גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת ההתשה של מס הכנסה בספורט

בתוך שלושה חודשים בלבד פתח מס ההכנסה המלכותי בבריטניה בהליכים נגד 5 קבוצות כדורגל אנגליות. וגם ספורטאים בענפים אישיים ממשיכים לאכול קש

בחודשים האחרונים נפתחה מלחמת חורמה חדשה באנגליה סביב הכדורגל. הפעם זו לשכת המס המלכותית הבריטית (HMRC) שחופרת בכדורגל האנגלי, ומנסה להשיג גם היא את הנתח שלה.

הסיפור המרכזי הוא כמובן הערעור שהגישה HMRC נגד מועדון הכדורגל פורטסמות' וחובות הענק שלו לנושים (ערעור שנדחה בסופו של דבר). אלא שכאן זהו לא סיפור המועדון, אלא דווקא סיפורם של חוקרי המס האנגלים - הארגון שמעוניין להפוך את הכדורגל לגוף רגיל לחלוטין, שחוקי הממלכה תקפים גם לגביו.

***

אז "הר מאג'סטיז רבניוז אנד קאסטומז" יצא למלחמה בכדורגל. בתוך שלושה חודשים קיבלו ממנו חמישה מועדונים הודעות על פתיחה בהליכים נגדם: פורטסמות', סאות'נד יונייטד, קרדיף סיטי, פרסטון נורת' אנד ולאחרונה גם שפילד וונסדיי. כולם מועדונים בעלי מורשת ומסורת. וכולם העלימו מס, טוען הגוף האחראי על גביית כל המסים השייכים להוד מלכותה.

במה המלחמה הגדולה של HMRC? קודם נגד חוק "הכדורגל תחילה". חוק זה אומר, שאם מועדון כדורגל נקלע לחובות, עליו לשלם קודם במאה אחוזים את כל החובות למועדונים ושחקנים השייכים להתאחדות, או להתאחדויות הבינלאומיות. רק משעה זאת הוא יכול להתייצב בפני נושיו האחרים ולהגיע איתם להסכם. מינהלת הליגה מגינה על התקנה בטענה שהיא תמנע אפקט דומינו, שבו יתמוטטו מועדונים אחרים כתוצאה מהחובות של מועדון פושט רגל, אחרי שסכומים המגיעים עבור רכש לא יעברו ידיים. כך, מסבירים בליגה, נעצרו כספים המגיעים לפורטסמות' כחלק מהסכם התמלוגים לשידורי טלוויזיה והועברו לווטפורד, לה חייבת פורטסמות' כסף עבור רכש. בכך נמנעה היקלעות של ווטפורד לחובות. בנוסף, מקווים בגופי הכדורגל, התקנה אמורה למנוע ממועדונים לרכוש הצלחה ללא בסיס כלכלי באמצעות רכש של כוכבי קבוצות אחרות.

מצד שני, טוענים ב-HMRC, כל זה מתבצע על חשבון משלם המס. מי שנפגע מההחלטה הזאת הם כמובן הנושים, שהתגלגלו לתוך מועדון כדורגל מתוך רצון לסייע - אבל הפכו לכאלו שיעמדו אחרונים בתור לקבל את כספם, וגם הוא יהיה מופחת. במקרה של "פומפי", הסכימו הנושים לקבל 20% מכספם, העיקר לקבל משהו.

מלבד HMRC, בין שאר הנושים של "פומפי" נמצאת גם עיריית פורטסמות', בתי ספר מקומיים שהמועדון השתמש במתקניהם, ארגוני עזרה ראשונה ועמותות של אמבולנסים, מועדון האוהדים, ואפילו התאחדות הצופים של האי גרנסי. גזילת הכסף מאלו מעוררת חימה בממלכה. אפילו הלורד מוהיני, שהיה יו"ר מינהלת הליגה עד מארס ובתקופתו הוחלה התקנה, פנה ל-72 המועדונים. "האם אנו יכולים להרגיש בנוח, כשאנו מטפלים במועדוני כדורגל אחרת מאשר בנושים כמו הקהילות שלנו ובתי העסק שלהן, משלמי המס להם יש לנו חוב חברתי, או עמותת אמבולנס?", נכתב בפנייתו של הלורד שפורסמה ב-BBC.

במקביל נלחם HMRC גם בשיטות הקריאטיביות של המועדונים לתשלום לשחקנים. כך למשל, מופקדים לחשבונות הבנק של כדורגלנים במקלטי מס ברחבי העולם סכומים הנקראים "זכויות תדמית" (IMAGE RIGHTS). מאחורי אלה עומדת כוונה לשלם לשחקנים לא-בריטיים עבור השימוש בשמם והתדמית הכלל-עולמית שהם יוצרים, גם מחוץ לבריטניה. בפועל מדובר בחלק מהשכר.

על-פי הטענה של רשויות המס, השחקנים בפרמיירליג הקימו חברות במקלטי מס אליהן העביר המועדון חלק מהשכר, בדרך כלל 10 עד 15 אחוז ממנו. למעשה, טוענים חוקרי המס, זו תרמית שמטרתה לזכות בפטור ממס על הסכומים הללו. הדבר הזה נועד לסייע למועדונים להגדיל את שכר הנטו שהם מציעים לשחקנים, מבלי שנטל המס ייפול על המועדון ויגדיל את ההוצאות שלו.

***

את אותה גישה מפגין HMRC גם נגד ספורטאים בענפים אישיים. בחודש האחרון סירב למשל יוסיין בולט, בעצת סוכניו, להשתתף בתחרות ה"דיאמונד ליג" בקריסטל פאלאס. הסיבה נעוצה בהליך משפטי מפורסם שנמשך שנים בין HMRC והטניסאי אנדרה אגאסי - שהסתיים אחרי פסק דין לכל צד וערעור שלישי, בהחלטה של בית הלורדים כערכאה משפטית עליונה. לפי הפסיקה, רשאים חוקרי המס בבריטניה לתבוע מספורטאי לא רק מס על ההכנסה הישירה שלו מתחרות או טורניר על אדמת בריטניה, אלא גם על ההכנסות הנלוות מספונסרים ופרסום הקשורות ישירות לאותה הופעה.

ההופעה של אגאסי בווימבלדון בזמנו היתה חלק ניכר מהפעילות השנתית שלו, והחשיפה הטלוויזיונית שקיבל ב-2004 בעת ששיחק בווימבלדון הביאה לכך ש-HMRC דרש ממנו 27 אלף ליש"ט.

למקרה אגאסי היתה משמעות עצומה, מאחר שהיה תביעת מבחן למקרים דומים: כמו מיכאל שומאכר וטייגר וודס.

יועציו של בולט טענו בפני ה"דיילי מייל" כי לא רק זה שהאתלט הג'מייקני היה נאלץ לשלם 50% מס (מדרגת המס העליונה החדשה באנגליה) על 166 אלף הליש"ט שהיה מקבל תמורת ההשתתפות - מאחר ובולט משתתף רק בעוד חמש תחרויות בשנה, הממשלה הבריטית יכולה היתה לשים ידה על 50% גם משישית ההכנסות מספונסרים ופרסום של בולט באותה שנה. וכך היה יוצא שכרו בהפסדו.

בולט החליט בסופו של דבר שלא להגיע לאי, ובבריטניה חוששים שעוד ספורטאים רבים בענפים האישיים יעשו כמוהו: לא רק אתלטים, אלא גם נהגי פורמולה 1, גולפאים, טניסאים ועוד. על אלה אין מי שיגן עליהם, כמו במקרה הכדורגל.

כך הוציאה הממשלה הבריטית החלטה לפטור ממס את משחקי הגמר בטורנירים שייערכו על אדמת בריטניה. זה סלל את הדרך לגמר הקרוב של ליגת האלופות בוומבלי, והיה תגובה על איום של אופ"א לא להעניק יותר גמרים למדינה.

שלא לדבר על המשחקים האולימפיים. אלה מוצבו על ידי הממשלה כאירוע יוצא דופן הפטור ממס. כמו גביע העולם ב-2018 - עליו נאלצה הממשלה לחתום בבקשת האירוח, כי היא מבטיחה שכל ההכנסות של הוועדה המארגנת, של הספונסרים השותפים, של הכדורגלנים, הנבחרות ואנשי פיפ"א המוצבים במקום - יהיו פטורות לחלוטין מכל מס במהלך הטורניר, לפניו ואחריו.

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן