גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היזם בלדגרין: "אנחנו עשויים ללכת עד הסוף עם חברת ארנו"

אריה בלדגרין, שרשם כבר שני אקזיטים גדולים, מספר בראיון בלעדי ל"גלובס" מה חשוב לא פחות מהצלחה בניסויים ועל הציפיות מהחברות הנוספות

לפי השבוע האחרון, התשע"א תהיה לא פחות טובה עבור יזם הביומד אריה בלדגרין, מהשנה המצוינת שקדמה לה. אמנם, בהתש"ע רשם בלדגרין הישג נדיר: הוא ושותפיו בחברת Cougar מכרו אותה לג'ונסון אנד ג'ונסון ב-970 מיליון דולר, העסקה הגדולה ביותר לחברה בשלב הניסויים. אבל השבוע קרה דבר לא פחות מרשים: התרופה המובילה של קוגאר סיימה בהצלחה יוצאת דופן את הניסויים הקליניים וכנראה תיכנס בקרוב לשוק - אבן דרך שכל יזם בתעשיית הביומד חולם עליה, אך הרוב לא רואים.

בלדגרין פחות מפורסם מיזם סדרתי אחר בתחום, שלמה בן-חיים, אבל היקף האקזיטים שלו כבר מתקרב אליו.

"יש כל-כך מעט הזדמנויות לקחת מיזם מינקות ולהובילו עד החופה", אומר בלדגרין בהתרגשות. יש גם מעט הזדמנויות לעשות אקזיט גדול, אבל בלדגרין עשה זאת כבר פעמיים שכן ב-2007 הוא מכר את חברת Agensys ל-Astellas היפנית ב-570 מיליון דולר.

בראיון בלעדי ל"גלובס", הראשון שלו לעיתונות הישראלית מאז מכירת קוגאר, אומר בלדגרין שהתוצאות הטובות לא גורמות לו להצטער על שלקח את ההצעה המפתה עבור קוגאר ולא ניסה לבנות אותה כחברה עצמאית.

"יכולנו לעשות את זה לבד", הוא אומר. "הרי הקמנו בעצמנו בתוך שנים ספורות ניסוי של 220 מרכזים מאפס. אבל צריך לחשוב מה טוב למשקיעים, לעובדים ולחולים. במישור הזה התוצאה יותר טובה תחת ג'ונסון. היא הכניסה את קוגאר לניסוי בעשרות מרכזים וכבר בודקת גם התוויה של סרטן השד. עכשיו היא תתקוף בשיווק מכל כיוון. כמעט אף אחד מהעובדים לא עזב, כי הם קשורים לתרופה וגאים בה".

לך לאט, תגיע מהר

בלדגרין טוען במפתיע, שהדרך לבחון תרופה היא לא לפי הישגיה בניסויים, אלא לפי איכות המדע ועבודת המעבדה. "בקוגאר ידענו כבר בהתחלה איך המערכת עובדת ומה המבנה המולקולרי", הוא מתאר. "לא צריך לרוץ לקליניקה. גם החברות הגדולות לא מתעניינות בניסויים שהצליחו, אם אין מאחוריהם הבנה אמיתית של המנגנון. לפעמים מוצר טוב לא עובד בניסוי ראשוני, אבל אם תביני אותו היטב, תדעי מה לשפר.

"למשל, בתרופה של קוגאר, אנחנו חושבים שבניגוד לכל התרופות בתחום, היא יכולה גם למנוע הישנות של סרטן הורמונלי כמו סרטן הערמונית והשד, ולא רק לעכב את המחלה. מדוע מתרחשת הישנות? כי אמנם מונעים מהגידול הורמונים שנחוצים לו להתקיים, אבל אז התא הסרטני מתחיל לייצר אותם בעצמו. אנחנו נועלים את ייצור ההורמונים בכל תא ותא, ולכן אני יכול להגיד בסבירות גבוהה שהתרופה תמנע הישנות, אפילו שאין לי עדיין הוכחות. החברות הגדולות מחפשות את האינדיקטורים הביולוגיים שמראים שאכן קרה מה שניבאת".

איך הצלחתם להשלים את הניסויים תוך חמש שנים?

"המפתח הוא עבודה אסטרטגית מול ה-FDA (רשות המזון והתרופות האמריקנית - ג.ו), מתוך התמקדות. ב-FDA לא מתעניינים מה פוטנציאל השוק, ולכן לא צריך להראות מיד שהמוצר טוב לכמה אינדיקציות. אף שרעיון ביזור הסיכונים הוא נכון, בפועל אין מספיק כסף לכך.

"למשל בקוגאר, בחנו תחילה את פעולת התרופה על חולים בשלב סופני וקשה ולכך קיבלנו את האישור. ההנחה היא שמה שעובד על סרטן גדול, יעבוד עוד יותר טוב על סרטן התחלתי. מתוך הבנת מנגנון התרופה, לדעתי היא תתאים לכל שלבי הסרטן ותיאורטית יכולה להשתלט על כל השוק. אבל את זה כבר ג'ונסון תפעל להוכיח.

"מפתח נוסף בעבודה מול ה-FDA, הוא להקשיב להם ולא רק להציג להם מה רוצים לעשות, כפי שנוהגות לפעמים חברות ישראליות. קשה להעריך את התגובה שם, לכן, עדיף להגיע איתה ל-SPA, שבו ה-FDA מתחייב שאם תעמוד בתנאים מסוימים, תקבל אישור. הסיכון הוא שאם ה-FDA לא אישר את פרוטוקול הניסוי, תצטרך לחזור ולהגיד את זה למשקיעים, אבל זה חוסך הפתעות בהמשך".

בנוסף, בלדגרין טוען כי "לשלב השלישי של הניסויים יש חוקים משלו. הכי חשוב להתקדם לאט ולעשות הכל כדי להימנע מטעויות - שלא יקרה באף אחד מעשרות מרכזי הניסוי מקרה שנתנו את התרופה לחולה הלא מתאים, או בנסיבות שה-FDA לא אישר. טעות יכולה להיות קטלנית גם למטופל וגם לחברה".

מתקרב לישראל

עתה בלדגרין מתרכז בחברות האחרות בקבוצת Two River, בעיקר ב-Arno Therapeutics Nile Therapeutics ו-Kite Pharma. השבוע גייסה ארנו, גם היא בתחום הסרטן, 15 מיליון דולר בסבב שהובילה קרן פונטיפקס ובהשתתפות מוסדיים ישראלים, בהם הראל וכלל.

שותפיו של בלדגרין ב-Two Rivers, פיטר קאש, מחבר הספר "המנכ"ל והדלת המסתובבת"; ודיוויד טננט, מסבירים מה צפוי לארנו ברמה העסקית: "היינו בנאסד"ק, אבל ב-2008 כשהשוק היה קשה, החלטנו לרכוש אותה מחדש כדי להגן על המשקיעים מפני ירידות נוספות", אומר קאש. "החברה עדיין רשומה בפינק שיטס ובכוונתנו לחזור להיות סחירים תוך 90 יום".

במידה שאחת התרופות תצליח, הפעם תלכו עד הסוף?

בלדגרין: "שאלתם אותנו כך גם עם קוגאר. הרגשתי שאני מאמין בה ויכול להמשיך איתה עד שתגיע ההצעה הנכונה, וכך היה".

בינתיים יש התרחשויות גם בחברה אחרת מהקבוצה. קייט פארמה גייסה אתמול לשורותיה את פרופ' איה יעקובוביץ' לתפקיד המנכ"לית. יעקובוביץ' הייתה שותפה של בלדגרין בהובלת אג'נסיס לאקזיט הגדול, וממנו שלף אותה בלדגרין לפרויקט הנוכחי.

בלדגרין כבר מבטיח מספר שנים להעמיק את הקשר בין Two River לישראל. לדבריו, אולי הפוטנציאל יגיע מקייט: "בישראל יש מדענים מצוינים בתחום המערכת החיסונית".

חברות של Two River כבר עורכות ניסויים קליניים בישראל. קאש מציין כי החברה בחנה פרויקטים בארץ, בעיקר בתחום מחלות מערכת העצבים המרכזית, כמו אלצהיימר ופרקינסון, אך טרם השקיעה פה. "זה עדיין לא יצא", אומר בלדגרין, "אבל אנחנו מעוניינים לשמור את היד על הדופק בישראל בכל הזדמנות שניתנת לנו. בכוונתנו להתחיל לעבוד קצת יותר בארץ".

עוד כתבות

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

עליות בוול סטריט; אנבידיה קופצת בכ-3%, סופר מיקרו ב-5%

הנאסד"ק עולה ב-0.9% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי