גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהעלוב פוגש בפואטי

בין צדקנות פוליטיקאים נוכח "מסמך גלנט" לצדקנות בנקאים נוכח פרסומת מפעל הפיס

א.היה משהו קומי, במובן הנלעג של המילה, ברמות ההלם והזעזוע שהרעידו את המדינה עם פרסום "מסמך גלנט". כולם לא האמינו, כולם לפתו את ראשיהם בתדהמה - בצה"ל שלנו?! כולם צעקו למגר, לעקור מן השורש תופעות כאלה, שלא יעלה על הדעת, שזה יפגע בביטחון המדינה. זה היה כל-כך קולני ומופרך.

תגובתם של הפוליטיקאים הייתה גרוטסקית במיוחד: אנשים שלא יכולים למצוא את הדרך לשירותים בלי שלושה יועצים אסטרטגיים, חמישה מלחכי פנכה, שבעה עיתונאי חצר ו-13 מקורבים; שלא יוציאו מילה מהפה ולא יעשו צעד, חסר משמעות ככל שיהיה, בלי להזמין שלושה סקרים, שתי קבוצות מיקוד, ומקובל אחד שייתן ברכה קובלים פתאום על ההידרדרות בנורמות ועל אובדן הערכים בצמרת הצבא הכי מוסרי ומקצועי בעולם.

כאילו מה, בחייאת, מישהו באמת, אבל באמת, הופתע? מישהו באמת חשב שבצמרת צבא ההגנה לישראל הדברים מתנהלים אחרת מאשר בכל תחום אחר בציבוריות הישראלית?

נדמה שאף אחד לא מסתכל יותר במראה, נדמה שאף אחד כבר לא מקשיב לעצמו, נדמה שעברנו לחיות במעין מרחב ציבורי מדומיין שכולו ספינים, הסברה, גלגולי האשמות וגלגולי עיניים. והדבר הכי יפה בזה הוא תמיד הצעד השני, שמגיע תמיד מהר מאוד: התקשורת - טוב עשתה שפרסמה, או לא? התשובה, כמובן, היא תמיד לא. כלומר כן, אבל לא ככה ולא עכשיו. זה הרי - וכאן מגיע הטיעון הכי מנצח אי-פעם - פוגע בתדמית של צה"ל.

באיזו מהתדמיות של צה"ל זה פוגע בדיוק, לא הבנתי. האם זה פוגע בתדמית "הארגון המסואב והבזבזן שדואג רק לעצמו ולאנשיו"? או אולי זה בכלל פוגע בתדמית "הארגון שנוהג להפעיל יותר מדי כוח ופחות מדי מוח"?

מאמר מוסגר והבהרה - חייבים להבדיל בין התדמית של צה"ל כגוף, כישות, לבין התדמית של החיילים. החיילים הם עלא כיפאק ותדמיתם לא נפגמה. ההפך הוא הנכון: ככל שהריקבון פושה למעלה ככה אנחנו אוהבים אותם יותר. הבעיה מתחילה כשהם הופכים לתתי-אלופים. דווקא עכשיו, כשמצבו של הפיקוד הבכיר נראה כל-כך מביך, אנחנו מזדהים איתם הרבה יותר. הם, כמו רבים כל-כך מאיתנו, שנאלצים לעבוד תחת בוס שאת גחמותיו לעולם לא יצליחו לנחש, רק שהם במדים והם הילדים של כולנו. סוף מאמר מוסגר.

על כל פנים, זוהי רוח התקופה: אנחנו הולכים ומאבדים את הקשר שלנו למציאות. כל מה שיש לנו זה התיווך שלה. מוכרים לנו ספין, ומיד ספין אחר שישכיח אותו.

ב.

ואתם יודעים מה, מילא אם זה היה הולך להם. אבל רוב הספינים הפוליטיים האלה הם כל-כך מגושמים ועלובים שאתה אפילו לא צוחק לאידם כשהם מחליקים ומשתטחים על התחת. זה סתם עצוב. הספינים הטובים באמת נמצאים כמובן איפה שהכסף הגדול. שם כל ספין בונבון.

הם ישכנעו אותנו בכול בלי שום בעיה - שהעלאת שכר מינימום זה רע כי יהיו פיטורים, ושהורדת שכר בכירים זה בכלל אסון כי המוחות יברחו, אם תיגע להם בדמי ניהול המשקיעים יצאו מפה, ואם תעלה להם את התמלוגים או תוריד להם תעריפים הם יגלגלו את זה על הציבור, שהם טובים לכלכלה יותר ממך וחשובים לביטחון יותר ממך. אז שתוק.

ככה זה, הכרישים הגדולים בולעים את הדגים הקטנים; זאת השיטה, ולפי מה שאני מבין, בסוף כל כריש שאתם רואים בעברית יושב רם כספי עם נרגילה.

ג.

את רוח התקופה והדברים סיכם יפה ראש הממשלה בעדותו מול ועדת טירקל השבוע. ראשית, הפנה את האשמה כלפי מישהו אחר. מלבד זאת טען שהפעולה לעצירת המשט לא עניינה אותו ואת השרים; הדבר היחיד שעניין אותם היה האפקט התקשורתי שיהיה לפעולה.

זו הייתה עוד אחת מהתקפות הכנות המפתיעות שלו בזמן האחרון, אחרי שלפני שבוע הבהיר, בסוגיית גירוש ילדי העובדים הזרים, כי אנחנו בעיצומה של התלבטות: ציונות או אנושיות. זו הייתה היציאה הכי פוסט ציונית ששמעתי בזמן האחרון.

כל ילד בן 3 יכול לראות את הבעיה הלוגית בדבריו של ראש ממשלתנו השבוע: הרי איך אפשר לדון באפקט שיהיה לפעולה כלשהי - ותהיה זו עצירת משט, העלאת מס, הפצצה בזרחן, גירוש ילדים, קיצוץ קצבאות, מתן פטור לחרדים, הריסת כפרים, הפרטת אדמות או גזים בבטן - מבלי לדון בפעולה שתחולל את האפקט? זה הרי אידיוטי לחלוטין. לפעולות שונות אפקטים שונים, מוזר שצריך להסביר את זה בכלל.

זה הרי כל-כך פשוט. אתה לא רוצה להיראות כמו מדינה שעושה איקס? אז במקום לדאוג רק איך תיראה בתור מדינה שעושה איקס, פשוט אל תעשה את האיקס. אל תחשוב על איך תיראה - תחשוב על מה אתה עושה. אל תחשוב איך להתמודד עם גזים בבטן בארוחת ערב רשמית - פשוט אל תאכל פול בצהריים. אלמנטרי.

אבל אנחנו, כאמור, חיים במציאות קצת מעוותת. במדינה שלנו חשד להעלמות מס יוביל אותך היישר לקמפיין בטלוויזיה. במדינה שלנו ראש ממשלה, שהתעסק רק באפקט התקשורתי של המשט, קורא לחברי הוועדה החוקרת את המשט להמליץ על שחרור גלעד שליט. כאילו מה? מה הקשר? למה לדחוף אותו גם כאן? למה לא ביקשת מהם להמליץ לצפות בהצגה החדשה של אחיך? מה יש לוועדת טירקל להמליץ על שחרור שליט, לעזאזל. מה זה משנה, הכול מילים ריקות בכל מקרה.

ד.

ואפרופו קמפיין טלוויזיה, מעין מיניאטורה של השיח ההזוי והדמיוני שהשתלט עלינו אפשר היה למצוא ברגע העלוב של השבוע; כל-כך עלוב עד שהוא נגע בפואטי, בסימבולי: העימות בין מפעל הפיס לאיגוד הבנקאים סביב איזו פרסומת למפעל הפיס ששודרה בטלוויזיה וכנראה מאוד פגעה בציבור הבנקאים, או לפחות במנכ"ל איגוד הבנקים, מר משה פרל, שכתב למנכ"ל מפעל הפיס שאול סוטניק מכתב נזעם.

הפרסומת, טען, מהווה הסתה נגד בנקאים, המוצגים בה "באופן פוגעני ובוטה בצורה שקשה להשלים איתה". כל זה כמובן ערימה של שטויות חסרות משמעות. למי אכפת מזה שמנכ"ל איגוד הבנקים רואה יותר מדי טלוויזיה ונעלב מפרסומות, שזה די ילדותי ולא במובן המקסים, התמים ומלא התקווה של המילה. למי בכלל אכפת מהפרסומת עצמה. בלי לראות אותה אני יכול לקבוע שהיא הייתה שקרית ומטומטמת. אחרי הכול זו פרסומת, ועוד למפעל הפיס, שעל ערכיו קשה מאוד למצוא מילה טובה.

ובכל זאת, מכתבו של פרל ותגובת מפעל הפיס הם דוגמה נהדרת לשיח הריק שהשתלט. "אחסוך ממך", כותב מדם לבו הבנקאי לסוכן ההימורים, "את דעתי על רמת האתיקה של ארגון מפואר כמו מפעל הפיס שכל תכליתו היא חינוך ותרומה לקהילה... "כיצד משתלבת תפיסה זו עם הקוד הערכי שמפעל הפיס כה מתגאה בו. האם השמצת הזולת - ללא כל בסיס - היא הדגל שבחרתם להניף בפני עשרות אלפי הילדים ובני הנוער שאת חינוכם אתם מתיימרים לקדם?!".

התצוגה המרהיבה הזו של אירוניה וצביעות היא הנקודה שבה נפגשו העלוב והפואטי. הסימבולי נכנס לתמונה כשנציג המערכת הבנקאית דורש ממונופול ההימורים להקפיד על אתיקה וערכים. האם אתם לא מוצאים בזה הד לצדקנות הפוליטיקאים אל מול העובדה שאחד הגנרלים - ככה זה נראה לא? - ניסה לעשות ספין לא כל-כך מוצלח.

מפעל הפיס, אגב, התנצל ומסר בתגובה כי יש לו "הערכה רבה לפועלה ולתרומתה הרבה של מערכת הבנקאות למשק הישראלי". שתי פולניות זקנות שמחמיאות/עוקצות זו את זו. האין זו תמונת מראה - מעוותת, זה ברור - של מערכת היחסים בין ברק ואשכנזי?

ה.

מה צופן לנו העתיד הקרוב, זו השאלה. כרגע זה נראה קצת מעורפל. הייתי רוצה להבטיח לכם שהכול יהיה הרבה יותר טוב ממש בקרוב, באמת שהייתי רוצה. אבל אני לא יכול.

הרהור

מה יש לוועדת טירקל להמליץ על שחרור שליט? למה לא ביקשת מהם להמליץ לצפות בהצגה החדשה של אחיך?

עוד כתבות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח

שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא ● פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● בלבנון דיווחו על עשרות מטרות שהותקפו בבת אחת בדרום המדינה ● צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח ● עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם