גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהאינטרנט נגיש כל כך - בשביל מה צריך מנהל מודיעין עסקי?

כשכל האינפורמציה מגיעה להנהלה במקבצי עיתונות, כשהם משתתפים בכנסים ובתערוכות בארץ ובחו"ל, וכשהאינטרנט נגיש להם 24 שעות ביממה - מה מקומו של מנהל מודיעין עסקי בארגון?

בסביבה התחרותית והדינמית בה פועלות כיום החברות, תפקידו של מנהל המודיעין העסקי לצייר את תמונת השוק ולסייע בכיוון צעדיה של החברה, תוך שהוא מעניק לה יתרון תחרותי אסטרטגי בחיזוי התרחשויות עתידיות. אולם בפועל, בעיקר בשוק המקומי, תפקידו נתפש בעיקר כטקטי, ומתוקף כך הוא מצטמצם לאיסוף ולניתוח אינפורמציה, כמו עם איזה קמפיין עומדת לצאת המתחרה בחודש הקרוב. כך קורה, שמנהלי המודיעין העסקי מתקשים להשפיע על הנהלת החברה בצומתי ההחלטות החשובים. למה? אחת הסיבות היא מעמדו של מנהל המודיעין העסקי בארגון.

למרות זאת, בעשור האחרון יותר ויותר חברות למדו עד כמה חשוב התפקיד, וברוב החברות הגדולות בעולם מעמדו הולך ומתחזק, דבר הבא לידי ביטוי בהיותו חבר ההנהלה הבכירה. גם החברות המובילות בשוק המקומי השכילו לפתח את הגישה הנדרשת לדיסציפלינה, לאחר שהבינו שאם לא יעשו כן ימצאו עצמן בעמדת נחיתות מול המתחרים.

איפה הבעיה

הבעיה העיקרית היא שפונקציה בכירה של מנהל מודיעין עסקי נעדרת מהרבה חברות בישראל, והסיבות לכך מגוונות. הראשונה שבהן היא הנטייה לבלבל בין מודיעין עסקי לגיטימי וחיוני לבין "ריגול תעשייתי". עצם השימוש בכלים חדשים ולא מוכרים שיש לגביהם אי-בהירות עשוי להרתיע מנהלים.

הסיבה השנייה היא הקושי האמיתי להשקיע משאבים בהקמת יחידה שתוצריה מכוונים להערכות עתידיות ולראייה אסטרטגית ארוכת טווח. קושי זה עשוי לעתים קרובות לנבוע גם ממניעים אישיים אופורטוניסטיים של מנהלים בדרגים השונים.

הסיבה השלישית, אולי השכיחה ביותר, היא מנהלים החושבים שהם מקבלים את המידע הנדרש להם ממקורות אחרים, בתוך החבר ומחוצה לה. הם אינם יודעים לעשות את ההבחנה בין פיסות מידע המגיעות אל שולחנם לבין איסוף ועיבוד מידע ממוקד ומהימן מטעם גורם שזוהי התמחותו המקצועית.

מה החשיבות

כשניתנת למנהל המודיעין העסקי עמדת השפעה גבוהה במדרג מקבלי ההחלטות בחברה, הוא מסוגל, מטבע הדברים, לא רק להצביע בבהירות על ההזדמנויות החדשות המתהוות בשוק, אלא גם להשפיע על הנהלת החברה, ואפילו להמליץ לה על הצורך "להוריד פרופיל" בתחום עיסוקה כדי להתמקד בפיתוח תחום עיסוק חדש. דוגמה טובה לכך היא חברת אפל, שהפסידה למיקרוסופט בזירת המחשבים הביתיים. הסטת המשאבים והשקעת משאבים חדשים לטובת כניסה לשוק חדש - ייצור טלפונים סלולריים, הן תוצאה של ראייה אסטרטגית ארוכת טווח, שלא הייתה מתאפשרת ללא מעורבות אקטיבית של מנהל מודיעין עסקי. כך הציגה אפל לעולם את האייפון, שביצע מהפכה של ממש.

לעתים הבעיה אינה חוסר מידע, אלא טעות בניתוחו ובהערכתו. הדוגמה המוכרת לכך היא של חברת נוקיה. בעוד תאגידים כמו LG, סמסונג ומוטורולה השכילו לזהות את המסך הצבעוני והגדול כפונקציה החשובה ביותר עבור הצרכנים, נוקיה המשיכה להשקיע בפיתוח תכונות פונקציונליות אחרות. במקרה זה לנוקיה לא היה חסר המידע שהיה למתחרותיה, היא שגתה בזיהוי התובנה הצרכנית ושילמה על כך מחיר כבד.

נוקיה אמנם התאוששה, אך היו חברות שקרסו כתוצאה מניתוח שגוי של מידע, מהסקת מסקנות איטית או מאוחרת. למשל, אוליבטי האיטלקית, שהובילה את שוק מכונות הכתיבה, שלא השכילה להיכנס בזמן לשוק המחשבים והמדפסות.

תרומתו של מנהל המודיעין העסקי יכולה לבוא גם מאיסוף מידע פנים ארגוני. כך קרה, למשל, באחד מכנסי מחלקת המכירות של חברה שעוסקת במוצרי הצריכה. מנהל המודיעין העסקי נחשף לשיחה של מנהלי המכירות, בה הם סיפרו כיצד אחת מלקוחות החברה מצליחה לשווק את המוצר שלהם בהצלחה יתרה לצורך שימוש אלטרנטיבי. אותו מנהל מודיעין עסקי זיהה את ההזדמנות והעביר את המידע למחלקת השיווק. תוך 5 שנים נוצר קו מוצרים חדש שהתבסס על הפונקציונליות האלטרנטיבית והכניס לחברה יותר מפי-2 הכנסות לעומת השימוש המקורי של המוצר.

מכאן, שאיומים יכולים לבוא גם מצד לקוחות החברה ותרומתו של מנהל המודיעין העסקי צריכה להיות גם בהסתכלות על הלקוחות, בדגש על הגדולים שבהם, ולהתריע על שינויים צפויים. כך בדיוק יכולה להימנע סיטואציה כמו שדיווחה עליה קודאק באחרונה - הפסד רבעוני גבוה מהצפוי בשל אובדן לקוח משמעותי לחטיבת עיבוד התמונות וול מארט.

אז מה עושים?

לקבל באי-מייל מקבץ ידיעות עיתונות, להשתתף בכנסים ובתערוכות בארץ ובחו"ל ולשוטט באינטרנט - כל זה חשוב, אך עדיין רחוק מלהיות מערך מקצועי מובנה של מודיעין עסקי. טיפול במודיעין עסקי דורש שינוי בתפישה הארגונית והתגבשות התובנה, כי כדי לעשות את הדברים נכון נדרשת הקמה של יחידה מקצועית לניהול מודיעין עסקי.

איך עושים זאת נכון? קודם כל ע"י הפנמה שהקמה של מערך מודיעין עסקי, מקצועי ואיכותי נועדה לקדם את תהליך קבלת ההחלטות בחברה, ולשפר את כושרה העסקי והשיווקי בזירת התחרות.

שנית, המודיעין העסקי צריך להיות מטופל ע"י גורם מקצועי, מיומן ובעל יכולות וכלים מתאימים לאיסוף מידע וניתוחו.

בנוסף, הגדרה ברורה של התפקיד תסייע להנהלה ולעובדיה להבין את חשיבות המודיעין העסקי ואת תרומתו, ותבסס את מעמדו של מנהל המודיעין העסקי כפונקציה בכירה בארגון, דבר המעניק לו גיבוי וסיכוי לייצר השפעה אסטרטגית.

*הכותב הוא מומחה למודיעין עסקי, המייסד והבעלים של קבוצת CGI

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון