גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לתשומת-לב עופר ועזריאלי: ביקוש ל-1.5 מיליון מ"ר עד 2015

אומדנים כלכליים של גיאוקרטוגרפיה מלמדים על פוטנציאל לגידול בשוק המסחרי של 20% לפחות בהיקף השטחים בתוך 5 שנים

"למרות שיש בישראל ריבוי קניונים, ולמרות שהתחושה היא של עודף, אני חושבת שיש מקום לעוד מרכזי מסחר בישראל. בשנת 2015 יידרשו בערך 1.5-2 מיליון מ"ר שטחי מסחר נוספים ל-7 מיליון מ"ר שקיימים היום", כך העריכה השבוע ד"ר רינה דגני, מנכ"ל מכון המחקר גיאוקרטוגרפיה, על סמך אומדנים כלכליים שערכה לאחרונה ועל רקע השתלטות כמעט מלאה של שתי קבוצות - זו של דוד עזריאלי וזו של משפחת עופר, על השוק המקומי.

פי שתיים מעזריאלי

עסקת הענק עליה דווח בשבוע שעבר מבשר כי שוק הקניונים יישלט בקרוב על ידי שני שחקנים עיקריים - מליסרון של האחים עופר וקבוצת עזריאלי. מליסרון הציבורית וחברת עופר השקעות הפרטית, שתיהן בשליטת יולי עופר, החלו בשבוע שעבר בביצוע עסקת הנדל"ן הגדולה ביותר של השנה, לרכישת השליטה בחברת בריטיש ישראל, מידי ליאו נואי (55.8%) ופויו זבלדוביץ' (15.7%). עסקה זו אף גדולה יותר מהעסקה המשמעותית הקודמת של מליסרון בדמות רכישת קניוני רמת אביב וסביונים מידי אפריקה ישראל ב-1.4 מיליארד שקל באמצע 2009.

כדי לרכוש 71% מחברת בריטיש ישראל ישלמו מליסרון ועופר השקעות 1.7 מיליארד שקל, ולכשתסתיים העסקה יקבלו השתיים לידיהן את השליטה בכ-23 קניונים ומרכזי מסחר, חלקם בבעלותה המלאה והשאר בבעלותה החלקית של בריטיש ישראל. אלה כוללים בין היתר את הקניון הגדול בפתח תקווה, הגרנד קניון בחיפה, מחצית מקניון באר שבע שנבנה בשותפות עם היזם אלי להב ומתחמי רשת הריהוט השוודית איקאה בראשון לציון ובנתניה. זאת בנוסף לחמשת הקניונים של מליסרון, כולל הקריון בקרית ביאליק, קניון רמת אביב, קניון סביונים ביהוד, קניון רננים ברעננה ומתחם חוצות המפרץ, שמוחזק יחד עם אשטרום נכסים בצומת וולקן הסמוך לחיפה. כך תחזיק מליסרון בכ-28 קניונים ומרכזי מסחר בישראל, ואילו קבוצת עזריאלי תיוותר עם מספר קניונים שקטן בחצי - 14, כולל שלושה בשלבי תכנון ובנייה בקרית אתא, בעכו ובראשון לציון.

אם בשנה האחרונה ניתן היה לחלק את שוק הקניונים לשלוש קבוצות עיקריות המונות את עזריאלי, בריטיש ומליסרון, עתה נרמזת אווירה של דואופול, אם כי כזה שלא ממש מתחלק שווה בשווה בכוחותיו. זאת למרות שאל לנו לשכוח שחברת הנדל"ן המניב הגדולה אמות השקעות, שרוב עוצמתה ידועה לנו מענף הנדל"ן למשרדים, מחזיקה גם בתשעה קניונים ומרכזים מסחריים מראש פינה ועד דימונה, כולל באזורים עם סמיכות גיאוגרפית לקניונים הקיימים ולקניונים העתידיים (מכוח העסקה) של מליסרון: קניון ערים של אמות בכפר סבא סמוך לקניון רננים של מליסרון ברעננה וקניון אורות של אמות באור עקיבא סמוך לקניון לב חדרה של בריטיש ישראל.

ביום שאחרי השלמת העסקה תחזיק מליסרון בכ-530,134 מ"ר שטחי מסחר - כולל 184,400 מ"ר שהיא מחזיקה היום, 303,234 מ"ר שמהווים חלקה של בריטיש בקניוניה היום, בתוספת 42,500 מ"ר שמייצגים את חלקה של בריטיש (50%) בקניון באר שבע המתוכנן ובקניון אשדוד המתוכנן. לעומת זאת, עזריאלי, שהצטרפה לבורסה כחברה ציבורית רק לפני מספר שבועות והפכה מיד לחברת הנדל"ן הגדולה בבורסה, מחזיקה היום בכ-226 אלף מ"ר קיימים של קניונים, אליהם יתווספו בקרוב 80,500 מ"ר של קניונים בבנייה או בתכנון, כולל הרחבת קניון איילון בר"ג, בניית קניון קרית אתא, בניית קניון עכו ובניית קניון ראשונים בראשל"צ.

חדש במקום ישן

לדברי דגני, כשמתכננים היום שטחי מסחר בישראל יש לעשות זאת ללא פחד. "זה קשור בהתפתחות האורבאנית של המקום", היא מפרטת, "כוח הקנייה של ישראל צומח במינימום 4%-5% בשנה. המדינה צומחת ב-1.7% בשנה מבחינת גידול האוכלוסייה. כלומר, כל שנה צריך ששטחי המסחר יגדלו בכמות כזו לפחות: אם מחברים 4.5% שמייצג הגידול השנתי בכוח הקנייה עם 1.7% שמייצג את גידול האוכלוסייה מתקבל 6% בערך, שצריך לייצג גידול שנתי בשטחי מסחר.

"את הקניונים בונים לטווח של ארבע שנים מהיום. בהנחה שרמת החיים תמשיך לגדול באותו הקצב וגידול האוכלוסייה ימשיך לצמוח, הרי שהפוטנציאל השנתי יגיע לכוח קנייה של 126 מיליארד שקל בסוף שנת 2015. בהנחה שהפדיון הממוצע למ"ר מסחרי בקניונים יהיה בערך 1,500 שקל למ"ר לחודש, אז בשנת 2015 יידרשו עוד כ-1.5-2 מיליון מ"ר שטחי מסחר - גידול של יותר מ-20% מכמות המסחר היום. כלומר, יש לנו עוד שטח מספיק שנוכל לבנות בישראל ולכן כשמתכננים היום קניונים לא צריך לפחד, כי כוח הקנייה יגדל והתושבים יתרבו".

בגיאוקרטוגרפיה מעריכים שבעתיד הקרוב "חלק משטחי המסחר הוותיקים והפחות מודרניים ייסגרו, ואותם יחליפו שטחי מסחר חדשים ומודרניים, כמו מה שקרה עם רשתות ה-DIY (עשה זאת בעצמך) שחיסלו את הטמבוריות. אנחנו הולכים עם המודרניזציה קדימה וכך השטחים הישנים מתחסלים".

אבל לא הכול ורוד. אם נניח את העתיד מעט בצד ונביט בהווה ובעבר הלא רחוק, נוכל למצוא שלאורך השנים חל פיחות בפדיון הממוצע למ"ר בישראל. "הפדיון הממוצע למ"ר בישראל ב-2006", מציינת דגני, "עמד על כ-1,500 שקל למ"ר לחודש. ב-2007 הוא היה 1,600 שקל למ"ר לחודש וב-2008 ירד חזרה ל-1,500 שקל למ"ר לחודש. ב-2009 הוא המשיך לרדת ועמד על 1,450 שקל למ"ר לחודש. כלומר, בשלוש השנים האחרונות חלה ירידה של 5% ברמת הפדיון הממוצעת למ"ר בכל ישראל, לא רק בקניונים ספציפיים אלא בכל שטחי המסחר בארץ, כשהנפגע העיקרי הוא המסחר המסורתי - החנויות הקטנות במרכזי הערים".

הנתון הכי בעייתי, לדברי דגני, הוא המטראז' הכולל של שטחי המסחר בארץ. "אין נתון כזה," היא מחדדת, "כי כשעירייה מחשבת את המטראז' היא מסתכלת על הברוטו. מבחינתה הבניין כולל שטחי חנייה, מסדרונות, חדרי מדרגות וכו', ואנחנו כדי לחשב את המסחר צריכים את השטחים שמשמשים בדיוק למסחר ונתונים כאלה קשה להשיג מהרשויות המקומיות שמכלילות שטחים נוספים יחד עם שטחי המסחר. בעיה נוספת היא שלפעמים שטחי המסחר מעורבבים בשטחי המשרדים ואז כשבודקים כמה שטחי מסחר קיימים, קשה להפריד.

"ביצעתי אומדן והגעתי למספרים של בערך 7 מיליון מ"ר שטחי מסחר בישראל נכון ל-2009 וזה במספרים נטו. עברנו רשות רשות וערכנו מחקר גדול. אנחנו גם עורכים סקרים עבור משרד התיירות ועוקבים אחר כוח הקנייה של התיירים. מהנתונים ניתן לומר שמתוך ה-7 מיליון מ"ר מסחרי, 200 אלף מ"ר מתפרנסים אך ורק מתיירות".

ובחזרה לתושבי ישראל, על פי בדיקת גיאוקרטוגרפיה, "בתל אביב, בנס ציונה, בנשר ובאילת קיימים 2-2.5 מ"ר מסחרי לתושב", היא מציינת, "וזאת למה? כי תל אביב משרתת את כלל המדינה. אילת משרתת הן את התיירים הישראלים והן את אלה שבאים מחו"ל ולכן המטראז' המסחרי פר נפש שם הוא גבוה. נשר, השוכנת בין הקריות לבין חיפה, הצליחה לגרום לכך שהרבה מאוד מרשתות המסחר נפתחו בה וכך היא הפכה למרכז גדול באזור חיפה והקריות. מספר התושבים בנשר הוא קטן יחסית ולכן המ"ר לנפש שם הוא גבוה ובעקבות זאת נגבית שם ארנונה גבוהה".

ואיפה המ"ר המסחרי לנפש הוא הכי קטן בישראל? בצפת, בנהריה, בפרדס חנה ובבית שמש, שם קיים נכון להיום פחות מחצי מ"ר מסחרי לתושב.

בהתפלגות בין סוגי הנכסים המסחריים, נכון להיום, לפי האומדנים הכלכליים של גיאוקרטוגרפיה, כשליש מכוח הקנייה מנותב לקניונים בעוד 20% מנותבים לפאואר סנטרים, 18% למרכזים שכונתיים ו-29% לרחוב המסחרי ולצורות נוספות של מסחר.

"ב-2009 הוחל בבנייתם של כ-400 אלף מ"ר מסחרי ברחבי ישראל והסתיימה בנייתם של כ-350 אלף מ"ר", אומרת דגני, "וזה שימש בסיס לפתיחת שטחי מסחר ב-2010. בשנים הקרובות, לפי האומדנים שלנו, יש תכנון ל-800 אלף מ"ר מסחרי ברחבי הארץ".

בנוסף, כאמור, יש מקום לעוד שטח דומה שעדיין לא מתוכנן - לתשומת ליבן של מליסרון ועזריאלי, שבוודאי יתחרו גם בשנים הקרובות, ראש בראש, על הכנסות והיקף השטחים במרכזים השונים.

עוד כתבות

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף

צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל שירד מאופנוע, נכנס למבנה - וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בבורסה; אלארום מזנקת ב-20%, נובה ב-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7%, המניות הדואליות עולות ב-2% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צונחת ב-13% ● השקל מתחזק בכ-0.6% ונסחר סביב 3.76 שקלים ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק