גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם יגרור האירו את השוק מטה?

העובדה שהתרגלנו לכך ש"יש מצב", לא מבטיחה שה"מצב" לא עלול להחמיר בכול רגע

טל זהר עבדה הוא מנכ"ל FXCM ישראל, מבתי ההשקעות הגדולים בעולם בתחום המטבעות

בשבוע הנוכחי חלה התדרדרות משמעותית הציפיות המשקיעים מעתיד השוק. למרות זאת עדיין לא ברור אם מדובר בתיקון לעליות האחרונות או בשינוי מגמה. הירידה החדה ב"אהבת הסיכון" שהובילה לירידה במחירי הנכסים המסוכנים יכולה לנבוע מירידות מחזוריות אבל גם מקריסתו של שוק שהתאפיין בזמן האחרון בקונים בלבד.

בחודשיים החולפים, עד להאטה בשבוע האחרון, עלו בעיקביות שערי הנכסים המסוכנים, וניתן לראות באירו-דולר כאינדיקטור למגמה הזו. בסופו של דבר, פקודות הקנייה החלו "להתייבש" ללא מוכרים. אך חשוב מזה, אין כיום תמיכה פונדמנטלית של נתונים הכלכליים במגמת ההתחזקות, דבר שיחייב את המשקיעים לתהות באשר לביסוס המגמה שהם עצמם מתחזקים בלהט.

סימני הספק הללו באו לידי ביטוי באופן דרמטי למדי.

יורו / דולר שלושה חודשים

טל עבדה אירו

אין ספק כי האירו-דולר, הצמד הנזיל ביותר בשווקים, מדגים את הכרוניקה הזו באופן המובהק ביותר. הצמד רשם בשבוע שעבר את ההפסד היומי הגדול ביותר מאז ה-29 באוקטובר 2008. נרענן את זכרוננו, היה זה היום שבו קרס בנק ההשקעות ליהמן ברות'רס, ועימו השווקים הפיננסיים בעולם כולו. כדור שלג שהחל להתגלגל אז הוביל למשבר הכלכלי החמור מזה כמה דורות, ואת האירו לשפל של שנים.

בכדי לנסות להבין את חשיבתו של התיקון שהתרחש בשבוע שעבר צריך לברר מה חלקם של האירועים הפונדמנטליים בהשפעה על המסחר, לעומת חלקם של המהלכים הטכניים.

יורו/דולר 5 שנים

טל עבדה אירו

אך טבעי הוא שחודשיים רצופים של התחזקות מתמדת באהבת הסיכון יובילו תיקון. עם זאת, היפוך חד בצורת V כפי שהתרחש הוא בכל זאת יוצא דופן. אם נניח שהתיקון הנוכחי נובע באופן אך ורק מהצורך הטבעי במימוש רווחים, הוא יהיה מוגבל בטבעו.

אם זה אכן המצב, הרי שהשווקים הפיננסיים חזרו לנקודת האיזון ויחלו בקרוב מאוד לטפס שוב מעלה. אבל, אם התיקון הנוכחי נובע מהמצב הפונדמנטלי, הרי שהמהלך הדובי הנוכחי עשוי בהחלט להימשך.

בחודש האחרון נרשמה התדרדרות משמעותית בשתיים מהכלכלות הגדולות ביותר - ארצות הברית וסין. במקביל, רובם של הצמתים הפיננסיים המובילים בעולם רחוקים מלהיות יציבים.

לאחרונה הורידה ועדת השוק הפתוח של הפדראל ריזרב בארצות הברית את תחזית הצמיחה שלה למשק האמריקני. זאת בשילוב עם קובעי המדיניות המוניטרית בארצות הברית, שהודיעו על כוונתם לקבוע מגבלה על הצעדים המיוחדים בהם נוקט הבנק המרכזי של ארצות הברית כחלק מההתמודדות הנמשכת עם המשבר הכלכלי החמור מאז מלחמת העולם השנייה.

מהלכי הבנק המרכזי של ארצות הברית הובילו להפחתת הציפיות להתאוששות כלכלית מצד המשקיעים. השפעתם על השווקים הפיננסיים ברורה ואיננה דורשת הסברים.

לעומת זאת, החלטתו של הבנק המרכזי בנושא הצעדים המיוחדים דורשת הסבר. הצעדים מהווים במידה רבה רשת ביטחון עבור המשקיעים בהבטיחם סיוע ממשלתי לכלכלה המתקשה. אבל למעשה, ההתאוששות המרשימה שנרשמה במהלכה של 2009 נבעה רובה ככולה מ"צעדים" כאלה שננקטו על ידי ממשלות ברחבי העולם. המשקיעים מודעים לכך שהסיוע הזה הוא זמני בלבד. חמור מכך, הסיוע מעוות את תנאי השוק - דבר שעשוי להביא לעיבוד שיווי משקל בהמשך הדרך, ובמיוחד לאחר סיום מדיניות הצעדים.

הגידול הדועך בפעילות הפיננסית בארצות הברית ממלאים תפקיד משמעותי בתיקון הנוכחי. אבל, הסכנה האמיתית היא בהתפשטות של הקשיים הכלכליים מהגופים הפיננסים בארה"ב לכלכלה העולמית כולה, כפי שהיה ב-2007-2008.

לכולנו ברור שקריסת הנזילות הממונפת יתר על המידה במהלך המשבר האחרון נותנת את אותותיה עד היום. ההבדל בין אז לעכשיו הוא בעובדה כי בניגוד לימיו הראשונים של המשבר הכלכלי הגדול מצויות כיום הממשלות בבעיה משמעותית שכן הן נקטו כבר באמצעים משמעותיים אשר התישו את כוחן ואין להן כלים להתמודד עם משבר גדול נוסף.

בדיוק בשלב שבו השווקים "התמכרו" לסיוע הממשלות, גדל הלחץ על הממשלות לחדול מלסייע לנוכח הקשיים הפיננסיים להם הוא גורם ברמה הלאומית, חוב ציבור ענק, העלאות מיסים ועוד.

שתי כלכלות מרכזיות ושבריריות במיוחד חשופות כיום ללחצים עצומים - סין וגוש האירו. המפקח הראשי על הבנקים בסין הורה למלווים הגדולים בסין להכניס הלוואות חיצוניות לספרי המאזנים שלהם וגיבש תרחיש אימים של ירידה של 60 אחוזים במחירי הנדל"ן למגורים, תרחיש שייבחן במסגרת מבחני העמידות לבנקים בסין. זה זמן רב שמדובר בבועת נדל"ן בסין. למרות זאת, מעטים נערכו לבועה שכזאת באופן ממשי אם בכלל.

הקשיים הכלכליים בגוש האירו זכו כידוע לכותרות גדולות הרבה יותר מאלה של סין עד כי נראה שהמשקיעים כבר למדו לחיות עמם. עם זאת, אסור להתייחס למצב כ"חדשות של אתמול" של מדורי הרכילות. העובדה שהתרגלנו למשמוע על המצב איננו אומר שהוא נפתר ואין ספק כי המצב עשוי להחמיר בכל רגע. ספרד רומזת על היפוך במדיניות הקיצוצים בעוד שסלובקיה מאיימת שלא לתמוך בצעדי ההצלה ליוון. הסדקים במאמצים לייצוב המבנה הפיננסי של האיחוד האירופי ניכרים לעין גם בלי זכוכית מגדלת. זאת לאור ההסימנים להאטה כלכלית מחודשת ביבשת המאוחדת שהולכים ומתגברים.

האם צפוי לנו סבב נוסף של כותרות מפחידות בעיתונים? בקרוב מאוד נדע.

  • לפרטים ושאלות Tzohar@fxcm.co.il
  • אין לראות בנכתב הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי ממ"ד ובלי מעלית: בכמה נמכרה דירת 3 חדרים בבאר שבע?

בשכונה ב' בבאר שבע, בבניין ישן נמכרה דירת 3 חדרים, 71 מ"ר ב־700 אלף שקל ● הקונים הם זוג צעיר ללא ילדים שקנה את הדירה למגורים ● דירת 3 חדרים במודיעין, שהייתה על המדף 3 חודשים נמכרה ב-2 מיליון שקל ●  ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

וול סטריט 40. בעיגול: דונלד טראמפ / צילומים: Shutterstock, AP

הצניחה בשוק המשרדים מגיעה למגדל של טראמפ בוול סטריט

מגדל המשרדים במנהטן איבד שוכרים, ובשנה הבאה מחכה לו תשלום גדול למשכנתה - שצפויה לגדול בשל עליית הריבית ● טראמפ הכיר במצבו של שוק המשרדים בניו יורק כשכתב בתצהיר: "למרבה הצער הוא הלך לעזאזל"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: רמי זרנגר, Shutterstock

מה הוביל לצלילה ואז לנסיקה במניית קומפיוג'ן השבוע?

וגם: הבעיה הכי גדולה של חברות מכשור רפואי? עזרה בדרך ● אלי לילי תשקיע עוד 5.3 מיליארד דולר כדי לייצר עוד מתרופות הלהיט להשמנה, הנמצאות במחסור ● השבוע בביומד

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תשיב מיליארד שקל לבעלי דירות בגין גביית מס שבח שלא כדין

ביהמ"ש המחוזי בת"א קיבל תביעה ייצוגית נגד רשות המסים בגין גבייה שלא כדין של מס שבח מבעלי דירות שהשכירו אותן לאורך השנים בפטור ממס ● כאשר בעלי הדירות ביקשו למכור אותן, הרשות החליטה לחשב "פחת" על הדירות, באופן שהגדיל את מס השבח ● בכוונת הרשות לערער על פסק הדין

חיילי צבא אוסטרליה בתרגיל. מדיניות של הרתעה / צילום: Associated Press, Aaron Favila

טילים ארוכי טווח וצוללות מונעות גרעין: אוסטרליה נערכת לאיום הסיני

אוסטרליה אמנם נמנעת מלהגדיר את סין כאיום, אך העיניים בקנברה נשואות כל הזמן לאסיה ● הכוונות הגלויות של סין להשתלט על טייוואן והאימונים רחבי ההיקף של כוחות הצבא הדליקו נורות אזהרה, והובילו את שר ההגנה האוסטרלי להודיע בחודש שעבר על מדיניות ביטחון חדשה: "צבא גדול שיתמקד בחצר האחורית"

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

מהמוסד ועד ראשי ערים: במדינת ישראל כל אחד יכול לבקש לעצמו תחנת רכבת

בניגוד לדעת הדרג המקצועי והתוכניות המאושרות, וגם במחיר של פגיעה בשכונות מגורים והזזת קו מטרו: משרד התחבורה בראשות מירי רגב מקדם בימים אלו הקמת תחנות רכבת במוקדים שונים בארץ, שיפגעו בשירות התחבורה ● הסיבה, לפי גורמים: לחצים ושיקולים פוליטיים

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

ויתרה על גיוס של 200 מיליון שקל: חברת הנדל"ן שדוחה את ההנפקה בת"א

חברת הנדל"ן יוסי אברהמי, שתכננה לגייס 200 מיליון שקל לפי שווי של מיליארד שקל, החליטה לדחות את ההנפקה ברבעון אחד לפחות ● בין הסיבות לדחייה: החולשה בשוק המניות והתלבטות של הבעלים בנוגע למהלך

חתולים בחצר / צילום: Shutterstock

חתולים לא באמת שונאים אותנו, הדרך לליבם היא פשוט ארוכה יותר

נהוג לראות בחתולים בעל חיים אגואיסטי ומנוכר, וגם מחקרים מצאו שהיחס של החתול לבעליו מושתת על אינטרסים ● אלא שיש לכך קשר הדוק ליחס המועט שהם התרגלו לקבל מאיתנו

ביל גייטס / צילום: Shutterstock

ביל גייטס: חבל שלא למדתי את הלקח הזה מוורן באפט מוקדם יותר

מנכ"ל מיקרוסופט לשעבר פרסם פוסט ובו גילה שהיה שמח ללמוד מהמשקיע האגדי כיצד לנהל אחרת את היומן שלו

מהמנכ''לים שפרשו / צילומים: איל יצהר, שלומי יוסף, רמי זרנגר, יונתן בלום, יוסי זמיר, ענבל מרמרי, עידן גרוס, קרן בן ציון, גבע טלמור, שרפן לופו, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

53 מנכ"לים עזבו את תפקידם מאז החלה המלחמה. השאלה היא למה

קושי לגייס משקיעים, לחץ גובר והזדמנויות חיצוניות: בשמונה חודשי המלחמה 10% ממנכ"לי חברות בבורסה המקומית עזבו בזה אחר זה את תפקידם ● התופעה, שחוצה ענפי מסחר - החל מנדל"ן, דרך תעשייה ועד תחום הקנאביס - אפילו התפשטה לחברות ישראליות שנסחרות מעבר לים ● מדוע זה קורה דווקא עכשיו, ואיך אפשר להסביר את התופעה?

אפליקציית ICQ / צילום: Shutterstock

הרשת החברתית ICQ תיסגר: ממליצה לעבור לרשת הבית של פוטין

ICQ, שהיתה לרשת החברתית הפופולרית בישראל בשנות התשעים, נסגרת ● זאת לאחר ניסיונות כושלים להשיק מחדש את האפליקציה ולהפוך אותה פופולרית בקרב משתמשים ברוסיה תחת VK, הרשת החברתית הרוסית ● ICQ הותירה בישראל מורשת של תרבות יזמית וגם הפכה לא מעט ישראלים למיליונרים ● מכירתה נחשבת לאקזיט האיקוני הראשון

משרדי משרד העבודה של מדינת ניו יורק. פחות משרות חדשות מהצפוי / צילום: Reuters, Anthony Behar

התופעה החריגה הזו התרחשה רק שש פעמים ב-50 השנים האחרונות. בכל פעם הגיע אחריה מיתון

התופעה החריגה שבה הריבית על אג"ח לטווח קצר גבוהה מהריבית על אג"ח ארוכות התרחשה שש פעמים בלבד ב–50 השנים האחרונות ● העננים מצטברים: הסבירות למיתון בשיא לפי הפד, נתוני התל"ג והתעסוקה מדשדשים ופשיטות הרגל בעלייה ● השינויים המהירים בריבית בעשור זה וההדפסה המסיבית של פרוץ הקורונה מגיעים בקרוב למאני טיים

מושב הבונים / צילום: שלומי יוסף

בכמה נמכרה קרקע של חצי דונם במושב היוקרתי מול הים?

מגרש של חצי דונם במושב הבונים נמכר ב־3.76 מיליון שקל, נמוך מההצעות במכרזים קודמים ● מדובר בקרקעות נדירות בחוף הכרמל, שמחלקן הגדול אף נשקף נוף לים, ולכן המכרז עורר רעש גדול

שיגור רקטה מעזה לעבר ישראל / צילום: ap, Leo Correa

המטח למרכז: "לחמאס לא הייתה ברירה אלא לשגר אותם"

הילה חדד חמלניק, מהנדסת חלל ואווירונאוטיקה ושותפה בפיתוח של כיפת ברזל, טוענת כי היה מדובר ברקטות שנורו תחת לחץ, וכנראה כבר היו מכוונות מראש ● רקטות ארוכות טווח כמו פאג'ר 5 דורשות תשתית שיגור מורכבת, ולכן לדעתה לא סביר שנראה עוד הרבה מטחים כאלה לאזור המרכז

ג'ושוע ברגין / צילום: Nick Hanyok imaging

ההייטקיסט שעזב הכול ובטוח: תור הזהב של היהודים באמריקה נסדק

הוא היה אחד מ-100 העובדים הראשונים באמזון ומילא שורת תפקידים בכירים בעמק הסיליקון, אבל המלחמה גרמה לג'ושוע ברגין היהודי לעזוב הכול ולהצטרף לסטארט-אפ ישראלי בתחילת דרכו ● בראיון הוא מספר גם על שתיקת החברות הגדולות לאירועים בארץ, ומסביר: "מיעוט אנטישמי קיצוני מחזיק את ענקיות הטכנולוגיה כבנות ערובה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטריאון עלתה ב-6%, אקרו ירדה ב-5%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ות"א 90 ירד ב-0.3% ● ביום שני הקרוב צפויה להתפרסם החלטת הריבית של בנק ישראל ● ביום שני לא יתקיים מסחר בארה"ב ● איך משפיעה המלחמה על ניהול תיק האג"ח ולמה בסוכנות הדירוג S&P הסתכלו רק על חצי הכוס הריקה כשבחנו את מצבה של ישראל? ● ובבנק אוף אמריקה העלו את מחיר היעד למניית אנבידיה

שר הביטחון יואב גלנט ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' הערב / צילום: צילום מסך ממסיבת העיתונאים

מסר בן 110 מברלין: כך עושים כלכלת מלחמה

ב-1914 תעשיין יהודי מבריק העביר את כלכלת גרמניה אל מסלול של מלחמה ארוכה ● דמוקרטיות ודיקטטורות למדו את השיעור המדהים שהעניק ולטר רתנאו

אלברט איינשטיין / צילום: לע''מ

החוקר שמנסה לפרק את המיתוס של אלברט איינשטיין

נתחיל מהסוף: איינשטיין היה גאון. אבל האם הסיפור שהוא שינה לבדו את כל מה שאנחנו יודעים על העולם שבו אנחנו חיים נכון? ספר שיצא לאחרונה באוניברסיטת פרינסטון מציג מציאות מורכבת יותר ● פרופ' חנוך גוטפרוינד, המנהל המדעי של ארכיון איינשטיין באוניברסיטה העברית ומחבר משותף של הספר, מסביר מדוע איינשטיין לא פעל בחלל ריק

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הבורר הכריע, ו־48 בעלי דירות ניצחו את בעלי הפנטהאוזים בבניין בוויכוח היסטורי

העליון הסדיר את הסוגיה הנוגעת לאופן שבו יש להתחשב בתשלומי משכנתה לאחר הפרידה ● בית המשפט לענייני משפחה קבע בהחלטה עקרונית כי יש לפרסם פסקי דין והחלטות בתחום המשפחה ככלל ● וגם: 48 בעלי דירות מול 3 בעלי פנטהאוזים - מי ניצח בבית המשפט?

סטיבן שוורצמן, מנכ''ל בלקסטון / צילום: Associated Press, Richard Drew

אחד המנכ"לים המשפיעים בוול סטריט הודיע: חוזר לתמוך בטראמפ לנשיאות

סטיבן שוורצמן מנכ"ל בלקסטון ואחד האנשים העשירים בעולם צפוי לחזור ולתמוך בטראמפ, כך על פי דיווחים בארה״ב. ברקע, מדיניותו של ביידן בנושאים שונים ועליית האנטישמיות