גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי כאן צריך לכפר?

בעלי הג'יפים היו רוצים שאבקש סליחה על מה שכתבתי כאן נגדם. שלא יעצרו את נשימתם

א. יום כיפור. תמיד אזכור את הפעם הראשונה שבה הפרתי את האיסור ואכלתי. האמת היא ששתיתי. מים מהברז שתיתי, והם היו מתוקים יותר מכל נקטר שיכול להציע לי כל אל, קיים או לא. אין טעם כטעמה של כפירה. אני עדיין יכול לחוש את הדרך שעשו אותם מים לא קדושים, מהברז אל חלל הפה, ממלאים אותו חיים ורעננות, וממנו במורד הגרון, מתפזרים ונטמעים בתוך הגוף הנטען מחדש.

בן כמה הייתי? מי זוכר. צעיר מדי, אבל מבוגר מספיק. יחד עם המים נספגה בגופי הידיעה שאין אף אלוהים שיעניש אף בן אדם על שלוק מים מהברז ביום כיפור, או על כל דבר אחר לצורך העניין. זה היה רגע אמיתי של חשבון-נפש.

אני שמח שהפעם הראשונה שלי היתה עם מים מהברז, כי מים וברז יש בכל מקום כמעט, ככה שמדובר בזיכרון שליף ומוכן לשימוש חוזר בכל יום כיפור. למרות זאת, נכון מה שאומרים הזקנים: את הפעם הראשונה שלך אתה יכול לעשות רק פעם אחת.

באמת שאין לי שום כוונה להשפיע על מאן דהו, אבל הידיעה שגם ביום כיפור הזה, איפה שהוא לא רחוק מכאן, יפתח ילד אחר את הברז, יכפור וישתה - לא יודע מה אתכם, אבל אותי הידיעה הזו מעודדת.

נותר רק לאחל צום קל לצמים וגמר חתימה טובה למאמינים.

ב. יום כיפור. מנהג ישראל הוא לבקש סליחה מאנשים שמא פגעת בהם. לדעתי לא פגעתי בהרבה אנשים השנה, אבל אם לשפוט לפי התגובות, הרי שיש קבוצה לא קטנה של אנשים שאכן נפגעה מדברים שכתבתי לפני כ-3 שבועות.

זה היה במסגרת טור פסטורלי על הטיולים שאני מקיים עם הילדים על האופניים. בין שאר הדברים כתבתי כך: "אני לא מבטיח להם שום מדינה, אבל אני מלמד אותם שכל מי שיש לו ג'יפ, בטח האמר, הוא חרא של בן אדם, כי הכלי עושה את האדם, וכלי שיש בו ממד כל-כך חשוב של חוסר התחשבות הוא כלי לא מוסרי".

מילים קשות.

ג. אנשים שיש להם ג'יפים נפגעו מהדברים. הם מחו נמרצות על ההגדרה. יש לי גם חברים טובים שיש להם ג'יפים, גם הם לא אהבו את זה. למה אתה מכליל, הם אמרו. רבים מהם טענו שבסך-הכול אני מקנא במי שיש לו. נו, בסדר.

היו כאלה שהזמינו אותי לבוא איתם לטיולי ג'יפים, לראות שהם אנשים טובים, מלח הארץ, אוהבי טיולים וטבע. היו כאלה שציינו את העובדה - הו, רפלקס ישראלי ייחודי! - שהרבה אנשים עם ג'יפים שירתו בצבא. רובם בקרבי. חלקם אפילו בסיירות. אני אומר לכם, כמה מהמכתבים שקיבלתי ממש שברו לי את הלב.

היו שטענו שהם צריכים את הג'יפ לעבודה. אחרים טענו שקנו ג'יפ רק בשביל הבטיחות של הילדים. היו כמה, כנים יותר, שפשוט תמיד רצו ג'יפ. היו מעט מדי אנשים שפנו אל הצד הלוגי-פילוסופי שלי וטענו שהכלי לא עושה את האדם, כפי שטענתי. הם אמרו שסיגר הוא רק סיגר, וג'יפ הוא רק ג'יפ.

ד. רק יחידים העזו לטעון נגד חוסר המוסריות של הכלי, ואמרו שלכלי אין מערכת ערכים. טענה מוזרה, אנכרוניסטית. אבל את אלה הכי אהבתי כי הם נתנו לי הזדמנות להעביר נקודה חשובה: לכל כלי יש מערכת ערכים. היא שיקוף של מערכת הערכים של האנשים שיצרו אותו.

הדוגמאות של הפטיש שיכול לדפוק מסמר אבל גם לפצפץ גולגולת והאקדח שיכול להרוג אבל גם להציל ממוות רק מוכיחות את זה: נכון שכל דבר יכול הרבה דברים. אקדח יכול לדפוק מסמר. אבל מערכת הערכים של זה שיצר את הפטיש הייתה לבנות משהו, ומערכת הערכים של זה שיצר את האקדח הייתה להרוג מישהו.

בראש מערכת הערכים של אלה שיצרו את הג'יפ עמד הערך הדי בזוי: ערך העוצמה. לבנות משהו שאי-אפשר לעצור אותו, משהו גדול וחזק, משהו שלא מתעסקים איתו. משהו שיכול לגבור על הטבע בעצמו: אדמה משובשת, סלעים חדים, עצים, חיות קטנות, חול ים.

זה כלי שנועד לדרוס. המהות שלו, במילה אחת, היא עימות. על מנת להגשים את עצמו ואת מערכת הערכים של זה שיצר אותו מחויב הג'יפ לדבר אחד בלבד: שבמקרה של עימות הצד השני ייפגע יותר.

זה, חברות וחברים, מה שאומר להיות נהג ג'יפ. מערכת הערכים שלכם שספגתם מהבית וכל אהבת הארץ והשירות הצבאי וכל הדרעק הזה פשוט נרמסים תחת הגלגלים העבים. אין להם סיכוי.

זה השתיק אותם.

אם הגעתם עד הנה בטח הבנתם שאין לי שום כוונה לבקש סליחה מאנשים עם ג'יפים. כי אם אתם באמת לא חייבים את זה לעבודה, ג'יפים זה דבר מבחיל. והכי גרועים הם כמובן ההאמרים ובעליהם. קריקטורות מעוותות של עוצמה מזויפת. לאלה לא יהיו תקומה וגאולה.

ה. אחד הדברים המעניינים היה שכולם, בלי יוצא מהכלל, חזרו ושאלו כמו תוכים: למה אתה מכליל, למה להכליל, מה זה ההכללות האלה.

אז אולי באמת נחתוך ישר אל התשובה. ראשית, אני מודה: מכליל אני. אני שונא ג'יפים. זה לא רק בגלל הטיעונים התיאורטיים שהעליתי בסעיף הקודם. מדובר בשנאה ובהכללה שנרכשו במשך שנים כנהג, כהולך רגל, כרוכב על אופניים, כטייל בטבע וכטיפוס עירוני, כהורה וכבן אדם. שנים של כמעט תאונות, מדרכות חסומות, שמורות טבע הרוסות, זיהום אוויר מוגבר - מה שתרצו.

רק לפני כמה ימים נסעתי עם הילדה על האופניים, עברנו בירוק בשדרות נורדאו פינת בן-יהודה, וכמעט דרס אותנו לנדרובר שלא טרח להסתכל. זה קורה כל הזמן. כשיש לך ג'יפ אתה לא צריך לטרוח ולהסתכל. שאחרים יטרחו ויסתכלו. ותאמינו לי שהסתכלתי. הוא פשוט בא מהר מדי. אז כן, אני מכליל, ובצדק אני מכליל.

ו. אבל זו לא השאלה הנכונה. השאלה הנכונה, ואני מבקש את הריכוז של כל מי שיש לו ג'יפ, היא: למה את או אתה כל-כך לא מוכנים להיות מוכללים כ"בעלי ג'יפים"?

בלבכם אתם יודעים את התשובה. אתם לא רוצים שיגדירו אתכם כבעלי ג'יפים, כי גם אתם יודעים שמדובר במשהו שלא נעים להיות מוכלל בו (ראו סעיף ד').

אולי זה מסביר למה כל-כך הרבה מהאנשים שיש להם ג'יפים מסתובבים בחבורות של אנשים שיש להם ג'יפים. כך קל יותר לשאת את הנטל. אבל לדאבוננו אנחנו יודעים מה קורה בחבורה: הרבה פעמים רגשות האשם המוסווים של היחיד מתעלים את עצמם למעשי אלימות קבוצתיים. תראו אותם אונסים את חופי הים, זה מספיק.

יום כיפור. בגלל מורא היום שהוא נורא ואיום וכל זה, אני אמור להודות שגם אני יודע שלא כל מי שיש לו ג'יפ הוא באמת חרא של בן אדם. כאמור, חלק מחבריי הטובים וכל זה. אני גם לא בתול או מתחסד. נסעתי בג'יפים ונהגתי בהם. זה כיף משהו לא נורמלי, אודה בפה מלא. אין כמו העוצמה הכובשת, אין כמו לרכוב על הנמר, גבוה יותר וחזק יותר מכל מה שבסביבה, כולל אותך, הנהג.

ברוח החג אני אמור אולי בכל זאת לבקש סליחה, שמא פגעתי בכמה מאותם ג'יפאים, שהם למעשה אנשים נהדרים, מלח הארץ וזה. אבל לא. לא אעשה זאת. כמה תפוחים טובים לא ישנו את העובדה שהשק רקוב, מרושע ולא מוסרי.

ז. יום כיפור. מהימים האהובים עליי בשנה. גם בגלל העובדה שאין בו ג'יפים ורכבים אחרים על הכביש.

אשר לי, אני לא צריך הרבה ביום כיפור. אף פעם לא הייתי מאלה שמרוקנים את ספריות הווידיאו, מכינים ארוחות שחיתות או רוכבים על סוס מול בית-הכנסת כשיום כיפור חל בשבת, כמו אחד מאבותיי הרוחניים האהובים אלישע בן-אבויה.

אני לא כזה. לי מספיקים שקט ומי ברז.

הרהור

דרור פויר

עם המים נספגה בי הידיעה שאין אף אלוהים שיעניש אף בן אדם על שלוק מים ביום כיפור. זה היה רגע אמיתי של חשבון-נפש.

g@globes.co.il

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה