גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חנן מור: דירת 4 חדרים במרכז צריכה לעלות 800 אלף ש'; רוכשים רבים מגרדים רק 100-200 אלף ש' מהבית

יזם הנדל"ן חנן מור: "פישר וחזקיהו פוגעים ברוכשי הדירות, דירות זה לא נפט. העלאת הריבית תגדיל ההחזר החודשי על משכנתאות, האיסור על מינוף מעל 60% יותיר אנשים ללא דירות" ■ "בבני ברק כבר גרים בחניונים" ■ "בראשל"צ נגמרו עתודות הקרקע ל-5 שנים"

מחירי הדירות לא יירדו כל עוד הממשלה תמשיך בהתנהלותה, ומאמציהם של המפקח על הבנקים רוני חזקיהו ונגיד בנק ישראל סטנלי פישר לרסן את הביקושים לדירות לא יניבו פירות. זוהי המסקנה העיקרית של יזם הנדל"ן חנן מור, בראיון ל"גלובס".

- לפי נתוני הלמ"ס משבוע שעבר ישנה ירידה חדה של עד 27% בביקושים וברכישות דירות חדשות. האם זה האות לסופה של בועת הנדל"ן?

"הנתונים מטעים. ישנה מגמה מכוונת לנסות לצנן את הביקושים לדירות במקום להתמודד עם הבעיה האמיתית שהיא בעיית ההיצע והקרקע הזמינה למגורים. אם בעבר המדינה הייתה צריכה 30-35 אלף דירות כל שנה, הרי שבמשרד השיכון מציגים כעת צורך של 50 אלף דירות חדשות כל שנה".

- אך הביקושים יורדים ולכן גם הצורך בהיצע יירד.

"ביקושים לדירות בישראל לא יכולים לרדת. אנשים צריכים דירות כדי לגור בהן. אין דרך אחרת במדינת ישראל, שיש בה קצב ריבוי אוכלוסייה מהגבוה במערב. הגענו בעשור הזה לעשור שבו חתך הגילאים של רוכשי הדירות מהווה את המרכיב הגדול ביותר בקרב האוכלוסייה. לא ניתן לצנן את זה ולומר לאנשים לא לגור בבית".

- אבל קצב גידול של 1.8% בשנה אינו מייצג וכולל גם את הפריפריה ומגזרים המאופיינים בקצב ריבוי גבוה. בוא נדבר על אזור המרכז, שם קצב הריבוי נמוך הרבה יותר.

"אנשים לא קונים סטטיסטיקות, ואנשים לא מונעים מסטטיסטיקות. המידע של הלמ"ס בנוי כולו על התקשרות טלפונית לאתרי מכירות כאלה או אחרים. אנשים יקנו דירות איפה שהם רוצים לגור ולעבוד ואיפה שאיכות החיים תהיה טובה. לכן, לצערי, כל עוד לא נפתח את המדינה מחוץ לת"א נראה ביקושים במרכז ומחירי הדירות יעלו. אין פרויקטים בתוך מרכזי הערים. קחו את ראשל"צ לדוגמה: עיר של 220 אלף תושבים ונגמרו לה עתודות הקרקע לבנייה למגורים ל-5 השנים הקרובות. יתרה מזאת - ראש העיר מצהיר שהוא עוצר את הבנייה למגורים ומנסה לעודד פארקים לתעשייה".

דירות זה לא נפט

- בקיץ 2008 מחיר הנפט זינק ל-147 דולר לחבית והמומחים אמרו שהוא יגיע ל-200 דולר לחבית כיוון שהנפט בעולם אוזל והביקושים רק גוברים. בפועל קרה ההיפך הגמור. טענות דומות אנו שומעים היום על שוק הנדל"ן למגורים. מה דעתך?

"זו נקודה מצוינת. אני לא מבין בנפט אך אני מאוד מתחבר לטיעון הזה ומאוד רוצה שהמחירים יירדו כי חצינו כבר את הרף שזוג יכול לקנות דירה. אנחנו צריכים להיות במחיר של כ-800 אלף שקל לדירת 4 חדרים במרכז. אני רוצה שאלה יהיו המחירים. איך מגיעים לשם? מקימים משרד-על שירכז את כל הטיפול בנדל"ן ב-5 המשרדים הממשלתיים השונים ויתגמל ראשי ערים בתקציב על עידוד בנייה ופתרונות לזוגות צעירים ובונים מערכת מנצחת".

- ובכל זאת, מה לגבי הביקוש היורד? האם לא די בכך כדי להביא לירידת מחירים?

"דירות זה לא נפט. גבולות המדינה מאוד ברורים והם אולי אפילו יקטנו עוד יותר בעתיד. ברור איפה אנשים רוצים לגור - במרכז. ליד החוף, איפה שיש עבודה".

- הצפת קרקעות ע"י משרד השיכון, הצעדים של חזקיהו ופישר, הרפורמה בתכנון ובניה של נתניהו - כל אלה לא יסייעו להורדת המחירים?

"הצעדים של חזקיהו ופישר פוגעים בציבור רוכשי הדירות באופן מוחלט. העלאת הריבית תגדיל את ההחזר החודשי של בעלי המשכנתאות. גם איסור מוחלט על מינוף מעל 60% לא יעזור כי התוצאה היא פשוט שיותירו אנשים ללא דירות".

- אך אם אתה מוריד את הביקושים אז אתה מוריד את המחירים לא?

"לא, כי צריך לטפל בקרקע. כל עוד מחיר הקרקע גבוה המחירים לא יירדו. בבני ברק, למשל, לאנשים אין כסף אז הם לוקחים חניון של בניין ומחלקים אותו לדירות. אנשים גרים בחניונים תת קרקעיים! יהיו פיצולי דירות ובעיות נוספות".

200 אלף שקל לדירה

- בבנק ישראל אומרים שגובה משכנתא ממוצעת בשנה האחרונה הינו 411 אלף שקל ובבנקים למשכנתאות מדברים על יותר מ-700 אלף שקל, ובאזור המרכז המספרים גבוהים הרבה יותר. עם איזה הון עצמי אנשים באים אליך בבואם לקנות דירה?

"אנשים מצליחים להגיע היום ל-300-400 אלף שקל ויש אנשים שגם את זה אין להם ומצליחים להגיע עם 100-200 אלף שקל; אז הם לא מצליחים לקנות היום דירות למעט פרויקטים עם מכירה מוקדמת ב-900 אלף שקל כמו ברחובות".

- חזקיהו אמר שהוא חושש ממצב בו המשבר הכלכלי הבא יפגע באלו שנטלו משכנתאות בהיקפים גדולים ומינוף גבוה. מה דעתך? האם יש אפשרות למעין משבר סאב-פריים בישראל בעוד כמה שנים?

"התסריט היחיד שאני רואה פה זה מצוקה של מגורים לאנשים ומחירי דירות גבוהים. סאב-פריים במדינת ישראל לא יקרה כי בניגוד לארה"ב אין לנו פה יכולת להקים בעיר אחת עוד 400 אלף דירות. אין לנו את משאב הקרקע. בלי קמח אין לחם; הבעיה היא שלאנשים לא יהיה לחם לאכול כי אין לנו קמח. לגבי הגידול בגובה המשכנתאות - זה לא משנה ללקוחות כי הם פורסים את המשכנתא ליותר שנים".

- אז הישראלים משעבדים את כל חייהם לדירה. זה טוב?

"לא. אני מסכים איתך שזה לא טוב והממשלה חייבת לשחרר את החסמים בענף הבנייה למגורים. לשם צריך להפנות מאמצים".

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון