גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיא הציניות: המדינה תוציא מאות אלפי שקלים מכיסכם - כדי שתחבבו את מצלמות המהירות החדשות בכבישים

(עדכון, הכתבה המלאה ממגזין G) - מכונת הקנסות של האוצר תתחיל לרושש אתכם בקרוב: מצלמת מהירות כל 2.5 קילומטרים בכבישים המובילים ■ האם יקום לחץ ציבורי גדול?

בשבוע שעבר סקרנו את רשת מצלמות המהירות הדיגיטליות החדשות, שהחל המשרד לביטחון פנים לפרוש ברחבי הארץ לקראת הפעלתה המבצעית בעוד כ-4 חודשים. המערכת זכתה אצלנו לכינוי "גובה מסים אלקטרוני" והטענה הייתה, שהשפעתה על כמות תאונות הדרכים זניחה ומטרתה גיוס כספים לקופת המדינה באמצעות קנסות מהירות.

הכתבה עוררה גל של תגובות נזעמות. אחד המגיבים שלח מייל זועם שבו האשים אותנו בציניות ובחוסר מקצועיות. "מדינת ישראל בחנה את הפרויקט במשך חמש שנים", כתב. "האם אתם מעלים בדעתכם שהאוצר, הכנסת ומשרדי הממשלה הרלבנטיים היו מקצים ומאשרים לפרויקט לאומי כזה עשרות מיליוני דולרים ללא עבודת הכנה יסודית ומבלי להיות בטוחים מעל לכל ספק ביעילותה בהפחתת מספר תאונות הדרכים?".

האמת? לא היינו מעלים בדעתנו. אבל המציאות, כמאמר הקלישאה, עולה על כל דמיון. מסתבר שהמדינה נכנסה לפרויקט מבלי שיהיה לה מידע כלשהו על השפעותיו. אמנם, הוזמן מחקר תלת-שנתי שיבדוק את הנושאים הללו, אבל המכרז לעריכתו פורסם רק באמצע השנה שעברה, במקביל למכרז לפרישת מערכת המצלמות. התוצאות יתקבלו שנתיים-שלוש אחרי שהמערכת תופעל בשטח ותפיק דוחות תנועה לכל דכפין. כמה דוחות? הנה רמז מכיוון המשטרה: שני בתי משפט לתעבורה, בנצרת ובפתח תקווה, יטפלו בלעדית בדוחות המהירות שתפיק המערכת, ועם פרישתה יתוגברו בכוח אדם.

המחקר שאיחר את זמנו

את המכרז לביצוע המחקר פרסמה הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים במאי אשתקד, וכותרתו הייתה "קול קורא למחקר בנושא אפקטיביות של מערכות אכיפה אלקטרוניות אוטומטיות". וכך נכתב בהקדמה למכרז: "המחקר מיועד לתת יכולות להערכת המערכת ולניתוח הגורמים המשפיעים על השגת מטרות המערכת... ...על המחקר לבדוק ולכמת את מידת השפעתה של מדיניות האכיפה ופריסת אמצעי האכיפה על שינוי התנהגות משתמשי הדרך ועל רמת הבטיחות בדרכים".

זוהי מטרה נאצלת ורצויה, אך המחקר היה צריך להתבצע לפחות שנתיים לפני תחילת פרישת מערכת האכיפה, לפני שהוקצו לה תקציבים נכבדים, ובוודאי לפני שהעובדות נקבעו בשטח.

עיון במרכיבים הנדרשים באותו מחקר מעיד היטב על סדרי העדיפויות של הפרויקט. בסעיף הפותח, למשל, נדרש "סקר, ניתוח והערכת עמדות הציבור ביחס לאכיפה אלקטרונית אוטומטית של עבירות תנועה". מטרת סקר העמדות היא "לספק מידע לצורך גיבוש אסטרטגיית ההסברה והפרסום" מכיוון שיוזמי הפרויקט מתכוונים ללוות את השקתו ב"פעילות הסברתית בהיקף רחב".

האופטימיסטים יכולים למצוא בסעיף המחקר הזה שביב של תקווה: המדינה אמנם עומדת להפעיל מערכת אלקטרונית אוטומטית לגביית קנסות ושלילה המונית של רישיונות נהיגה, אבל לפחות חשובה לה דעת הקהל. אם הלחץ הציבורי יהיה גדול מספיק, אולי הפעלת המערכת תרוסן. ועדיין קשה להתעלם מהציניות החבויה בסעיף הזה: המדינה, כך מסתבר, מתכוונת להוציא מאות אלפי שקלים מכספי משלמי המסים על קמפיין פרסומי, שמטרתו לחבב על משלמי המסים את המערכת החדשה שמטרתה גביית מסים.

קודם מציבים, אחר כך בודקים

בסעיף השני והשלישי של הגדרת "מטרות המחקר" באותו מכרז אנחנו מוצאים בקשה ל"בדיקת מועילות המערכת לשיפור הציות לתקנות הנאכפות, הן בדרכים שבהן מוצבות יחידות הקצה של המערכת, והן במערכת הדרכים בכלל... ...בדיקת השפעות המערכת על מספר תאונות הדרכים ומידת חומרתן".

