גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנתחת מערכות בבנק הפועלים: "כל איש רוח חייב תואר בכלכלה"

המשוררת סיון בסקין עלתה מליטא, שירתה בממר"מ, למדה כלכלה ועובדת כמנתחת מערכות מידע בבנק ■ "אני מאוד שמחה שהפרנסה שלי לא באה מהספרות, אחרת הייתי סובלת"

"על יין אדום טוב מאד ירדנו, ותחת קשתות עתיקות סלעים הדהדו נאומי בכירים,

ואם נכון שמבוך חייב אריאדנה - הרי שהשאול זקוק לאורפיאוס"

מתוך השיר: "באירוע תאגידי", תל אביב, 2010

יון בסקין מגדירה את עצמה "משוררת אנליטית", והשילוב בין היותה משוררת ומתרגמת ספרות ועבודתה כמנתחת מערכות מידע בבנק הפועלים נראה לה טבעי ואפילו אולטימטיבי. "אני מגדירה את עצמי משוררת אנליטית, כזאת שחשוב לה להעביר הסברים כלכליים לדברים של יום יום וליצירה שלי, כמו חלק לא מבוטל מהמשוררים שאני אוהבת, שהם משוררים אנליטיים", היא מסבירה. "כמו שהיה יוסף ברודסקי (משורר רוסי-אמריקני-יהודי, זוכה פרס נובל ב-1987. י.ו.), וגם דוד אבידן אנליטי לגמרי. בעיקר האקסיומה הזאת נכונה ביחס למשוררים שחורזים את שירתם, אני חושבת שלכל מי שחורז יש גישה מנתחת לעולם. הוא כנראה אדם מחושב, שעושה הכול תוך כדי שמירה על קונטרול. בכלל, היחס שלי למקצוע הפרטי שלי עבר תובנה. היום אני מבינה עד כמה כל איש רוח חייב שיהיה לו תואר בכלכלה, בוודאי לאנשי ספרות. לדעתי, רצוי שתהיה לך השכלה כלכלית כדי שתוכל לכתוב על הדברים".

כדי לכתוב שיר על פוליטיקה ואהבה, אני חייבת להבין בכלכלה?

"כן, בגלל התהליכים הגלובליים והטווח השלם של תהליכים כלכליים חשובים שעוברים היום על העולם. אם תביני בכלכלה, זה יפתח בפניך את האפשרות לכתוב רחב ונכון, וזה יתקיים בכתיבה על כל נושא. כן, גם אם תכתבי על אהבה או על סקס. בכל דור, יחסים בין אישיים הושפעו בין היתר ממערכת הכלכלה. תראי את 'מאדאם בובארי' של פלובר. עוד כנערה, כשקראתי את הרומן בפעם הראשונה, הצטערתי שאין לי תואר בראיית חשבון, כי בטוח שהייתי מבינה אותו כבר אז טוב יותר.

אי אפשר לקרוא את הרומן בלי לעקוב אחר האשה הזאת שמנסה לשלם את החובות שלה ואי אפשר שלא להבין שההתאבדות שלה מתרחשת בגלל החובות, בגלל הלחצים הכלכליים. אני חושבת שאם הרומן הזה היה נכתב 150 שנה מאוחר יותר, ההתנהלות שלה היתה שונה, כי בינתיים היחסים בין אשה לכסף השתנו לחלוטין, וייתכן שהיא היתה יודעת לפתור את הבעיות הכלכליות שלה ובוחרת בחיים. זה היה משנה את הרומן".

נשים עדיין מתאבדות, וגם גברים.

"נכון, אבל נשים כבר עוברות מסלול אחר בדרך. גברים אכן מתאבדים בגלל קשיים כלכליים. לא מזמן קראתי מאמר שסיפר איך בתחילת המשבר הכלכלי, גברים אמריקנים ממוצא הודי, שאיבדו את משרתם, הרגו את עצמם ואת משפחתם בגלל החשש לאבד את יכולתם לפרנס. אם את רוצה לכתוב רומן על התופעה הזאת, את חייבת להבין בכלכלה, זה דורש השכלה כלכלית.

כל הספרות הצרפתית, כמו בלזק, וגם הרוסית, כמו דוסטויבסקי, נשענת על המערכת הכלכלית. גם בישראל יש מספיק סופרים ומשוררים שחייבים להבין כלכלה כדי להבין אותם. אי אפשר להבין את חנוך לוין בלי שיש לך ידע בכלכלה".

"אני כותבת מה שאני רוצה לקרוא"

בסקין (ב' בסגול) נולדה בווילנה שבליטא לפני 34 שנים ועלתה לארץ עם משפחתה כשהיתה בת 14. הם התיישבו בקיבוץ עין כרמל, שם מתגוררים הוריה גם היום. לאחר סיום לימודיה התיכוניים התגייסה לממר"מ, ולאחר שהחלה ללמוד כלכלה בטכניון, עזבה סופית את הקיבוץ. בשמונה השנים האחרונות היא עובדת בהנהלה הראשית של בנק הפועלים, מתגוררת בתל אביב עם בעלה אורי אליאס, ואמא לנעמי בת השנתיים.

כבר בגיל 8 החלה לכתוב שירים. "בכל מה שקשור לספרות, תמיד הייתי ילדה מודעת. אמנם שיר של ילדה קטנה זה עדיין לא ספרות, אבל ככל שהתבגרתי הבנתי כמה חשוב וטוב לי לכתוב שירה. אז וגם היום אני כותבת את מה שאני רוצה לקרוא", היא מסבירה. "העיקרון שמנחה אותי בכתיבה הוא שבסופו של שיר שכתבתי, הקוראים יידעו ויבינו מה אני חושבת על הנושא".

סגנון הכתיבה שלך מדויק, ריאלי, בהתאם לעיסוקך במספרים ובניתוח מערכות?

"אני כותבת משהו מוגדר, לא סוריאליסטי, אולי כי קיבלתי חינוך קלאסי. יש לי אמנם שירים של ארבע שורות, אבל רוב השירים ארוכים יותר, וכשאני רואה איך כותבים על תחנות אוטובוס טיזרים של שתי שורות וחושבת שיש מי שעלול לחשוב שזו שירה, אני מזדעזעת. את רוב שירי אני נוהגת לחרוז, גם כי בסופו של דבר במקלחת או באוטו קולטים את השירים המחורזים, וגם כי חריזה היא עשייה אנליטית, שדרכה מגיעים לדברים שלא מגיעים אליהם אחרת. לפעמים אני מחפשת משהו בשביל החרוז ומוצאת משהו מפתיע, ויודעת שלא הייתי מגיעה אליו לולא חיפשתי את החרוז. בזכות המגבלה הזו של החרוז, כל שיר מחורז מביא אותי לחשוב הרבה יותר רחוק".

בקרוב יראה אור ספר חדש עם השירים שכתבה - השני לאחר זה שראה אור ב-2006.

האם אמצא בו שירים על פוליטיקה וחברה ופמיניזם?

"בוודאי. כשאני כותבת שירה פוליטית, אני לא כותבת אותה באופן אישי, לא אחרוז מאמר עיתונאי, אלא אלך לכיוונים יותר עמוקים ורחבים והיסטוריים, מתוך ידיעה שהשירים שלי יישארו גם אחרי שהאנשים יתחלפו. ביבי, למשל, יכול להתחלף מחר, אני מקווה", היא מחייכת ולוגמת עוד לגימה מההפוך ה"קטן וחלש", שביקשה.

שירים על אהבה, סקס?

"כן, אבל בדרך כלל אני נשארת קורקטית. השיר הכי אירוטי שלי הוא 'צלילת הברבור', ושורה כמו 'בעיניים עולצות - צלול ברבור', אומרת עבורי הכול. קשת הנושאים הרחבה מופיעה בשירה שלי עוד כילדה בת 8 בווילנה, כמתבגרת בקיבוץ וגם היום אני כותבת על כל מה שאני חושבת. השינוי היחיד היה שמכיתה י"ב התחלתי לכתוב גם בעברית ומגיל 23 רק בעברית. בוודאי שאני כותבת על אהבה, כי יש בי הרבה רומנטיקה, שמאפיינת דורות של נערות רומנטיות מהסוג הנכון. אני שייכת לאותו דור של בחורות משכילות צעירות וספרותיות, שכשהן הופכות אימהות, הן לא מפסיקות לכתוב, אלא עוברות לכתוב סוג של ספרות שמשתלבת בחיים החדשים שלהן. עם זאת, אני לא נוהגת לחלוק חוויות אישיות עם הקוראים".

בסקין היא ציניקנית טיפוסית, אבל גם רומנטיקנית כמעט חסרת תקנה. המספרים והנתונים הכלכליים ממלאים את יומה בשעות עבודתה, אבל הנפש והדמיון נמשכים לספרים שהזמן סינן אותם, ולהרבה מוזיקה. "אני מחוברת בעיקר לשני ערוצים. למוזיקה קלאסית, בעיקר באך ושופן והרבה אסטור פיאצולה (מוזיקאי ארגנטינאי שנפטר ב-1992 ותרם בעיקר למוזיקת הטנגו העכשוויות - י.ו.), ולרוק אלטרנטיבי. חוץ מזה אני הולכת לשמוע מוזיקה הינדית בהופעות בתל אביב".

טלוויזיה? כוכב נולד, הישרדות?

"כבר עשר שנים שאין לי המכשיר הזה", היא צוחקת. "זה לא אומר שאנחנו מוותרים על סרטים. אנחנו רואים סרטים בקולנוע או שוכרים בדי.וי.די למחשב, ובמיוחד אנחנו נהנים לראות שוב ושוב את הסרט 'שיעור הטנגו' של הבימאית סאלי פוטר, ואל תתבלבלי עם 'טנגו' של קארלוס סאורה", היא מדגישה. "אגב, למרות שכמו כל ליטאית, תמיד אהבתי כדורסל ואני גאה בשאראס, בשנים האחרונות גם התחברתי לכדורגל, לא ישראלי כמובן. היה לי כיף לראות בפאב את המונדיאל".

בואי נחזור לכלכלה.

"כבר בזמן חופשת השחרור שלי עזבתי את הקיבוץ והתחלתי ללמוד כלכלה בטכניון. אגב, בדיעבד אני חושבת שעשיתי תהליך קבלת החלטות ממש אידיוטי וטעיתי בבחירת המקצוע".

למה?

"כנראה שהשילוב של חוסר ביטחון שמאפיין מהגרים ביחס ליום המחר ושל הציניות שאפיינה אותי באותה תקופה, הביא להחלטה ללמוד כלכלה. חשבתי שמה שחשוב זה להביא כסף הביתה ולנשמה אדאג אחר כך. לכן לא טיילתי ולא עבדתי כדי לחסוך כסף לקראת הלימודים, וכל הלימודים הייתי לחוצה על כסף. די מהר הבנתי שהלימודים האלו לא מתאימים לי, אבל במשפחה ליטאית לא מפסיקים לימודים באמצע. לשמחתי היום אני עוסקת בניתוח מערכות מידע, שזו לא כלכלה, למרות שזה כמובן עיסוק בנתונים ובמספרים. מתישהו אני מתכוונת להרחיב את ההשכלה שלי ולהתמקד בשפות זרות, כדי להגיע למצב פחות מביש בתחום הזה".

היום את מנתחת מערכות ומנהלת פרויקטים בבנק הפועלים, אבל בתחילת דרכך המקצועית היית כלכלנית. מה קרה?

"עבדתי בבתי הזיקוק במשך כשמונה חודשים וזה היה נורא", היא נזכרת. "הייתי עובד קבלן וההשפלה הזאת, של כניסה למפעל דרך שער כניסה נפרד לעובדי קבלן, היתה הרגשה נוראה. לשמחתי פוטרתי משם בהרגשה שסיימתי את מנת הסבל שלי. גם היום, לאחר השנים שעברו, אני לא מפסיקה להטיף כמה חשוב להפסיק להעסיק עובדים של חברות כוח אדם, כי התנאים שלהם נוראים".

אחר כך התקבלה לעבודה כאסיסטנטית של סמנכ"ל כספים בחברת אי.אס.איי בהרצליה. "זו הייתה עבודה טובה, אבל קשה ותובענית, והנסיעות היומיומיות הקשו עליי, ולאחר שנה וחודשיים עזבתי. במשך כחודשיים לאחר מכן רק ישנתי, לפחות 14 שעות ביום, ובעשר שעות שנותרו חשבתי לאן אני הולכת מפה, כשהיה לי ברור שלא עוד כלכלה. לשמחתי, כשעברנו לתל אביב, התקבלתי לעבודה בניתוח מערכות וגיליתי שזה מוצא חן בעיניי. אמנם לא היתה לי הכשרה רשמית לכך, אבל רכשתי הרבה ידע בממר"מ ומהתקופה שעבדתי עם סמנכ"ל הכספים. אני עדיין מתעסקת במספרים, אבל זו בעיקר עבודה שדורשת חשיבה אנליטית וידע פיננסי, ואני כמובן ממשיכה לכתוב שירים".

באופן שבו את מגדירה את עצמך, מה קודם למה?

"אני קודם כל אשת ספרות, והתרגום חשוב לי לא פחות מהיצירה המקורית שלי, וזה מה שהכי חשוב לי לעשות. מאידך אני מאוד שמחה שהפרנסה שלי לא באה מהספרות, אחרת הייתי סובלת. לשמחתי, אני יכולה להרשות לעצמי לבחור מה לתרגם, אילו ספרים לערוך ולתרגם ולא נאלצת, חס וחלילה, בגלל קשיי פרנסה, להנחות סדנאות כתיבה ודברים מזעזעים כאלו. אחר כך אני אמא".

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי