גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנשיא מסמן וי

הכלכלה, רפורמת הבריאות, הסנקציות על איראן, בכל אלה יכול אובמה להרגיש שהשלים המשימה

ישראלים רבים נוטים לבקש מאמריקנים להסביר להם מיהו "אובמה האמיתי". האם האינטרסים של ישראל באמת קרובים לליבו, מהן תוכניותיו לגבי המזרח התיכון, האם הוא הציל את הכלכלה האמריקנית, והאם יכול להיות שהוא בעצם מוסלמי?

לי בהחלט אין התשובות לשאלות האלה. אני כן יודע שביום שישי האחרון הוא ערך סעודת איפטר גדולה לרגל הרמדאן, וכמו בשנה שעברה, הוא אפילו הזמין אליה את השגריר הישראלי וכמה מנהיגים יהודיים (שהשנה לא יכלו להגיע בגלל שהארוחה התקיימה בערב שבת).

כמובן שאובמה אירח השנה גם סדר פסח בבית הלבן, ואיש לא האשים אותו שהוא יהודי. ונכון שהוא קד קידה כנועה כאשר הוא קידם את פני מלך סעודיה, אך הוא קד קידה עמוקה עוד יותר בפני הקיסר היפני, אקיהיטו, ואיש לא ניסה ליחס לכך משמעות מיוחדת.

ובכלל, אני מאמין שעדיף לשפוט אדם לפי מעשיו, ולא לפי הטקסים שהוא מקיים או לא מקיים.

כלכלה: כסף גדול, פיקוח קטן

פחות מחודש אחרי כניסתו לתפקיד חתם אובמה על חוק החילוץ הכלכלי הגדול ביותר בהיסטוריה האמריקנית, אבל המעקב אחרי הכסף - שכולו הגיע באדיבות משלמי המסים - היה שטחי מאוד. חלק ניכר ממנו נוצל לתגמול מנהלים, הבנקים שחולצו לא נאלצו להזרים נזילות חזרה למשק, ועשרות מיליארדי דולרים הושקעו בחו"ל.

אמנם מקהלת המבקרים הדגישה את הבעיות הללו, אך הרוב מכריע באמריקה מניח שתוכנית אובמה הצילה את וול סטריט, כך שהוא יכול לסמן וי בסעיף הזה.

הממשל של אובמה גם שכתב למעשה את חוקי זכויות הנושים כדי להציל את GM וקרייזלר, ו-ועדי העובדים קיבלו נתחים גדולים מהחברות המשוקמות על חשבון מחזיקי האג"ח. אובמה גם פיטר במו ידיו את מנכ"ל GM. אלו היו מהלכים חסרי תקדים ונטולי כל יסוד חוקתי, אך הנשיא החזיר לחיים את תעשיית הרכב, כך שגם בסעיף הזה אפשר לסמן לו וי.

בריאות: קחו שני אספירין, ואת החשבון ישלמו הנכדים

רפורמה מקיפה בשירותי הבריאות הייתה מעל ליכולתם של נשיאים קודמים רבים. הנשיא אובמה כן הצליח להעביר חוק בנושא, אך הוא התעלם לחלוטין מהרפורמה הנדרשת בתביעות משפטיות מנופחות, ושימר את הנתק המעוות בין רופאים וחולים לבין המוצר, התמחור שלו, והתחזוקה שלו.

יתרה מכך, כדי לשכנע מחוקקים הססניים הועברו במסגרתו מיליארדי דולרים למדינות שונות למימון פרויקטים שאין להם כל קשר לבריאות. הוא גם יצר מעל 100 סוכנויות ממשל חדשות לניהול החקיקה החדשה. אבל האם רוב האנשים מודעים לכך? לא. מה שהעולם יודע הוא שאובמה הבטיח רפורמת בריאות ואובמה וקיים. גם כאן אפשר לסמן וי.

פיננסים: הציבור לא קרא, אבל מעריץ

אובמה יזם את השיפוץ הכללי המקיף ביותר בתעשיית השירותים הפיננסיים בארה"ב מאז השפל הגדול. התעשייה הזו עמדה להרוס את עצמה אלמלא החילוצים הממשלתיים שהזכרנו למעלה, אך מבחינות מסוימות החילוצים עבדו יותר מדי טוב.

כאשר הקונגרס הגיע לחקיקה בנושא, רוב החברות הפיננסיות הגדולות כבר עמדו חזרה על רגליהן, הרווחים חזרו ותרבות הבונוסים שבה במהירות. וול סטריט לא הוציאה את כל הכסף שלה על עצמה: הכסף הזה מימן גם גדודים של לוביסטים, שמטרתם לעצור את החקיקה המוצעת.

אבל גם לנשיא היו כמה שפנים בכובע. גולדמן זקס, כנראה הדוגמה הבולטת ביותר של ההבראה במגזר הפיננסי, מצאה את עצמה במהירות תחת חקירה של ה-SEC (רשות ני"ע הפדרלית), ובבוקר 15 ביולי השנה היא נאלצה לשלם קנס שיא של 550 מיליון דולר (שמהווים רווח של שבועיים בלבד מתוך הרווח השנתי בן 13.4 מיליארד הדולרים עליו היא דיווחה ב-2009). באחר צהריים של אותו יום, העביר הקונגרס את חוק הרפורמה הפיננסית.

המבקרים טוענים שהחוק, עליו חתם הנשיא מיד, משאיר החלטות רבות בידי אותם מפקחים פדרליים שפספסו את איתותי האזהרה שהובילו למשבר מלכתחילה. לדעתם, התקנות החדשות יוצרות ממשל גדול יותר, פוגעות בכושר התחרות של המשק האמריקני וחונקות את האשראי בדיוק כשהוא הכי נחוץ.

למזלו של אובמה, החקיקה הזו כמעט כפולה בהיקפה מחוק הרפורמה בשירותי הבריאות שגם הוא כידוע ארוך מאוד. רק מעטים יקראו אותה אם בכלל, וזה כולל גם את רוב המחוקקים שהצביעו בעדה. באופן כללי, הציבור העריץ את עמידת הנשיא מול וול סטריט, ובפרט את הקמת הסוכנות להגנה פיננסית על הצרכן. כך שגם כאן יכול אובמה לסמן וי.

המזרח התיכון: לא ביקר בישראל, אבל חדור מוטיבציה

מאז כניסתו לתפקיד הופעלו על אובמה לחצים ליישם "עיצומים משתקים" נגד איראן, אך הנשיא העדיף את הגישה הדיפלומטית. הוא הציע לאייתולות גזרים, בתקווה שהם יאמצו את השקפת העולם שלו.

אובמה טס לקהיר, והזכיר לקהילה המוסלמית שהוא חש את כאבה. כאשר הניסיון הזה נכשל, הדעה בוושינגטון הייתה שעיצומים אפקטיביים מחייבים את השתתפות האו"ם. רוסיה וסין זכו לחיזורים עד שהסכימו ביוני 2010 לעלות על הסיפון.

בישראל ובתפוצות עוקבים מקרוב אחרי ההתפתחויות הללו, ויודעים שהסנאט ובית הנבחרים אימצו עיצומים נוקשים בהרבה מאלה שהופיעו בסופו של דבר בחוק שעליו חתם הנשיא.

הם שמעו את שר ההגנה, רוברט גייטס, מזהיר חודשים לפני כן שלארה"ב "אין למעשה מדיניות אפקטיבית לטיפול באיראן גרעינית". אבל רוב אמריקה והעולם לא שמעו זאת. הם ראו תהליך מוצלח ומתואם שבו כל המעצמות הגדולות הסכימו להעניש כל חברה שתעשה עסקים עם האיראנים. מבחינתם, הנשיא מצליח לגייס בעלות ברית ולהטיל עיצומים משמעותיים על מדינה עוינת שקוראת תיגר על המערב. וי נוסף לאובמה.

לאן תוביל את אובמה הגישה הזאת לפתרון הבעיות במזרח התיכון? כנשיא, הוא כבר ביקר ברוב שכנותיה של ישראל אך טרם הגיע לירושלים. הוא מדבר בשפה ברורה על העימות הישראלי-פלסטינאי ועל הדרך לפתור אותו. אמנם התהליך לוקח יותר זמן משהוא צפה, אך ניתן להניח שהוא חדור מוטיבציה ומתכוון להתמיד במטרה. אובמה יודע שאם הוא יכפה על המדינות באזור הסכם, הוא יוכל לא רק לסמן וי בסעיף הזה, אלא אולי אפילו לזכות בפרס נובל לשלום. אה, רגע, בעצם את זה הוא כבר עשה.

עוד כתבות

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

דירה שניזוקה מפגיעת טיל איראני / צילום: ap, Matt Rourke

אפקט הטילים מאיראן: חוזי השכירות עומדים להשתנות דרמטית

אפקט ההדף של המלחמה אינו פוסח על ההסכמים המשפטיים שבין שוכרים למשכירים, ועורכי הדין כבר נערכים לנסח חוזי שכירות המותאמים לחוסר הוודאות הביטחוני ● מהו השינוי הדרמטי הצפוי בהגדרה של מלחמה כ"כוח עליון", האם ניתן יהיה להקפיא את תשלום שכר הדירה במתקפת הטילים הבאה, ולכמה זמן אפשר יהיה לחתום על חוזה שכירות לדירה חלופית

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך / צילום: אסף גלעד

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

חיילי צה''ל פועלים במרחב בית חאנון / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: 5 לוחמים נהרגו בפעילות בבית חאנון

כוח של גדוד נצח יהודה חצה ציר מרכזי ועלה על מטען ● 14 לוחמים נפצעו, בהם שניים באורח קשה ● הלוחמים נפגעו במסגרת התקפה חטיבתית ● במהלך ניסיונות פינוי הפצועים, הכוח הותקל בירי ● 50 חטופים - 641 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות בעקבות החלטת הריבית; מדד הנדל"ן ירד בכ-1.7%

ת"א 35 איבד 0.4% ות"א 90 ירד בכ-0.7% ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

הזמר עומר אדם (במרכז) עם המנכ''ל משה לארי ומנהל החטיבה העסקית אופיר מורד / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

מלאומי למזרחי טפחות: עומר אדם באירוע של הבנק המתחרה

הזמר עומר אדם הופיע באירוע של בנק מזרחי טפחות  - לאחר שרק לאחרונה, כיכב דווקא בפרסומת של המתחרה בנק לאומי ● ה-SUV החדש של מותג הרכב הסיני Zeekr הושק במתחם ה-VIP של אצטדיון בלומפילד ● וגם: דלויט ישראל מגייסת עובדים למשרות בתחום ה-AI ● אירועים ומינויים

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

בנק ישראל / צילום: אורית דיל

הנגיד צופה אינפלציה של 2% בשנה הבאה, ומסמן: נסללה הדרך להורדת ריבית

בהתאם לצפי המוקדם, בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה על רמה של 4.5%, בפעם ה-12 ברציפות ● ברקע ההחלטה: למרות התחזקות השקל והירידה בפרמיית הסיכון, בנק ישראל החליט כי האינפלציה לא מאפשרת עדיין להפחית את הריבית ● הנגיד פרופ' אמיר ירון אותת כי יהיו מספר הורדות ריבית בשנה הקרובה, אך ציין גורמים שעשויים לעכב זאת, בהם הגידול בביקוש לשכירות בשל המלחמה