גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דודי ויסמן: "המלחמה החזיתית עם שופרסל לא מזיקה"

בעלי רבוע כחול שובר שתיקה ארוכה: "הגיע לנו יותר מצל"ש על ההתנהגות בעניין AM:PM; קל מאוד לסגור סניפים בשבת" ■ על חנויות הנוחות: "הזהירו שמכוניות יברחו בלי לשלם על הדלק"

דודי ויסמן מנסה לעטות על עצמו ארשת ממלכתית היאה לאיש עסקים במעמדו. המיזוג המתוכנן בין חברת האנרגיה שלו דור-אלון ובין הרבוע הכחול שבשליטת הקבוצה, יציב אותו בראש אימפריית הקמעונות הגדולה בארץ, וזה עוד לפני שספרנו את 5 בתי הזיקוק ואת אלף תחנות הדלק שהוא מחזיק בארצות-הברית. אבל הארשת הטקסית מפנה חיש מהר את מקומה לישירות הישראליות הכנה, שלא עושה חשבון אבל בהחלט מדי פעם סוגרת איזה חשבון, המאפיינת את ויסמן.

כן, הוא עדיין כועס על שהממונה על ההגבלים לא נתנה לו לקנות את סונול; וכן, הוא לא שוכח איך כאשר קנה את רשת טוטאל פינה האמריקנית, שהיא הבסיס לעסקי הנפט שלו בארצות-הברית, כינו אותו באחד העיתונים "זבוב שרוכב על גב של פיל"; ולא שהוא רוצה לדבר על החרם החרדי שהוטל על רשת שפע שוק החרדית מבית הרבוע הכחול, אבל "תבדקו מי מחובר לחסידות גור שהטילה את החרם" - הוא שולח רמז עבה לכיוון בעלי מניות בשופרסל. ואם כבר, לא שהוא משווה את עצמו לאי.די.בי או לכל אחד אחר, "לא בדקתי את המספרים של אי.די.בי", אבל, "אני יכול להגיד שאלון היא המקום הראשון או השני בדן אנד ברדסטריט כבר הרבה שנים מבחינת מחזור פעילות".

כאשר הוא נשאל מדוע מגה בול, הרשת הקמעונית הזולה שלו, יצאה בקמפיין כה אגרסיבי וישיר מול שופרסל דיל מבית המתחרה הגדול נוחי דנקנר - מהשוואת החשבוניות תוך נקיבת שם המתחרה ועד סרטוני רשת המראים כיצד אנשיה מגורשים מסניף של שופרסל דיל לאחר שהגיעו לשם עם מצלמות כדי "להשוות מחירים" - הוא פשוט מודה בכנות: "צריך לזכור שמגה בול הוקמה מאוחר מדי, ולכן החדירה היתה צריכה להיות יותר אגרסיבית".

- המלחמה החזיתית הזאת מול שופרסל נתפסת אצל אחדים כמזיקה יותר מאשר היא עוזרת.

"להזיק היא לא מזיקה. אם אתן שואלות אותי אם זה הדבר הנכון לעשות - לא יודע".


אברי גלעד בפרסומת למגה בול

בעבר אמר ויסמן שאינו חושב שרבוע כחול צריכה לעשות משהו מול שופרסל דיל, ואף התבטא בביטול ששופרסל דיל היא סתם מיזוג של שתי תת-רשתות של שופרסל, ואין בה כל בשורה. היום אין לו כל בעיה לחזור בו: "זו היתה טעות מבחינתנו לא להיכנס קודם לכן. היו לנו 100 סיבות אובייקטיביות, אבל אלה בעיות שלנו, לא של אף אחד אחר. כשאתה מגיע בתוך 15 שנה מתחנת דלק אחת עם אפס מחזור ו-6 עובדים, ל-31 מיליארד שקל מחזור ו-14 אלף עובדים, אתה לא עושה את זה בלי לעשות טעויות. אתה רק מקווה שאתה עושה לפחות 51% נכון".


איציק כהן בפרסומת לשופרסל דיל

800 מיליון שקל דיבידנד

ויסמן אינו מרגיש נינוח אל מול התקשורת, וניתן לחוש זאת בנקל. הוא לא מסתחבק בקלות, לא ממהר להחליף צ'פחות עם עיתונאים, וגם בראיון הזה לוקח לו זמן להפשיר. יחסית להיקפי הפעילות שלך, אתה שומר על פרופיל די נמוך, אנחנו מבקשות להוציא אותו משלוותו. "למה צריך פרופיל?", הוא משיב. "בחברה עובדים אנשים, ויש מי שמנהיג אותה. מי שרוצה להתפרסם על הבסיס הזה ויש לו שיקולים נוספים, שיבורך. אנחנו מעדיפים לעבוד בשקט".

באפריל החולף הודיעה קבוצת אלון, בשליטת ויסמן ובן-דודו, עו"ד שרגא בירן, על כוונתה לבצע שינוי מבני: פעילות הדלקים המרוכזת בדור-אלון תעבור לידי החברה האחות רבוע כחול, והפעילויות הקמעוניות של שתי הקבוצות יאוחדו. כרגע, קבוצת אלון מחזיקה כ-80% ממניות דור-אלון, וקצת פחות מ-70% ממניות רבוע כחול ישראל. לאחר השינוי, שייעשה בדרך של הקצאת מניות, תחזיק קבוצת אלון כמעט ב-80% ממניות הרבוע הכחול. המהלך צפוי להיות מלווה בחלוקת דיבידנד של 800 מיליון שקל, שמרובו תיהנה קבוצת אלון.

אלון היא אמנם חברה פרטית, אבל גם ללא פרסום דו"חותיה ברבים ברור כי שנת 2009 לא היתה קלה עבורה; לשם כך די להביט במניית אלון USA שנחתכה ללא רחם מאז פרץ המשבר הכלכלי ב-2008, ואשר סובלת מן המיתון בשוק האמריקני עד היום. כך שיש להניח שהדיבידנד יועיל לה, אם לא לכיסוי חובות אז כזריקת חמצן להרחבת הפעילות.

למיזוג קדם "סידור" של פעילויות הקבוצה: פעילות הנדל"ן תחת רבוע נדל"ן; פעילות חיפוש הגז הטבעי (כולל שותפויות של כ-5% בתגליות תמר ודלית) תחת אלון גז; פעילות ממכר המזון (הכוללת את רשת רבוע כחול, AM:PM, עדן טבע וחנויות הנוחות אלונית) תחת "מגה קמעונות"; ואת פעילות הרשתות המוכרות מוצרים שאינם מזון (נעמן וששת לכלי בית, ורדינון, כפר השעשועים וד"ר בייבי) תחת השם Bee.

"זוהי השלמה של מהלך", מסביר ויסמן, "ריכוז כל הפעילות הקמעונית שלנו בישראל, שהתחילה בתחנת דלק אחת שפתחנו בספטמבר 1993, שהיו בה כבר חנות נוחות ושירות עצמי וכל הדברים האלה שכולם הזהירו מפניהם".

- מפני מה הזהירו?

"אמרו שאצטרך לשים מחסומים כי מכוניות יברחו בלי לשלם על הדלק, ומה פתאום חנות נוחות, הרי בישראל המרחקים קצרים. כ-12 שנה היינו לבד עם חנויות הנוחות והשירות העצמי, ורק אז כולם התחילו להצטרף".

אלונית / צלם: איל יצהר

ברונפמן? "חברים עד היום"

על הקיר בלשכתו של ויסמן תלוי צילום מוגדל של צ'ק מ-2003, על כ-1.3 מיליארד שקל, צ'ק שמפורט עד ל-8 שקלים בסוף שורת הספרות הארוכה ("שולם פישר מאמין בגימטריה", מסביר ויסמן). המשלמים: קבוצת ברונפמן-אלון. התמורה: 78% מרשת רבוע כחול.

השותפים מאז, מתיו ברונפמן ושולם פישר, כבר מזמן לא שותפים שלו, ותלי-תלים של מילים נכתבו על מערכת היחסים הקשה בינם לבין ויסמן: על כך שלאחר שמכרו את חלקם לויסמן חצו את הקווים ורכשו אחזקות בשופרסל המתחרה; על הרמזים כי הם או מי מטעמם ברשת יש החרדית מבית שופרסל הם העומדים מאחורי החרם החרדי על רשת שפע שוק מבית רבוע כחול, שהוטל לאחר שדור-אלון רכשה את רשת AM:PM הפועלת גם בשבתות. סיפור צבעוני עם פשקווילים, ועדות שבת, עריקים, שתדלנויות, וכמובן הכחשה גורפת לכל קשר אל החרם, מצדם של ברונפמן ופישר.

שפע שוק / צלם: תמר מצפי

"מובן שלא היינו מאחורי החרם", אמר ברונפמן בראיון נרחב ל-G בספטמבר 2008. "רבוע כחול היא לקוח גדול של פאלאס תעשיות שלנו, וזה מנוגד לאינטרס העסקי שלנו לפגוע בלקוח. שולם הוא במקרה חסיד, ורבנים הם אלה שהטילו על ויסמן חרם, והוא חיבר את שני הדברים והסיק מה שהסיק. אבל זה לא האופן שבו אני פועל, וגם לא האופן שבו שולם פועל. דודי חבר שלי".

הפרק האחרון המיוחס לסכסוך הזה הוא הפסקת ההתקשרות בין מגה לבין פאלאס תעשיות, יצרנית מוצרים נלווים לקמעונות מזון, כגון נרות, מגבונים ומגשיות אלומיניום. שני הצדדים טוענים כי אין קשר בין שני העניינים.

"מערכת היחסים האישית שלי - לא רק עם מתיו ברונפמן ועם סטייסי אשתו, אלא גם עם משולם פישר - חברית עד היום", מבהיר ויסמן.

"הגיע לנו צל"ש"

אף על-פי שחלק הארי של פעילות קבוצת אלון נמצא כיום בארצות-הברית - שני שלישים הנפרסים על 3 בתי זיקוק, אלף תחנות תדלוק, קווי צנרת להולכת נפט ויצרנית אספלט מהגדולות במדינה - הרי שבשליש הישראלי מעסיק ויסמן יותר עובדים. קמעונות היא עסק עתיר עובדים יותר מעסקי הזיקוק ומהובלות הדלקים, וויסמן כל הזמן מתרחב.

- בסוף 2006 רכשת את רשת AM:PM במחיר נאה מאוד (143 מיליון שקל), ויש האומרים מוגזם.

"אילו הייתי משלם לבחור מהיי-טק, שכתב איזו תוכנה שלא ברור לאן היא תגיע, סכום כפול, היו אומרים שזה בסדר. אבל אם אתה משלם ל-3 חבר'ה שעובדים קשה ומרימים ארגזים, אומרים 'מה פתאום מגיעים להם סכומים כאלה'. השלושה האלה זיהו בזמן את טרנד החנויות בערים, והיום כולם רצים לשם. המחיר ששילמתי בהשוואה למה שהיום משלמים על כל חנות בעיר הוא מחיר ממש זול, ונכנסנו לזה בזמן הנכון".

- אלא שהרכישה הזאת סיבכה אתכם עם החרדים. לא הבאתם את זה בחשבון?

"ההצעה לרכוש את AM: PM הגיעה מההנהלה של דור-אלון, והיא נשענה על הניסיון האמריקני שלנו כזכיין הכי גדול בארצות-הברית של רשת חנויות הנוחות 7/11, שהעבירה חלק גדול מפעילותה מתחנות הדלק אל פנים הערים. ברגע שנושא כזה מגיע לדיון בדור-אלון, שהיא חברה ציבורית, השיקול שלה חייב להיות מה טוב לחברה עצמה, ולא מה טוב לחברה ציבורית אחרת בקבוצה, שיש לה רשת קמעונית חרדית".

- אתה רוצה לומר שהחומות הסיניות עוברות גם במוחו של אותו בעל שליטה ובהחלטותיו?

"כחברה ציבורית, הגיע לנו יותר מצל"ש על איך שהתנהגנו בעניין AM:PM. כי היה קל מאוד לסגור סניפים בשבת, אבל יש לך ציבור של מחזיקי מניות בדור-אלון, וזה מהלך ממש לא נכון מבחינת האינטרסים שלהם.

"חוץ מזה, בניגוד לתדמית שנוצרה בעיתונות - וייתכן שהיא נוצרה מפני שלא הגבתי, כי קיבלתי החלטה לא להתעמת עם רבנים - המהומות סביב AM:PM לא התחילו מיד עם הרכישה, אלא שנה וחצי לאחר מכן. ובניגוד לתדמית בעיתונות החילונית, מעולם לא נעשה חרם כולל על שפע שוק".

- לא נעשה חרם?

"רוב הגופים, מלבד גוף אחד של חסידות גור, קונים בשפע שוק. תלמדו מי הגוף הזה (ועדת הרבנים למען השבת, שבראשה עומד איש חסידות גור הרב יצחק גולדקנופף') ולמי הוא מחובר. הם אלה שעשו את המהומה".

- בוא נדבר קצת על רשתות חילוניות. אתה חושש, למשל, משיווק השקמה של רמי לוי?

"חושש - לא, אבל אני חושב שצריך להסיר את הכובע בפני רמי לוי. בתחום הרשת הרביעית בגודלה, יש שתי רשתות יוצאות מן הכלל: חצי חינם, שמזכירה לי את אלון של פעם, משהו יפה ואליטיסטי, ורמי לוי".

- בדו"חות הרבוע הכחול אפילו ציינתם שרמי לוי מוכר פי שלושה למטר רבוע מאשר אתם.

"לבדוק ממוצע זה לא תמיד נכון, כי אצלנו יש גם חנויות קטנות וחנויות במקומות קטנים, ששם המחזור באמת הרבה יותר נמוך. אבל הם בהחלט מוכרים יותר למטר רבוע, והם עושים עבודה מצוינת".

- ומה דעתך על רשת טיב טעם?

"מצד אחד רוב החנויות בהחלט יפות, עם מגוון גדול של סחורה, והם יודעים לבנות חוויית קנייה; מצד שני, החנויות לא מושכות קהל רב. לדעתי, הבעיה שלהם היא שבתחילת הדרך הרשת היתה מזוהה עם מכירות של חזיר ועם אוכלוסייה סקטוריאלית, והם לא מצליחים לשנות כיוון. הם צריכים לחתור לתדמית יותר עממית, כדי שכל אחד יראה בהם אופציה, מה שלא קורה כרגע".

אלון אחזקות

ויסמן יוצא להגנת השותף: "מילה של לב לבייב זה קדוש"

קבוצת אלון נמצאת בשליטת ביילסול (53%), אשר רוב המניות בה, כמעט 80%, מוחזק בידי משפחת שרגא בירן, וכ-20% בידי ויסמן. שאר המניות (כ-47%) מוחזקות בידי ארגוני הקניות של הקיבוצים. עד ספטמבר היה בקבוצה שותף גדול נוסף, אפריקה ישראל סחר מבית אפריקה ישראל, שהחזיקה כ-26% מאלון.

כדי לשחרר קצת אוויר לאפריקה ישראל, סוכמה עסקה שבה קיבלה אפריקה במקום חלקה בחברת האחזקות הפרטית, מניות בחברות הציבוריות של קבוצת אלון - דור-אלון, אלון USA ואלון גז - כדי שתוכל לממשן בשוק, וכן קיבלה אופציה לרכישת 7% מדור-אלון, שאותה מימשה לאחרונה.

"אפריקה ישראל היא חברה יוצאת מן הכלל", נחלץ ויסמן להגן על כבוד השותפים שהוטח בהם הרבה רפש. "נעשה לה עוול תקשורתי. אני אומר את זה כמי שעובד איתם 15-16 שנה.

"עשו עוול גם לחברה וגם לבן אדם. כמה אנשים בישראל יכולים להביא סכומים, וגם מביאים, כמו שלב לבייב הביא בשביל להשקיע בחברה כאשר נקלעה למשבר? בכל מקום אחר משקיעים גדולים ממנו לא עושים זאת. לא הולך - נותנים את המפתחות לבעלי האג"ח ושלום על ישראל. ופה לב גם הביא את כל הסכומים האדירים האלה של הכסף וגם חטף. גם אכל את הדגים המסריחים וגם גורש מהעיר; זה לא ייאמן מה שפה נעשה".

- נשמע שאתה כועס.

"יותר מ-15 שנה עבדתי איתו, ואני יכול לומר שאצלו הכול ביזנס, הכול ענייני, בלי פוליטיקה, ומילה אצל לב לבייב זה קדוש. אם בעתיד ארצה שותפים, לב לבייב יהיה הראשון שאפנה אליו".

ועדיין, די צורם שאפריקה ישראל והחברות בנות ממשיכות לחלק בונוסים שמנים לבכירים, למרות המצב.

"אני מניח שרצו לפצות אנשים. אז אולי העיתוי הוא שגוי, ואולי גם שיקול-הדעת לא נכון. אבל עדיין, אפריקה ישראל חברה נפלאה".

עוד כתבות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית