גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לכנסת אין סמכות לשנות למפרע את התמלוגים בזכויות נפט קיימות"

הדיקן היוצא והדיקן הנכנס של הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית הגישו חוות-דעת מנוגדות ■ פרופ' יואב דותן מתנגד להעלאת תמלוגי הגז, פרופ' ברק מדינה דווקא בעד

בחודש אפריל השנה מינה שר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ, את "ועדת ששינסקי" (בראשות פרופ' איתן ששינסקי) לקביעת מדיניות עדכנית בנושא התמלוגים, המיסוי והאגרות על גילויי נפט וגז עתידיים בשטחי ישראל.

יום מינוי הוועדה היווה את יריית הפתיחה לתחילת הקרבות בזירת התגוששות עתירת אינטרסים, כסף וניחוחות גז ונפט שטרם הופקו. בזירה הזו מככבים בחודשים האחרונים אילי הון, נבחרי ציבור, ארגוניים חברתיים וגם "אזרחים מודאגים" שהחליטו לנקוט עמדה בנושא המשאב היקר של המדינה.

בפינה אחת של הזירה עומדים מתנגדי היוזמה להעלאת תמלוגי הגז, ובראשם הנפגעים העיקריים מהמהלך: חברות נובל אנרג'י ודלק אנרגיה, השותפות העיקריות בקידוח "תמר" ובמבנה "לוויתן". בפינה השנייה, חמושות באג'נדות חברתיות בלתי מתפשרות, ניצבות הקרן החדשה לישראל והפורום לפעולה אזרחית, ממובילי המאבק להעלאת התמלוגים.

רגע לפני שוועדת ששינסקי מגישה את המלצות הביניים שלה - כנראה בספטמבר - מציפים אותה המתגוששים משני צדי המתרס בחוות-דעת מנומקות של כל המי ומי בעולם המשפט והכלכלה.

כך, בין היתר, פנו שותפויות הגז והנפט אל פרופ' יצחק סוארי, שכיהן בעבר בתפקידים בכירים בבנק ישראל ובנציבות מס הכנסה, ואף היה מועמד לפני שנים מספר לתפקיד נגיד בנק ישראל. בנוסף, התבקשו לתת את חוות-דעתם הכלכלן פרופ' אמיר ברנע, לשעבר דירקטור בבנק הפועלים; וד"ר יעקב שיינין, מנכ"ל ומנהל מדעי של חברת מודלים כלכליים. לוועדת ששינסקי תוגש גם חוות-דעת מטעם פירמת הייעוץ הכלכלי והמימוני גיזה-זינגר-אבן.

עם המשפטנים שגויסו למאבק מטעם המתנגדים לשינוי התמלוגים, נמנים פרופ' דוד גליקסברג, מומחה למיסוי מהאוניברסיטה העברית; פרופ' אייל בנבנישתי, מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב, שטוען כי חברת נובל-אנרג'י ומשקיעיה יוכלו לתבוע את ישראל גם בבית הדין הבינלאומי בהאג על פגיעה בהשקעותיה בישראל, אם יבוצעו שינויים במיסוי ובתמלוגים על הפקת גז ונפט; וגם פרופ' מיגל דויטש, מומחה לדיני קניין, שצפוי לומר כי יהיה בלתי אפשרי לשנות את שיעור התמלוגים לגבי תגליות גז מוכחות שכבר התגלו.

מלחמה לא מכוונת

בתוך "מאבק-העל" הזה מתנהלת גם מלחמה קטנה, סמויה מן העין וכנראה גם לא מכוונת, בין שני מומחים שהתבקשו לתת את חוות-דעתם, כל אחד מטעם צד אחר למאבק - הדיקנים - היוצא והנכנס - של הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית.

פרופ' יואב דותן, הדיקן לשעבר של הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, התבקש לתת חוות-דעת מטעם שותפויות הגז. מחליפו בתפקיד הדיקן, פרופ' ברק מדינה, סיפק חוות-דעת הפוכה מטעם המדינה.

בעוד שמחוות-דעתו של פרופ' מדינה, שנחשפה בלעדית ב"גלובס", עולה כי אין פסול בהעלאת תמלוגי המדינה מתגליות הגז והשתת הסכום הגבוה יותר על החברות בעלות הרישיונות (גם אלה שכבר מצאו נפט בקידוחים השונים) - סבור פרופ' דותן כי שינוי במדיניות התמלוגים על רישיונות קיימים מהווה פגיעה בזכויות קנויות, אינו עומד במבחן חוקתי, ולכן פסול מעיקרו.

על-פי חוות-הדעת של דותן - כיום פרופסור מן המניין בפקולטה למשפטים של האוניברסיטה העברית ומרצה-אורח בפקולטות מובילות בחו"ל, אסור לשנות באופן רטרוקאקטיבי את מצבם של היזמים בעלי הרישיונות בכל הנוגע לגובה התמלוגים המושת עליהם.

"זכות הנפט של היזם נוצרת בשלב מתן הרישיון לחיפוש גז, ונמשכת כל זמן הרישיון והחזקה המוענקת בעקבות הרישיון ותגלית הגז המתרחשת במסגרת הרישיון", כתב דותן בחוות-דעתו שהגיעה לידי "גלובס".

לכן, הוסיף, "חקיקה ראשית של הכנסת שתתיימר לשנות את גובה התמלוגים שחבים היזמים בגין מיזמי גז מעבר לשיעור המעוגן כיום בחוק הנפט, תהווה חקיקה רטרוספקטיבית שתפגע בזכויות קניינות מוקנות של היזמים".

דותן: "פגיעה קשה בזכויות הקניין"

דותן סבור כי חקיקה רטרוספקטיבית שנחקקת במיוחד כדי להגדיל את התגמולים של היזמים הספציפיים בגין מספר קטן ומוגדר של מיזמי גז קיימים, אינה עומדת בתנאי חוק יסוד כבוד האדם וחירותו, בהם דרישת הכלליות והמידתיות. זאת בין השאר, משום שקיימים אמצעים, מהם יכול המחוקק לבחור, שפגיעתם מופחתת בזכויות הקנייניות, ובמיוחד האפשרות שלא להחיל את החקיקה החדשה על מיזמי גז שהחלו לפני כניסת חקיקה כזו לתוקף.

"שיקולים תקציביים הנוגעים לשאיפה להגדיל את אוצר המדינה אינם מהווים שיקולים המצדיקים דחיית האמצעי הפוגעני פחות בזכויות המוקנות", ציין דותן.

לדבריו, בחינת השיקולים הנוגעים לאיזון בין זכויות חוקתיות לבין אינטרסים חברתיים מתחרים במצבים של החלה למפרע של חוק, מצביעה על כך שלא קיימים שיקולים חזקים מספיק לפגוע באופן רטרואקטיבי בזכויות מוקנות.

בסוף חוות-הדעת כותב דותן: "היזמים שבהם עוסקת חוות-דעת זו קיבלו לידיהם כדין זכויות נפט, כהגדרתן בחוק הנפט, ביחס לחיפוש מרבצי גז במעמקי הים ליד חופי ישראל. בהתאם, עם גילוי מרבצי גז, הם חבים למדינה תמלוגים בשיעורים שנקבעו באותו חוק... חקיקה שתתיימר לשנות את שיעור התמלוגים לגבי זכויות נפט קיימות (קרי, כאלו שנוצרו באמצעות הענקת רישיונות חיפוש לפני כניסת חקיקה כזו לתוקף) היא חקיקה למפרע, המסכלת באופן חמור את הציפיות המשפטיות והעסקיות של היזמים ופוגעת פגיעה קשה בשווי של זכויות הקניין שבידיהם".

דותן טוען כי "לכנסת אין סמכות חוקתית - במסגרת חקיקת היסוד - לשנות למפרע את שיעור התמלוגים ביחס לזכויות נפט קיימות".

מדינה נמצא בקצה השני של הסקאלה. שאלת הרטרוספקטיביות כמעט לא נראית לו רלוונטית. בראיון שנערך עמו בראשית החודש אמר מדינה כי "אם היו מטילים היום מס יותר גבוה על נפט שכבר הופק ושווק - זה היה למפרע, כי זה שינוי המצב על פעולה שכבר נעשתה. במקרה של תגליות הנפט והגז לא מדובר על נפט שהופק. הנפט עדיין לא הופק, נעשו רק פעולות הכנה במסגרת חיפוש הנפט. לכן טענת הרטרואקטיביות פה היא מצומצמת יחסית".

ועדת ששינסקי תבחר

מדינה הגיע גם למסקנה מקדמית שלפיה התמלוגים מהווים מס. מכאן, הדרך להעלאת גובהם קצרה בעיניו. "אם מסווגים את התמלוגים האלה כמס - מותר למדינה להעלות את גובהו, והמאבק נגד העלאת התעריף הוא כמעט אבוד. אין תקדים אצלנו - ואני לא חושב שגם בעולם - שבו מגבילים את כוחה של המדינה להטיל מסים או לשנות את גובה המס כשהיא רואה לנכון. זה עניין של יום-יום שמשנים את מדיניות המס, ולאיש אין אינטרס או זכות מוקנית לכך שגובה המס יישאר כמו שהוא".

מה ניתן ללמוד מכך ששני דיקנים, לשעבר והנוכחי, קולגות בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, מגישים חוות-דעת מנוגדות? שאלה טובה. מדינה, מומחה למשפט ציבורי-חוקתי ולניתוח כלכלי של המשפט, תקף את הנושא מזווית מדיניות המס המקובלת בישראל. דותן, מומחה למשפט חוקתי ומינהלי, בחר בזווית הרטרואקטיביות ובשאלת החוקתיות של כל חקיקה שתצא בנושא - שאלה שמדינה בחר להשאיר פתוחה משום שכנראה לא ראה בה את לב העניין.

האם "מלחמת חוות-הדעת" של הדיקנים אמורה להטריד את האוניברסיטה העברית שהשניים נמנים עם חבריה? לא ברור. מה שכן ברור הוא ששתי חוות-הדעת לא יכולות לדור בכפיפה אחת או להתקבל בו-זמנית. ועדת ששינסקי תצטרך לבחור אחת מהשתיים, ולומר - הלכה למעשה - מי מבין המומחים "ניצח" בקרב הדיקנים.

אז מי ביקש מברק מדינה את חוות-הדעת?

הפנייה אל פרופ' מדינה נעשתה לפני מספר שבועות, סמוך לאחר תחילת עבודתה של הוועדה. מאז הגיש את חוות-דעתו לוועדת ששינסקי בחודש שעבר התעוררו מספר סימני שאלה באשר לגורם שפנה אל מדינה, אם בכלל.

משרד האוצר מכחיש בעיקשות כל פנייה אל מדינה, וטוען כי גם ועדת ששינסקי אינה מבקשת חוות-דעת עבור עצמה מאף משפטן, שכן היא נשענת על שירותי המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, אבי ליכט, המשמש כמשקיף בוועדה.

האמנם? לא בדיוק. מסתבר כי יו"ר הוועדה, פרופ' איתן ששינסקי, ביקש באופן לא רשמי מדיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית להגיש לוועדה חוות-דעת התומכת בהעלאת התמלוגים על תגליות הנפט והגז.

מדינה לא ביקש תשלום עבור חוות-הדעת, אך אישר מספר פעמים בשיחות עם "גלובס" כי הבין שחוות-הדעת מטעמו ניתנה "עבור המדינה".

לא ברור מה מסתתר מאחורי התנערות האוצר מחוות-דעתו של מדינה, ונדמה שעוד נשמע כמה גרסאות בנושא עד לפרסום המלצותיה של ועדת ששינסקי.

מדינה לא מוטרד מהעניין. "לא רוצים את זה - שיזרקו לפח", אמר השבוע ל"גלובס".

22

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם