גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוס ברנס, שזוכה מרצח לאחר 8 שנות מאסר, יפוצה ב-5 מיליון שקל

אחרי מאבק משפטי ארוך נקבע כי ברנס, שהורשע ברצח החיילת רחל הלר ואשר לאחר מאבקו האישום נגדו בוטל, יזכה לפיצוי מהמדינה בגין שלילת חירותו ■ ברנס: "המשטרה הביאה להרשעתי שלא כדין תוך נקיטת תחבולות פסולות"

עמוס ברנס - שהופלל ברצח החיילת רחל הלר, ריצה 8 שנות מאסר, ניהל מאבק ארוך שנים להוכחת חפותו וזוכה כעבור 26 שנים, לאחר שהתביעה חזרה בה מהרצון לנהל נגדו משפט חוזר - יקבל פיצוי של כ-5 מיליון שקל מהמדינה, בגין כליאתו, בגין התנהלות המשטרה בפרשה ובגין מסכת הייסורים שעבר לאורך השנים.

כך קבע היום (ה') בית המשפט המחוזי בתל-אביב, שקיבל את תביעת הנזיקין של ברנס, שהוגשה כבר לפני כ-6 שנים, נגד המדינה; נגד סנ"ץ (בדימוס) שאול מרקוס, ראש צוות חקירת הרצח של הלר; ונגד פקד (בדימוס) יהודה אלבז ופקד (בדימוס) יחיאל פיקהולץ, שנמנו על צוות החקירה. יצוין כי ברנס תבע פיצויים בסך 30 מיליון שקל.

התביעה הוגשה גם נגד עו"ד עדי בראונר, ששימש כפרקליט מטעם המדינה בהליכים הפליליים נגד ברנס, אך בית המשפט דחה את התביעה נגדו וקבע כי הוא לא חרג מחובת הזהירות שהיתה מוטלת עליו מתוקף תפקידו.

בית המשפט קבע כי בגין שלילת חירותו יקבל ברנס מהנתבעים 4 מיליון שקל; בגין אובדן היכולת לעבוד ולהשתכר בשנותיו בכלא - 720 אלף שקל; ובגין הכאב והסבל שנגרמו לו - 144 אלף שקל.

כמו כן, בית המשפט פסק כי על הנתבעים לשלם לברנס הוצאות משפטיות בסך 95 אלף שקל; ולמשפחתו - 70 אלף שקל, בגין כספים שהוציאו במשך השנים כדי לסייע לברנס במאבקו.

פרשייה מזעזעת

ברנס טען בתביעה שהגיש ב-2004, באמצעות עוה"ד אלי זהר, איתי זהר וענבל זהר, כי הפרשה שבה הורשע ברצח וזוכה ממנו הרסה את חייו. ברנס טען כי מדובר באחת הפרשיות החמורות והמזעזעות ביותר שאירעו במדינה, שבאמצעות המשטרה הובילה להרשעתו, שלא כדין, תוך נקיטת תחבולות פסולות, אמצעים בלתי כשירים, עדויות שקר ורמיסת זכויותיו הבסיסיות.

עוד טען ברנס כי הנתבעים - המדינה באמצעות המשטרה, הפרקליטות וכל הנוגעים בדבר - שללו ממנו את זכותו להליך הוגן ומשפט צדק וגרמו לו עיוות דין.

הצטברות ליקויים

השופט מגן אלטוביה קבע כי "לא אוכל לקבל את טענת המדינה כי ברנס הורשע רק בשל הודאתו ברצח ובשל השחזור. ייתכן כי חשיפת ליקוי זה או אחר בחקירתו של ברנס לא היה בו כדי להשפיע על תוצאות ההכרעה של בית המשפט המרשיע, אך הצטברותם של הליקויים מעידה על מכלול של עובדות וטענות, שלא היו ידועות לבית המשפט המרשיע בבואו לפסוק את דינו".

אלטוביה הוסיף כי "חלקן המכריע כאמור של העובדות והטענות הללו נגעו לשאלת אמינותו של ברנס, ובדרך זו שללו הנתבעים מברנס את היכולת לזכות בהליך הוגן".

השופט ציין כי לא לשווא הטיחו השופטים בערכאה שהרשיעה את ברנס ביקורת קשה בצוות החקירה של ברנס בראשות מרקוס. "בכך שהחוקרים ומרקוס הכחישו באופן גורף את נוכחותו של מרקוס בשחזור הרצח, הרי שלא הוצגה התמונה הנכונה לבית המשפט. לא יכול להיות חולק על כך ש'השוטר הסביר' מנוע מלהתנהל כך וכי מדובר בחריגה מהסטנדרט המקובל".

השופט אלטוביה הטיל ספק במהימנות דברי החוקרים. "השמטת המידע - אם אנקוט בלשון זהירה -- של החוקרים מטילה ספק במהימנות דבריהם בכל הנוגע לכל חלקי החקירה. בכך שללו החוקרים את היכולת של ברנס לנסות ולהטיל ספק סביר בדבר אשמתו", קבע.

מאבק עיקש על חפותו

באוקטובר 1974 נמצאה גופתה העירומה של החיילת רחל הלר ז"ל לצד הכביש, בסמוך לקיסריה. על הגופה נמצאו סימני התעללות ואלימות קשים. ברנס היה באותה העת רווק בן 31, שהתגורר בעכו והכיר את הלר כשבוע לפני הירצחה.

באפריל 1975 הודה ברנס ברצח הלר ואף שיחזר אותו. בעקבות זאת הוא הורשע ברצח בבית המשפט המחוזי בחיפה. במסגרת המשפט נערך משפט זוטא, שבו העיד ברנס כי ההודאה ברצח נגבתה ממנו לאחר שלא ישן 4 ימים ו-3 לילות, שבמהלכם הוכה על-ידי חוקריו. עוד העיד ברנס כי את השחזור ביצע בניגוד לרצונו וכי נכפה עליו באלימות לשתף פעולה עם החוקרים.

בית המשפט מתח ביקורת על המשטרה, בשל העובדה שלא ניהלה רישום של מהלך החקירה, אך העדיף את עדויות השוטרים, הרשיע את ברנס ברצח וגזר עליו מאסר עולם. ערעורו של ברנס לעליון נדחה, בנימוק שהודאתו ברצח ניתנה מרצון חופשי.

כעבור שנתיים הגיש ברנס מכלאו בקשה למשפט חוזר, אך העליון דחה את הבקשה. על רקע פניות חוזרות של ברנס הגיע ניצב משנה בדימוס, עזרא גולדברג, למסקנה כי ברנס הוא חף מפשע. הוא פנה בעניין לשופט העליון, חיים כהן ז"ל, שנמנה על השופטים שדחו את ערעורו של ברנס על הרשעתו, ושיכנע אותו בחפותו של ברנס.

ביוני 1983, כ-8 שנים לאחר שנאסר ברנס, בעקבות פנייתו של השופט כהן שוחרר ברנס מהכלא, לאחר שנשיא המדינה קצב את עונשו ל-12 שנות מאסר, שמהן נוכה שליש.

בקשות למשפט חוזר

גם לאחר השחרור המשיך ברנס להיאבק על חפותו והגיש שתי בקשות למשפט חוזר שנדחו. במארס 2002 הורתה השופטת דליה דורנר על קיום משפט חוזר לברנס, ודחתה את טענת המדינה כי הפגמים שנתגלו בחקירתו היו שוליים.

בדצמבר 2002 החליט בית המשפט המחוזי בנצרת לזכות את ברנס בזיכוי "אילם", כלומר, ללא שמיעת הראיות, מבלי לקבוע אם ברנס ביצע את המעשים המיוחסים לו.

ההחלטה התקבלה לאחר שהתביעה הודיעה על חזרתה מכתב האישום נגד ברנס, בנימוק שכיום אין לציבור עניין בניהול המשפט.

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

טורקיה בחוץ, מלטה ומדגסקר בפנים: מפת הטיסות של ישראל השתנתה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה ואיזה יעדים דווקא התווספו?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

משרד עורכי הדין שישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

גם לאחר זינוק של מעל 140% השנה: מנכ"ל פאגאיה משוכנע שהחברה שלו שווה הרבה יותר

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בבית הלבן / צילום: אבי אוחיון לע''מ

הבקשה של נתניהו מטראמפ: תלחץ על קטאר לגרש את בכירי חמאס

גורמים ביטחוניים: "בחמאס לא מרגישים לחץ - ולא ממהרים ללכת לעסקה" ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ●  הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים