גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"התעוזה של טבע לא אבדה עם השנים, כשהחברה גדלה"

בראיון מיוחד ל"גלובס" מספרת יהודית ורדי, מנהלת פעילות טבע באמריקה הלטינית, על הצמיחה המואצת של תחום התרופות בדרום אמריקה, על חברותה בחטיבה שפיתחה את הקופקסון, ומדוע הרכישות השונות מחזקות טבע כחברה ישראלית

היא מנהלת בכירה בטבע, חברת התרופות הגנריות הגדולה בעולם, ומנהלת 6,000 עובדים. ובכל זאת, מי שיחפש ראיונות או ציטוטים פיקנטיים של יהודית ורדי, מנהלת הפעילות של טבע באמריקה הלטינית, יתקשה למצוא את מבוקשו. מדובר באישה צנועה שלא נלהבת להתראיין. "אני עסוקה בעיקר בעשייה, ואולי זה גם חלק מה-DNA של טבע", מסבירה ורדי בראיון ל"גלובס". "יש עוד הרבה מנהלים ומנהלות שפועלים, מגיעים להישגים ולא מדברים בתקשורת, ומהבחינה הזאת אני בחברה טובה".

ל-ורדי, שמונתה לתפקיד בשנה שעברה, זוהי הקדנציה השנייה באמריקה הלטינית. היא הצטרפה לטבע ב-1985, ובין 1990 ל-1994 ניהלה את החברה הבת של טבע באזור, Farmaquim. "הפעילות אז הייתה הרבה יותר מצומצמת, וגם טבע הייתה הרבה יותר קטנה", אומרת ורדי. "היום יש פעילות ענפה, ואם בעבר היו רק מכירות, היום יש גם שיווק, מפעלי ייצור ואתרי פיתוח".

לא רק הפעילות בדרום אמריקה צמחה, גם טבע הפכה לחברת ענק, לאחר סדרת רכישות שהאחרונה בהן היא רציופארם הגרמנית.

"טבע שהצטרפתי אליה הייתה קטנה", אומרת ורדי. "רוב האנשים עבדו אז מהבניין הזה (מטה טבע בפ"ת, ש.ח.ו), והייתה רק התחלת פעילות בחו"ל. היום טבע חולשת על יבשות ומדינות רבות".

ועדיין, ורדי מזהה מאפיין דומה לטבע של שנות השמונים. "אני מסתובבת כאן ובאמריקה, ורואה שיש עדיין אותה רוח - רצון להצליח, להגיע להישגים ולשאוף למצוינות", היא אומרת. "היעדים האסטרטגיים הם מאוד אתגריים. בשביל לממש אותם צריך אנשים עם ברק בעיניים. אותו ברק שהיה אז, ישנו גם היום".

משהו בטח השתנה לאורך הדרך.

ורדי: "זה נכון שאי אפשר לצפות מחברה גדולה שתהיה כמו חברה קטנה. אני משערת שאיבדנו גם דברים כשצמחנו, אבל אני מסתכלת על מה שיש".

כשהצטרפת לחברה, חשבת שהיא תגיע לאן שהיא נמצאת היום?

"אני לא חושבת שידעתי שזה יגיע לממדים כאלה".

"צריכת התרופות באזור צומחת"

השוק הפרמצבטי בדרום אמריקה מגלגל כ-40 מיליארד דולר, וצומח בכ-12% בשנה. ברבעון השני מכירות טבע באזור התקרבו ל-200 מיליון דולר, בהובלת מקסיקו, ארגנטינה וברזיל. בדו"חות 2009 טבע ציינה שבכוונתה להתרחב באמריקה הלטינית וליהנות מגידול האוכלוסייה והעלייה בהוצאות הבריאות. לכן, זה לא מפתיע שההערכות הן כי הרכישה הבאה של טבע תגיע מהאזור של ורדי. לאחרונה התראיין לוול-סטריט ג'ורנל ביל מארת', מנהל חטיבת אמריקה בטבע, שאמר: "לרכישת רציופארם אין השפעה על התוכניות והרצונות שלנו בברזיל, אז אנחנו עסוקים בלחפש". מארת', שניהל את טבע צפון אמריקה, קיבל לאחרונה לאחריותו גם את דרום היבשת, כחלק משינוי מבני.

ורדי לא מספקת פרטים על רכישות עתידיות בתחומה, רק אומרת כי "אנחנו בהחלט מעוניינים לצמוח בדרום אמריקה, ושוקלים מהי הדרך הנכונה".

מה מאפיין את הפעילות באמריקה הלטינית?

"צריכת התרופות גדלה משמעותית, בחלק מהמדינות בקצב דו-ספרתי. הגנריקה היא בעיקר ממותגת (לאחר שהפטנט פוקע, ממתגים את המוצר הגנרי, ש.ח.ו.), ולכן יש יותר תועמלנים. יש מעבר לגנריקה לא ממותגת, אבל הצמיחה היא עדיין בממותגת. יש שוני בתנאי השוק והרגולציה בין המדינות, והמגוון מאוד מעניין. מערכות הבריאות הולכות ומתפתחות".

תחרות לקופקסון?

איך מתבצעת הפעילות בשטח?

"אנחנו עובדים מול הרופאים, המבטחים ובתי המרקחת, ומשתתפים במכרזים. טבע פועלת שם כמו החברות הלוקאליות, עם הידע הגלובלי של החברה. היכולת הלוקאלית מאפשרת את הכרת השוק והגלובלית את הייצור והאיכות בסטנדרט של טבע. בכלל, טבע היא חברה מבוזרת ומרוכזת גם יחד. האסטרטגיה ריכוזית, אבל יש האצלת סמכויות מוגדרת כדי לא לאבד זריזות".

עובדים פוטנציאלים באזורך מכירים את טבע?

"בהחלט, אנשים רוצים להגיע לטבע, שמזוהה כחברה צומחת עם אתגרים. אני מאמינה שהגורם האנושי מבדיל בין חברות. טבע ידועה ומכובדת בכל השווקים שאנחנו עובדים בהם, ויש הערכה למוצריה ולאנשיה".

ורדי נולדה בארגנטינה למשפחה ציונית, ועלתה לישראל כילדה. הקריירה שלה בטבע התחילה לאחר שסיימה לימודי סטטיסטיקה ותואר שני במנהל עסקים, ונתקלה במודעת דרושים. טבע חיפשה כלכלן, ודן זיסקינד, שהיה מנהל הכספים, קיבל אותה לעבודה. לאחר שלוש שנים במחלקתו, עברה ורדי לחטיבה הבינלאומית, משם לתפקידה הקודם באמריקה הלטינית וב-1994 היא חזרה לארץ לתפקיד חדש. "טבע הקימה בדיוק את החטיבה שנקראה קופקסון. הייתי שם שמונה שנים מרתקות".

הקופקסון, לטיפול בטרשת נפוצה, היא תרופת הדגל של טבע, ומכירותיה במחצית 2010 הגיעו ל-1.57 מיליארד דולר. טבע אינה מפרסמת מהי תרומת הקופקסון לרווח הנקי שלה, אך לפי הערכות התרופה אחראית לכשליש מהרווח - עובדה שמדגישה את התלות של טבע בה. לאחרונה, בשל התגברות החששות מתחרות גנרית לקופקסון, מניית טבע נפלה בכ-9% ביום אחד בנאסד"ק.

ורדי כיהנה כמנהלת השיווק הגלובלי של הקופקסון. "הפרויקט היה אתגר מרתק", היא אומרת. "הייתה לנו מוטיבציה מאוד גדולה להצליח. בסך הכול, הנתונים היו שם, וגם השוק התפתח מאוד. כולנו האמנו שהקופקסון צריך להיות טיפול ראשון בטרשת נפוצה".

טבע היא חברת תרופות גנריות, שמפתחת גם תרופות מקוריות, וכאמור הקופקסון היא החשובה ביניהן. כיום, טבע נאלצת לבלוע את הגלולה המרה שהיא מכירה כל כך טוב מהכיוון השני, ולהתמודד עם חברות גנריות שמנסות לפתח גרסה גנרית לקופקסון. טבע טוענת שהפטנטים מגנים על התרופה גם בשנים הקרובות, בעוד שהמתחרות מחפשות פרצות בפטנט. האם יש סיכוי שטבע תתמודד בקרוב עם קופקסון גנרי? ורדי לא מוכנה להתנבא. "אני כבר לא עוסקת בזה, תצטרכי לשאול את האחראי על התחום היום", היא אומרת.

שורשי טבע נטועים בתחילת המאה הקודמת, כסיטונאית תרופות. לאורך השנים החברה התרחבה באמצעות מיזוגים ורכישות. בשנות ה-70 מוזגו אסיא, צרי וטבע, ואלי הורביץ מונה למנכ"ל. ב-1982 נרשמה החברה לנאסד"ק לצד המסחר בתל-אביב. המיזוגים והרכישות התרחבו גם לזירה הבינלאומית והפכו את טבע לגלובלית. בשנתיים האחרונות בוצעו שתי רכישות גדולות: באר נרכשה תמורת כ-9 מיליארד דולר, ורציופארם ב-5 מיליארד דולר.

התמדה תביא להקמת "עוד טבע"

הורביץ אמר פעם בראיון ל"גלובס", שכל רכישה דווקא מחזקת את הישראליות בטבע. את מסכימה?

"כן, בהחלט מרגישים את הישראליות. כשהגעתי לתפקיד, הסתובבתי בין מדינות האזור ודיברתי עם אנשים. שמעתי הערכה רבה על כך שבכל פעם שפונים לישראל, בכל שעה, מקבלים תשובה. שיש ידע שעובר ושותפות. הם גם מעריכים את החריצות והסקרנות הישראלית".

ולא אמרו כלום על החוצפה המפורסמת?

"לא שמעתי 'חוצפה', אבל שמעתי 'תעוזה'. התעוזה מתבטאת ביכולת להגיע לכל מקום בצורה מהירה. וזה לא אבד עם השנים כשהחברה גדלה".

מה צריך לקרות כדי שתקום בישראל עוד חברה כמו טבע?

"בעיקר התמדה. צריך רצון להיות חברה ישראלית גלובלית, ורצון ללכת את כל הדרך".

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו