות לשתף פעולה עם החוקרים.

בית המשפט מתח ביקורת על המשטרה, בשל העובדה שלא ניהלה רישום של מהלך החקירה, אך העדיף את עדויות השוטרים, הרשיע את ברנס ברצח וגזר עליו מאסר עולם. ערעורו של ברנס לעליון נדחה, בנימוק שהודאתו ברצח ניתנה מרצון חופשי.

כעבור שנתיים הגיש ברנס מכלאו בקשה למשפט חוזר, אך העליון דחה את הבקשה. על רקע פניות חוזרות של ברנס הגיע ניצב משנה בדימוס, עזרא גולדברג, למסקנה כי ברנס הוא חף מפשע. הוא פנה בעניין לשופט העליון, חיים כהן ז"ל, שנמנה על השופטים שדחו את ערעורו של ברנס על הרשעתו, ושיכנע אותו בחפותו של ברנס.

ביוני 1983, כ-8 שנים לאחר שנאסר ברנס, בעקבות פנייתו של השופט כהן שוחרר ברנס מהכלא, לאחר שנשיא המדינה קצב את עונשו ל-12 שנות מאסר, שמהן נוכה שליש.

בקשות למשפט חוזר

גם לאחר השחרור המשיך ברנס להיאבק על חפותו והגיש שתי בקשות למשפט חוזר שנדחו. במארס 2002 הורתה השופטת דליה דורנר על קיום משפט חוזר לברנס, ודחתה את טענת המדינה כי הפגמים שנתגלו בחקירתו היו שוליים.

בדצמבר 2002 החליט בית המשפט המחוזי בנצרת לזכות את ברנס בזיכוי "אילם", כלומר, ללא שמיעת הראיות, מבלי לקבוע אם ברנס ביצע את המעשים המיוחסים לו.

ההחלטה התקבלה לאחר שהתביעה הודיעה על חזרתה מכתב האישום נגד ברנס, בנימוק שכיום אין לציבור עניין בניהול המשפט.

עוד כתבות

ענקיות הפיננסים העולמיות / עיצוב: אלישע נדב

בית השקעות הגדול בעולם: תשכחו כל מה שידעתם על פיזור

בבלקרוק מעריכים כי השקעת ההון האדירה בתשתיות AI ב־2026 תשפיע על הכלכלה כולה ● בגולדמן זאקס צופים האצה בצמיחה העולמית אך מזהירים מסיכונים מכיוון שוק התעסוקה האמריקאי ● ובבנק אוף אמריקה מסמנים פוטנציאל במגזרי האנרגיה והביטחון ● התחזיות של ענקיות הפיננסים ל־2026, פרויקט מיוחד 

רחוב ביאליק בת''א, חלק מהתוכנית / צילום: Shutterstock

בניגוד לרצון העירייה: תוכנית רובעים 5 ו-6 בת"א תופקד אצל הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה

ועדת המישנה להתחדשות עירונית החליטה על המשך קידום תוכנית רובעים 5 ו-6 בת"א במסגרת הוועדה המחוזית ● הדבר נעשה בניגוד לרצונה המקורי של העירייה שהתוכנית תופקד בידי הוועדה המקומית ● כעת, ע"פ גורמים בתחום, התוכנית שמטרתה לקבוע הוראות לבנייה חדשה ולשמור על אופי המרקם הקיים, נכנסת לתקופה קריטית במיוחד

שדה התעופה בהרצליה / צילום: Shutterstock

אלפי דירות ייבנו במקום שדה התעופה הרצליה ושלישות רמת גן. כמה שילמו היזמים על הקרקעות?

8 מכרזים ל־991 דירות במתחם שדה התעופה בהרצליה נסגרו בהכנסות של כ־1.35 מיליארד שקל, במחיר ממוצע של כ־1.4 מיליון שקל לקרקע לדירה ● במקביל, מכרזי רמ"י במתחם השלישות ברמת גן הניבו כ־1.23 מיליארד שקל

בניין להב 433 / צילום: גלובס

פרשת ההסתדרות: המשטרה פשטה על משרדי מנורה, בכירים נחקרו באזהרה

לפי הודעת מנורה, החוקרים הגיעו הבוקר וביקשו מסמכים במסגרת פרשת השחיתות בהסתדרות ● שלושה מבכירי חברת הביטוח נחקרו באזהרה ושוחררו בתנאים מגבילים ● המשטרה: "החקירה היא בחשד לביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

שליחים של וולט / צילום: פביו טרופה

סיכום שנה בוולט: כמה ישראלים מזמינים אוכל על בסיס קבוע?

לפי סקר שערכה וולט על הרגלי צריכת האונליין של הישראלים, 30% מזמינים אוכל על בסיס קבוע ● 72% בודקים חוות-דעת לפני כל רכישה, 56% משווים מחירים באתרים נוספים ● ומה אנחנו מזמינים הכי הרבה?

יו''ר ועדת הכספים, ח''כ חנוך מילביצקי / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בגלל איחור באוצר והתנגדות האופוזיציה: חשש לבעיות תזרים קשות ברשויות המקומיות

המענקים לרשויות המקומיות מועברים בסוף כל שנה לכיסוי גירעונות ● אלא שהשנה, בשל מאבקים עם הייעוץ המשפטי לממשלה, האוצר הגיש את הפנייה לוועדת הכספים רק אתמול - והמשמעות היא שהדיון יתקיים כבר ב-2026 ● איחור של יום כעת הוא קריטי, כי הכסף נדרש לכיסוי הוצאות הרשויות ב-2025, ולא ניתן להעבירו אחרי שנת התקציב

נתב''ג. יותר ישראלים עוזבים מאשר חוזרים / צילום: Shutterstock

משבר זמני? ירידה בקצב גידול האוכלוסייה, שעדיין הגבוה במערב

לפי הלמ"ס ומחקרי מרכז טאוב, שיעור הגידול הכולל באוכלוסייה היה נמוך מהרגיל, בעיקר בשל הגירה החוצה ● במקביל, התחזיות מנבאות ירידה בפריון בשנים הבאות. כיצד הדבר ישפיע על המשק?

באר שבע / צילום: Shutterstock

אלף דירות יחכו: מכרזי הנדל"ן בבאר שבע נכשלים אחד אחרי השני

בזמן שהשכנות נתיבות ואופקים נהנות מהטבות מס ומבנייה מסיבית, בירת הנגב מציגה את הרבעון החלש ביותר במכירות מאז 2018 ● מכרזי הענק לצמודי קרקע נסגרים ללא מציעים, התחלות הבנייה בצניחה, והתושבים נוטשים לטובת החיסכון הכלכלי מעבר לכביש ● בשכונה אחת המשבר החריף בולט במיוחד

ח''כ משה גפני / צילום: נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

"הכרזת מלחמה": מיליארד שקלים הוקפאו, בקואליציה תקפו את בג"ץ בחריפות

בית המשפט העליון ביושבו כבג"ץ החליט על הקפאת סכום של כמיליארד שקלים למוסדות חינוך חרדיים שלא בפיקוח • יו"ר דגל התורה חה"כ גפני זעם: "בית המשפט הכריז מלחמה על הציבור החרדי ועל המוסדות התורניים" • יו"ר ועדת הכספים חה"כ מילביצקי קרא לא לכבד את פסיקותיו: "זה לא יפסיק עד שלא נתקומם"

רוכשי דירה שביטלו חוזה מ-2020 יקבלו החזר לפי ערכה היום / איור: Shutterstock

מועד התשלום או מועד הביטול? לפי איזה ערך יחושב החזר על עסקה שבוטלה

בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע לאחרונה כי רוכשי דירה שביטלו חוזה שנחתם ב־2020, זכאים לקבל החזר לפי ערכה כיום ● אלה הסיבות

"ארטילריה לטווח ארוך ומטוסי קרב": סין ערכה תרגיל צבאי מול טייוואן

סין מחריפה את רמת המוכנות הצבאית שלה לעימות אפשרי עם טייוואן ● בים, באוויר וביבשה תרגלו כוחות סינים ספינות קרב, מטוסים ויחידות ארטילריה ● התרגילים לוו ברטוריקה לוחמנית ובפרסום סרטונים צבאיים ברשתות החברתיות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

לאור השינויים הצפויים במדרגות מס הכנסה: רשות המסים מאריכה את תוקף תיאומי המס

במסגרת תקציב 2026 מבקש שר האוצר סמוטריץ' להרחיב את מדרגות המס, כך שהמדרגות הגבוהות יותר יחולו על בעלי הכנסות גבוהות יותר ● אם הצעת החוק תאושר, הציבור יידרש להגיש מחדש את תיאומי המס בגין הכנסות נוספות ● על-מנת לחסוך את הנטל הבירוקרטי לציבור הוחלט להאריך את תוקף התיאומים, משנת 2025 עד אפריל 2026

וורן באפט. יישאר כיו''ר ובעל השליטה / צילום: Shutterstock

אחרי 60 שנה ו–5,000,000% תשואה: החותם ותמרורי האזהרה שמשאיר באפט

סופו של עידן - הגיע יומו האחרון של וורן באפט כמנכ"ל ברקשייר האת’וויי, כנראה החברה הנערצת ביותר בארה"ב ● מה יזכרו מתקופתו הסוערת, לאן ינווט מחליפו, גרג אייבל, את קונגלומרט ההשקעות, ולמה תשמש קופת המזומנים האדירה שנצברה בקנאות

נשיא בית המשפט העליון, יצחק עמית / צילום: באדיבות לשכת עורכי הדין

הנציב קולה דחה את הטענות לעבירות בנייה נגד נשיא העליון עמית, וקיבל תלונה אחרת לניגוד עניינים

נציב תלונות הציבור על שופטים אשר קולה דחה את טענות ארגון הימין "לביא" וקבע כי נשיא העליון "אינו עבריין בנייה, והכתרתו בתואר המפוקפק אינה הוגנת ואינה נתמכת במציאות" ● במקביל קבע כי עמית לא היה צריך להשתתף בדיון בבג"ץ שעסק בהצעה לביטול נבחרת הדירקטורים שבה מכהן אחיו ● עמית מסר כי ייקח את הדברים לתשומת ליבו. לוין: על עמית להתפטר

SpaceX ו-OpenAI בדרך לבורסה / עיצוב: אלישע נדב

האם 2026 תהיה שנת ההנפקות הגדולה בהיסטוריה?

SpaceX בדרך לבורסה עם שווי שעשוי להגיע ל-1.5 טריליון דולר, ו-OpenAI צפויה להיות חברת ה-AI הראשונה שתונפק לפי טריליון דולר ● אילוצי תשתית וטכנולוגיה ולחץ משקיעים מובילים ענקיות פרטיות לבדוק מחדש את היחסים עם השוק הציבורי - והקיבולת של וול סטריט נבחנת ● מי תהיה הבאה בתור? ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

חנויות סגורות בעקבות מחאות על צניחת ערך המטבע, בבזאר הגדול של טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

אינפלציה דוהרת ומטבע קורס: האם המשבר הכלכלי באיראן יכריע את המשטר

קריסת הריאל וקצב אינפלציה שנתי של 52.6% הביאו להפגנות באיראן, בהשתתפות הסוחרים ● במשטר מתכוננים להעלאת שכר ולהורדת גובה מס ההכנסה כדי להתמודד עם הנזקים הכלכליים

כלי רכב בנמל אילת / צילום: Shutterstock

במדינה טוענים כי נמל אילת לא עמד בתנאי הסף להארכת הזיכיון, בהנהלת הנמל משיבים אש

לטענת הנהלת נמל אילת, המדינה מתעלמת ממשבר השיט העולמי בים האדום ומגורמים שאינם תלויים בחברה ● "המדינה השקיעה מיליארדים בנמלי הים התיכון והזניחה את נמל אילת"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בדרך לשנה שלישית של זינוק דו ספרתי בוול סטריט; המניות המנצחות והמפסידות השנה

מגמה מעורבת באירופה ● חמש מניות שרשמו את השנה הגרועה ביותר שלהן זה עשרות שנים ●  הדולר צפוי לסיים את השנה בירידה של כמעט 7%, הירידה השנתית החדה ביותר שלו מאז 2017 ● אתמול, וול סטריט סיכמה יום שלישי רצוף של ירידות, בעיצומם של ימי ה"סנטה קלאוס ראלי" ● מחירי הזהב והכסף יורדים, אך שניהם עדיין בדרך לרשום את העלייה השנתית החדה ביותר זה ארבעה עשורים

מחשוב קוואנטי כבר לא רק קוריוז מדעי;  אלי לילי צפויה להכריז על ניסוי בגלולה נגד השמנה; טראמפ הגיע להסכמים עם חברות התרופות / צילום: AP

הכסף שהתחיל לזרום והניסויים שכולם מחכים להם: לאן ילך שוק הביומד ב־2026?

תעשיית הביומד העולמית התחילה השנה להתאושש ממשבר מתמשך, וגם בישראל משקיעים שחיכו להפסקת האש התחילו להזרים כסף ● מוקדם לפתוח שמפניות, אומרים בכירי התחום, אבל מציירים תמונה אופטימית אפשרית ל־2026 ● אילו חברות ייהנו מההתעניינות המחודשת והאם מחשוב קוואנטי יהיה הגיים צ'יינג'ר הבא?

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

בשל הגירה וירידה בילודה: שיעור גידול האוכלוסייה בישראל שובר שיא שלילי

מחקר חדש של מרכז טאוב מגלה: שיעור גידול האוכלוסייה ב-2025 צפוי לעמוד על 0.9% בלבד - הנתון הנמוך ביותר מאז קום המדינה ● הזינוק בהגירה החוצה בשנתיים האחרונות והירידה חוצת המגזרים בפריון בגילאים הצעירים מאותתים על תפניות דמוגרפיות משמעותיות