גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נובל אנרג'י בדיון בבג"ץ: "הגז שיופק מקידוח תמר הוא רכושנו"

(עדכון) - נציגי המדינה הביעו עמדה הפוכה, לפיה הגז הטבעי הינו רכוש מדינת ישראל, שלנובל יש בעלות חלקית בו מעצם החזקותיה בקידוח תמר ■ פרופ' ברק מדינה: "תמלוגי הגז נחשבים מס - ולכן המאבק נגד העלאתם כמעט אבוד"

בג"ץ דחה ביום חמישי את טענות המדינה ונובל אנרג'י בעתירת תושבי חוף הכרמל, שטענו כי נובל אינה יכולה להציע ולקבוע חלופות יבשתיות למתקן הגז בחוף כרמל, מאחר שהיא מצויה בניגוד אינטרסים בולט מעצם היותה היזם בפרויקט.

ההחלטה מהווה ניצחון נוסף לירוקים ולארגונים למען איכות הסביבה, המנהלים מאבק מתמשך נגד הקמת מתקנים יבשתיים כחלק מתשתיות העברת הגז הטבעי שיופק מקידוח "תמר".

החלק המעניין ביותר בדיון, עם זאת, היה הרגע בו טענו פרקליטי חברת נובל אנרג'י כי הגז שתספק החברה מקידוח "תמר" אינו כלל בגדר משאב של מדינת ישראל, כי אם משאב בבעלות נובל עצמה. נציגי מדינת ישראל בדיון הביעו עמדה הפוכה, לפיה הגז הטבעי הינו רכוש מדינת ישראל, שלנובל יש בעלות חלקית בו מעצם החזקותיה ב"תמר".

בנוסף, בג"ץ הוציא בסוף השבוע צו על-תנאי המכוון למועצה הארצית לתכנון ולבנייה במשרד הפנים, המורה לה לנמק בתוך 15 יום מדוע היא ממשיכה לתת בידי חברת נובל אנרג'י את הסמכות לצורך הכנת תוכנית המתאר הארצית להקמת מתקן הקבלה לגז שיוזרם מ"תמר".

3 שופטי בג"ץ - אליהו ריבלין, אשר גרוניס ומרים נאור - קיבלו בכך את בקשתן של המועצות המקומיות זכרון-יעקב ופראדיס והמועצה האזורית חוף הכרמל, במסגרת עתירה שהוגשה באמצעות עו"ד אלי וילצ'יק ורוית צימנט.

פרופ' מדינה: "המאבק נגד העלאת התמלוגים - כמעט אבוד"

"אנשים וחברות שקיבלו רישיון לחפש נפט השתלטו על מרבית מחווי הדעה האפשריים בשאלת העלאת תמלוגי הגז והנפט. ועדת ששינסקי פנתה לעוד אנשים, וכולם אמרו להם שהם כבר נמצאים בניגוד עניינים, כי הם קיבלו פנייה מהצד השני. אותי משרד האוצר תפס בזמן. גם אליי פנו יצרני הנפט, אבל הם פספסו אותי, כבר התחלתי להכין את חוות-הדעת לוועדה".

כך מספר ל"גלובס" פרופ' ברק מדינה, דיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית ומומחה למשפט חוקתי וניתוח כלכלי של המשפט, שכתב חוות-דעת עבור משרד האוצר בשאלת העלאת שיעור תמלוגי הגז, שלפיה אין כל פסול בהעלאת תמלוגי המדינה מתגליות הגז.

"אני לא יודע את הנימוקים של שורת המומחים שיכתבו חוות-דעת לחברות הנפט", אומר פרופ' מדינה, "ואני לא מערער על האמינות שלהם, אבל להגנתי אומר שהעברתי את חוות-הדעת שלי לוועדת ששינסקי ללא תמורה, כך שהיא ניתנה ללא שום אינטרס אישי".

- נתת חוות-דעת מקצועית בלי לקבל שכר?

"כן. זו המדינה. הם ביקשו, אז נתתי. אם הייתי נותן חוות-דעת לצד השני - הייתי כנראה מרוויח יפה, אבל גם ככה לא הייתי נותן חוות-דעת המנוגדת לדעתי, כך שזה לא היה רלוונטי. מעבר לכך, אני דיקן שמקבל משכורת מהאוניברסיטה, אני לא מתפרנס מחוות-דעת. זו לא העבודה שלי".

לדברי פרופ' מדינה, "יש פה שאלה אם העלאת תעריף התמלוגים זו פעולה רטרואקטיבית או לא. אם היו מטילים היום מס יותר גבוה על נפט שכבר הופק ושווק זה היה למפרע, כי זה שינוי המצב על פעולה שכבר נעשתה. במקרה של תגליות הנפט והגז לא מדובר על נפט שהופק. הנפט עדיין לא הופק, נעשו רק פעולות הכנה במסגרת חיפוש הנפט. האם שינוי מערך המיסוי היום על פעילות שטרם נעשתה, אבל נעשתה לה פעילות הכנה, זה רטרואקטיביות או לא? זו שאלה פתוחה. בעיניי, טענת הרטרואקטיביות פה היא מצומצמת יחסית.

"הטענה הבסיסית שלי בחוות-הדעת היא שקודם כול מדובר במס. התמלוגים הם מס. וזה הוויכוח הגדול. מהצד השני של המתרס צריכים להסכים שאם מסווגים את התמלוגים האלה כמס - מותר למדינה להעלות את גובהו. להערכתי, התוצאה בבית המשפט תהיה - ואפשר לבדוק זאת בעוד 5 שנים אחרי ההחלטה - שהוא ידחה את העתירה בעניין.

"אין תקדים אצלנו, ואני לא חושב שגם בעולם, שבו מגבילים את כוחה של המדינה להטיל מסים או לשנות את גובה המס כשהיא רואה לנכון. זה עניין של יום-יום שמשנים את מדיניות המס, ולאיש אין אינטרס או זכות מוקנית לכך שגובה המס יישאר כמו שהוא. לכן, הוויכוח הוא אם זה מס או תמלוגים שהם לכאורה חלק מהסכם בין המדינה לחברות. אני חושב שזה מס באופן מובהק, ואם זה מס - המאבק נגד העלאת התעריף הוא כמעט אבוד".

"המשפט נפל על וינרוט כרעם ביום בהיר"

"התמחיתי אצל עו"ד יעקב וינרוט", מספר פרופ' מדינה, "וזו היתה חוויה נהדרת לעבוד אתו. הוא טיפוס בלתי רגיל. זה היה בשבילי בית-ספר נהדר, אבל די מהר הבנתי שאני לא מתאים להיות עורך דין, שזה לא בשבילי. הרגשתי שכעורך דין אתה מייצג את כל האנשים הרעים, צד שהיה קשה לי להזדהות אתו".

"מאז ההתמחות שלי אצל עו"ד יעקב וינרוט נשארנו בקשר קרוב", אומר פרופ' מדינה. "המשפט נפל על וינרוט כרעם ביום בהיר. הוא לוקח את זה מאוד קשה, וההתמודדות עם האישום תובעת ממנו תעצומות נפש גדולות.

"כשסיימתי את ההתמחות ועבדתי שנה וחצי כעורך דין צעיר, נתנו לי את כל התיקים שהמשרד קיבל ללא תמורה. היו הרבה תיקים כאלה, ללא תמורה או עם שכר-טרחה לא ריאלי, כך שזה מוזר שטוענים שזה מופרך שהיה לו תיק כזה. זה לא מופרך.

"מה שראיתי אצל וינרוט זה מחויבות טוטאלית ללקוח. ברגע שהוא לוקח תיק הוא כולו בתוך העניין, חושב על זה 24 שעות ביממה ויעשה הכול בשביל לעזור ללקוח שלו. לא היה אצלו את העניין של לדאוג לעצמו, לעשות קומבינות בין לקוחות או דברים מהסוג הזה. קשה לי להאמין שהוא עשה את מה שמייחסים לו, ושהוא עשה משהו לא בסדר. על פני הדברים זה נראה לי מופרך. העובדות היו גלויות, ולא היה פה משהו סודי".

פרופ' ברק מדינה, דיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, בעל תואר ראשון ושני במשפטים ודוקטורט בכלכלה. עוסק במחקר ובהוראה בתחומי משפט חוקתי וניתוח כלכלי של המשפט. פרסם 6 ספרים ועשרות מאמרים בארץ ובחו"ל. מספק חוות-דעת למדינה בתחומי התמחותו. כתב בין היתר חוות-דעת עבור משרד האוצר בשאלת העלאת שיעור תמלוגי הגז, שלפיה אין כל פסול בהעלאת תמלוגי המדינה מתגליות הגז.

* הראיון המלא עם פרופ' ברק מדינה - במהדורה המודפסת של "גלובס הערב".

עוד כתבות

חנות הדגל של ספורה בשאנז אליזה. ''אומרים שמבקרים בה יותר מבאייפל'' / צילום: Shutterstock

3,400 חנויות ו־18.5 מיליארד דולר בשנה: כך הפכה רשת הביוטי היוקרתית לגדולה בעולם

ספורה היא רשת היופי היוקרתית הגדולה בעולם: 3,400 חנויות, בלעדיות על מאות מותגים והכנסות של 18.5 מיליארד דולר בשנה ● התעשייה בצומת דרכים, והחברה מבית LVMH מתחזקת צבא משפיעניות, אך גם מאמינה שהעתיד טמון בסניפים ● הצצה נדירה לאסטרטגיה שצפויה לשמר את ההצלחה

שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני / צילום: Shutterstock

בין שלגייה לפנתר השחור: שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני

אומץ אינו רק תכונה אישית אלא תוצר של אקלים ארגוני, ואלה שמטפחים אותו קוטפים את הפירות ● דיסני מציעה שיעור מרתק לכל מנהיג במסעה ההיסטורי מתקופת התעוזה היצירתית של וולט דיסני, שלא קיבלה ביטוי בצד הערכי, ועד לחזון השיטתי של בוב אייגר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה ואורקל זינקו, נייקי נפלה ב-11%

אורקל הצטרפה לקבוצת משקיעים שאמורה להוביל את פעילות TikTok בארה״ב ● הדוח של נייקי: שיפור בארה"ב, ירידה חדה במכירות בסין ● בוול סטריט נערכים ליום פקיעת האופציות הגדול בהיסטוריה ● הבנק המרכזי של יפן החליט להעלות את הריבית במדינה ל-0.75%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995 ● הבורסות באירופה ננעלו במגמה חיובית

פינוי פצועים משדה הקרב / צילום: דובר צה''ל

הכשרה ממומנת ועבודה מובטחת: כך המדינה משלבת פצועי צה"ל בענף הסייבר הלוהט

מיזם ייחודי של משרד הביטחון מכשיר בשנה האחרונה פצועי צה"ל בתחום הסייבר, במטרה להעניק להם נתיב תעסוקתי חדש ● גם המדינה מרוויחה מכך - כוח אדם איכותי בתחום שזקוק לו ● מאור, משתתף בתוכנית: "הרגשנו שקופים, וראו אותנו"

מה צפוי למשכירי הדירות / צילום: Shutterstock

באוצר מנסים שוב להטיל חובת דיווח על שכירות: מה צפוי למשכירי הדירות?

התוכנית של משרד האוצר להקים רשם שכירויות ולחייב את כל משכירי הדירות במדינה לדווח על כך, חזרה שוב לטיוטת חוק ההסדרים ● איך זה יעבוד ועל מי זה יחול ● גלובס עושה סדר

מאירה ברנע-גולדברג וכראמל / צילום: ליה יפה

הסופרת שהקימה מפעל של מיליונים: "בתעשייה כועסים, אבל אני לא מתנצלת"

עם יותר מחצי מיליון עותקים, חמש עונות בטלוויזיה, 300 אלף צופים בהצגות ושלל מרצ'נדייז - המותג כראמל הוא לא רק סדרת ספרים, אלא מפעל קמעונאי שהכניס עד כה יותר מ-10 מיליון שקל ● מאירה ברנע-גולדברג, שעומדת מאחורי התופעה, מסבירה: "סופרים מזלזלים במי שעושה מאמצים. אבל אני לא יכולה להיות חולת שחפת בעליית גג, לכתוב ספר ולזכות בפרס נובל"

גיל שי / צילום: עומר הכהן

בגיל 14 הוא כבר כתב קוד. היום הוא אחרי שני אקזיטים ומנהל מאות מיליוני דולרים

"בכיתה ד' עברנו לברוקלין. אבא חשב שיהיה שם טוב יותר כלכלית, אבל נאבק לשרוד במכירת מקלטי רדיו בדוכנים. גרנו בשכונה לא טובה. גנבו ממני כסף באיומי סכין וקראו לי 'יהודי מלוכלך' בבית הספר" ● שיחה קצרה עם גיל שי, שותף-מנהל בקרן מירון קפיטל

פיבי גייטס / צילום: Reuters, Anthony Behar

לא רק "הבת של": פיבי גייטס גייסה 30 מיליון דולר לסטארט־אפ האופנה שלה

הרעיון נולד במעונות סטנפורד, מחוויה לא־מוצלחת של קניות אונליין ("רכשתי שמלה ב־500 דולר, אח"כ גיליתי אתר שמוכר אותה ב־150 דולר") ● כעת, בגיל 23, גייטס מנהלת עסק בשווי 180 מיליון דולר ומושכת משקיעים מהשורה הראשונה ● עם זאת, היא מודה: "לא הייתי יכולה לגדול בתנאים האלה אלמלא ההורים שלי"

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם שרית זהבי / צילום: רמי זרנגר

החוקרת שסבורה: חיזבאללה מתכונן לסיבוב הבא, ואיראן שולטת בכל צעד

שיחה עם שרית זהבי, נשיאת מרכז עלמא להנגשת מידע על הזירה הצפונית ● על היכולות הצבאיות והכלכליות של חיזבאללה, השליטה והמעורבות של איראן והגישה של נשיא סוריה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה רביעית בסדרה

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

"בשביל מה לקנות דירה ולקבל 2.5% אם אפשר לקבל 4% רק על דיבידנדים בבורסה?"

תשכחו מהמרוץ לדירה: בצל הצפי להמשך ירידת מחירים וריבית, משקיעים רבים נוטשים את שוק הנדל"ן ורבים מהם מצאו מפלט בשוק ההון, שהציג השנה תשואות חסרות תקדים ● בשוק מסבירים: "מי שהשקיע במניות עשה תשואה של עשרות אחוזים השנה, בזמן שמי שרכש דירה רואה כבר 8 חודשים ברצף ירידות מחירים"

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט: נאסד"'ק עלה ב-1.4%

נתוני האינפלציה בארה"ב לחודש נובמבר הפתיעו לטובה ועמדו על 2.7%, מה שהוביל לעליות בוול סטריט ● נעילה חיובית באירופה, הדאקס קפץ בכ-1.1% ● מחר צפוי להיות יום תנודתי במיוחד ● חברת הספנות הישראלית צים עומדת למכירה, אך MSC מכחישה שהיא הרוכשת ● הבנק המרכזי של האיחוד האירופי הותיר את הריבית ללא שינוי, בבריטניה הריבית ירדה ל-3.75%

על דמי חנוכה: הזדמנות לתת יופי של שיעור לחיים

דמי החנוכה הם הרבה יותר משטר מקופל שמחליק לכף יד קטנה ● מדובר במסורת יהודית בת מאות שנים, שנולדה מתוך חינוך לנדיבות ועזרה לזולת ואף סמלה אמצעי שיקום לנפש הלאומית ● כיום למטבעות החנוכה יש ערך מוסף מפתיע: הזדמנות ראשונה ללמד ילדים על כסף, אחריות וחיסכון 

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

זה ייגמר רע: "ביג שורט" מצביע על הנתון המדאיג בוול סטריט

משקי הבית בארה"ב נוהרים לשוק המניות, ומייקל ברי מזהיר שבפעמים האחרונות שכך היה, זה נגמר רע מאוד ● הוא גם טוען כי שוק ה-AI הוא בועה, והימר על ירידות במניות אנבידיה ופלנטיר ● לעומת זאת, הוא מאמין גדול בענקית טכנולוגיה אחרת

Playground של Nex . אלגנטי / צילום: יח''צ

על הצעצוע הכי חם של השנה חתום סטארט־אפ טכנולוגי שלא שמעתם עליו

חברה אלמונית שהתחילה בכלל מאפליקציות וכמעט אזל לה הכסף - הצליחה לבנות משחק שהפך ללהיט ● הרעיון: קונסולת משחקים שגם הורים רוצים לילדים שלהם, וקהל היעד שלה הוא ממש לא הגיימר הסטריאוטיפי

בכמה נמכר בית פרטי שזקוק לשיפוץ יסודי ביישוב הר אדר / צילום: נועם יונה

המחיר ההתחלתי נשק ל-6 מיליון שקל: בכמה נמכר בית בן 40 בהר אדר?

מחיר השיווק של הנכס, בעל 7.5 חדרים, עמד על 5.8 מיליון שקל ● לבסוף, הוא נמכר תמורת 4.9 מיליון שקל ● "זאת הייתה עסקה לא פשוטה, המוכרים התחילו גבוה אבל הבינו את המצב בשוק" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

83 אלף דירות מחכות לקונים - וזו הסיבה שהיזמים ממשיכים לבנות

נתוני הלמ"ס מצביעים על כך שמלאי הדירות הלא מכורות בישראל הכפיל עצמו בתוך חמש שנים ועומד על שיא היסטורי ● תל אביב מובילה ברשימה, ואחריה ירושלים ובת ים ● מהן הסיבות שהיזמים לא מפסיקים לבנות, ואיפה ייקח 7 שנים להיפטר מהמלאי?

רה''מ בנימין נתניהו ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Chip Somodevilla

דיווח בארה"ב: נתניהו יציג לטראמפ אפשרויות לתקיפה נוספת באיראן

ביוון דנים על שליחת כוחות הנדסיים לעזה וביצירת כוח צבאי משותף עם ישראל וקפריסין ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, ארצות הברית מקדמת יוזמה לשיקום רצועת עזה בהשקעה מוערכת של יותר מ-112 מיליארד דולר לאורך עשור ● צבא ארה"ב פתח בגל תקיפות נרחב הלילה נגד יעדי ארגון דאעש ברחבי סוריה ● ראש ממשלת לבנון אמר כי השלב הראשון לפירוז חיבאללה יסתיים בעוד ימים ספורים ● דיווח בארה"ב: נתניהו יציג לטראמפ אפשרויות לתקיפה נוספת באיראן ● עדכונים שוטפים 

בודקים את המיתוס. נס פך השמן / צילום: Shutterstock

החשמונאים לא שמעו על פך שמן שהספיק לשמונה ימים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: כולנו שרים את "כד קטן", אך למעשה הוא הפך לחלק מסיפורי החג רק כעבור מאות שנים

מה הייתה הסדרה הראשונה שהפיקה נטפליקס? / צילום: Shutterstock

מה הייתה הסדרה הראשונה שהפיקה נטפליקס?

כמה ערי בירה יש לרפובליקת דרום אפריקה, מה מקור השם שפעת ובאיזו סדרת אנימציה חיית המחמד נקראת Santa's Little Helper? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

ביטוח לאומי: השכר הממוצע במחצית הראשונה של השנה מעל 15 אלף שקל

על פי דוח השכר של ביטוח לאומי, השכר הממוצע בישראל עמד על 15,098 שקל לחודש במחצית הראשונה של 2025 ● הדוח מספק תמונה שונה מזו של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) שם הסכום עמד על 14 אלף שקל ● 9% מהשכירים בישראל מועסקים ביותר ממשרה אחת, וזו סיבה משמעותית לפער