גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"50% סיכוי שבלוויתן יש גז טבעי יותר מכפול מב'תמר'; מצוין, אבל יכול להיות שיש סדק שדרכו הגז יכול לברוח"

צבי גרינפלד בראיון פרישה מתפקיד מנכ"ל דלק קידוחים: "לתשובה יש חוש שישי - שאם היה לי כמוהו לא הייתי יושב כאן" ■ על התמלוגים: "אילו היינו נכשלים - לא היינו חולמים לבקש פיצוי"

יום שבת 13 ביוני 1999 היה יום היסטורי. כלי התקשורת אמנם היו עסוקים בניסיונותיו של ראש הממשלה הטרי אהוד ברק להרכיב ממשלה, וגם הבוחרים עדיין לא התאוששו מנאום הניצחון המפורסם שבו הבטיח "שחר של יום חדש". אבל זה היום שבו אופוריית הגז חדרה אל חיינו. 35 קילומטרים דרומית מערבית לאשקלון התגלה גז טבעי בקידוח נועה 1, שאותו קדחו אבנר ודלק קידוחים יחד עם סאמדן, חברת חיפושי נפט מאוקלהומה ששינתה את שמה שלוש שנים אחר כך לנובל אנרג'י. "מחור הקידוח זרם גז טבעי בקצב משתנה של 11 עד 30 מיליון רגל מעוקב ליממה", דיווח למחרת בהתרגשות ב"גלובס" העיתונאי שלמה פרידמן, והוסיף כי "הגז שהופק היה חופשי ממים והובער עם יציאתו במשך 16 שעות במצטבר". ההמשך, כפי שגורסת הקלישאה, כבר היסטוריה. הגז ולאחרונה גם הנפט הפכו לחלק מרכזי מחיינו בשנים האחרונות. אופוריית מניות בבורסה, התחרות הפרועה בין אילי ההון על רישיונות חיפושים, המאבק על גובה התמלוגים - כל אלה לא היו כאן לפני קצת יותר מעשור.

מי שבכל זאת שמו לב לדיווחים אז היו קומץ המשקיעים במניות של דלק ושל אבנר, שהמשיכו להאמין שבמדינת ישראל יש נפט וגז, למרות אין-ספור כישלונות קודמים. מניותיה של דלק קידוחים זינקו ביום המסחר הראשון בבורסה ב-40%, ואבנר ניתרה ב-50%. נועה של הים לא פותחה בסופו של דבר, כיוון שהייתה קטנה מכדי להצדיק את ההשקעה הכלכלית, אבל היא הייתה הסנונית שבישרה את בוא האביב. בשנת 2000 התגלתה מרי ובשנת 2009 - תמר. מניותיה של דלק קידוחים עלו מאז ה-13 ביוני 1999 ביותר מפי 16.

צביקה גרינפלד, המנכ"ל הפורש של דלק קידוחים ומי שמאחוריו 37 שנות חיפושים, זוכר היטב את הלילה שבו התבשר על גילוי הגז הטבעי בנועה. "האמת היא שלא חשדתי בכלום", הוא משחזר בראיון ל-G, "אפילו לא הייתה לי שום תחושת בטן, כי עד אז לא הייתה לי תגלית. אבל מאז נועה, תגליות הגז של ישראל צומחות כמעט כמו בטור הנדסי. מרי הייתה גדולה פי ארבעה מנועה. תמר גדולה פי חמישה ממרי, ולוויתן יהיה כנראה גדול כפליים מתמר".

אסדת ים תטיס אסדה נפט גז / צלם: אוריה תדמור

למה רק כנראה?

"כי לוויתן עדיין אינו תגלית".

אז מה הוא?

"לוויתן הוא בסך-הכול פרוספקט עם 50% סיכויים למציאת הידרוקרבונים בהיקף של 16 TCF (טריליון רגל מעוקבת, ע' ב'). כבר היו מקרים, אפילו בהסתברויות כאלה, שקידוחים נכשלו".

אפשר לקבל תרגום לעברית?

"זה אומר שיש 50% סיכוי שבלוויתן נמצאת כמות גז טבעי גדולה יותר מכפליים מזו שבתמר. זאת הסתברות מצוינת, אבל היו כבר בעולם מקרים של כישלונות אפילו בהסתברויות כאלה. מה שאנחנו יודעים היום הוא שנמצא שם המבנה הגיאולוגי בממדים האלה, אבל אין שום דרך לדעת אם, למשל, יש במבנה סדקים בלתי נראים שדרכם הגז היה יכול לחלחל ולברוח".

22

בתמר האומדנים שלכם תפחו ככל שהתקדמתם בקידוח - זו שיטת עבודה?

"כן. אנחנו פועלים לפי עקרון השמרנות בהערכות שלנו לגבי הגודל של המאגרים, אבל לא לגבי ההסתברות למציאת הנפט או הגז הטבעי - את הנתון הזה אנחנו לא אומדים לפי עקרון השמרנות".

איש של מספרים

גרינפלד, 63, הוא אדם תכליתי. "איש של מספרים, לא של דיבורים", מעידים עליו קולגות. אבל בכל זאת, כשמדברים איתו על קידוחים פורצת מגרינפלד לשון אחרת, ציורית ועשירה בדימויים. "אחת הטעויות הנפוצות בציבור היא החשיבה שהנפט והגז מתרכזים במאגרים", הוא מסביר. "אנשים מדמיינים בעיני רוחם משהו דומה למאגרי מים, אבל תת-קרקעיים. במציאות הנפט והגז מעורבבים בתוך שכבת המקור, שהיא נניח, חול. כשהסברתי את זה לילדים שלי אמרתי להם שזה כמו לחפור בחול שעל חוף הים. כשאתה חופר, המים שבתוך החול מתנקזים לקרקעית הבור".

ואיך יודעים אם יש נפט או גז בתוך השכבה?

"את זה אפשר לדעת בוודאות רק כשקודחים לתוך המבנה. הקידוח הראשון נקרא wildcat. אתה חודר עם המקדח לתוך המבנה הבתולי בנקודה הכי עבה שלו ושואב למעלה את הנוזלים. אחר כך עושים את מבחני ההפקה, הטסטים, ואם פורצת להבה - אז יודעים שזה נפט או גז טבעי".

את הקידוחים הראשונים שלו, ים יפו (1994) וים מערב 1, עשה גרינפלד מול חופי תל אביב ואשדוד, בשיתוף עם שותפות ישראמקו. מנכ"ל ישראמקו יוסי לוי אומר כי הוא מיודד מאז עם גרינפלד, ידידות שבאה לידי ביטוי בהתייעצויות כמעט יומיומיות בעניינים מקצועיים. "צביקה הוא אחד שאי-אפשר לקמבן", אומר לוי, "לא שומעים עליו הרבה בתקשורת, אבל הוא מי שאחראי לכל הצד הטכני בפעילות של דלק. הוא אחד שיכול לשאול אלף שאלות בישיבת שותפים, הרבה אחרי שכל האחרים כבר איבדו את הסבלנות".

במשך השנים הפך גרינפלד גם לחביבם של האנליסטים המסקרים את פעילותה של דלק בתחום. "האנליסטים הוותיקים בתחום יודעים שהוא הכתובת בדלק לשאלות מקצועיות", מספר ירון זר מכלל פיננסים. " כששמעתי שעזב שלחתי לו מכתב תודה".

גרינפלד עצמו מסרב לחוות דעה על המתחרים הרבים שהצטרפו לתחום חיפושי הגז מאז גילוי תמר. מה שכן, הוא אומר, מי שנכנס לתחום ללא ההיכרות, הניסיון והמקצועיות, עלול להיגרר להוצאות מיותרות ולהפסדים. "למשל, הגיאולוגים אוהבים לקדוח כמה שיותר", הוא אומר, "כי הם רוצים לקבל כמה שיותר אינפורמציה - זו עובדה ידועה בענף, והגיאולוגים צוחקים על זה בעצמם. התפקיד של הגיאולוגים הוא רק להציע ולהעלות רעיונות - המנהל אמור להחליט אם, מתי ואיפה לקדוח.

"כבר קרה לי לא פעם במהלך קידוחים שגיאולוג אחד אמר ימינה והשני אמר שמאלה. גיאולוגיה היא מדע שמבוסס על הנחות בסיסיות ועל השערות שמתלוות אליהן. גם לפני שקדחנו בתמר היו גיאולוגים שהסבירו לנו מדוע אין טעם בקידוח. השאר, כידוע, היסטוריה".

ומה עם תחושות בטן?

"זה משהו שאתה מפתח במהלך השנים. אני יכול לומר שהיו לי תחושות בטן טובות לגבי תמר ומרי, אפילו שבדיעבד זה אולי נשמע פחות אמין. על לוויתן אני לא רוצה לדבר".

לא נפט ולא סולר, מקסימום חולר

את ההצעה לעבור לדלק קידוחים קיבל גרינפלד ב-1993. בקבוצת דלק החליטו לעשות מתיחת פנים לעסקי חיפושי הגז והנפט. החברה הבת דלק חיפושי נפט שינתה את שמה לדלק אנרגיה, וזו החלה לפעול בשוק בשיטה חדשה - באמצעות שותפות בשם דלק קידוחים. השותפות הרשומה הייתה מודל שהוכנס לשימוש באותן שנים במטרה להקל את גיוס הכספים למימון הקידוחים. במציאות שבה אף בנק לא חלם לממן עוד קידוח (גם כיום הדבר אינו נהוג), נולד הרעיון של גיוס הון מהציבור בסבבים של מכירת זכויות או של יחידות השתתפות. כל בעל זכויות נדרש להגדיל בכל סבב כזה את השקעתו בשותפות - אחרת חלקו ברווחים העתידיים היה מדולל.

"לא ידעתי כלום על חיפושי נפט וגז, אבל חשבתי שזה יכול להיות מעניין לקחת תפקיד נוסף", אומר גרינפלד, שהגיע לחברה בתקופה שתיזכר בדיעבד כשיא עונת היובש. רק שנה קודם לכן הסתיימה הרפתקת קידוחים של איל הנפט ארמנד האמר במפח נפש. "סימני הנפט" או הפנטזיות הפרועות על תגליות ענק התנפצו פעם נוספת מול קרקע המציאות הקשה של 400 קידוחים יבשים. "לא נפט ולא סולר, מקסימום חולר", אמר השחקן שייקה לוי מהגששים, שגילם את ויקטור חסון ב"גבעת חלפון אינה עונה".

החוש של יצחק תשובה

גרינפלד התרגל עד מהרה לריטואל: יציאה לקידוח, העברת החלטה באסיפת בעלי הזכויות לגיוס הון לקידוח באמצעות סבב הנפקת זכויות חדש, הנפקת זכויות, קידוח, כישלון, אובדן ההשקעה, יציאה לקידוח חדש. "זה מתסכל בצורה איומה", אומר גרינפלד, "אנשים באו ושמו 20, 30 מיליון דולר מכיסם הפרטי, ועליך מוטל התפקיד לבוא ולומר להם, 'הקידוח יבש - הלך הכסף'. ואחרי זה אתה עוד צריך לבוא אליהם עם הצעה לקידוח נוסף".

באותן שנים למד גרינפלד להכיר היטב את קהיליית משקיעי הנפט שמימנו חלק נכבד מהקידוחים. "בקידוחים היבשתיים שלנו היו תמיד תצפיתנים שישבו עם משקפות על הגבעות וחיכו לראות אם במבחן ההפקה יוצאת להבה שמעידה על הימצאות נפט או גז טבעי. בקידוחים הימיים לא הייתה אפשרות לתצפת, ואי-הידיעה הולידה חרושת של חשדות ושמועות. אני זוכר שפעם, כשהודעתי על קידוח יבש, האשימו אותי שאני מסתיר מהם את האמת ושחיברתי בחשאי צינור מהקידוח למשרדים שלנו בבית גבור בתל אביב".

היחס של גרינפלד למשקיעים במניות מורכב. מצד אחד, מדובר באנשים השונים ממנו, המנכ"ל המחושב והזהיר, בכל מובן אפשרי. מצד שני, גרינפלד אינו שוכח את נאמנותם לדלק קידוחים, שלא דעכה למרות ההפסדים והאכזבות הרבות שהסבה להם. "יש קבוצה גדולה של בעלי יחידות בדלק קידוחים, שהולכת איתנו מהרגע שהגעתי לחברה ועד היום. אלה אנשים אוהבי סיכון, שהיו מוכנים להביא בכל פעם עוד כסף מהבית כדי לממן קידוח חדש. הם לא ראו פרי לעמלם במשך שנים רבות. תזכרו שהרווח הראשון של השותפות היה רק ב-2005, שש שנים אחרי תגלית הגז הראשונה. האנשים האלה, שרבים מהם מוכרים לי אישית, הלכו איתנו בטוב וברע, או יותר נכון ברע ובטוב".

חשבת פעם להשקיע בעצמך?

"אני פחות חובב סיכון. אני מנכ"ל מהיותר מסודרים שיש".

שגרת יומו של גרינפלד מתחילה בשש בבוקר בביתו במרכז תל אביב. אז הוא יוצא לשחיית בוקר בבריכת השחייה בדיזנגוף סנטר. בשבע וחצי הוא כבר במשרדי דלק בנתניה, מתחיל את הבוקר לא פעם בכוס קפה עם הבעלים יצחק תשובה. גרינפלד, יחד עם גיל אגמון ואסי ברטפלד, הם מאחרוני הבכירים הוותיקים שעבדו בדלק תחת משפחת רקנאטי והפועלים, לפני שהפכה לקבוצה המזוהה כל-כך עם תשובה.

ועדיין, גרינפלד מעולם לא נחשב לאחד ממקורביו של תשובה, והיחסים הבין-האישיים שלהם נחשבים למקצועיים ולקורקטיים. "לכבוד היה לי לעבוד עם יצחק", הוא שומר על כבודו של הבוס. "אפשר לרשום את הכניסה לתחום הנפט לזכותו; כשהוא הגיע לדלק ב-1998 לא ידענו עליו כמעט כלום".

עד כמה הוא התעניין בעבודה שעשית?

"הוא לא מתעניין בכל הפרטים הטכניים. הוא רואה את התמונה הכללית. יש לו חזון ויש לו חוש שישי - שאילו לי היה אותו לא הייתי יושב כאן".

הדוגמה שבוחר גרינפלד לחוש השישי של תשובה כבר הפכה לאגדה: ההחלטה לקדוח את תמר, בהשקעה של 148 מיליון דולרים, בשיאו של משבר אשראי עולמי. "אילו היינו נכשלים לא היינו חולמים לבקש פיצוי מאף אחד", הוא מכוון לדרישות שעולות מצד אוצר המדינה לשקול מחדש את סוגיית התמלוגים. "קשה מאוד לשכנע חברות בינלאומיות להשקיע בישראל, והעלאת התמלוגים על הגז ועל הנפט רק תקשה על המאמצים".

עם זאת, החושים של תשובה לא היו מועילים הרבה לדלק אלמלא הברית האסטרטגית שלה עם נובל אנרג'י. אחת ההחלטות הראשונות של תשובה הייתה רכישת חלקו של הגיאולוג ד"ר אלי רוזנברג באבנר (50%), שהייתה אז שותפות קטנה בניהולו של גדעון תדמור. זמן לא רב לאחר הרכישה הצליח תדמור לשכנע חברה בינלאומית רצינית להיכנס לפעילות בישראל כמפעילת קידוחים. על החלטתה של נובל להיכנס לישראל אמר תדמור באירוניה, בראיון ל-G בינואר השנה, כי הייתה "מאוד מוזרה", משום שהתקבלה על בסיס מקצועי טהור, ללא שיקולים גיאופוליטיים.

במבט לאחור אומר גרינפלד כי "קשה להאמין שהיינו מתקדמים בתמר או במרי, ואפילו בנועה, בלי נובל. דלק קידוחים היא בסך-הכול גורם שלדי. אנחנו עוסקים בחיפושים, אבל כמעט שלא מעורבים בהפקה, ואת כל מה שלמדתי בתחום הזה למדתי מהם, ואני ממשיך ללמוד בכל יום".

מה כל-כך מקצועי בנובל?

"קודם כול הציוד שלהם; הם משתמשים במחשבי על כדי לנתח ולעבד את כל המידע והפרמטרים שמופקים מהסקרים הסיסמיים. אחר כך זה האנשים עצמם, העובדים של נובל, שהם מומחים כל אחד בתחומו. אחר כך יש להם היכרות עמוקה עם השוק הבינלאומי, שמאפשרת להם לבחור ולהשיג את הקבלנים הכי מקצועיים, את המתכננים הכי טובים ואת האסדות הכי מתאימות. והיתרון האחרון הוא היכולות שלהם בתחום המימון וגיוס הכספים, שמקילות מאוד גם עלינו להשיג מימון מבנקים זרים. אנחנו רק מאשרים את ההחלטות שלהם בישיבות השותפים".

אנחנו לא קצת מגזימים בהערכה אליהם, עד כדי התבטלות?

"העובדה היא שכל תגליות הגז עד היום היו בקידוחים של נובל. חוץ מזה, אתה רואה כאן חברה אחרת חוץ מנובל? תמר היא תגלית בקנה מידה עולמי, והיו ציפיות שבעקבותיה יגיעו לכאן חברות ענק, אבל בכל הקבוצות שזכו ברישיונות החדשים לא ראיתי אף חברה בינלאומית גדולה. זה לא מקרי.

"בדלק הייתי האיש שעבד הכי הרבה עם גורמים בינלאומיים, כשהייתי אחראי על רכש. אי-אפשר להגיד שלא ניסינו שנים לעניין חברות בינלאומיות להיכנס לפעילות בישראל ב-downstream. הייתי נוכח בדיונים שבהם ניסינו לעניין חברות כאלה להגיע לכאן - והן לא באו. ראית בעולם עוד מדינה שאין בה אפילו תחנה אחת של חברה זרה? זה נכון ב-upstream באותה מידה. ההערכה שלי היא שזה בגלל הפוליטיקה. אנחנו אי מהבחינה הזו. המצב הגיאו-פוליטי שלנו לא מתאים לחברות בינלאומיות. אי-היציבות שיש כאן בכל הקשור למשטר התמלוגים רק מוסיפה נזק. קשה מאוד לשכנע חברות בינלאומיות להשקיע בישראל, ובהקשר זה אחזור כי העלאת התמלוגים על הגז ועל הנפט רק תקשה את המאמצים".

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על הביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בתל אביב; היום עדכון המדדים, אלה שיוצאות ואלה שנכנסות למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו