גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חנס מגן על שכר של 120 א' ש' בחודש לרביד; טענותיו נכונות?

המומחה לממשל תאגידי ותגמול בכירים לא הסתפק בהגנה על שכרה של רביד, אלא הכתיר אותו כפתח של "עידן חדש והוגן" בתגמול מנהלים ■ "גלובס" בודק את טענותיו ומעמת אותן עם המציאות

הביקורת בתקשורת על חבילת השכר המתגמלת שקיבלה יו"ר דש איפקס, גבי רביד, גרמה לפרופ' שרון חנס - מומחה לממשל תאגידי ותגמול בכירים, שסייע לדש איפקס בהכנת תוכנית התגמול של רביד - לצאת להגנתה. חנס לא הסתפק בהגנה על שכרה של רביד - שכר בסך 120 אלף שקל בחודש ברוטו, שאותו הגדיר "נורמלי אפילו צנוע, לא סכום מסנוור" - אלא התייחס לחבילת השכר שלה בסופרלטיבים וכפתח של עידן "חדש והוגן" בתגמול מנהלים.

"זה מודל חדשני המגלם בתוכו אחריות יוצאת דופן מצד החברה, מודל מאוזן שטרם נראה בישראל, חשיבה לטווח ארוך", אמר חנס וסיכם "התנאים של רביד לא מופרזים. החבילה הזו צריכה לקבל פחות ביקורת אם בכלל, כי היא נכונה לגופו של עניין". אבל כשמנתחים את תוכנית התגמול של רביד מתברר כי חנס, שמתואר כ"מטאור" בתחום דיני התאגידים, שכח כמה עובדות, אולי בחר להתעלם מהן או שלא ידע אותן.

ולפני כן, על מה מדובר? דש איפקס הוא גוף מוסדי המנהל כמה עשרות מיליארדי שקלים, ונמצא בשורה השנייה של הגופים המוסדיים אחרי פסגות, כלל ביטוח, מגדל והפניקס/אקסלנס. רביד, היו"ר החדשה, תקבל חבילה הכוללת שכר שנתי בסך 1.44 מיליון שקל, בונוס שיכול להגיע עד מיליון שקל בשנה ובונוס נוסף של עד 2.6 מיליון שקל בשנה, כך ששכרה השנתי ברוטו יכול להגיע עד 5 מיליון שקל. מעבר לכך יוקצו לרביד אופציות בשיעור 2.5% מהמניות, ששוויין 10.88 מיליון שקל. עלות שכרה ל-2010 תעמוד, ללא בונוסים, על 4.6 מיליון שקל, מתוכם 3.3 מיליון שקל בגין האופציות.

הטענות של פרופ' חנס והמציאות

1. ההצהרה הראשונה של חנס היא כי "המודל מעודד תגמול על בסיס ביצועים, ואינו מעודד סיכונים מופרזים". המציאות שונה, שלא לומר הפוכה. במאי 2009 הגדיר המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, קריטריונים לתוכניות תגמול סבירות, והציג סמן ימני להתנהגות חברות פיננסיות.

חזקיהו הוטרד ממרכיב הבונוס "תגמול שנגזר מתשואה לטווח קצר היה קטליזטור ומוטיבציה ללקיחת סיכוני יתר. צריך לשנות את השיטה, ולבנות מנגנון תגמול על-פי תשואה משוקללת, סיכון ותשואה לטווח ארוך. מנהלים מקבלים בונוס שמן על רווחים, אבל כשיש הפסדים לא לוקחים מהם את הבונוס על רווחי העבר", אמר חזקיהו.

למשל, קבע חזקיהו, כי בונוסים יינתנו על בסיס התאמה לתוצאות במשך זמן, ותהיה פריסה של תשלום הבונוסים על פני כמה שנים. נוסף על כך, על הבונוס להתבסס על רווח מותאם לסיכון. בהמשך השנה פרסם גם הממונה על שוק ההון במשרד האוצר חוזר דומה.

ומה אצל רביד - כלום. התוכנית שחנס כה מתפאר בה כוללת שני בונוסים שנקבעים על בסיס ביצועי שנה אחת בלבד. בדיוק הנורמה שחזקיהו הזהיר ממנה. אין כאן פריסה רב-שנתית של בונוס. אין תשלום "קנס" על ביצועים מתחת לנורמה, אין התייחסות למרכיב הסיכון.

אמנם, דש איפקס לא כפופה לאף רגולטור, אבל רגולטורים קובעים נורמות ותוכנית התגמול של רביד פשוט אינה עומדת בקריטריונים שקבעו הרגולטורים. זה כמובן לא מפריע לחנס לטעון כי זה מודל חדשני שטרם השתמשו בו בארץ, וכזה שישמש דוגמה לחברות אחרות.

יתכן וחנס לא מכיר, אבל במרס האחרון הציג בנק לאומי מודל חדשני באמת, שכלל את כל המרכיבים לעיל - מפריסה רב-שנתית של בונוסים ועד לקנס על ביצועים גרועים.

2. "רביד קיבלה חבילת אופציות שמשתרעת על פני 5 שנים, יותר ממה שנהוג בדרך כלל. תקופה ארוכה יחסית". זה טיעון לא מדויק, בלשון המעטה. כבר ב-2004 קיבל אלי יונס, מנכ"ל בנק מזרחי, תוכנית אופציות ל-5 שנים. שנתיים אחריו היה חיים פרייליכמן, מנכ"ל בנק אגוד, עם תוכנית דומה וב-2007 בכירי דיסקונט קיבלו אופציות ל-5 שנים. רביד קיבלה לפי הנורמה - לא פחות, לא יותר.

3. חלק ניכר מההטבות שבתנאי העסקתה של רביד מותנה בעמידה ביעדי רווח. דירקטוריון דש איפקס הגדיר "יעדי רווח לצורכי שכר שנתי"; ב-2010 רווח של 115 מיליון שקל "מפעילות שוטפת", וב-2011 רווח של 130 מיליון שקל. הגדרת הרווח מפעילות שוטפת אינה הרווח הנקי, אלא רווח לפני מס.

הבונוס הרגיל של רביד יהיה עד מיליון שקל. "הבונוס נקבע על-פי מדדים איכותיים. לא רואים את זה בחברות, זה משהו מאוד מיוחד", מתפעם חנס.

ראשית, מדדים איכותיים נקבעו כבר בתוכניות של דיסקונט ולאומי. שנית, סעיף אחר קובע כי אם תעמוד החברה ביעדי הרווח שנקבעו, אזי הבונוס לרביד בגין אותה שנה לא יפחת בכל מקרה מחצי מיליון שקל. במלים אחרות - היעד האיכותי ישפיע על מקסימום חצי מהבונוס.

4. ואולם לרביד יש בונוס נוסף, ולפיו היא תהיה זכאית ל-2% מתוך הרווח שיושג מעל יעד הרווח שנקבע. הבעיה היא שהרף שנקבע כיעד נמוך מביצועי דש איפקס. ב-2009 עמד הרווח לפני מס של דש איפקס על 181 מיליון שקל, ובמחצית הראשונה של 2010 היה הרווח לפני מס 59 מיליון שקל. יעד הרווח שנקבע לרביד ב-2010 הוא, כאמור, 115 מיליון שקל.

חנס אינו רואה בעיה - "יעד הרווח מגלם רווח עודף. תשואה חריגה שבשבילה צריך לתגמל. הבונוס מצטבר מעבר לרווח משמעותי של בעלי המניות". ואיך הוא מסביר את העובדה שהרף נמוך מביצועי דש איפקס? חנס מתעלם באלגנטיות מהמוקש. "הדירקטוריון שהסתכל באופן יותר רחב חשב שמעל 115 מיליון שקל זה סכום שיחשב לתשואה חריגה". במלים אחרות, אל תבלבלו אותנו עם עובדות; לדירקטוריון יש ראייה רחבה, וזהו.

נוסף על כך, יעד הרווח יכול להשתנות לפי החלטת הדירקטוריון וועדת הביקורת, אם חל "שינוי מהותי בשוק ההון". כלומר אם חלילה לא נעמוד ברף תמיד פתוחה האפשרות להוריד אותו. אם הסעיף הזה נראה לכם תיאורטי ראו מה קרה בבנק אגוד לפני כמה שבועות. הדירקטוריון העניק לבכירי הבנק בונוסים, למרות שלא עמדו ביעד שנקבע להם מראש.

5. "יש גבול עליון להוצאה של החברה על שכרה של רביד", טוען חנס והוא צודק, אבל בוחר להתעלם מעניין מהותי. רביד כיו"ר לא תחרוג מ-5 מיליון שקל בשנה, אבל מתחתיה חבורה של אנשים מוכשרים, שכל אחד מהם בנפרד משתכר יפה: מנכ"ל א', ויקטור שמריך, עם שכר של 7.3 מיליון שקל בשנה; מנכ"ל ב', עידו נויברגר, עם אותה עלות שכר; מנכ"ל חברה-בת המרכזת כ-70% מהפעילות, קובי לוינסון, עם עלות של 7.8 מיליון שקל בשנה; מנכ"ל חברה-נכדה המרכזת את פעילות הגמל, אורן חנוכה, עם 4.7 מיליון שקל בשנה.

שתי תהיות לסיכום: א. מדוע עלות השכר של בכירי דש איפקס דומה לבכירי בנק הפועלים ודיסקונט וגבוהה מבנק לאומי? ב. מדוע לא דן הדירקטוריון בתקרת שכר כוללת לכל בכירי החברה, כמו שנעשה למשל בבנק לאומי? חנס לא נדרש לכך, שכן הוא בודק רק "לגופו של עניין" ועוסק רק בשכר היו"ר.

ולאורך כל הדרך חנס מתעלם משאלה שכלל לא עולה על הפרק - מדוע רביד, יו"ר של בית השקעות, ונדגיש, יו"ר ולא מנכ"ל, צריכה להשתכר כמו מנכ"ל בנק בינוני שמרוויח מאות מיליוני בשנה אחרי מס ואחראי על אלפי עובדים.

חבילת השכר של גבי רביד

■ שכר חודשי - 120 אלף שקל

■ תוספת שכר של 5%, מדי שנה ב-1 בינואר

■ בונוס עד מיליון שקל בשנה, מותנה ביעדים כמותיים ואיכותיים, אך לפחות חצי מיליון שקל אם הושג יעד הרווח

■ בונוס נוסף של 2% מתוך הרווח שיושג מעל יעד הרווח, ועד 2.6 מיליון שקל בשנה

■ אופציות ל-2.5% מהמניות בשווי של 10.88 מיליון שקל

■ מצנח זהב של 1.5 מיליון שקל

עוד כתבות

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן