גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בור ועם הארץ

33 גברים מתחת לאדמה בצ'ילה, ילד אחד בבור בעזה, ואנחנו תקועים עם לבנת ודיכטר

א. אני פשוט לא יכול להפסיק לחשוב על 33 הכורים שלכודים 700 מטרים מתחת לאדמה, מתחת ל-4,000 טונות של סלעים וחול במכרה הזהב שהתמוטט בצפון צ'ילה.

אני חושב עליהם כל הזמן, בחיי. אני פשוט לא יכול להפסיק לראות את הסרטונים שהם שלחו למשפחות שלהם. 33 גברים לא צעירים, יושבים בלי חולצות, בחדר קטן, בחושך, בחום של יותר מ-30 מעלות, כל אחד מהם הוריד משהו כמו 10 קילוגרמים ממשקלו, והם משחקים דומינו ושרים את ההמנון הצ'יליאני, שולחים דרישות שלום לנשים, לילדים, שומרים על מורל גבוה עד כמה שאפשר.

דמעות של התרגשות זלגו ממני כששמעתי את הכורה אסטבן רוחאס מבטיח לשאת לאישה את חברתו אם יצא מזה בחיים. 25 שנה שהם זוג. עכשיו נזכרת להיות רומנטיקן, אסטבן?

כבר כמעט חודש שהם שם למטה, בבטן האדמה, ויש להם עוד 4 חודשים פלוס-מינוס להעביר שם. אני עוקב בדריכות אחר מצבו הנפשי של כל אחד ואחד מהם ובני משפחותיהם. בינתיים הם נראים במצב-רוח טוב, החברים, למעט 5 כורים שמתחילים לגלות סימני דיכאון ומסרבים לאכול, לשיר ואפילו להצטלם. אני דואג להם, אבל ממש. אני דואג להם כי אני יודע שאילו הייתי במקומם הייתי יוצא מדעתי אחרי 4 ימים. צוות של פסיכולוגים מנסה לייעץ להם ולעזור להם בשלט רחוק. בואו נחזיק אצבעות לאחים הלכודים.

אני חושב עליהם בימים וחולם עליהם בלילות. אני עוקב גם אחר ניסיונות הקידוח וההצלה - שעוד לא ממש החלו. אחרי הכול, זה לא דבר פשוט במיוחד. מדובר במקדחי ענק שצריך לבנות עבורם משטחי בטון עצומים.

בינתיים הצליחו לחפור חור קטן, דרכו שולחים תרופות, בגדים, אוכל וציוד - כמו למשל סוני פלייסטיישן וקלטות של משחקי כדורגל בשביל מצב-הרוח. מתישהו בשבוע הבא יתחילו לנסות להרחיב את החור. תמיד אהבתי כלים גדולים; דחפורים, מנופים, מקדחים וכדומה. עכשיו אני בא על סיפוקי.

אני מעריץ אותם. מדובר בחבורה של גברים קשוחים - ולא שמישהו חשב שכורי זהב הם בלרינות - שהצליחו לשרוד במשך 17 יום על אספקת חירום שאמורה היתה להספיק ל-48 שעות. הם לא איבדו את העשתונות והם לא איבדו את התקווה. כולם כבר האמינו שהם מתים מזמן, אחרי שכל הניסיונות ליצור איתם קשר כשלו. אבל ביום א' האחרון עלה מבטן האדמה כלי קידוח שעליו פתק ובו נכתב: "אנחנו בסדר".

אני למד שלאחד מהם יש סוג של הכשרה רפואית מינימלית, ושהוא מתפקד על תקן רופא הצוות; הוא נתן להם זריקות נגד שפעת, טטנוס ודיפתריה (קרמת). הוא אחראי על חלוקת מדבקות הניקוטין למעשנים ועל כל מיני משחות נגד פטריות ושאר דברים שאתם לא רוצים לדעת מהם.

ואם כל זה לא מספיק לכם - אז דעו לכם שבנוסף לכול הם גם צריכים להמשיך ולעבוד כמו משוגעים ולפנות את כל 4 טונות האדמה והסלעים שיורידו הדחפורים הענקיים על המכרה שלהם, כדי שיוכלו לצאת משם.

אז זה המצב, אני לא יכול להפסיק לחשוב עליהם; על מה זה להיות כלוא מתחת לאדמה עם 32 אנשים אחרים - איזה סיוט, איזה גיהינום - על החושך, שהוא לבדו נוסך עצב עמוק, על מה זה לא לראות אור יום, על החום, על חוסר הוודאות, על המרחק מאלה שאתה אוהב, על הרעב, על המחנק. 5 חודשים הם נצח. בטן האדמה זה בשביל אנשים מתים, לעזאזל, לא בשביל החיים. זה בלתי נסבל.

זה משפיע עליי, הסיפור הזה. השבוע הייתי עם הילדים בים, שכבתי על החוף, והם כיסו אותי בחול. אתם מכירים את זה. אבל פתאום נמלאתי אימה, אימה קרה ובלתי ניתנת להכלה, פתאום לא יכולתי להיות מכוסה ולו בגרגיר אחד. התנערתי מהחול בפתאומיות ורצתי אל המים. כמה טוב שאינני כורה זהב צ'יליאני.

מכאן אשלח להם את אהבתי ואת דאגתי. שובו בשלום אל פני האדמה, אחים יקרים.

ב. כן, אני יודע מה אתם חושבים כי חשבתי את זה בעצמי. גלעד שליט. אבל אם לומר לכם את האמת, אני לא רוצה ולא יכול לחשוב על גלעד שליט. למען האמת, אני לא רוצה ולא יכול לחשוב כמעט על שום דבר ממה שקורה כאן. כי הדברים שקורים כאן מקשים עליי להרגיש רגש נקי. תמיד יש איזה גועל נפש מסביב שמפריע לך. בשביל רגש נקי, כך נדמה, צריך להרחיק עד צ'ילה.

כי איך אפשר לחשוב על גלעד שליט בלי לחשוב על חגי בן-ארצי, גיסו של ראש הממשלה, עומד מול אוהל המחאה של משפחת שליט וצווח עליהם שהם אגואיסטים?

אני עצמי לא סגור ב-100% על מה דעתי בעניין שליט, קשה לי להזדהות לגמרי עם המשפחה. אני לא בטוח שלשחרר כל-כך הרבה רוצחים זה רעיון מעולה. מצד שני, הילד של כולנו וכל זה. הבעיה היא שאם צריך לבחור צד הרי שאני לא מוכן להיות באותו צד עם אדם כמו חגי בן-ארצי.

ומזווית אחרת, אולי דווקא הריחוק הזה וההבדלים האלה - מעזה לצ'ילה, מילד אחד ל-33 גברים, משבוי מלחמה לקורבנות של המפגש בין הטבע לתאוות-הבצע - גורמים לי לחשוב יותר, ולבטח אחרת, על גלעד שליט.

או לדוגמה העניין הזה עם היכל התרבות בהתנחלות אריאל. אני עצמי לא סגור ב-100% על מהי דעתי בעניין. אריאל, אם אני מבין נכון, תישאר שלנו גם במקרה של הסכם שלום, אז אין מה להחרים. מצד שני, כשההתנפלות המאורגנת והדוחה על השמאלנים מתחילה, אני ממהר להתייצב עם האנשים שלי בצד שלי.

אני לא מוכן להיות באותו צד עם אדם כמו לימור לבנת, שאמרה השבוע כי "יש להשאיר את הוויכוח הפוליטי מחוץ לחיי התרבות והאמנות". ללא ספק האמירה הנבובה של השבוע, שמוכיחה כי הגברת לא ראויה להיות שרת התרבות. מתחרה בה רק אבי דיכטר, שקרא לשרוק לשחקנים האלה בוז. סליחה אדוני, אתה בן 3?

כמה צביעות! לא ראיתי את לבנת אומרת על הרבנים הסרוגים או על הרב עובדיה ש"יש להשאיר את הוויכוח הפוליטי מחוץ לחיי ההלכה הדתית". לא ראיתי אותה ואת נתניהו מאיימים להפסיק את התמיכה בישיבות. אבל יש כאלה שקל יותר להיות גיבורים עליהם.

אז אתם מבינים אותי? אין לי חשק ואין לי אנרגיות להתעסק כל הזמן במה שקורה פה. זה מתיש אותי, וזה לא מוציא ממני דברים טובים.

ג. אז המחשבות שלי חוזרות ונודדות, גם מבלי שארצה בכך, אל צפון צ'ילה, אל בטן האדמה, אל 33 הגברים הלכודים שם. מה הם עושים עכשיו? איך הם מבלים את זמנם? על מה הם חושבים שם, בחושך, ואיך יהיה כשיוציאו אותם? איפה הם הולכים לשירותים, עם מה הם מנגבים.

700 מטרים מתחת לפני האדמה. אנשים כמוכם וכמוני, שקמו בבוקר לעבודה, ירדו במעלית ונתקעו שם ל-5 חודשים. אני שואל את עצמי: אילו הבוקר הייתי צריך ללכת לעבודה ולהיעלם ל-5 חודשים, איך הייתי נפרד? מה הייתי לוקח אתי? את מה הייתי משאיר? מה היה הכי חסר לי? איך הייתי מסתדר? עם מי מהקולגות שלי הייתי מצליח לשמור על יחסים תקינים למשך 5 חודשים בחדר קטן, חשוך ומצחין? מחשבות מהסוג הזה.

ד. ולא רק אל בטן האדמה נודדות מחשבותיי, גם אל השמיים. השבוע גילו אסטרונומים - בעזרת טלסקופ הממוקם בצ'ילה, מכל המקומות בעולם - מערכת שמש חדשה לא רחוק מכאן, רק 127 שנות אור לכיוון הקונסטלציה הדרומית. בשכונה ממש. מערכת שמש חדשה, שדומה לזו שלנו. שמש, 7 כוכבי לכת, ומי יודע מה יש שם.

אז אתם יודעים מה, העולם הוא אולי מקום אכזר וקשה ולא הוגן, אבל הוא גם מקום גדול ויפה ומרתק, ויש עוד המון דברים ללמוד עליו ולגלות בו. כל מה שצריך זה להרים את הראש מכל המדמנה הזאת שלנו פה, מהשיח הציבורי שלנו שלפעמים עושה לך חשק לרדת לבטן האדמה - או לטוס לחלל - לכמה חודשים, רק לא לשמוע עוד פעם את לימור לבנת או את אבי דיכטר.

הרהור

דרור פויר

אני דואג להם כי אני יודע שאילו הייתי במקומם הייתי יוצא מדעתי אחרי 4 ימים. כמה טוב שאינני כורה זהב צ'יליאני.

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה