גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רייצ'ל ריסבי-רז: אולמרט הוא שקבע את אופי המימון ברוב נסיעותיו

העדה המרכזית בפרשת ראשונטורס, שהוכרזה כעדה עוינת, נחקרה הבוקר בביהמ"ש ■ יועצו של אולמרט: העדה הדגישה שהוא לא נתן הנחיות לגבי הסכומים ותוכן החשבוניות

‎‎ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, הוא זה שקבע את אופי מימון נסיעותיו לחו"ל - כך העידה היום (ב') רייצ'ל ריסבי-רז, העדה המרכזית בתיק ראשונטורס של אולמרט וראש לשכתו לשעבר, שולה זקן.

התובע בתיק, עו"ד אורי קורב, התייחס לשאלת מימון הנסיעות ושאל את ריסבי-רז, מי ששימשה כמתאמת קשרי החוץ בלשכת אולמרט בתקופת כהונתו כראש עיריית ירושלים, כשר התמ"ת וכממלא-מקום ראש הממשלה: "האם נכון שאולמרט קבע מי יממן מה?" - וריסבי-רז השיבה: "לא בכל הנסיעות - אבל ברוב הנסיעות כן".

‏בעקבות תשובתה של ריסבי-רז עימת אותה קורב עם הודעותיה במשטרה, תוך שהוא מקריא חלק מתמליל חקירתה במשטרה מיוני 2008: "קיבלנו את המחיר של הטיסות. חילקנו את המחיר של הטיסות והוצאות הלינה, רכב ומאבטחים בין גורמים שמזמינים, וביקשנו מהדר (הדר זלצמן-שיפוני, סוכנת נסיעות לשעבר במשרד ראשונטורס ועדת תביעה נוספת בתיק - א' ל"ו) להוציא חשבוניות בהתאם. החוקרת: את מקבלת הנחיות מראש הממשלה את מי לחייב וכמה, ומעבירה להדר. רייצ'ל: כן".

‏"החוקרת: אחרי שעידכנת אותו מה העלויות של הטיסות. רייצ'ל: לא מאה אחוז. החוקרת: בחלק מהמקרים? רייצ'ל: כן. החוקרת: והדר מוציאה חשבוניות. רייצ'ל: כן. החוקרת: את מנחה לשלם לראשונטורס. רייצ'ל: כן". לשאלתו של עו"ד קורב אישרה ריסבי-רז בעדותה בבית המשפט את התיאור לעיל שמסרה במשטרה.

‎‎עדה עוינת

ריסבי-רז, הנחשבת לעדת מפתח בתיק, נאשמת בכתב אישום נפרד בפרשה, על כך שבעת ששימשה כמתאמת קשרי החוץ בלשכת אולמרט השיגה בעבור אולמרט במירמה מימון כפול ומשולש לנסיעותיו לחו"ל בהיקף של 85 אלף דולר, תוך הונאת גופים שונים ובהם המדינה.

‏בימים האחרונים, עם חידוש שמיעת ההוכחות נגד אולמרט וזקן בתום פגרת בתי המשפט, הגיעה ריסבי-רז למסור את עדותה בבית המשפט המחוזי בירושלים.

בשבוע שעבר הוגדרה עדותה על-ידי התביעה כ"עוגן של אישום ראשונטורס". אלא שיום למחרת, לבקשת התביעה, הכריז עליה בית המשפט כעדה עוינת, לאחר שהוכח כי סתרה בעדותה בפני בית המשפט דברים שאמרה בחקירותיה במשטרה. בעקבות זאת נחקרה ריסבי-רז היום בחקירה ראשית כאילו היתה חקירה נגדית, ולתובע הותר לשאול אותה שאלות מנחות.

‎‎‏"לא הבנתי את הניואנסים"

‏בהמשך הדיון הקריא קורב חלקים נוספים מעדותה של ריסבי-רז במשטרה, המתייחסים להנחיות שקיבלה בנוגע לטיסותיו של אולמרט: "החוקרת: אשרי שאת ההנחיות קיבלת מאולמרט. ריסבי-רז: אני מאמינה שכן".

ריסבי-רז ניסתה להתחמק מלאשר את הדברים בבית המשפט ואמרה לעו"ד קורב: "השאלה היותר חשובה זה אם אני הבנתי שמדברים על הנחות או הנחיות".

‏בהמשך אמרה ריסבי-רז כי אולמרט הנחה אותה מה לרשום בחשבוניות של ראשונטורס, אך מיד לאחר מכן חזרה בה ואמרה כי קיבל הוראות מראשונטורס. בהמשך ולאורך כל העדות סתרה את הדברים שאמרה במשטרה בנושא.

קורב הקשה ושאל: "שואלים אותך בחקירה - האם את הנחית על דעת עצמך את ראשונטורס להוציא חשבוניות כוזבות עבור גורמים פרטיים, כאשר ידעת שמדובר בחשבוניות שלא משקפות את מסלול הנסיעה. ואת עונה 'לא'. ואת נשאלת בהמשך ממי קיבלת הנחיות, ואת עונה שולה וראש הממשלה. האם זה נכון?". ריסבי-רז השיבה: "לא". כשנשאלה מדוע אמרה כך במשטרה, השיבה: "כנראה לא הבנתי את הניואנסים של השאלה".

‏יועץ התקשורת של אולמרט, אמיר דן, מסר בתגובה כי "העדה הדגישה מפורשות כי אולמרט לא נתן הנחיות לגבי הסכומים ותוכן החשבוניות, ואת העובדה הזאת הפרקליטות מנסה לטשטש באופן מכוון". ‏‎‎‏

מימון מהעודפים?

גם לאחר ההפסקה המשיכה ריסבי-רז לסתור את הדברים שמסרה במשטרה ולהתחמק ממתן תשובות ישירות לתובע, תוך ניסיון שלא לאשר את הודעותיה במשטרה, לפיהן אולמרט וזקן החליטו איזה גוף ישלם בעבור נסיעותיו של אולמרט לחו"ל וכמה.

"למה את הדברים שאת אומרת פה לא אמרת בחקירה?", הקשה קורב - והיא השיבה: "היו לי שנתיים לחשוב על הדברים ולא הלחץ של החקירה. ככל שאתה חושב יותר את זוכר דברים נוספים".

בהמשך נחקרה ריסבי-רז על המודעות של הנאשמים, אולמרט וזקן, לעודף הכספים שנגבו על-ידי סוכנות ראשונטורס.

"אני מבין שאת הבנת בזמן אמת שאולמרט יודע על החשבון בראשונטורס", שאל אותה קורב על בסיס חקירותיה במשטרה, אך היא השיבה: "לא. הוא היה יכול לדעת רק בסיכום שנתי. אני מאמינה שאחרי שעשינו את הסיכום השנתי, שולה היתה מעדכנת אותו".

כשנשאלה מדוע הניחה במשטרה כי כשאולמרט ראה את הטבלאות הוא ידע שיש עודפים, השיבה ריסבי-רז: "אני מניחה שזה מה שהערכתי..."

כשנשאלה מה נעשה בעודפי הכספים שנגבו, השיבה ריסבי-רז: "אני לא יכולה להעיד היום שאני יודעת בוודאות שהנסיעות של המשפחה של אולמרט מומנו מהעודפים של הנסיעות שלו".

עוד כתבות

זום גלובלי / צילום: AP

טראמפ עושה היסטוריה, ועוצר מסורת אמריקאית בת 165 שנה

קים ג'ונג און חושף טיל חדש, שעל פי הערכות, יכול להגיע עד לארה"ב • בעולם מגיבים לעליית מחירי הדלק • וטראמפ הודיע: כל שטר של 100 דולר יישא את חתימתי

עמי לוטבק, ממייסדי WIZ / צילום: WIZ

הדרך לאקזיט הענק והחיים ביום שאחרי: עמי לוטבק ממייסדי וויז בראיון בלעדי

עמי לוטבק נמנה עם ארבעת החברים שהולכים יחד מתקופת הצבא ועשו את הבלתי אפשרי עם מכירת החברה שהקימו לגוגל בסכום של 32 מיליארד דולר ● כעת הוא בטוח שכל החברות בעולם נמצאת בסכנה, מספר איך תשתלב וויז בתוך האימפריה הרב־לאומית וחוזר לנקודה שבה הכול השתנה ● ראיון ראשון ובלעדי של מייסד וויז מאז השלמת העסקה

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אל על במכתב חריג: "כל חברה נורמלית הייתה מפסיקה מיד לטוס לישראל"

חברת התעופה אל על פנתה לשרת התחבורה מירי רגב בדרישה להתאים את חוק שירותי התעופה למציאות שנוצרה בעקבות מבצע "שאגת הארי" ● לטענת החברה, תנאי הפעילות בנתב"ג אינם מאפשרים פעילות כלכלית, והמצב עלול לפגוע בחברה קשות ● התקופה הנוכחית פוגשת את אל על אחרי שנת שיא בתוצאות

טיפים לחיסכון בדלק / צילום: ap, Marta Lavandier

כך תחסכו כשמחיר הדלק מזנק מעל 8 שקלים לליטר

כשמחירי הדלק בשיא: אלו הצעדים הפשוטים שעשויים לחסוך לכם עשרות עד מאות שקלים בחודש

טעינת מכונית חשמלית / צילום: Shutterstock

האם סוללת הפלא הזו סוף סוף תשנה את דעתכם על רכבים חשמליים?

סטארט־אפ פיני טוען כי השלים פיתוח של סוללה מהפכנית ● עד כמה ניתן להאמין להייפ? טכנולוגיית סוללות מצב־מוצק כבר בדרך והן עשויות לטלטל את תעשיית הרכב החשמלי

איציק כהן / צילום: נטלי שור

איציק כהן לא זז מיקב רמות נפתלי, על גבול לבנון: "אני מדבר על המשכיות גם עם הנכדים"

מושב רמות נפתלי מעורב עמוקות בתעשיית היין האיכותי בישראל, גם כאחד מבעלי המניות ביקבי רמת הגולן ● הפעם היקב שלו ספג מכה של ממש: "בסבבים הקודמים ראינו התגייסות לתמוך בנו, בסבב הזה המצב שונה. אולי כולם עייפים"

פרופ' יפעת מרבל / צילום: כפיר זיו

החוקרת שזכתה לתהילה, רגע לפני שטיל איראני הרס את המעבדה שלה

שלושה חודשים לפני שמפעל חייה נחרב במתקפה, הספיקה פרופ' יפעת מרבל לחשוף מנגנון חיסוני חדש ב"פח האשפה" של החלבונים - שמיצב אותה ברשימת עשרת האנשים שעיצבו את המדע בעולם ● במעבדה שלה, ששיקמה במו ידיה, כבר צומחים שלל תרופות וגילויים חדשים ● וגם: למה אבחנה את הפרעת הקשב שלה רק אחרי הפרופסורה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

משרד הכלכלה נגד משרד האוצר: "עסקנות קטנה של אגף התקציבים והשר"

גורמים במשרד הכלכלה טוענים בשיחה עם גלובס כי באוצר נוקטים קו אגרסיבי יותר לעומת הסבב הקודם של מבצע "עם כלביא" ● לדברי הגורמים, הפער מול המגזר הציבורי אל מול הפגיעה העמוקה במגזר הפרטי בסיבוב הזה, הולך ומתרחב ● "זו עסקנות קטנה של אגף התקציבים והשר, שמנסים להעביר את העניין הזה בשיטת מצליח"

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

בעקבות שינוי מדרגות המס: אלו העובדים שיקבלו אלף שקל בתלוש הקרוב

כניסתן לתוקף של מדרגות השכר החדשות מובילות לכך שעובדים רבים ישלמו פחות מס, ואף חלקם יקבלו החזר רטרואקטיבי ● השינוי יחול על כל העובדים שמרוויחים יותר מ-16,150, אך אלו שמרוויחים יותר מ-25,100 יזכו ל"מתנת חג" של יותר מאלף שקל

יו''ר ש''ס, אריה דרעי / צילום: דוברות הכנסת - דני שם טוב

"בעל זיקות פוליטיות": התנועה לאיכות השלטון נגד מינוי מור יוסף למנכ”ל החברה למתנ”סים

לטענת התנועה לאיכות השלטון, מור יוסף כיהן בתפקידים בכירים תחת שרי ש”ס ובהם אריה דרעי ● בנוסף, התנועה מזכירה ממצאי מבקר המדינה מ־2020 על פערים בהצהרותיו בהליך מינוי קודם ● עוד נטען לזיקה פוליטית של יו”ר ועדת האיתור

לארי אליסון, יו''ר ומייסד אורקל / צילום: ap, Eric Risberg

אלפי עובדים קיבלו מייל: אתם מפוטרים החל מהיום

אורקל החלה בפיטורים המוניים, כך נחשף הלילה ב-Business Insider ● החברה, שסובלת מצניחה במחיר המניה, בעקבות התחייבות להשקעת עתק בבינה מלאכותית, מתכוונת לקצץ על פי הערכות 20-30 אלף משרות ● כך נראה המייל שקיבלו העובדים, ומה יהיו פיצויי הפיטורים?

הריסת בניין. ההצטרפות למסלול וולנטרית / צילום: טלי בוגדנובסקי

מינהל התכנון פותח מסלול מזורז להתחדשות עירונית: לקצר את האישור לשנה וחצי

מתווה חדש: פרויקטים של פינוי־בינוי שבהם 250 יחידות דיור חדשות לפחות, ובהם הרשות המקומית תצטרף כמגישת התוכנית, יוכלו להיכנס למסלול מקוצר של "שולחן עגול" בשיתוף הוועדה המקומית והמחוזית

רק במקרים נדירים ניתן לתבוע אישית דירקטורים על נזק והפרת חוזה / אילוסטרציה: Shutterstock

הערעור נדחה: ה"אשף הפיננסי" ישלם לזוגתו לשעבר 50 מיליון דולר

ביהמ"ש המחוזי דחה את הערעור על החלטתו של ביהמ"ש למשפחה, בה נקבע כי איש העסקים השתמש במומחיותו להסתרת נכסים כדי להסתיר רכוש בעשרות מיליוני דולרים ● השופטת: "הוכח שהאיש השתמש בנאמנויות כדי למנוע מהאישה את זכויותיה"

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

לפי שווי של לפחות 10 מיליארד שקל: לאומי פרטנרס מובילה את רכישת מניות אדלטק

מטרת הרכישה היא להוביל את אדלטק להנפקה בבורסה, כך לפי גורם בשוק שמעורה בפרטים ● אדלטק היא אחת מיצרניות החשמל הגדולות בישראל, שנייה רק לחברת החשמל

מערכות ההגנה האווירית של ישראל בפעולה (ארכיון) / צילום: משרד הביטחון

עשרות רקטות במטח של חיזבאללה לצפון, צה"ל תקף בביירות

אין נפגעים ● דובר צה"ל הבהיר: לא הייתה התרעה מראש על הירי הנרחב ● הרמטכ"ל נפגש עם מפקד סנטקום: "אנחנו לא נעצור ובתקופה הקרובה נעמיק את הישגינו" • טראמפ: "המלחמה עם איראן לא תימשך עוד זמן רב, אנחנו משמידים אותם" • גם אפל וגוגל על הכוונת - משמרות המהפכה מאיימים: "תחסלו אותנו? נשמיד חברה אמריקנית" • כל העדכונים

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

SpaceX של אילון מאסק הגישה בקשה להנפקה

חברת החלל של אילון מאסק הגישה בקשה סודית להנפקה ציבורית לרשות ניירות ערך האמריקאית, לקראת מה שעשוי להיות ה-IPO הגדול ביותר אי פעם ● הגשת המסמכים מציבה את החברה על מסלול של הנפקה אפשרית כבר ביולי

גולדמן זאקס / צילום: Shutterstock, Sergei Elagin

"יקנו מניות בכל תרחיש": האם שורט היסטורי בשווקים הוא סימן לראלי?

לפי פרסום בבלומברג, כלכלני גולדמן זאקס דיווחו כי קרנות הגידור חותכות את ההחזקות שלהן במניות ברחבי העולם, במכירת השורט השלישית בגודלה בעשור האחרון ● עם זאת, בבנק ההשקעות מאמינים שהמשמעות היא שגדל הפוטנציאל לזינוק חד בשוק המניות במקרה של סיום המלחמה: "נראה שאנחנו קרובים יותר לסוף מאשר להתחלה"

איור: Shutterstock

מעבדות לחירות טכנולוגית: כך תנקו את החמץ הדיגיטלי

אם שטח האחסון שלכם בסמארטפון ובמחשב מתמלא מהר, אתם לא לבד ● לפניכם כל השיטות לניקיון דיגיטלי: מהסרת אפליקציות, דרך טיפול בווסטאפ ושמירה בענן, ועד ניהול האחסון של גוגל

AIM-9 Sidewinder. משמש את צבא ארה''ב כבר עשרות שנים / צילום: Shutterstock

ארה"ב מפילה כטב"מים זולים באמצעות טילים בשווי מיליון דולר. הפתרון נמצא בתהליכי פיתוח

ארה"ב ממשיכה ליירט כטב”מים זולים באמצעות טילים שמחירם מגיע למיליוני דולרים ● חברות ביטחון מתחרות בפיתוח של טילים זולים יותר, שהם עדיין הדרך היעילה ביותר ליירט כטב"מים

פרויקט חיזוק בראשל''צ / צילום: ארן הרשלג

מעבר לגבולות המגרש: המפקח מוסמך להעניק זכויות בבניין גם לשכנים מבחוץ

פסק דין תקדימי קובע: סמכות המפקח בתמ"א 38 אינה מוגבלת רק ליחסי הדיירים בינם לבין עצמם ● אם העירייה דורשת זכות מעבר לבניין שכן כתנאי להיתר - המפקח מוסמך לאשר זאת כ"אילוץ תכנוני" הגובר על זכות הקניין