ההיגיון אומר, שהנתונים הללו היו אמורים לעמוד לרשות המדינה עוד לפני קבלת ההחלטה על הצבת המערכת, ולשמש כבסיס לקבלת ההחלטות על המיקומים של עשרות עמדות המצלמה. בפועל, עיון במפת ההצבה העתידית של העמדות, המצורפת לכתבה זו, מאיר באור מגוחך את הטענה שלמישהו ממקבלי ההחלטות באמת אכפת מבטיחות בדרכים. כך, למשל, לא פחות מתשע מצלמות יוצבו לאורך הקטעים המהירים ביותר של כביש מספר 1, שנחשב לאחד הבטוחים והטובים במדינה. מצלמות נוספות יוצבו בקטעים פתוחים, דלילים בתנועה ובטוחים למדי של כביש החוף, בואכה חיפה, וכן הלאה.

האם ייתכן, חלילה, שאת בחירת מיקום המצלמות הנחו שיקולים שאינם קשורים לבטיחות בדרכים - כמו, למשל, העובדה שמדובר בקטעים מהירים שבהם הסיכוי להפיק מקסימום של קנסות הוא מרבי? רמז לתשובה אפשר לקבל בסעיף הרביעי במטרות אותו המחקר, שמבקש לקבל מידע על "יעילות, תפוקות והיבטים כספיים של הפעלת המערכת ובכלל זה הכנסות המדינה מקנסות".

כך זה מופיע, שחור על גבי לבן, במכרז רשמי של הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים. ומה עניינה של הרשות הממונה על הבטיחות בכבישים בהכנסות-מקנסות? אפשר רק לנחש.

מה יודעת המשטרה על מהירות

ב-17 ביוני אשתקד דנה ועדת הכלכלה בסוגיית הצבת רשת מצלמות המהירות, ואירחה את ראש אגף התנועה, ניצב אבי בן-חמו. את הישיבה פתח יו"ר הוועדה אופיר אקוניס בהקדמה: "לציבור הצרכנים והנוסעים בכבישים חשוב בראש ובראשונה, שמערכות האכיפה האלקטרוניות ייטיבו עם הנוהגים ועם הבטיחות בדרכים ולא ישמשו ככלי לגביית קנסות והטלת קנסות על הציבור. אין לי ספק שזו גם מטרת המשטרה".

מעניינים הרבה יותר הם הנתונים שמשמשים את נבחרי הציבור ואת המשטרה ביחס למשקלה של המהירות כגורם לתאונות: מסתבר שאין נתונים כאלה. ואומר את זה לא אחר מאשר ניצב בן חמו.

ראש אגף התנועה נשאל על ידי חברת הכנסת לאה ורון מה המשקל של עבירות המהירות כגורם לתאונות הדרכים. "בנושא הזה יש למשטרת ישראל תקלה", ענה הניצב בגילוי לב. "התקלה נובעת מכך שכאשר הבוחן רושם בטופס את סיבת התאונה, הוא יכול לרשום רק סיבה אחת שהיא הדומיננטית". אז מנין מגיעים הנתונים בינתיים? הערכות ותחושות. "אני אומר לך שלדעתי המהירות גורמת ל-60% מהתאונות ומעבר באור אדום לבערך 10%-12%", אמר הניצב..

עם כל הכבוד ל"דעתו" של בן-חמו האם היא יכולה להוות נימוק למימון ולהצבה של מערכת שעולה למדינה 100 מיליון שקל?

אנחנו נסתפק רק בהצעה, שתחסוך למדינה הרבה כסף: בטלו את הקמפיין התקשורתי שמיועד ללוות את הפעלת המצלמות. ברגע שמערכת הגאטסו תתחיל להנפיק דוחות בסיטונות, אין שום קופירייט יצירתי, סלוגן מתוחכם או קליפ טלוויזיה שנון שיוכלו לגרום לאזרחים לחבב אותה. נהפוך הוא: יש להניח, שאי שם לאורך הדרך מישהו ישלם מחיר פוליטי ואלקטורלי על ההחלטה להציב אותה מלכתחילה.

ומה אומרים במשטרה?

מהמשרד לביטחון פנים נמסר בתגובה כי "מטרת הקמת המערכת אינה הפקת דוחות וקנסות אלא צמצום משמעותי של תאונות חמורות רבות, שנגרמות בשל נסיעה במהירות גבוהה. בנוסף נועדה המערכת להביא לשינוי משמעותי בתרבות הנהיגה במדינת ישראל.

"בהכנות לפריסת המערכת נעזר המשרד במחקרים של הטכניון ובלימוד מהניסיון שנצבר במדינות אחרות, שבהן נפרסו מערכות דומות, כולל הולנד וגרמניה.

"את הפריסה ילווה מחקר, שיתחיל כבר בשלב ההצבה. הוא יבוצע על ידי חברה, שזכתה לאחרונה במכרז. הזכיין שיפעיל את המערכת לא יקבל תגמול על הפקת דוחות אלא רק תשלום על בסיס שעת הפעלת מצלמה".

במשרד מוסיפים, שקביעת מיקום המצלמות עצמן התבצעה בהתאם לניתוח תאונות דרכים בכבישים "אדומים" (את זה, יש לציין, קשה מאוד לראות במפה שמשמאל. ד' ב' ג').

עוד כתבות

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הדיפ פייק מגיע לבית החולים: "זיוף חמור כחלק מקמפיין הונאה"

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם