גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיא הציניות: המדינה תוציא מאות אלפי שקלים מכיסכם - כדי שתחבבו את מצלמות המהירות החדשות בכבישים

(עדכון, הכתבה המלאה ממגזין G) - מכונת הקנסות של האוצר תתחיל לרושש אתכם בקרוב: מצלמת מהירות כל 2.5 קילומטרים בכבישים המובילים ■ האם יקום לחץ ציבורי גדול?

בשבוע שעבר סקרנו את רשת מצלמות המהירות הדיגיטליות החדשות, שהחל המשרד לביטחון פנים לפרוש ברחבי הארץ לקראת הפעלתה המבצעית בעוד כ-4 חודשים. המערכת זכתה אצלנו לכינוי "גובה מסים אלקטרוני" והטענה הייתה, שהשפעתה על כמות תאונות הדרכים זניחה ומטרתה גיוס כספים לקופת המדינה באמצעות קנסות מהירות.

הכתבה עוררה גל של תגובות נזעמות. אחד המגיבים שלח מייל זועם שבו האשים אותנו בציניות ובחוסר מקצועיות. "מדינת ישראל בחנה את הפרויקט במשך חמש שנים", כתב. "האם אתם מעלים בדעתכם שהאוצר, הכנסת ומשרדי הממשלה הרלבנטיים היו מקצים ומאשרים לפרויקט לאומי כזה עשרות מיליוני דולרים ללא עבודת הכנה יסודית ומבלי להיות בטוחים מעל לכל ספק ביעילותה בהפחתת מספר תאונות הדרכים?".

האמת? לא היינו מעלים בדעתנו. אבל המציאות, כמאמר הקלישאה, עולה על כל דמיון. מסתבר שהמדינה נכנסה לפרויקט מבלי שיהיה לה מידע כלשהו על השפעותיו. אמנם, הוזמן מחקר תלת-שנתי שיבדוק את הנושאים הללו, אבל המכרז לעריכתו פורסם רק באמצע השנה שעברה, במקביל למכרז לפרישת מערכת המצלמות. התוצאות יתקבלו שנתיים-שלוש אחרי שהמערכת תופעל בשטח ותפיק דוחות תנועה לכל דכפין. כמה דוחות? הנה רמז מכיוון המשטרה: שני בתי משפט לתעבורה, בנצרת ובפתח תקווה, יטפלו בלעדית בדוחות המהירות שתפיק המערכת, ועם פרישתה יתוגברו בכוח אדם.

המחקר שאיחר את זמנו

את המכרז לביצוע המחקר פרסמה הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים במאי אשתקד, וכותרתו הייתה "קול קורא למחקר בנושא אפקטיביות של מערכות אכיפה אלקטרוניות אוטומטיות". וכך נכתב בהקדמה למכרז: "המחקר מיועד לתת יכולות להערכת המערכת ולניתוח הגורמים המשפיעים על השגת מטרות המערכת... ...על המחקר לבדוק ולכמת את מידת השפעתה של מדיניות האכיפה ופריסת אמצעי האכיפה על שינוי התנהגות משתמשי הדרך ועל רמת הבטיחות בדרכים".

זוהי מטרה נאצלת ורצויה, אך המחקר היה צריך להתבצע לפחות שנתיים לפני תחילת פרישת מערכת האכיפה, לפני שהוקצו לה תקציבים נכבדים, ובוודאי לפני שהעובדות נקבעו בשטח.

עיון במרכיבים הנדרשים באותו מחקר מעיד היטב על סדרי העדיפויות של הפרויקט. בסעיף הפותח, למשל, נדרש "סקר, ניתוח והערכת עמדות הציבור ביחס לאכיפה אלקטרונית אוטומטית של עבירות תנועה". מטרת סקר העמדות היא "לספק מידע לצורך גיבוש אסטרטגיית ההסברה והפרסום" מכיוון שיוזמי הפרויקט מתכוונים ללוות את השקתו ב"פעילות הסברתית בהיקף רחב".

האופטימיסטים יכולים למצוא בסעיף המחקר הזה שביב של תקווה: המדינה אמנם עומדת להפעיל מערכת אלקטרונית אוטומטית לגביית קנסות ושלילה המונית של רישיונות נהיגה, אבל לפחות חשובה לה דעת הקהל. אם הלחץ הציבורי יהיה גדול מספיק, אולי הפעלת המערכת תרוסן. ועדיין קשה להתעלם מהציניות החבויה בסעיף הזה: המדינה, כך מסתבר, מתכוונת להוציא מאות אלפי שקלים מכספי משלמי המסים על קמפיין פרסומי, שמטרתו לחבב על משלמי המסים את המערכת החדשה שמטרתה גביית מסים.

קודם מציבים, אחר כך בודקים

בסעיף השני והשלישי של הגדרת "מטרות המחקר" באותו מכרז אנחנו מוצאים בקשה ל"בדיקת מועילות המערכת לשיפור הציות לתקנות הנאכפות, הן בדרכים שבהן מוצבות יחידות הקצה של המערכת, והן במערכת הדרכים בכלל... ...בדיקת השפעות המערכת על מספר תאונות הדרכים ומידת חומרתן".

ההיגיון אומר, שהנתונים הללו היו אמורים לעמוד לרשות המדינה עוד לפני קבלת ההחלטה על הצבת המערכת, ולשמש כבסיס לקבלת ההחלטות על המיקומים של עשרות עמדות המצלמה. בפועל, עיון במפת ההצבה העתידית של העמדות, המצורפת לכתבה זו, מאיר באור מגוחך את הטענה שלמישהו ממקבלי ההחלטות באמת אכפת מבטיחות בדרכים. כך, למשל, לא פחות מתשע מצלמות יוצבו לאורך הקטעים המהירים ביותר של כביש מספר 1, שנחשב לאחד הבטוחים והטובים במדינה. מצלמות נוספות יוצבו בקטעים פתוחים, דלילים בתנועה ובטוחים למדי של כביש החוף, בואכה חיפה, וכן הלאה.

האם ייתכן, חלילה, שאת בחירת מיקום המצלמות הנחו שיקולים שאינם קשורים לבטיחות בדרכים - כמו, למשל, העובדה שמדובר בקטעים מהירים שבהם הסיכוי להפיק מקסימום של קנסות הוא מרבי? רמז לתשובה אפשר לקבל בסעיף הרביעי במטרות אותו המחקר, שמבקש לקבל מידע על "יעילות, תפוקות והיבטים כספיים של הפעלת המערכת ובכלל זה הכנסות המדינה מקנסות".

כך זה מופיע, שחור על גבי לבן, במכרז רשמי של הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים. ומה עניינה של הרשות הממונה על הבטיחות בכבישים בהכנסות-מקנסות? אפשר רק לנחש.

מה יודעת המשטרה על מהירות

ב-17 ביוני אשתקד דנה ועדת הכלכלה בסוגיית הצבת רשת מצלמות המהירות, ואירחה את ראש אגף התנועה, ניצב אבי בן-חמו. את הישיבה פתח יו"ר הוועדה אופיר אקוניס בהקדמה: "לציבור הצרכנים והנוסעים בכבישים חשוב בראש ובראשונה, שמערכות האכיפה האלקטרוניות ייטיבו עם הנוהגים ועם הבטיחות בדרכים ולא ישמשו ככלי לגביית קנסות והטלת קנסות על הציבור. אין לי ספק שזו גם מטרת המשטרה".

מעניינים הרבה יותר הם הנתונים שמשמשים את נבחרי הציבור ואת המשטרה ביחס למשקלה של המהירות כגורם לתאונות: מסתבר שאין נתונים כאלה. ואומר את זה לא אחר מאשר ניצב בן חמו.

ראש אגף התנועה נשאל על ידי חברת הכנסת לאה ורון מה המשקל של עבירות המהירות כגורם לתאונות הדרכים. "בנושא הזה יש למשטרת ישראל תקלה", ענה הניצב בגילוי לב. "התקלה נובעת מכך שכאשר הבוחן רושם בטופס את סיבת התאונה, הוא יכול לרשום רק סיבה אחת שהיא הדומיננטית". אז מנין מגיעים הנתונים בינתיים? הערכות ותחושות. "אני אומר לך שלדעתי המהירות גורמת ל-60% מהתאונות ומעבר באור אדום לבערך 10%-12%", אמר הניצב..

עם כל הכבוד ל"דעתו" של בן-חמו האם היא יכולה להוות נימוק למימון ולהצבה של מערכת שעולה למדינה 100 מיליון שקל?

אנחנו נסתפק רק בהצעה, שתחסוך למדינה הרבה כסף: בטלו את הקמפיין התקשורתי שמיועד ללוות את הפעלת המצלמות. ברגע שמערכת הגאטסו תתחיל להנפיק דוחות בסיטונות, אין שום קופירייט יצירתי, סלוגן מתוחכם או קליפ טלוויזיה שנון שיוכלו לגרום לאזרחים לחבב אותה. נהפוך הוא: יש להניח, שאי שם לאורך הדרך מישהו ישלם מחיר פוליטי ואלקטורלי על ההחלטה להציב אותה מלכתחילה.

ומה אומרים במשטרה?

מהמשרד לביטחון פנים נמסר בתגובה כי "מטרת הקמת המערכת אינה הפקת דוחות וקנסות אלא צמצום משמעותי של תאונות חמורות רבות, שנגרמות בשל נסיעה במהירות גבוהה. בנוסף נועדה המערכת להביא לשינוי משמעותי בתרבות הנהיגה במדינת ישראל.

"בהכנות לפריסת המערכת נעזר המשרד במחקרים של הטכניון ובלימוד מהניסיון שנצבר במדינות אחרות, שבהן נפרסו מערכות דומות, כולל הולנד וגרמניה.

"את הפריסה ילווה מחקר, שיתחיל כבר בשלב ההצבה. הוא יבוצע על ידי חברה, שזכתה לאחרונה במכרז. הזכיין שיפעיל את המערכת לא יקבל תגמול על הפקת דוחות אלא רק תשלום על בסיס שעת הפעלת מצלמה".

במשרד מוסיפים, שקביעת מיקום המצלמות עצמן התבצעה בהתאם לניתוח תאונות דרכים בכבישים "אדומים" (את זה, יש לציין, קשה מאוד לראות במפה שמשמאל. ד' ב' ג').

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס מיליציות פרו-איראניות בעיראק, רצף אזעקות בצפון

גורמים ישראלים ואמריקנים: לא קשורים לתקיפה בעיראק • שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • רקטה נפלה בשטח פתוח מחוץ לשדרות, צה"ל תקף את מוקד השיגור • כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם ● המתיחות שהביאה את מדד הפחד לשיא של חמישה חודשים והאפשרות להרוויח ממנו ● הסימנים שמעידים כי תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש ● וגם: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

שי-לי עטרי וינר / צילום: צילום: עוז שמש | איפור ושיער: שלומית פדידה | סטיילינג: בר פרידמן

שי-לי עטרי וינר: "שייה לא ילדה עצובה. היא בערך הדבר הכי מצחיק שיש"

בפסח שעבר שי-לי עטרי ויהב וינר היו אם ואב הסדר של קיבוץ כפר עזה. השנה היא מסרבת לחגוג ● אבל בדבר אחד היא מצליחה להיאחז ● פרויקט מיוחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית