גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה הערות על TGI

הגאווה של "ישראל היום" שווה כמו המוצר, ובכלל צריך לקחת את הנתונים בסקר בערבון מוגבל

1. שוו בנפשכם מצב, שבו יום לאחר פרסום תוצאות סקר TGI היה מכריז אלי עזור, בעליו של החינמון "ישראל פוסט", כי "העם הביע את אמונו. 'ישראל פוסט' הצליח לעבור את 'הארץ'. אנו קיימים 3 שנים בלבד ו'הארץ' 92 שנה, אך הצלחנו לעקוף אותו ולהיות משפיעים וחשובים יותר".

אבל עזור הוא אדם רציונלי ופרופורציונלי, הוא יודע שלמרות ש"ישראל פוסט" עקף בנתוני ה-TGI את "הארץ" בחציון הראשון של 2010 (7.9% חשיפה מול 7.4%), הוא רחוק מרחק שמים וארץ מלהיות משפיע יותר, גדול יותר או מכניס יותר.

אך ב"ישראל היום" הרימו כוסית וחגגו את "נצחונם" על העיתון הגדול במדינה, "ידיעות אחרונות". החגיגה התקשורתית שהקיפה את פרסום ה-TGI נקטה במונחים כמו "מהפך" ו"רעידת אדמה". אך כולם צריכים לחזור לפרופורציות.

"ישראל היום" אינו העיתון הגדול במדינה, הוא אינו החשוב במדינה ואינו משפיע כמעט. הוא עיתון הפסדי, עם שורת הכנסות שלא צפויה לעלות בהתאמה לזינוק שלו באחוזי החשיפה. רחוק מזה. הוא אפיזודה, ככל הנראה. עתידו לוט בערפל.

שלדון אדלסון הוא אדם קשיש, מצב בריאותו, על-פי דיווחים, אינו מזהיר. ובעתיד הרחוק, לא ברור איזה אדם עם היגיון עסקי ימשיך לממן את בור ההפסדים של העיתון הבינוני הזה, שלמרות הצהרותיו על תוכנית עסקית ברורה - מטרתו העיקרית היא האג'נדה ה"פרו-נתניהוהית".

2. "'ישראל היום' אוהב את מדינת ישראל. לכן, עם ישראל אוהב את 'ישראל היום'", כתב עורך הביביתון, עמוס רגב, בפתח הטור שחוגג את תוצאות ה-TGI, קצת לפני שהוא משתלח שוב במפעלות נוני מוזס בלהט דתי כמעט. אך מוזס אינו יכול להתלונן. טקטיקת המלחמה החזיתית ב"ישראל היום" בשנה האחרונה היתה מוטעית.

אדלסון, כאיש עסקים, נבנה ממלחמות. זה מדרבן אותו לשפוך עוד כסף למיזם הכמעט-פילנתרופי שלו. מלבד זאת, "ישראל היום" מרכז לא מעט עיתונאים בינוניים למדי, שרבים מהם פליטי "ידיעות" ומערכות אחרות, בהן לא הצליחו להותיר חותם ולהתקדם.

רגב ואנשיו נבנים כנראה מתחושת קיפוח ואנדרדוגיות. התוקף הגדול ביותר שניתן ל"ישראל היום" כעיתון, למעשה, הוא פועל יוצא של מלחמת העיתונים הוותיקים בו. אחרת הפרופורציות היו נשמרות: מוצר חינמי פשוט עד פשטני, ירוד באיכותו וברור במטרתו. לא מתחרה ל"עיתון של המדינה".

הטורים הלוחמניים של דרור אידר, גונן גינת או רגב באשר לתרומתו הקריטית של החינמון לשיח התקשורתי, שנשלט לדידם באופן מסוכן על-ידי "הבריון" מוזס, לא היו נכתבים. וגם אם כן, הם היו מובנים או נקראים לעומק רק על-ידי ידידיהם ובני משפחותיהם. והחשוב מכל, התוספת של 100 אלף גיליונות ביום היתה מתעכבת בעוד שנה-שנתיים, ולא מעט עצים מסכנים היו נשארים על שורשיהם, במקום להיכרת עבור עיבוד למוצר שהוא, איך לומר - די מיותר.

3. "מעריב", ערב כניסת זקי רכיב כמשקיע, נדפק מכל הכיוונים. הברנז'ה מזלזלת בתוצרת העיתונאית שלו, לאחר הדילול המערכתי שהוא עבר. ההפסדים הצטמצמו בצורה מרשימה, אך שורת ההכנסות אינה מזנקת למעלה.

ועכשיו, קיבלו שם את בשורת ה-TGI, כי החשיפה ירדה ל-12.5% (לעומת 14.4% בחציון המקביל אשתקד). אך מי שמכיר את הענף, ידע לשים לב לעובדה ש"ישראל היום" נמצא בקמפיין מתמיד, וגם "ידיעות אחרונות" פרסם את עצמו השנה.

מעבר לזאת, לצד יכולתו של החינמון "ישראל היום" לעבור מהיום להיום כמעט לגידול של 40% בכמות הגיליונות שהוא מפיץ, גם "ידיעות אחרונות" הגדיל את ה"הפצה הרוויה". כלומר, אותם עשרות אלפי גיליונות המחולקים חינם במוקדים שונים או במבצעי קד"מ (כמו אלה שבתחנות הדלק). "מעריב", לעומת זאת, צמצם את ההפצה הרוויה. כך, שבעוד שמכירת הגיליונות שלו לא נפגעה כמעט בתקופה הזו - מבחינת הסקר הוא מפסיד.

4. נתוני ה-TGI ישפיעו על שוק המדיה. מסוקרים יתנו משנה תוקף ל"ישראל היום". וחשובים לא פחות - גם מפרסמים נוספים. תעריפיו יטפסו מעט למעלה, בעוד שתעריפי "ידיעות אחרונות" יירדו בעוד כמה אחוזים. אך כל איש תקשורת או שיווק צריך להמשיך ולקחת את הנתונים הללו בערבון מוגבל.

TGI הוא סקר מקיף, מעמיק וארוך כאורך הגלות. אני, למשל, שואל את עצמי את השאלה - מיהו הטיפוס הממוצע שניאות להשקיע את הזמן הממושך כנסקר במחקר מהסוג הזה? (בדמיוני ישנו פלוני ששיחה עמו תגרום לי לרצות ליטול את חיי מרוב טרחנות, לאחר מספר דקות). בנוסף, יש לזכור כי נסקרים במחקר מהסוג הזה נוטים שלא להפריד בין חשיפה למוצר - לבין חשיפה למותג.

"ישראל היום" נמצא בקמפיין מתמיד מאז הפצתו לראשונה. הצרכן נחשף ל"ישראל היום" לא רק כשהוא לוקח אותו באופן פיזי מעמדת החלוקה וקורא בו, אלא גם בעצם העובדה שהוא רואה את נקודת החלוקה או את החלקן בצומת, ולאחר מכן רואה שלט חוצות שמפרסם את המותג.

"ידיעות אחרונות" פירסם את עצמו בשנה האחרונה, אך בהיקף מזערי - קמפיין שרץ כשבועיים בזכיינית ערוץ 2 רשת ("מדינה אחת"); וקמפיין שעלה בתקופה האחרונה בשילוט חוצות ("עיתונות חופשית"). "מעריב" ו"הארץ" כמעט שלא נתנו תמיכה שיווקית למותג שלהם, משיקולים תקציביים ברורים.

לצד זאת, זכרו כי הנסקר אינו נדרש למה שניתן לקרוא לו "איכות החשיפה" או "איכות הצריכה". אני נחשף למנת פלאפל, שמוכנה בתוך שתי דקות ונאכלת בזמן דומה. ואני נחשף גם למנה יקרה פי כמה במסעדה, שעליה אני מתענג שעה ארוכה. בהמשלה, חשוב לדעת אם ה"ישראל היום" שבידיי נצרך בממוצע יותר מכמה דקות ("לקחתי מהחלקן, עליתי לרכבת, רפרפתי על העמודים וזרקתי לפח", נניח), ולחלופין - אם ה"ידיעות" שקיבלתי כמנוי קיבל ממני הצרכן - יחס שונה לגמרי ("הגיע בבוקר, עברתי על החדשות והספורט, העברתי את מוסף הספורט לבן שלי. אשתי קראה אחריי, בלילה עברתי גם על '24' שנשאר בפינת האוכל", נניח).

5. בשורה התחתונה, מוזס ונמרודי צריכים להרפות מ"ישראל היום", ולשאת את שמו רק בערוצים עקיפים, נניח בכדי לשדל לקבלת הקלות רגולטוריות מוצדקות לנוכח עידן המדיה החדש (הסרה של מגבלות על בעלות צולבת, לדוגמה).

ול"ישראל היום" אין עדיין סיבה אמיתית לגאווה. הצפתם את השוק במוצר חינמי, אך איכויותיכם העיתונאיות רחוקות מרחק שמים וארץ מאלה של מתחריכם שבתשלום. עוד ידיעה שנושאת ציטוט פומפוזי של נתניהו בכותרת, עמוסה ב-100% חנופה ו-0% ביקורת? עוד אייטמון מפרגן ל"רעיית ראש הממשלה"?

כאן מתחיל ונגמר הסיפור שלכם: בחטא עיתונאי גדול ומוצר צריכה קטן.

עוד כתבות

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני