גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משפט אולמרט-ראשונטורס: רייצ'ל ריסבי-רז הוכרזה כעדה עוינת

(עדכון) - התובע בתיק, עו"ד אורי קורב, הצביע על מספר סתירות בין עדותה של ריסבי-רז במשטרה לבין עדותה בבית המשפט ■ "היא מכניסה עדר עזים לעדות שלה"

משפטו של ראש הממשלה לשעבר ממשיך לספק דרמות: בית המשפט המחוזי בירושלים קבע היום (ג') בשעות הצהריים כי רייצ'ל ריסבי-רז, העדה המרכזית בפרשת ראשונטורס, היא עדה עוינת. זאת, לאחר שמוקדם יותר היום דחה בית המשפט את בקשת התובע עו"ד אורי קורב להכריז עליה ככזאת.

תשובות הפוכות

הבוקר ביקש התובע במשפטו של אהוד אולמרט וראש לשכתו לשעבר שולה זקן, עו"ד אורי קורב, להכריז על עדת המפתח בפרשת ראשונטורס, רייצ'ל ריסבי-רז, כעדה עוינת. זאת, לאחר שנשאלה כיצד נקבע מי מימן את נסיעותיו של אולמרט לחו"ל - והשיבה, לטענת התובע, תשובות שונות ואף הפוכות מאלה שמסרה בחקירתה במשטרה.

ריסבי-רז - הנחשבת לעדה מרכזית בתיק, אך גם נאשמת בכתב אישום נפרד בפרשה - מסרה עדות ביומיים האחרונים בבית המשפט המחוזי בירושלים, עם חידוש שמיעת ההוכחות נגד אולמרט וזקן. אתמול (ב') הגדירה התביעה את העדות כ"עוגן של אישום ראשונטורס".

הבוקר עדותה היתה הרבה פחות יעילה לתביעה, אשר ביקשה פעמיים במהלך שמיעת העדות כי ריסבי-רז תוכרז כעדה עוינת.במהלך שמיעת העדות בשעות הבוקר, דחה השופט יעקב צבן את הבקשה. "עוד לא הגעת לשם", אמר לעו"ד קורב והוסיף: "אין סתירה כזו מהותית כרגע. אולי תגיע לשם".

קורב ציין בדיון כי ריסבי-רז סתרה את עדויותיה במשטרה. כך, כשנשאלה היום איך נקבע כיצד תמומן כל נסיעה בתקופה בה עבדה עם אולמרט במשרד התמ"ת ובסוף תקופת כהונתו בעיריית ירושלים, השיבה ריסבי-רז כי אינה זוכרת מה היה בתקופת העירייה, אך הוסיפה: "מה שאני זוכרת זה שההוראות שקיבלתי מהקודמת שלי היו שכל ארגון צריך להתחייב לשלם את 3 הדברים - מלון, נהג, מכונית ופירסט קלאס, וזה היה הבסיס".

כשקורב שאל שוב איך נקבע בפועל בכל נסיעה מי מממן את הנסיעה, השיבה "שולה ואהוד אני מאמינה שדנו בכך וניסו למצוא דרך... לגבי השאלה מתי נקבעו, זה לא שחור ולבן. לפעמים היו ביטולים. זה היה מאוד מסובך. לפעמים היו 6 נסיעות על השולחן שלי... בכל שנה עשינו סיכום מי שילם מתי וכמה".

בשלב זה ביקש קורב להכריז על ריסבי-רז כעדה עוינת בפעם הראשונה. "כל מה שאמרת עומד בסתירה מוחלטת לדברים שאמרת במשטרה", אמר לה והקריא קטעים מחקירתה: "במשטרה אמרה שאולמרט ושולה קבעו איזה ארגון מממן את הנסיעה ובאיזה חלק יחסי של הנסיעה", וכי "בדרך-כלל יש גורם מרכזי שסביבו נבנית הנסיעה... ארגון יהודי שמממן את הנסיעה. אנחנו בונים את הנסיעה, אני מגישה לאולמרט ומפרטת גורמים אפשריים לפגישות ושואלת את אולמרט מי יממן. אולמרט כותב לי לדוגמה או שעונה לי בעל-פה איזה גורם יממן את מה. אני מדברת על טיסות, מלונות, מאבטחים וכו'. אני חוזרת עם ההנחיות של אולמרט לארגונים ומיידעת אותם בדבר העלות. הם מסכימים (מתוך החקירה מיום 24.6.08)".

איומים ולחצים

מנגד, ריסבי-רז הסתייגה מעדותה במשטרה, בטענה כי לא הבינה מה נאמר לה שם. "היום אני יודעת שהיו דברים שלא הבנתי בחקירה, רק השפעה של איומים ולחצים. אם הייתי שם שוב, הייתי מבקשת שיחקרו אותי בשפת-האם ומתייעצת עם עורך דין בהתחשב במה שעשו לי".

ריסבי-רז, ששימשה כמתאמת קשרי החוץ בלשכת אולמרט בתקופת כהונתו כראש עיריית ירושלים, כשר התמ"ת וכממלא מקום ראש הממשלה, עומדת לדין באשמה כי השיגה בעבור אולמרט במירמה מימון כפול ומשולש לנסיעותיו לחו"ל בהיקף של 85 אלף דולר, תוך הונאת גופים שונים ובהם המדינה.

אולמרט, כידוע, נאשם בפרשת ראשונטורס כי בין השנים 2002 עד 2006 קיבל מימון כפול לנסיעות לחו"ל מארגונים ציבוריים שונים, ובאמצעות הכסף מימן טיסות לבני משפחתו.

בהמשך שמיעת עדותה המשיך התובע לעמת את העדה עם אמירות מחקירתה. "אשרי לנו שבמרבית המקרים הנחיות לתשלום קיבלת מאולמרט", אמר התובע תוך הסתמכות על העדות המוקדמת במשטרה, והעדה השיבה: "אני מניחה שכן. כשהייתי צריכה משהו הייתי נכנסת אליו. הוא היה מנחה אותי לפעמים בטלפון, לפעמים בכתב-יד".

כאשר נשאלה על כך שידעה כי חלק מהמסלולים של הנסיעות לחו"ל הם כוזבים, השיבה: "ידעתי שזה לא המסלול שבאמת מתבצע. להגיד שזה כוזבת זה (לא נכון, א' ל"ו) ... אני צריכה גם להגן על עצמי".

"מכניסה עדר עזים לעדות"

התובע לא הרפה ושאל האם הנחתה את "ראשונטורס" להוציא חשבוניות עבור גורמים פרטיים כאשר ידעה כי מדובר בחשבוניות כוזבות שלא משקפות את המסלול בפועל, אך ריסבי-רז השיבה שוב: "לא", ואף התעקשה כי לא ידעה בכלל מה משמעות המילה "כוזבות". "את בטוחה?", הקשה קורב, וזכה ל"כן" נחרץ.

בשלב זה חזר קורב על בקשתו להכריז על ריסבי-רז כעדה עוינת. "היא באה עם גירסה חדשה מהבית. היא מכניסה עדר עזים לעדות שלה", אמר.

עורכת דינו של אולמרט, נוית נגב, הביעה התנגדות לבקשה וטענה כי העדה לא סתרה את עצמה. השופט צבן דחה כאמור את הבקשה ואמר כי "המרחק להכריז עליה כעדה עוינת רחוק". בשלב זה הודיע צבן על הפסקת צהריים בדיונים.

נסיעות פרטיות

הדרמה האמתית התחוללה לאחר שהדיון התחדש. עו"ד קורב שאל את העדה כיצד מומנו נסיעות פרטיות של בני משפחתו של ראש הממשלה לשעבר, וריסבי-רז השיבה כי אינה יודעת. בשלב זה קורב שוב הפנה את העדה לחקירתה במשטרה, במהלכה אמרה כי הנסיעות של בני המשפחה מומנו מהעודף שנוצר כתוצאה מכך שכמה ארגונים העבירו במקביל מימון לנסיעותיו של אולמרט.

התובע הזכיר לריסבי-רז כי בחקירתה במשטרה היא אמרה שהיא "מאמינה ששולה (זקן, ראש לשכתו של אולמרט - א ל"ו) ידעה על העברת העודף לנסיעות הפרטיות", אך ריסבי-רז המשיכה להתחמק ולא יישבה את הסתירות בעדויותיה. "אני לא חושבת שיש תשובה ברורה, אני יודעת שהיא לא היתה נוכחת בחלק של הנסיעות הפרטיות בפגישה עם ראשונטורס", אמרה.

בעקבות דברים אלה ביקש עו"ד קורב בפעם השנייה להכריז על ריסבי-רז כעדה עוינת. הפעם - ולאחר שקורב עבר עם ריסבי-רז על סתירות נוספות בין עדותה במשטרה לבין עדותה בפני בית המשפט - השתכנעו השופטים להכריז עליה כעדה עוינת.

משמעות הדבר היא שכעת תוכל הפרקליטות לחקור את ריסבי-רז בחקירה ראשית כאילו היתה חקריה נגדית, להדריך אותה בשאלות, וייתכן שאף יוגשו ההודעות שמסרה במשטרה לבית המשפט.

עוד כתבות

שינוי היסטורי: "כנען" במקום "פלסטין" בגלריות המוזיאון הבריטי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה יכול להבטיח החלפת משטר באיראן בצורה יעילה, המוזיאון הבריטי החליט להסיר את המילה "פלסטין" מתערוכות, ובית המשפט הבריטי פסל את הגדרת Palestine Action כארגון טרור • כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

הכוח שמניע את הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

המאמר שקובע: הכוח החדש שמניע את הדולר

"מה שבאמת מזיז את הדולר הוא אופרת הסבון הפרועה שהיא הפוליטיקה האמריקאית", כותבים ב"פייננשל טיימס" ● אנליסטים: "אנחנו נכנסים לעידן חדש, הצמיחה בארה"ב תזנק השנה, אבל הדולר ייחלש" ● ההמלצה: לגדר את אמריקה

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים / צילום: Craig Cooper

העובדים והרגולציה: האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים

קרן פימי והפג־לויד הגרמנית צפויות לרכוש את צים תמורת 3.7 מיליארד דולר, באופן שיותיר את חברת התובלה הימית תחת בעלות ישראליות ● ועד העובדים כבר הכריז על שביתה מחשש לפיטורים המוניים לאחר החתימה המסתמנת על העסקה ● כעת הכדור צפוי לעבור לידיים של הממשלה שתבחן אותה

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

התרגיל הספרדי: ביטול רכישת טילי נ"ט של רפאל, וקנייתם מחברה־בת אירופית

רק לפני מספר חודשים ביטלה ספרד עסקת ענק עם רפאל בגין המלחמה בעזה, וכעת היא פונה לחברת יורוספייק - בה לרפאל 20% בעלות ● התירוץ שבו משתמשים לנימוק העסקה המסתמנת: הרכיבים מיוצרים באירופה

נתי סיידוף, יו''ר שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

לאחר מחיקת ענק בשדה דב: שיכון ובינוי מכניסה את השכרת הדירות לשלד בורסאי

בשנים האחרונות, נאלצה חברת הבנייה של נתי סיידוף להכיר במחיקות עתק של 1.5 מיליארד שקל בגין ייזום נדל"ן במתחם שבצפון ת"א ● כעת היא מכניסה את הפעילות לבורסה באמצעות מיזוג לשלד לפי שווי של 270 מיליון שקל

מג'ד אל־כרום. תורחב דרומה? / צילום: Shutterstock

תקדים מסוכן או תיקון עוול: בג"ץ יכריע אם לאשר שכונה שנפסלה ארבע פעמים

ערכאת התכנון העליונה דחתה את הצעת ביהמ"ש ופסלה הכשרה בדיעבד של הבנייה הלא חוקית במג'ד אל־כרום, שגם כוללת פריצה של עקרונות תוכנית המתאר הארצית ● כעת הסוגיה חוזרת להכרעה עקרונית בבג"ץ ● בעולם התכנון חוששים: "האישור יהווה תקדים מסוכן"

מימין: עו''ד אלון פומרנץ ועו''ד ארז תיק / צילום: תמר דניאלי

ליפא מאיר: עו"ד אלון פומרנץ ימונה ליו"ר, עו"ד ארז תיק לשותף המנהל

פירמת עורכי הדין ליפא מאיר הודיעה על שינויים בצמרת ● עו"ד ארז תיק, ראש מחלקת הנדל"ן והמלונאות, מונה לשותף המנהל ● עו"ד אלון פומרנץ, ראש מחלקת הליטיגציה, שכיהן כשותף המנהל במשך שמונה שנים, ימונה ליו"ר הפירמה

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע מקדמת: מניות ציבוריות יקבלו מסלול ירוק לרישום בחו"ל

בימים אלה, רשות ני"ע בוחנת החלה של המודל הקנדי, שיקל רגולטורית על חברות ציבוריות ישראליות ויאפשר להן קבלה מהירה לוול סטריט ● במקביל, רשות ני"ע סימנה את הקבלנים: בונה מודל דיווח חדש שיאלץ אותם למחוק את המבצעים היצירתיים ממחיר הדירה

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

מיכל מור, מנכ''לית ומייסדת סמארט שוטר / צילום: מאיה חבקין

הביטחונית החדשה שמגיעה לבורסה בת"א לפי שווי של 700 מיליון שקל

סמארט שוטר, המייצרת מערכות בקרת אש אלקטרו-אופטיות, תנסה לגייס 200 מיליון שקל במסגרת הנפקה ראשונית ● בין בעלי המניות: חברות הביטוח הפניקס והכשרה והאלוף במיל' ניצן אלון

קמהדע / צילום: יח''צ, איור: גיל ג'יבלי

התמחור עדיין לא מגלם את הערך האמיתי של המניה הזו

הכניסה לתחום מוצרי הפלזמה הייחודיים עם ביסוס פעילות בארה"ב הפכו את קמהדע לחברת ביופארמה בינלאומית ● תמחור המניה עדיין אינו מגלם את מלוא פוטנציאל הצמיחה העתידית ● בדרך היא תצטרך להתגבר על מתחרות מבוססות, חשיפה לשערי מטבע וסיכוני שרשרת האספקה ● ניתוח חברה, מדור חדש

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

ניצול קשישים / אילוסטרציה: Shutterstock

"זעקת הקשישים נשמעת לרחוק": מאחורי החלטת העליון נגד חברות האשראי

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור בתביעה הייצוגית נגד ישראכרט, כאל ומקס, בטענה כי לא מנעו את התופעה הידועה כ"עושק הקשישים", והורה על החזרת ההליך לביהמ"ש המחוזי ● מה פסק המחוזי, מהן השלכות פסק הדין, וכיצד נפעל מעכשיו במקרה של הונאה? ● גלובס עושה סדר

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

עשרות מיליוני דולרים למנכ"ל ולמתווך: המרוויחים מעסקת צים

ענקית הספנות הגרמנית הפג לויד וקרן פימי צפויות לרכוש את צים ● אם העסקה תצא לפועל, המנכ"ל אלי גליקמן ייהנה מכ-40 מיליון דולר, והוא לא בעל המניות היחיד שירשום תשואה משמעותית ● סאמר חאג' יחיא, לשעבר יו"ר בנק לאומי, שתיווך בעסקה, עשוי לגזור קופון של מעל 10 מיליון דולר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

באיראן פסימיים לגבי המו"מ ומאיימים: "טראמפ ילמד לקח"

צה"ל תקף מחבלים מארגון הטרור הג'יהאד האיסלאמי במרחב מג'דל ענג'ר שבלבנון ● חוסלו שני מחבלים במרחב הקו הצהוב שביצעו פעולות חשודות בקרקע והתקרבו לכוחות צה"ל הפועלים בצפון הרצועה ● בנו של השאה האיראני הגולה: "מתקפה עשויה להאיץ את נפילת המשטר" ● עדכונים שוטפים